آشنایی با رشته صنایع دستی
صنایع دستی از صنایعی به شمار میرود که بر پایه خلاقیت، هنر و ذوق انسان بنا شده است. یکی از رشته ها كه در آن هنر و كاربرد در كنار هم قرار دارد، رشته صنایع دستی می باشد؛ یعنی برخلاف هنر محض مثل هنر نقاشی كه كاربرد روزمره ندارد، ساخت وسایل هنری در این رشته كاربرد روزمره دارد. صنایع دستی به تکنولوژی و فن آوری های پیچیده نیاز ندارند و متکی بر پایه توانمندی ها و هنر متخصصان و هنرمندان است. صنایع دستی در ایران که فرهنگ غنی دارد، بسیار گسترده و متنوع است.
دانشجویان در رشته صنایع دستی در مورد ۲۴ گروه بزرگ انواع صنایع دستی ایران که شامل ۱۵۲ شاخه میباشد ، بمدت چهار سال اطلاعات متوسطی به دست می آورند همینطور با پرداختن به یکی از چهار گرایش صنایع چوب، سفال، نگارگری و طراحی فرش از نظر اجرا و کارشناسی آثار، در یکی از چهار گرایش های فوق، صاحب تخصص شده و برای تولید آثار صنایع دستی در گرایش انتخابی خود مهارت های لازم را بدست می آورند.
رشته صنایع دستی، روح خود را از هنر برگرفته و جسم آن ها با صنعت رابطه نزدیکی دارد. درصورت تلفیق هنر و صنعت، فرهنگ کشور را بهتر می توان با صنایع دستی که بیانگر اعتقادات، آداب و رسوم و سنت ها است به نقاط دیگر جهان منتقل کرد و افراد بیشتری با انتشار این آثار با این فرهنگ غنی آشنا می شوند. صنایع دستی ایران در کشور خودمان کم تر مورد استفاده قرار می گیرد و افراد درحال حاضر بیشتر به استفاده از کالاهای لوکس تمایل دارند ولی صادرات آن در جهت ایجاد درآمد، گزینه خوبی می باشد. با وجود این که اغلب صنایع دستی بدست وابسته هستند نمی توان به علت وجه کاربردی، آن ها را صرفا بعنوان آثار هنری در نظر گرفت. با این حال یادبودهای از گذشتگان در زمینه صنایع دستی برجای مانده ، بعنوان شاهکارهای هنری شناخته می شوند.
هدف رشته صنایع دستی
هدف رشته صنایع دستی، تربیت هنرمندان و متخصصانیست که بتوانند به بهترین شکل با تکیه بر دانش، هنر و خلاقیت خود، فرهنگ غنی کشور را به افراد و سایر کشورها انتقال دهند.
گرایش های رشته صنایع دستی در دانشگاه
در رشته صنایع دستی با مباحثی نظیر صنایع دستی ایران، مبانی هنرهای تجسمی، هندسه نقوش، طراحی نقش های سنتی، حجم سازی، خوشنویسی ، کار در کارگاه نگارگری و کارگاه های صنایع دستی با گرایش سفال و سرامیک، ساخت ظروف گلی و سفال گری و پوشش لعاب و پخت آثار در کوره های حرارتی مخصوص آشنا خواهید شد.
توانایی های لازم برای تحصیل در رشته صنایع دستی
عشق و علاقه، بزرگ ترين سرمایه ی هر شخصی برای ورود به رشته صنایع دستی می باشد. همینطور باید برای آموختن صنایع دستی حوصله لازم را داشته باشید و در طراحی علی الخصوص طراحی سنتی قوی و با نقوش سنتی آشنایی داشته باشید. همینطور یک دانشجوی رشته صنایع دستی باید با فرهنگ و سنت قدیم کشور و ماشین ها و ابزار جدید آشنا شود و در نتیجه طرح هایی که هم اصالت بومی و هم نوآوری هنری داشته باشد را ارائه دهد.
در نهایت آشنایی با ادبیات کهن و نو ایران برای دانشجویان این رشته یک ضرورت به شمار میرود برای این که هنر ما با ادبیاتمان رابطه تنگاتنگی دارد و هیچ هنرمند ایرانی نمی تواند با ادبیات ایران بیگانه باشد. دانشجویان صنایع دستی باید آمادگی جسمانی داشته باشند. به عنوان مثال در رشته ای مثل خاتم که ظرافت از جایگاه مهمی برخوردار است، داشتن دست هایی چابک و ماهر بسیار مهم است.
تعداد واحدهای رشته صنایع دستی
تعداد کل واحدهای رشته صنایع دستی:۱۴۴ واحد
دروس عمومی رشته صنایع دستی:۲۳ واحد
دروس پایه رشته صنایع دستی:۳۱ واحد
دروس اصلی رشته صنایع دستی:۲۵ واحد
دروس تخصصی رشته صنایع دستی:۵۶ واحد
دروس اختیاری رشته صنایع دستی:حداقل ۹ واحد
دروس رشته صنایع دستی در طول تحصیل
از دروس رشته صنایع دستی در طول تحصیل می توان به طراحی پایه، مبانی هنرهای تجسمی، کارگاه حجم سازی، هندسه نقوش، آشنایی با هنرهای سنتی، تاریخچه کتابت، خوش نویسی و طراحی حروف، کارگاه صنایع دستی ۱" آشنایی با همه کارگاه ها"، طراحی سنتی، رنگرزی پشم و الیاف، آبگینه، سفال و سرامیک، مینیاتور و تذهیب، بافت، چوب، فلز، آشنایی با هنر در تاریخ، کارگاه عکاسی پایه، انسان، طبیعت، طراحی، تحول در صنایع دستی دنیا، هنر و تمدن اسلامی، تحقیق در صنایع دستی ایران، طراحی اشیاء در تمدن اسلامی، تحقیق در صنایع دستی ، مرمت و نگهداری آثار هنری، پروژه اشاره کرد.
دانشگاه های رشته صنایع دستی
پذیرش رشته صنایع دستی در مقطع کارشناسی در دانشگاه های دولتی روزانه، نوبت دوم( شبانه)، پیام نور و غیر انتفاعی و همینطور دانشگاه آزاد اسلامی صورت می گیرد. شیوه پذیرش این رشته به دو صورت با آزمون و بدون کنکور( آزمون) می باشد. همچنین درصورت تمایل برای ادامه تحصیل در رشته صنایع دستی میتوانید به کشورهای مختلفی مثل انگلستان، سوئد یا کانادا و... مراجعه کنید.
وضعیت ادامه تحصیل در رشته صنایع دستی
رشته صنایع دستی در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در حال حاضر در ایران ارائه می شود. دانشجویانی که به ادامه تحصیل در این رشته در مقطع دکترا علاقه دارند میتوانند بر اساس دفترچه کنکور دکترا انتشار یافته در سایت سازمان سنجش نظیر هنرهای اسلامی، هنرهای تجسمی، هنرهای اسلامی، پژوهش هنر، تاریخ تطبیقی و تحلیل هنر اسلامی در یکی از رشته های مجموعه پژوهش هنر تحصیل کنند. در واقع امکان تحصیل در مقطه دکترا برای تحصیلات تخصصی وجود ندارد و باید برای ادامه تحصیل به خارج از کشور مهاجرت کنید.
درامد و حقوق رشته صنایع دستی در ایران
میزان درآمد رشته صنایع دستی در ایران به این که شخص در اماکن دولتی مشغول شده باشد یا برای خودش کسب و کاری راه اندازی کرده باشد ، بستگی دارد. افرادی که در اماکن دولتی به کار مشغول می شوند، دارای حقوقی ثابت متوسطی هستند، ولی میزان درآمد افرادی که کارگاه دارند، به تعداد تولید محصولات و فروش آن ها بستگی دارد. چنین افرادی اگر برای فروش و تبلیغات محصولات خود از یک مشاور کمک بگیرند و استراتژی درستی داشته باشند، می توانند چند برابر شخصی که حقوق ثابت دارد، درآمد داشته باشند.
موقعیت شغلی رشته صنایع دستی در ایران
فارغ التحصیلان رشته صنایع دستی میتوانند در سازمان هایی مثل سازمان میراث فرهنگی، سازمان صنایع دستی ایران، اداره کل صنایع دستی در وزارت جهاد کشاورزی، سازمان ایرانگردی و جهانگردی، بنیاد مستضعفان و جانبازان، اداره کل موزه ها و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به کارهای پژوهشی، تحقیقاتی یا کارشناسی مشغول شوند. همینطور با دایر کردن کارگاهی در خانه هم میتوانند درآمد بهتری کسب کنند و هم آنچه دوست دارند، بسازند که فارغ التحصیلان صنایع دستی میتوانند به دو صورت که یکی ساخت آثاری که جنبه موزه ای و تزئینی دارد و یکی تولید صنایعی که کاربرد و البته جنبه هنری نیز دارد، فعالیت کنند. در ضمن باید کارهای پژوهشی را در نظر گرفت. هرچند که به این بخش تا به حال بی توجهی شده است.
شخصیت های مناسب برای رشته صنایع دستی
از مهم ترین نکات در انتخاب رشته میتوان به علاقه و لذت از آن کار اشاره کرد ولی دانشجویان رشته صنایع دستی در کنار علاقه به این رشته، باید خلاق باشند و احتمالا در صورت نیاز باید خلاقیت خود را نیز تقویت کنید. همینطور از دیگر موارد موردنیاز برای ورود به این رشته، داشتن ذوق هنری و توانایی جسمانی می باشند. ممکن است برای ساخت صنایع دستی در بعضی موارد بمدت طولانی کار کنید یا در برخی صنایع از دستان خود بیشتر استفاده کنید. همچنین در این رشته برای خلق اثر به صبر، حوصله و ظرافت بالا نیاز دارید.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 13
- 5