رشته ساختمان
از مهمترین دلایل پیشرفت کشورهای صنعتی می توان به صنعت ساختمان وفعالیت های عمرانی اشاره کرد. انتخاب رشته یکی از مهم ترین تصمیمات دانش آموزان در دوران تحصیلشان محسوب میشود. در صورتی که رشته مناسبی را انتخاب کنید رسیدن به موفقیت در سرنوشت و آینده شما تضمینیست. به همین خاطر، انتخاب رشته امری بسیار مهم تلقی میشود و به تفکر و بررسی نیاز دارد و دانش آموزان باید د انتخاب رشته مناسب خود دقت کنند و در آن رشته با آگاهی از استعداد ها و توانایی های خود به تحصیل بپردازند.
کسانی که رشته ساختمان را انتخاب می کنند اولین گام مهم اینست که باید به این رشته علاقه داشته باشند و از مهارت و استعداد در کارهای ساختمانی برخوردار باشند. معمولاً فعالیت های این رشته باید در کارگاه، سر ساختمان انجام شود. پس باید کار کردن در چنین محیط هایی را دوست داشته باشند و چنین محیطی برای آن ها موجب آزار و اذیت نشود. علاقه مندان به رشته ساختمان باید قدرت یادگیری و تفکر داشته باشند، کار تیمی را دوست داشته باشند و از قدرت ارتباط مؤثر با دیگران برخوردار باشند تا در این رشته موفق شوند.
دانش اموزانی که به رشته ساختمان علاقه دارند، میتوانند بعد از این که مقطع اول دبیرستان خود را به پایان رساندند، دردوم هنرستان این رشته را انتخاب کنند و تا دیپلم ادامه دهند. به منظورتحصیل در دانشگاه پس ازاخذ دیپلم باید در آزمون سراسری شرکت کنند و تراز لازم دانشگاه موردنظرشان را به دست آورند. دانشجویان درصورتی می توانند مدرک مهندسی عمران را دریافت کنند که حدودا ۱۵۶ واحد درسی که اغلب آنها محاسباتیست را بگذرانند. دانشجویانی که میخواهند در این رشته ادامه تحصیل بدهند، میتوانند در مقاطع بالاتری همچون کارشناسی ارشد ودکتری در گرایش های مختلفی مثل مهندسی سازه، مهندسی محیط زیست ، مهندسی سدسازی، مهندسی فتوگرامتری و.. تحصیل کنند.
توانایی های لازم برای داوطلبان رشته ساختمان
دانش آموزانی که به تحصیل در رشته ساختمان تمایل دارند، باید از ویژگیها و شایستگی های غیرفنی برخوردار باشند تا در این رشته موفق شوند. از این ویژگی ها می توان به ویژگی های شخصیتی و اخلاق حرفه ای، کار تیمی، قدرت یادگیری و تفکر، نوآوری و کارآفرینی، قدرت ارتباط مؤثر با دیگران و سواد اطلاعاتی اشاره کرد.
هدف رشته ساختمان
دوره ی تحصیلی دیپلم رشته ساختمان قصد دارد تکنسین هایی را تربیت کند تا بتوانند در زمینه کارهای عمرانی، فضای خالی بین مهندسان عمران و کارگران ماهر را جبران کنند. علاوه بر مهارت های فوق، هنرجویان باید علاقمند به کار و فعالیت در محیط های کارگاهی باشند و از ریاضیات و هندسه از درک خوب و قابل قبولی برخوردار باشند و همینطور قدرت تجسم هندسی بالایی داشته باشند.
موقعیتهای شغلی رشته ساختمان
هنر جویان رشته ساختمان می توانند در آموزشکده های فنی دولتی و دانشگاه آزاد و دانشگاه های علمی کاربردی در دوره های کاردانی به تحصیل بپردازند و همچنین در گرایشهای مختلف رشته ساختمان دانشگاههای ایران در دوره های کارشنـــــاســی مشغول به تحصیل شوند و در دوره های کارشناسی ارشد و دکترا در دانشــگاههای داخل و خارج کشور به ادامه تحصیل بپردازند. در فعالتیهای عمرانی، مراکز مختلفی به صورت مستقیم و غیر مستقیم نقش دارند که بمنظور جذب فارغ التحصیلان رشته ساختمان، هر یک به تناسب نوع فعالیت خود توجه می کنند.
وزارت خانه های مسکن و شهر سازی، جهاد سازندگی و نیرو به صورت گسترده تر و سایر وزارت خانه ها ، سازمانها، راه و ترابری، اداره ها ، مراکز دولتی و خصوصی شامل وزارت خانه های آموزش وپرورش ، کشاورزی، بانکها، فرهنگ و آموزش عالی و … برای کارهای عمرانی خود مثل طرح محاسبه، اجرا و نظارت بر اجرا به صورت غیر مستقیم به استخدام مهندسان عمران نیاز دارند. همچنین طراحی، محاسبه و نظارت براجرای پروژه های ساختمانی از وظایف شرکتهای مختلف مهندسان مشاور در کشور میباشد و همچنین شرکتهای ساختمانی و را ه سازی دولتی و خصوصی که در اجرای این طرحها فعال هستند، نسبت به استخدام تعداد کثیری از فارغ التحصیلان رشته عمران اقدام می کنند.
شخصیت های مناسب رشته ساختمان
در سیستم تحصیلی متأسفانه برای سنجیدن و کسب تجربه در رشته های مورد علاقه، فرصت چندان زیادی وجود ندارد ولی قبل از ورود به رشته ساختمان می توانید این رشته را با حضور در ساختمان های درحال ساخت و ساز یا کمی فعالیت و کارآموزی بررسی کنید و نسبت به علاقه خود مطمئن شوید.
صنعت ساختمان سازی یک تجارت پردرامد است ولی صرفا علاقه به کسب درآمد اکتفا نمیکند و محصلان رشته ساختمان باید به فعالیت های انجام شده در کارگاه ها یا محیط ساختمان علاقمند باشند و مهارت های لازم را به دست اورند. با این که این مسیر در ابتدا برای بسیاری از افراد سخت و دشوار است ولی اگر علاقه و پشتکار داشته باشید، توانایی پرورش استعداد خود را دارید و همچنین می توانید فعالیت های لازم را به راحتی انجام دهید.
از عواملی که باعث جذابیت رشته ساختمان و بازار کار آن شده می توان به علاقه به محیط کاری ساختمان، احساس راحتی و اذیت نشدن در محیط اشاره کرد. همینطور افرادی که علاقه مند به کار در این حوزه هستند باید به مسئله یادگیری و تفکر اهمیت زیادی دهند یعنی بیشتر زمان خود را برای کسب دانش و ارائه راه کار و حل مسئله اختصاص دهند. کارهای ساختمانی به دو صورت نظیر گروهی و تیمی می باشد؛ بدین ترتیب پیش نیازهای ورود به رشته ساختمان شامل قدرت برقراری ارتباط مؤثر با دیگران و علاقه مندی به فعالیت های تیمی می باشد.
چنانچه در رشته ساختمان به تحصیل بپردازید، میتوانید در قسمت های مختلفی بعنوان تکنسین مشغول به فعالیت شوید که از این مشاغل می توان به نقشه برداری عمومی ساختمان، سرپرست آزمایشگاه بتن، قالب بند، دفاتر فنی مهندسی مشاور ساختمان، تعمیرکار دوربینهای نقشه برداری، طراحی قطعات بتنی از پیش ساخته شده، ماکت سازی برای ساختمان ها و... اشاره کرد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 5