رشته علوم حدیث
با توجه به این که رشته علوم حدیث در گروه علوم انسانی است دانشجویان این رشته در زمینه تفسیر، علوم قرآنى و حدیث، اطلاعات جامعى بدست می آورند.
رشته علوم حدیث از سه منظر به حدیث می پردازد که در ادامه با آن ها اشنا می شوید:
۱ـ تاریخ و اصطلاحات که در آن به بررسی تاریخ تطور، تحول و پیدایش علم الحدیث از دیدگاه اهل تشیع و تسنن میپردازند و علاوهبراین ، معنا و مفهوم و اصطلاحات علم حدیث را یاد می دهند .
۲ـ علم الرجال که زندگی راویان حدیث را مورد بررسی قرار می دهد. به عنوان مثال در صورتی که پنج راوی، یک حدیث را گفته اند، به بررسی زندگی هر یک از راویان می پردازند که آیا راویان فوق برای نقل حدیث، از ویژگی های لازم برخوردار بوده اند؟ آیا راستگو و ضابط بوده اند یا این که فراموشکار بوده و با تساهل و تسامح در حفظ و نقل حدیث، برخورد میکرده اند؟
۳ ـ فقه الحدیث که محتوای احادیث را بیان میکند.
توانایی های لازم برای رشته علوم حدیث
دروس مهم در رشته علوم حدیث، عربی و علوم معارف اسلامی می باشند و دانشجویان باید توانایی خوبی در این دروس داشته باشند. همچنين آن ها باید علاقه مند به مطالعه و تحقیق باشند و برای فهم دین و فهم اسلام، اشتیاق داشته باشند. یکی از رشته های موجود در ازمون سراسری که از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی، دانشجو می پذیرد رشته علوم حدیث می باشد.
دروس، گرایش ها و مقاطع تحصیلی رشته
امکان تحصیل در رشته علوم قرآن و حدیث، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکانپذیر است و این رشته در دانشگاه های دولتی، آزاد، غیرانتفاعی، پیام نور و ... تدریس می شود. تعداد واحدهای رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی( ۱۰ واحد عمومی، ۵۷ واحد دروس تخصصی و ۶۸ واحد دروس پایه، در مجموع ۱۳۵ واحد)، در دوره کارشناسی ارشد( ۳۲ واحد دروس ضروری همراه با پایان نامه و حداکثر ۱۲ واحد دروس جبرانی و در مجموع حداکثر ۴۴ واحد) و در دوره دکتری( ۳۶ واحد شامل ۱۸ واحد دروس نظری و ۱۸ واحد رساله) می باشد؛ البته ممکن است که تفاوت ناچیزی در دانشگاه های مختلف به تناسب در تعداد واحدها وجود داشته باشد.
گرایش های علوم قرآن و حدیث در مقطع ارشد
تعداد گرایشهای رشته علوم حدیث در مقطع ارشد، ۱۰ گرایش میباشد که متناسب با دروس قرآنی یا تفسیری به ۴ گروه کلی علوم قرآن، قرآن و حدیث، علوم حدیث و تفسیر تقسیم می شوند.
رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های گوناگون به صورت اموزش محور و پژوهش محور ارائه می شود و این رشته نیز در برخی از دانشگاه ها در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته ارائه می شود. دوره دکتری ناپیوسته رشته علوم حدیث، متشکل از دو بخش اموزشی و پژوهشی است.
درس های رشته علوم حدیث در طول تحصیل
>> دروس پایه:
از دروس پایه ی رشته علوم حدیث می توان به روش تحقیق، اخلاق، تفسیر مقدماتی، سیره پیشوایان دینی، قرائت و درک مفاهیم از متون حدیثی، زبان تخصصی، تاریخ اسلام، منطق، آشنایی با فرق اسلامی، آشنایی با کلیات علوم عقلی، کلام و عقاید اسلامی، قرائت و درک مفاهیم از متون فقهی، صرف و نحو کاربردی، علوم بلاغی، قرائت و درک مفاهیم از متون تفسیری، آشنایی با فقه مقدماتی، آشنایی با اصول فقه، قرائت و تجوید قرآن کریم، ترجمه عربی به فارسی، ترجمه فارسی به عربی، قرائت مطبوعات و استفاده از رادیو، مکالمه و محاضره( سمعی و بصری)، آشنایی با ادیان توحیدی( زرتشتی، یهودی، مسیحیت) اشاره کرد.
>> دروس اصلی و تخصصی:
دروسی نظیر کتابت و تدوین حدیث، مصطلحات حدیث، مطالعات جغرافیایی درباره رجال حدیث، طریق تحمل حدیث، تأثیر حدیث در ادبیات فارسی، شناخت محدثان، جوامع حدیثی متقدم و متأخر شیعه، اصحاب اجماع، توثیقات عام و خاص، سیری در نهج البلاغه و شروح آن، جوامع حدیثی متقدم و متأخر اهل سنت ، آشنایی با کتب رجال شیعه، احادیث موضوعه، فقه الحدیث، آشنایی با علم رجال، ملاک های نقد حدیث، راویان عادل و موثق، راویان ضعیف، آشنایی با کتب رجال اهل سنت ، سنن النبی( ص) و سهم زنان در نشر احادیث از دروس اصلی و تخصصی رشته علوم حدیث به شمار می روند.
موقعیت شغلی رشته علوم حدیث در ایران
فارغ التحصیل رشته علوم حدیث میتواند در دوایر دولتی بعنوان کارشناس علوم اسلامی فعالیت کنند و به دلیل تسلط بر زبان انگلیسی میتواند در کشورهای دیگر بعنوان رایزن فرهنگی ایران، مبلغ اسلام و اصول اسلامی شود. چنانچه او در مدارج بالاتر این رشته ادامه تحصیل دهد، می تواند بعنوان استاد در دانشگاه های داخل یا خارج از کشور به فعالیت بپردازد، به این خاطر که برخی از دانشگاه های خارج از کشور مثل دانشگاه اردن یا لبنان، به جذب متخصص علوم حدیث شیعه از کشور ایران تمایل دارند. همچنین دانشجویان رشته علوم حدیث، مجوز فعالیت در اموزش و پرورش بعنوان دبیر دینی، مربی قرآن یا مربی امور تربیتی را دارند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 3