یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۱۱۰۰۷۵

آشنایی با رشته مهندسی نساجی

رشته مهندسی نساجی,گرایش های رشته مهندسی نساجیرشته مهندسی نساجی رشته ای پایه ای برای ورود به صنایع مختلفی است
یکی از زیرمجموعه های گروه آمایشی ریاضی – فیزیک به نام رشته مهندسی نساجی میباشد که این رشته در شاخه مهندسی ها قرار دارد. مسئولیت و وظیفه دانشجوی این حرفه براساس گرایش تحصیلی اش، تولید انواع منسوجات مثل پوشاک و کفپوش و ... می باشد. این رشته از قدیمی ترین صنایع ایران شناخته می شود. در این مطلب از سرپوش با رشته مهندسی نساجی آشنا خواهید شد.

رشته مهندسی نساجی

رشته مهندسی نساجی، متشکل از بخش های مختلفی میباشد که از آن ها می توان به بافندگی( تولید انواع پارچه)، ریسندگی( تولید نخ های مختلف)، تولید فرش ماشینی و تریکو بافی و … اشاره کرد. دانشجویان این رشته موظفند که سلیقه ی مردم را در طول زمان بشناسند تا قادر به تولید پارچه هایی با طرح و رنگ های متنوع باشند. این رشته بیشتر در واحد های تولیدی امکان پذیر است و همچنین به کار با قطعات و ماشین آلات نساجی در برخی از شاخه ها نیاز است؛ از این رو دانشجو باید از روحیه ی کار در کارخانه های تولید و کار با این دستگاه ها برخوردار باشد.

رشته مهندسی نساجی با این هدف بوجود آمد که نیروهای متخصص و توانمندی را تربیت کند که از قابلیت های علمی و فنی برای کار در زمینه ی تولید انواع نخ، پارچه، منسوجات صنعتی، مهندسی ماشین آلات تولیدی، پوشاک، تولید الیاف و کاربرد انواع مواد شیمیایی روی الیاف و منسوجات برخوردار باشند. از مهم ترین فرآیندهای لازم در رشته مهندسی نساجی می توان به تهیه و تولید انواع نخ پنبه ای، مصنوعی و پارچه های تاری – پودی، نخ پشمی و فاستونی، حلقوی، پوشاک، انواع کفپوش ها، الیاف مصنوعی، رنگرزی و چاپ برای منسوجات و غیره اشاره کرد.

توانایی های لازم برای رشته مهندسی نساجی

این نکته را در نظر داشته باشید که باید پایه ریاضی علاقمندان به تحصیل در رشته مهندسی نساجی، قوی باشد تا قادر به رفع مشکلات حاصله در اثر تجزیه و تحلیل باشند. آن ها نیز باید علاقه مند به کارهای مدیریتی باشند؛ چون اغلب فارغ التحصیلان این رشته مسئولیت مدیریت کارخانه نساجی و همچنین سالن تولید و کنترل کیفیت را برعهده میگیرند.

دانشجو باید در گرایش تکنولوژی نساجی، مهارت کافی در دروس فیزیک و مکانیک و شیمی داشته باشد. فارغ التحصیل این رشته باید بتواند با نیروی زیادی کار کند و همچنین علاقمند به کار با ماشین آلات صنعتی باشد. این افراد باید با برنامه ریزی و فکر و منطق، میانه ی خوبی داشته باشند تا توانایی رفع مشکلات ایجاد شده در کارخانه های نساجی را داشته باشند و برای بهبود تولید و افزایش سودمندی کار، پیشنهادات جدیدی بدهند. بنابراین مهندس موفق کسی است که علاوه بر درس خواندن و امتحان دادن در دوره دانشجویی، آشنایی کاملی نسبت به مسائل صنعت داشته باشد که این آشنایی باتوجه به واحدهای کارآموزی محقق می شود.

دروس مشترک در گرایش های رشته مهندسی نساجی

از دروس مشترک رشته مهندسی نساجی می توان به شیمی عمومی، ریاضی عمومی، آمار و احتمالات مهندسی، محاسبات عددی، فیزیک عمومی، معادلات دیفرانسیل و برنامه نویسی کامپیوتر اشاره کرد.

معرفی گرایش های رشته مهندسی نساجی در مقطع کارشناسی

۵ گرایش مختلف رشته مهندسی نساجی، شامل تکنولوژی نساجی، پوشاک، علوم الیاف، مدیریت تولید و ساختارهای نانولیفی میباشد که هر کدام از آن ها تخصص و توانایی منحصر به فرد خود را دارد.

* گرایش تکنولوژی نساجی:

با توجه به پیشرفت تکنولوژی در تمامی صنعت ها ازجمله صنعت نساجی، متخصصین این گرایش در تلاشند تا با استفاده از تکنولوژی های روز دنیا، الیاف را به نخ و نخ را به سایر منسوجات قدیمی تبدیل کنند.

توانایی های لازم برای ورود به رشته مهندسی نساجی,رشته مهندسی نساجی چیست,رشته مهندسی نساجییکی از رشته های موجود در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری، رشته مهندسی نساجی است

این گرایش، متشکل از دو بخش ریسندگی و بافندگی میباشد و قصد دارد که مباحثی نظیر نحوه تولید نخ، قالی، پارچه و موکت را به دانشجویان اموزش بدهد. دانشجویان این رشته به دلیل آشنایی با دستگاه های نساجی، موظفند که دروس مربوط به علم مکانیک را پاس کنند.

* گرایش پوشاک:

رشته مهندسی نساجی به دلیل تمایل زیاد افراد جامعه به شیک پوشی و مد، طرفداران زیادی پیدا کرده است. باتوجه به گسترش روزانه ی واحد های صنعتی گرایش پوشاک صنعت نساجی، به نیروهای متخصص بیشتری در این زمینه نیاز است اما اغلب واحدهای صنعتی که قصد جذب نیرو را دارند، نمیخواهند فارغ التحصیلان گرایش پوشاک را جذب کنند، بلکه قصد جذب فارغ التحصیلان گرایش های دیگری را همراه با یک دوره اموزشی دارند.

بهتر است بدانید که چنین افرادی حتی با یک دوره آموزشی نمیتوانند نیاز های صنعت پوشاک را برطرف کنند، به طورمثال ، متخصص طراحی لباس، صرفا توانایی ارائه ی ایده های خوب برای مدل طراحی لباس دارد نه در زمینه های دیگر.

* گرایش علوم الیاف:

به گرایش علوم الیاف رشته مهندسی نساجی، شیمی نساجی می گویند. در واقع علوم الیاف با بهره گیری از مواد شیمیایی و خواص آنها ، الیاف را تهیه و تولید میکند. دانشجویان با مباحثی در این گرایش اشنا میشوند که شامل خواص الیاف، تولید الیاف، رنگرزی و ... است. شیمی، پایه ی دروس گرایش علوم الیاف است و هم زمان، دانشجویان باید بتوانند فرآیند های شکل گیری منسوجات را مطالعه کنند. رعایت نکات ایمنی و بهداشت در این گرایش از اهمیت به سزایی برخوردار است؛ به این دلیل که با مواد شیمیایی در ارتباط است.

* گرایش مدیریت تولید:

گرایش مدیریت تولید رشته مهندسی نساجی، تقریباً متفاوت از سایر گرایش هاست و بیشتر به حوزه های مدیرتی مربوط میشود. فارغ التحصیلان این رشته در بخش های مختلف کارخانه های نساجی در پست های مدیریتی و نظارت به فعالیت می پردازند.

* گرایش ساختارهای نانولیفی:

گرایش ساختار های نانولیفتی رشته مهندسی نساجی به بررسی و تحقیق استفاده از علم نانو در صنعت نساجی می پردازد. الیاف، متشکل از ۳ دسته الیاف معمولی، الیاف میکرونی و نانو الیاف می باشد. یکی از دستاوردهای این گرایش، نانو الیاف است که انعطاف و استحکام آن بیشتر از الیاف معمولی است. امروزه نانو الیاف در حوزه های پزشکی، صنایع شیمیایی، صنایع نساجی، صنایع خودروسازی و …. از با ارزش ترین محصولات نانو محسوب میشود.

گرایش های رشته مهندسی نساجی,رشته مهندسی نساجی در مقطع کارشناسیمهندسی نساجی مسئولیت تهیه و تولید انواع منسوجات را برعهده دارد

معرفی گرایش های رشته مهندسی نساجی در مقطع کارشناسی ارشد

رشته مهندسی نساجی در مقطع کارشناسی ارشد، ۶ گرایش دارد که ازجمله ی آن ها الیاف، پوشاک، ساختارهای نانولیفی، شیمی نساجی و رنگ، فناوری و مدیریت تولید می باشد.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

علاقمندان به تحصیل در رشته مهندسی نساجی می توانند در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند.

توانایی های فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی

> فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی باید بتوانند از واحدهای تولیدی صنایع ریسندگی، بافندگی، موکت، تریکو بافی، قالی بافی و کارخانجات تبدیل الیاف و سنتیک بهره بگیرند.

> از توانایی های فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی می توان به حفاظت از امکانات موجود و بهره برداری در شرایط مناسب فنی و اقتصادی و رفع اشکالات و معایب اشاره کرد.

> فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی باید بتوانند شرایط کیفی و کمی مواد اولیه با محصولات مورد تقاضا را مطابقت دهند و از نظر کیفی و کمی، برنامه ریزی تولید در صنایع مربوط را داشته باشند.

> فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی موظفند که برای ایجاد واحدهای تولیدی در رشته های مذکور، برنامه ریزی کنند.

> یکی از توانایی های فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی اینست که قطعات و ماشین آلات نساجی را میسازند و ماشینهای قدیمی نساجی را مدرنیزه می کنند.

فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی، نقش مهمی در زمینه ی سرپرست خط تولید، مدیریت و نظارت در تولید و اداره کارخانه دارند. دروسی که برای این دوره در نظر گرفته شده شامل دروس نظری، عملی، آزمایشگاهی و کارگاهی و ۴ واحد کارآموزی میباشد. تعداد شاغلان و میزان سرمایه گذاری در این صنعت، به خاطر فعال بودن صنعت نساجی و تولید الیاف مصنوعی چشمگیر است. درواقع این افراد می توانند در کارخانه های نساجی و تولید الیاف و مواد شیمیایی فعالیت کنند.

فرصت های شغلی برای مهندسی نساجی

دانش آموختگان رشته نساجی، مجوز فعالیت در اماکنی ازجمله کارخانه های تولیدی، نساجی، تولید الیاف و مواد شیمایی تحت عنوان های مدیریت و نظارت در تولید، سرپرست خط تولید و مدیریت کارخانه را دارند. آن ها همچنین میتوانند به فعالیت در زمینه های توسعه و مدیریت تولید، طراحی پوشاک، مدیریت خرده فروشی، تجارت بصری، نوشتن و ویرایش مد، طراحی فنی، کنترل کیفیت، لباس های تئاتری و ... بپردازند.

درآمد وحقوق رشته مهندسی نساجی در ایران

حقوق فارغ التحصیلان رشته مهندسی نساجی براساس محیط کاری و سمت شغلی آن ها مشخص می شود. حقوق افراد فعال در بخش های دولتی، مطابق با قانون مدیریت کشوری میباشد درحالیکه حقوق افراد فعال در بخش خصوصی، برطبق توافق با کارفرما است.

توانایی های لازم برای ورود به رشته مهندسی نساجی,حقوق رشته مهندسی نساجی,درآمد رشته مهندسی نساجیامکان ادامه تحصیل در رشته مهندسی نساجی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری وجود دارد

گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش