معرفی رشته عکاسی
عکاسی یکی از رشته های دانشگاهی پر طرفدار شاخه هنر است. اکثر مردم معتقد هستند که رشته عکاسی یک رشته تجربی است و افراد میتوانند با یک دوره کوتاه مدت آنرا یاد بگیرند و از این که این هنر بعنوان یک رشته آکادمیک در دانشگاه تدریس می شود تعجب می کنند. ولی افردی که در رشته عکاسی تحصیل می کنند و اساتید این رشته نظرشان متفاوت است. نظر آن ها بر این است که استودیوهای عکاسی به حرفه عکاسی می پردازند ولی دانشگاه هنر عکاسی را به دانشجویان آموزش میدهد.
رشته عکاسی علاقمندان و طرفداران مخصوص بخود را دارد و دانشجویان در این رشته با علوم و روش های گوناگون عکاسی من جمله عکاسی خبری، تبلیغاتی، علمی، طبیعت و پرتره آشنا می شوند.
البته این اطلاعات خیلی کامل و عمیق نیست زیرا هریك از رشته های بالا، خود دنیای گسترده ای دارد كه نمی توان طی چهار سال با آن ها آشنا شد و به هیچ وجه یك عكاس نمی تواند با تمامی شاخه های رشته عکاسی و تجهیزات مربوط به آن ها به خوبی آشنا گردد. در ضمن دانشگاه تنها راه دست یابی به اطلاعات علمی، فنی و هنری مورد نظر در رشته عكاسی نیست.
تاریخچه رشته عکاسی در ایران
تاریخچه رشته عکاسی در ایران و پیدایش عکاسی و ترویج روش های این هنر در کشور ایران، به قرن هجدهم میلادی و حدود سه سال بعد از اعلام موجودیت عکاسی در فرانسه، بر می گردد. صنعت عکاسی بر اساس اطلاعات موجود، در سال ۱۸۳۹ میلادی پدید آمد و در سال ۱۸۴۱ میلادی پلاک های شیشه برای عکاسی اختراع شد. از قرائن موجود این اختراعات و تمامی انواع وسایل عکسبرداری دو تا سه سال بعد از این که به بازار می آمد بطور هدیه بدست پادشاه ایران می رسید. صنعت عکاسی در ایران با ظهور شبکه های اجتماعی به رونق گسترده ای دست یافته است.
اولین دستگاه های عکاسی در کشور ایران، به فرمان محمد شاه قاجار از کشورهای روسیه و انگلیس به ایران وارد شد. در اواسط دسامبر ۱۸۴۲ میلادی مصادف با آذر ماه ۱۲۲۱هجری شمسی، نخستین عکسبرداری در ایران انجام شد. با اطلاعاتی که از کتب و مقالات مختلف بدست امده است، میتوان گفت که نخستین عکاسی در ایران، عکسبرداری بر روی صفحه نقره در سال ۱۲۶۰ هجری قمری در تبریز، هنگامی که ناصرالدین میرزا، ولیعهد بوده است انجام گردیده است و از این نقطه تاریخچه رشته عکاسی در ایران کلید خورده است.
انواع دروس رشته عکاسی
۱. دروس پایه رشته عکاسی: ۳۲ واحد
۲. دروس اصلی رشته عکاسی: ۲۳ واحد
۳. دروس تخصصی رشته عکاسی: ۵۶ واحد
۴. دروس اختیاری رشته عکاسی: ۱۰ واحد
> دروس پایه رشته عکاسی
- مبانی هنرهای تجسمی ۱ و ۲
- کارگاه عکاسی پایه ۱ و ۲
- هنر و تمدن اسلامی ۱ و ۲
- آشنایی با هنرهای سنتی ایران ۲
- کارگاه عکاسی رنگی ۲
- کارگاه طراحی پایه ۱ و ۲
- هندسه مناظر و مرایا ۲
- آشنایی با هنر در تاریخ ۱ و ۲
- آشنایی با هنرهای هنری
> دروس اصلی رشته عکاسی
- شیمی عمومی و شیمی عکاسی
- تاریخچه عکاسی
- نورپردازی
- تجزیه و تحلیل و نقد عکس ۱ و ۲
- فنون بازسازی عکس
- فیزیک و ابزار شناسی ۲
- آشنایی با فیلمبرداری ۲
- فنون عرضه و نمایش عکس ۲
- کارگاه تخصصی عکاسی ۱ و ۲
> دروس تخصصی رشته عکاسی
- کارگاه عکاسی ۱ و ۲ و ۳ و۴ و ۵ و ۶
- طرح و رساله نهایی
> دروس اختیاری رشته عکاسی
- تجزیه و تحلیل و نقد آثار هنرهای تجسمی
- کارگاه چاپ
- کارگاه حجم سازی
- تاریخچه کتابت
- خوشنویسی و طراحی حروف ۱ و ۲
- تصویر متحرک ۱
- کارگاه ارتباط تصویری عمومی سطح یک
توانایی های لازم رشته عکاسی
افرادی که مایلند در رشته عکاسی تحصیل کنند باید هنر دیدن را داشته باشند. داشتن چشمان هشیار و جستجوگر برای پیدا کردن اماکن، اشیاء و حوادثی که اتفاق می افتد بسیار مهم است. دیدن و ثبت چیز های پیش پا افتاده ولی زیبا و غیر معمول سبب تفاوت دید عکاس و دیگر افراد می شود. بدین ترتیب زیبایی را در چیزهای پیش پا افتاده، غیرمعمول را در معمول و معنی را در ظاهراً بی معنی می بیند.
همچنین یك عكاس باید در محیط جامعه بوده و پرجنب و جوش باشد. چون رشته عکاسی مانند نقاشی نیست كه در منزل بنشینیم و هرچه دلمان خواست نقاشی كنیم و حتی در فصل تابستان، پاییز را بكشیم بلكه عكاسی شكار لحظه ها است پس باید در ساعتهای گوناگون شبانه روز در مكان های متفاوت حضور داشت تا بتوان لحظه مورد نظر را شكار كرد.
وسایل مورد نیاز برای رشته عکاسی و عکاسی دیجیتال
وسایل مورد نیاز در رشته عکاسی و عکاسی دیجیتال شامل: دوربین عکاسی ، دوربین آتلیه ای، سه پایه دوربین، خشک کن فیلم، خشک کن عکس، میزکار، چهارپایه، داروهای ظهور و ثبوت، پروژکتورهای نورپردازی، منابع نورپردازی، انواع لنز، فیلم خام رنگی و سیاه سفید، فلاش، نگاتیو، نرم افزارهای عکاسی، اسکنر، نرم افزار فتوشاپ، پرینتر رنگی، دوربین عکاسی دیجیتالی و… می باشد.
بازار کار رشته عکاسی در ایران
اغلب فارغ التحصیلان رشته عکاسی جذب مطبوعات میشوند چون امروزه شاهد توسعه و گسترش مطبوعات و احتیاج آن ها به عکاسانی ماهر و هنرمند هستیم. برگزاری نمایشگاه های صنعتی گوناگون و توجه به آگهی های تجاری و فرهنگی هم سبب شده است که تعداد متعددی از فارغ التحصیلان جذب عکاسی تبلیغاتی بشوند، حوزه انتشارات نیز تعداد دیگری از فارغ التحصیلان رشته عکاسی را بکار گرفته است و با کمال تأسف برخی از فارغ التحصیلان نیز استودیو باز کرده یا به عکاسی از مراسم و میهمانی ها می پردازند در حالیکه برای کار در یک آتلیه عکاسی احتیاج نیست که دانشجو چهار سال در دانشگاه تحصیل کند بلکه میتوان طی چند ماه به آسانی فن عکاسی را فرا گرفت و یک آتلیه عکاسی باز کرد.
بازار کار رشته عکاسی در خارج از کشور
فارغ التحصیلان رشته عکاسی خارج از کشور امکان دارد به نسبت ایرانیان از وضعیت مناسب تری بهره مند باشند ولی بین مشاغل خود آن کشورها امکان دارد اوضاع مساعدی برقرار نباشد. مثلا در کشور آمریکا از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۰ استخدام عکاسان نسبت به نرخ رشد استخدام سایر مشاغل کمتر اما رو به رشد است یا استرالیا، میزان استخدام عکاسان این کشور در سال های اخیر رشد منفی داشته و امکان دارد در آینده این شرایط کمی بهبود پیدا کند.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 24
- 2