چهارشنبه ۲۰ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۲۰۲۰۱۱۹

معرفی رشته علوم حدیث بهمراه دروسش

رشته علوم حدیث,رشته علوم حدیث چیسترشته علوم قرآن و حدیث در گروه علوم انسانی قرار گرفته است
یکی از رشته های موجود در ازمون سراسری که از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی، دانشجو می پذیرد رشته علوم حدیث می باشد.

رشته علوم حدیث

با توجه به این که رشته علوم حدیث در گروه علوم انسانی است دانشجویان این رشته در زمینه تفسیر، علوم قرآنى و حدیث، اطلاعات جامعى بدست می آورند.

رشته علوم حدیث از سه منظر به حدیث می پردازد که در ادامه با آن ها اشنا می شوید:

۱ـ تاریخ و اصطلاحات که در آن به بررسی تاریخ تطور، تحول و پیدایش علم الحدیث از دیدگاه اهل تشیع و تسنن میپردازند و علاوه‌براین ، معنا و مفهوم و اصطلاحات علم حدیث را یاد می دهند .

۲ـ علم الرجال که زندگی راویان حدیث را مورد بررسی قرار می دهد. به عنوان مثال در صورتی که پنج راوی، یک حدیث را گفته اند، به بررسی زندگی هر یک از راویان می پردازند که آیا راویان فوق برای نقل حدیث، از ویژگی های لازم برخوردار بوده اند؟ آیا راستگو و ضابط بوده اند یا این که فراموشکار بوده و با تساهل و تسامح در حفظ و نقل حدیث، برخورد میکرده اند؟

۳ ـ فقه الحدیث که محتوای احادیث را بیان میکند.

رشته علوم حدیث,توانایی های لازم برای رشته علوم حدیثعربی و علوم معارف اسلامی در رشته علوم حدیث اهمیت ویژه‌ای دارد

توانایی های لازم برای رشته علوم حدیث

دروس مهم در رشته علوم حدیث، عربی و علوم معارف اسلامی می باشند و دانشجویان باید توانایی خوبی در این دروس داشته باشند. همچنين آن ها باید علاقه مند به مطالعه و تحقیق باشند و برای فهم دین و فهم اسلام، اشتیاق داشته باشند. یکی از رشته های موجود در ازمون سراسری که از بین داوطلبان گروه آزمایشی ریاضی و فنی، علوم تجربی و علوم انسانی، دانشجو می پذیرد رشته علوم حدیث می باشد.

دروس، گرایش ها و مقاطع تحصیلی رشته

امکان تحصیل در رشته علوم قرآن و حدیث، در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری امکانپذیر است و این رشته در دانشگاه های دولتی، آزاد، غیرانتفاعی، پیام نور و ... تدریس می شود. تعداد واحدهای رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی( ۱۰ واحد عمومی، ۵۷ واحد دروس تخصصی و ۶۸ واحد دروس پایه، در مجموع ۱۳۵ واحد)، در دوره کارشناسی ارشد( ۳۲ واحد دروس ضروری همراه با پایان نامه و حداکثر ۱۲ واحد دروس جبرانی و در مجموع حداکثر ۴۴ واحد) و در دوره دکتری( ۳۶ واحد شامل ۱۸ واحد دروس نظری و ۱۸ واحد رساله) می باشد؛ البته ممکن است که تفاوت ناچیزی در دانشگاه های مختلف به تناسب در تعداد واحدها وجود داشته باشد.

گرایش های علوم قرآن و حدیث در مقطع ارشد

تعداد گرایشهای رشته علوم حدیث در مقطع ارشد، ۱۰ گرایش میباشد که متناسب با دروس قرآنی یا تفسیری به ۴ گروه کلی علوم قرآن، قرآن و حدیث، علوم حدیث و تفسیر تقسیم می شوند.

رشته علوم حدیث در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه های گوناگون به صورت اموزش محور و پژوهش محور ارائه می شود و این رشته نیز در برخی از دانشگاه ها در مقطع کارشناسی ارشد پیوسته ارائه می شود. دوره دکتری ناپیوسته رشته علوم حدیث، متشکل از دو بخش اموزشی و پژوهشی است.

درس های رشته علوم حدیث در طول تحصیل

>> دروس پایه:

از دروس پایه ی رشته علوم حدیث می توان به روش تحقیق، اخلاق، تفسیر مقدماتی، سیره پیشوایان دینی، قرائت و درک مفاهیم از متون حدیثی، زبان تخصصی، تاریخ اسلام، منطق، آشنایی با فرق اسلامی، آشنایی با کلیات علوم عقلی، کلام و عقاید اسلامی، قرائت و درک مفاهیم از متون فقهی، صرف و نحو کاربردی، علوم بلاغی، قرائت و درک مفاهیم از متون تفسیری، آشنایی با فقه مقدماتی، آشنایی با اصول فقه، قرائت و تجوید قرآن کریم، ترجمه عربی به فارسی، ترجمه فارسی به عربی، قرائت مطبوعات و استفاده از رادیو، مکالمه و محاضره( سمعی و بصری)، آشنایی با ادیان توحیدی( زرتشتی، یهودی، مسیحیت) اشاره کرد.

گزاریش های رشته علوم قرآن و حدیثرشته علوم قرآن و حدیث در مقطع ارشد بالغ بر ۱۰ گرایش دارد

>> دروس اصلی و تخصصی:

دروسی نظیر کتابت و تدوین حدیث، مصطلحات حدیث، مطالعات جغرافیایی درباره رجال حدیث، طریق تحمل حدیث، تأثیر حدیث در ادبیات فارسی، شناخت محدثان، جوامع حدیثی متقدم و متأخر شیعه، اصحاب اجماع، توثیقات عام و خاص، سیری در نهج البلاغه و شروح آن، جوامع حدیثی متقدم و متأخر اهل سنت ، آشنایی با کتب رجال شیعه، احادیث موضوعه، فقه الحدیث، آشنایی با علم رجال، ملاک های نقد حدیث، راویان عادل و موثق، راویان ضعیف، آشنایی با کتب رجال اهل سنت ، سنن النبی( ص) و سهم زنان در نشر احادیث از دروس اصلی و تخصصی رشته علوم حدیث به شمار می روند.

موقعیت شغلی رشته علوم حدیث در ایران

فارغ التحصیل رشته علوم حدیث میتواند در دوایر دولتی بعنوان کارشناس علوم اسلامی فعالیت کنند و به دلیل تسلط بر زبان انگلیسی میتواند در کشورهای دیگر بعنوان رایزن فرهنگی ایران، مبلغ اسلام و اصول اسلامی شود. چنانچه او در مدارج بالاتر این رشته ادامه تحصیل دهد، می تواند بعنوان استاد در دانشگاه های داخل یا خارج از کشور به فعالیت بپردازد، به این خاطر که برخی از دانشگاه های خارج از کشور مثل دانشگاه اردن یا لبنان، به جذب متخصص علوم حدیث شیعه از کشور ایران تمایل دارند. همچنین دانشجویان رشته علوم حدیث، مجوز فعالیت در اموزش و پرورش بعنوان دبیر دینی، مربی قرآن یا مربی امور تربیتی را دارند.

رشته علوم حدیث چیست,موقعیت شغلی رشته علوم حدیث در ایرانفارغ‌التحصیل‌ رشته‌ علوم‌ حدیث‌ می‌تواند در دوایر دولتی‌ مشغول‌ به‌ کار شود

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 13
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش