ثبت نام خوابگاه دانشجویی
ثبت نام خوابگاه دانشگاهی و دریافت آن شرایط خاصی دارد که اگر این موارد را دارا باشید می توانید برای گرفتن خوابگاه اقدام کنید. شرایط ثبت نام کلی و تقریبا برای دانشگاه های مختلف مشترک می باشد البته برخی دانشگاه ها شرایط خاص تری را برای دانشجویان درنظر می گیرند.
البته باید اشاره کرد که تمام دانشگاه ها از قبیل دانشگاههای دولتی، آزاد، غیر انتفاعی، فنی و حرفهای، پیام نور و... به دانشجویان خود خوابگاه ارائه نمی دهند و دانشگاه هایی که دارای این امکانات هستند برای پذیرش خوابگاه شرایط خاصی را مدنظر می گیرند.
در ادامه به شرایط عمومی که برای دریافت خوابگاه وجود دارند و اکثر دانشگاه ها از آن تبعیت می کنند، اشاره می شود. این شرایط به شرح ذیل می باشند:
در دانشگاه های دولتی دانشجویان به دو دسته دانشجویان دوره روزانه و شبانه تقسیم می شوند. در خصوص ارائه خوابگاه؛ دانشجویان روزانه در اولویت قرار دارند. پس در ابتدا ظرفیت استفاده از خوابگاه دانشجویی در اختیار روزانه ها می باشد و بعد از آن در صورتی که خوابگاه همچنان ظرفیت داشته باشد، به دانشجویان شبانه نیز واگذار خواهد شد.
یکی از لزومات دریافت خوابگاه ارائه تعهد محضری به دانشگاه می باشد، این تعهد برای تمامی دانشگاه ها ضروری است و بدون آن به هیچ دانشجویی خوابگاه تعلق نمی گیرد.
دانشجویانی که وام مسکن و یا ودیعه مسکن دریافت کردهاند امکان گرفتن خوابگاه دانشجویی را ندارند.
برای دانشجویان بومی سهمیه خوابگاه درنظر گرفته نمی شود، درصورتی که دانشجوی بومی شرایط خاصی داشته باشد، همچنین تمام دانشجویان روزانه غیربومی نیز خوابگاه دریافت کرده باشند، می توان به این افراد نیز سهمیه خوابگاه ارائه داد.
خوابگاه دانشجویی، درخواست، دریافت و پرداخت هزینه شما برای آن فقط مختص یک نیمسال تحصیلی است و متقضیان دریافت خوابگاه در ابتدای هر نیمسال تحصیلی باید برای ثبت نام و دریافت خوابگاه دانشجویی، اقدام کنند.
درصورتی که دانشجو فارغ التحصیل، اخراج یا تعلیق شده باشد یا مرخصی بگیرد نمی تواند از امکانات خوابگاهی استفاده کند.
این دو نکته را هم برای بعد از دریافت خوابگاه دانشجویی در نظر داشته باشید:
- امور خوابگاهی تعیین خواهد کرد که در هر اتاق چند نفر ساکن باشند، پس دانشجویان ساکن در یک اتاق نمی توانند با اضافه شدن یک نفر به جمعشان مخالفت کرده یا او را راه ندهند.
- درصورتی که به هر دلیلی از اتاق تعلق گرفته به شما راضی نباشید یا به هر دلیلی درخواست تعویض اتاق داشته باشید، فقط می توانید با یک مجوز رسمی از امور خوابگاهی با یک دلیل قانع کننده جابجا شوید.
اولویت دریافت خوابگاه دانشگاه
به طورکلی علاوه براینکه دانشجویان غیربومی و روزانه در اولویت دریافت اتاق خوابگاهی هستند، گروهی از دانشجویان نیز با فرآیند ساده تر و احتمال بیشتری اتاق خوابگاهی دریافت خواهند کرد. از جمله این گروه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دانشجویانی که با مدارک پزشکی ثابت کرده باشند؛ خود یا اعضای خانواده شان بیماری صعب العلاج دارند.
- دانشجویان خانواده شهدا و ایثارگران
- دانشجویانی که تحت پوشش بهزیستی یا کمیته امداد هستند
- دانشجویانی که در خانوادهای با حضور چند دانشجو زندگی میکنند
- دانشجویانی که همسرشان در حال گذراندن خدمت سربازی است
- نفرات اول تا سوم آسیا یا جهان و همچنین، نفرات اول کشوری مسابقات یا المپیادهای علمی، فرهنگی، هنری، ورزشی و قرآنی
- فرزندان کارکنان وزارت علوم یا دانشگاهها که در دانشگاههای علوم پزشکی دولتی پذیرفته شده باشند
مدارک لازم برای ثبت نام خوابگاه دانشجویی
علاوه بر شرایط که پیش از این نیز به آنها اشاره شد، مدارکی نیاز هستند تا دانشگاه آنها را بررسی کرده و سپس با تایید از سمت دانشگاه دانشجو بتواند یک نیم سال تحصیلی را در خوابگاه استقرار پیدا کند. این مدارک در تمام دانشگاهها مورد نیاز است اما شاید بعضی دانشگاهها مدارک دیگری را هم از دانشجو درخواست کنند.
در ادامه به مدارکی که جهت ثبت نام خوابگاه دانشجویی مورد نیاز است، اشاره می شود:
- ارائه تعهد محضری
- تکمیل فرم درخواست خوابگاه
- ارائه شناسنامه و کپی از تمام صفحههای آن
- سه قطعه عکس پرسنلی ۳ در ۴
- ارائه نسخه کپی از انتخاب واحد ترم تحصیلی جاری
- ارائه کپی صفحه اول و دوم شناسنامه ولی دانشجو
- ارائه فیش واریزی هزینه خوابگاه
سامانههای ثبت نام خوابگاه دانشجویی
دانشجویان می توانند مراحل ثبت نام خوابگاه های دانشجویی را به صورت آنلاین انجام دهند، شما می توانید بدون حضور در دانشگاه به صورت اینترنتی مدارک را بارگزار کرده و کارهای ثبت نام را انجام دهید.
برای انجام این کار سامانه های متنوعی وجود دارند، در حقیقت، سامانهای که از طریق آن باید برای خوابگاه ثبت نام کنید به این موضوع بستگی دارد که دانشجوی چه دانشگاهی هستید.
برخی از دانشگاه ها خدمات مربوط به خوابگاه را روی سایت خودشان قرار داده اند و برخی از دانشگاه ها به سامانه سماد اضافه شده اند تا دانشجویان از آن طریق بتوانند ثبت نام خود را انجام دهند.
سامانه گلستان یکی از پایگاه های ثبت نام خوابگاه دانشگاه های سراسری در دسترس می باشد که ثبت نام خوابگاه برخی دانشگاه های آزاد از طریق آن و هم از طریق سامانه دانشجویار صورت می گیرد.
باید اشاره شود که دانشگاه های شهریه پرداز از قبیل آزاد، غیر انتفاعی، پیام نور، پردیسهای خودگردان و... مکلف به ارائه خوابگاه دانشجویی به دانشجویان خود نیستند، فقط برخی از این نوع دانشگاه ها این خدمت را ارائه می دهند.
در ادامه این مطلب تمام سامانههایی که برای ثبت نام خوابگاه دانشجویی وجود دارد، معرفی شده است:
سامانه سماد
سماد مخفف عبارت؛ سامانه مدیریت امور دانشجویی می باشد که به اموری از قبیل خوابگاه و تغذیه دانشجویان مربوط است. برخی دانشگاه ها خدمات خود را به وسیله این سامانه در اختیار دانشجو قرار می دهند.
البته همانطور که اشاره شد، تمامی دانشگاه ها عضو این سامانه نیستند و تنها برخی از آنها عضویت این سامانه را دارند.
درصورتی که شما دانشجوی دانشگاه مدنظر باشید می توانید با مراجعه به سامانه سماد به اموری از قبیل تغذیه، خوابگاه، تنظیمات پرونده، عملیات دانشجو و گزارش سامانهها را انجام دهید. برای این کار شما می توانید به سایت سماد با نشانی www.samad.app مراجعه کرده و از منوی این سامانه خدمات مدنظرتان را انجام دهید. هم در همین منو قرار دارد و برای ثبت نام خوابگاه لازم است به این بخش مراجعه کنید.
برای ثبت نام خوابگاه دانشجویی از طریق سامانه سماد؛ وارد حساب کاربری خود می شوید و سپس به بخش سامانه خوابگاه ها می روید. بعد از آن به بخش عملیات دانشجو بروید و مدارک موردنیاز را بارگزاری کنید. درنهایت نیز پیش پرداخت ثبت نام را انجام دهید تا مراحل ثبت نام به پایان برسند.
سامانه گلستان
یکی از سامانه های نام آشنا در حوزه دانشگاهی سامانه گلستان می باشد که بسیاری از دانشگاه ها خدمات و امور مختلف دانشجویی را به وسیله آن انجام می دهند. در بین خدمات ارائه شده این سامانه می توان خوابگاه را نیز مشاهده کرد، دانشجویان از طریق این آیتم می توانند خوابگاه مدنظر را ثبت نام و رزرو کنند.
برای امور مربوط به خوابگاه دانشجویی در سامانه گلستان بعد از ورود به پنل کاربری خود در این سامانه، در «منوی کاربر» وارد بخش «دانشجویی» شوید و در ادامه به بخش «خوابگاه» بروید. در میان گزینههای مختلف گزینه «اطلاعات و درخواستها» را انتخاب کرده و سپس روی گزینه «درخواست خوابگاه» کلیک کنید.
در این بخش باید تمام اطلاعات مورد نیازتان را وارد کرده و مدارک مدنظر را بارگزاری کنید. در ادامه هزینه های مشخص شده را بپردازید و ثبت نام را پایان دهید.
سامانه دانشجویار
دانشگاه های آزادی که برای دانشجویان خود را خوابگاه ارائه می دهند، می توانند از طریق سامانه دانشجویار (سامانه مدیریت یکپارچه دانشجویی امور آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی) ثبت نام خوابگاه را انجام داده و از سایر خدمات دانشگاه آزاد نیز استفاده کنند.
اگر دانشجوی دانشگاه آزاد هستید و دانشگاه محل تحصیل شما خوابگاه ندارد، می توانید ابتدا وارد سامانه دانشجویار شوید و سپس به پنل کاربری بروید. در منوی سمت راست گزینه امور خوابگاهی را انتخاب کنید. سپس وارد گزینه اتاق شوید و نوع مکان خود را انتخاب کنید و کلمه جستوجو را کلیک کنید، در این مرحله اتاق هایی که می توانید داشته باشید، به شما نمایش داده خواهد شد.
در بین اتاق هایی که به شما نشان داده می شود، اتاق مدنظر خود را انتخاب کرده و پس از بازگشت به صفحه اصلی سایت روی گزینه «ثبت» کلیک کنید تا درخواست خوابگاه برای شما ثبت شود.
سامانه دانشگاهها
همانطور که پیش از این اشاره شد، برخی از دانشگاه ها امکان ثبت نام و درخواست خوابگاه را در سامانه خود تعریف کرده اند. برای برخورداری از این موضوع می توانید وارد سامانه اختصاصی دانشگاه محل تحصیل خود شوید و سپس مطابق با راهنمای موجود در سامانه برای دریافت خوابگاه اقدام کنید.
مراحل ثبت نام خوابگاه دانشجویی
همانطور که تا اینجا توضیح دادیم؛ سامانه های متنوعی برای ثبت نام و درخواست خوابگاه دانشجویی وجود دارند، از آنجایی که طراحی این سامانه ها شبیه به همدیگر نیست و تفاوت های ساختاری دارند، نمی توان انتظار داشت که ثبت نام و درخواست خوابگاه آنها شبیه به همدیگر باشند.
باوجودی که همه مراحلی که باید طی کنید تقریبا بین این سامانه ها مشترک است و تنها در برخی جزئیات با همدیگر متفاوت هستند، اگر شرایط دریافت خوابگاه دانشجویی دارید باید مراحل زیر را طی کنید:
- اگر دانشجوی جدیدالورود هستید، ابتدا در دانشگاه ثبت نام و لیست واحدهایتان را دریافت کنید.
- اگر دانشجوی جدیدالورود نیستید، ابتدا انتخاب واحد کنید
- وارد حساب کاربری خود در سامانه دانشگاهیتان شوید
- به بخش مربوط به خوابگاه یا درخواست خوابگاه مراجعه کنید
- مدارک خواستهشده را ارائه دهید (بارگذاری فرم تعهد محضوری و تکمیل فرم درخواست خوابگاه ضروری است)
- اتاق مورد نظرتان را انتخاب کنید
- هزینهای را که برایتان تعیین شده بهصورت آنلاین پرداخت کنید
- بعد از اینکه مراحل بالا را انجام داید باید در موعدی که به شما اعلام می شود، به صورت حضوری اتاق خوابگاه را تحویل بگیرید.
مدت استفاده از خوابگاه دانشجویی
دانشجویان غیربومی که نمی توانند به صورت روزانه بین منزل و دانشگاه تردد داشته باشند، می توانند براساس مقطع تحصیلی شان خوابگاه دریافت کنند. همان طور که تعداد ترمها (نیمسالها) در مقاطع مختلف کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری متفاوت است، مدت زمان مجاز اقامت در خوابگاه نیز در هر مقطع متفاوت خواهد بود.
براساس قوانین موجود در ارائه خوابگاه دانشجویی؛ دانشجویان مقطع کاردانی برای چهار نیمسال، مقطع کارشناسی ناپیوسته چهار نیمسال، مقطع کارشناسی پیوسته هشت نیمسال، مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته پنج نیمسال، مقطع دکتری تخصصی هشت نیمسال و مقطع دکتری حرفهای ۱۴ نیمسال می توانند از خوابگاه دانشجویی استفاده کنند.
البته باید اشاره کرد که این مدت زمان به معنی این نیست که اگر دانشجویی نتواند در این مدت درسش را تمام کند، دیگر نخواهد توانست از خوابگاه دانشجویی استفاده کند. درصورتی که مدت زمان تحصیل دانشجویی فردی بیشتر از حد تعیین شده باشد، دانشجوی می باید با پرداخت هزینه بیشتر در خوابگاه ساکن شود.
مشابه این موضوع درباره سنوات تحصیل بیشتر از زمان نیز درنظر گرفته می شود، بدین معنا که اگر دانشجویی نتواند درمدت زمان مشخص درسش را تمام کند باید به ازای هر ترم مبلغی را به عنوان سنوات به دانشگاه بدهد، برای دریافت خوابگاه بیش از مدت زمان مجاز نیز دانشجو باید مبلغ بیشتری را بپردازد.
پس اگر بعد از گذشت ترم های تعیین شده، همچنان به خوابگاه احتیاج داشتید؛ براساس تعرفه صندوق رفاه در ترم اول سنوات ۲ برابر هزینه ترم عادی، برای نیمسال دوم ۲٫۵ برابر ترم عادی و برای نیمسال سوم ۳ برابر ترم عادی برای دریافت خوابگاه هزینه کنید.
گردآوری: بخش آمورشی سرپوش
- 12
- 3