امسال مصاحبه داوطلبان دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت منطقهای برگزار میشود که در این راستا ۱۰ منطقه انتخاب شده و تیم مصاحبهگر در منطقهای که نزدیک داوطلب است، با او مصاحبه میکند.
چهارم اسفند سال گذشته بود که آزمون ورودی دکتری نیمهمتمرکز سال ۹۷ با حضور ۲۳۴ هزار و ۴۵۴ داوطلب در حوزههای مختلف امتحانی برگزار شد؛ آزمونی که قبولشدن در آن یعنی رد شدن از اولین مرحله برای تحصیل در این مقطع تحصیلی! چراکه پذیرفتهشدگان در این آزمون باید برای رسیدن به صندلی دانشگاه از خوان دوم که همان مصاحبه حضوری است، بگذرند که البته گذشتن از خوان دوم چندان راحت نیست.
پذیرفتهشدگان در مرحله اول باید طبق برنامهای که از سوی دانشگاهها اعلام میشود خود را برای مصاحبه حضوری آماده کنند؛ مرحلهای که آنها در محک آزمونی دیگر قرار میگیرند. فرصت حضور در جلسه مصاحبه آزمون دکتری شاید تکرارشدنی نباشد، بر همین اساس دانشجویان باید خود را برای آن آماده کنند. شاید بر همین اساس است که مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی تمام تلاش خود را به کار بستهاند تا این مرحله را برای متقاضیان خود راحتتر کنند. سال گذشته بود که خبر رسید تعداد شرکتکنندگان در آزمون دکتری ۹۷، از مرز ۲۳۰ هزار داوطلب نیز عبور کرده، ولی از این تعداد تنها بخش اندکی از آنها پذیرفته میشوند.
براساس آنچه ابراهیم خدایی، رئیس سازمان سنجش کشور گفته بود حدود ۲۴ تا ۲۶ هزار نفر از داوطلبان میتوانند در مجموع دانشگاههای آزاد و دولتی پذیرفته شده و دکتر شوند! حالا مرحله آزمون و انتخاب رشته گذشته و کار به مرحله آخر یعنی همان مصاحبه دکتری رسیده است؛ مرحلهای که شاید برای دانشجویانی که دانشگاه آزاد اسلامی را انتخاب کردهاند اضطراب کمتری دارد. این موضوع هم طبیعی است، چراکه مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی تمام هم و غم خود را برای آسودگی دانشجویان و داوطلبان ورود به این دانشگاه به کار بستهاند چون دانشجو در این دانشگاه حرف اول را میزند.
سال گذشته بود که امیررضا شاهانی، رئیس مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» گفته بود قرار است نحوه مصاحبه دکتری در این دانشگاه تغییر کند. شاهانی گفته بود قرار است مصاحبه دکتری بهصورت مناطق آمایشی به اجرا درآید، مناطقی که براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور را به ۱۰ منطقه تقسیمبندی کرده و دانشجویان پذیرفتهشده در این آزمون، باید براساس آنچه از سوی این دانشگاه ابلاغ میشود، در این مناطق مصاحبه حضوری خود را انجام دهند؛ موضوعی که حالا قرار است اجرایی شود.
دیروز فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در نشست شورای هماهنگی واحد علوم و تحقیقات که با حضور معاونان واحد و روسای دانشکدههای این واحد دانشگاهی برگزار شد شیوه جدید مصاحبه از داوطلبان مقطع دکتری این دانشگاه را تشریح کرد و گفت: «امسال مصاحبه داوطلبان دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی بهصورت منطقهای برگزار میشود که در این راستا ۱۰ منطقه انتخاب شده و تیم مصاحبهگر در منطقهای که نزدیک داوطلب است، از او مصاحبه میکند.»
افزایش عدالت و انصاف در شیوه جدید مصاحبه از داوطلبان دکتری
به گفته فرهاد رهبر، زمانبندی انجام مصاحبه بهصورتی برنامهریزی شده است که تیمهای مصاحبهگر بهصورت چرخشی به مناطق مختلف اعزام میشوند. براساس آنچه رئیس دانشگاه آزاد اسلامی اعلام کرده است، این شیوه مزایایی را بهدنبال خواهد داشت. «عدالت و انصاف» دو مزیتی است که در این شیوه در گزینش دانشجو افزایش پیدا خواهد کرد. به گفته فرهاد رهبر، تاکید بر این است که در تعیین تیمهای مصاحبهگر، برجستهترین و مجربترین اساتیدی که در حوزه تخصصیشان صاحبنام هستند و میشود روی قضاوت و انصافشان اتکا کرد، انتخاب شوند.
شیوه مصاحبه دکتری در سال گذشته چه بود؟
در سالهای گذشته دو شیوه متفاوت در مصاحبه دکتری دانشگاه آزاد اسلامی انجام شده است. یکی از آنها شیوه متمرکز و دیگری شیوه استانی بود. در شیوه مصاحبه متمرکز، متقاضیان ورود به دوره دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی باید برای مصاحبه به تهران میآمدند که این شیوه منطقی و قابل قبول نبود، چراکه واحدهایی که میخواهند دانشجوی دکتری جذب کنند باید بتوانند بهصورت مستقل با متقاضیان خود مصاحبه کنند.
در شیوه استانی نیز متقاضیان ورود به مقطع دکتری در واحدهای یک استان برای مصاحبه به مرکز استان مراجعه میکردند. به گفته مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی، در شیوه استانی سفر داوطلبان به تهران خطرات و هزینههایی را برای متقاضیان در پی داشت. البته در بررسیها هم مشخص شده بود شرایط تمام استانها از لحاظ تعداد دانشجو، اعضای هیاتعلمی و... متفاوت است، پس بهتر است خود واحدها مصاحبهها را انجام دهند.
مسئولان این دانشگاه معایب و مزایای شیوه مصاحبه دکتری در دانشگاه آزاد اسلامی را بررسی کردند و براساس این بررسیها، شیوه سومی را طراحی کردند تا داوطلبان ورود به این مرحله از تحصیل خود بدون نگرانی بتوانند از سد این مرحله نیز بگذرند.
تلاش برای ثروتآفرینی از تولیدات علمی
بخش دیگر سخنان رئیس واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی در نشست شورای هماهنگی واحد علوم و تحقیقات که با حضور معاونان واحد و روسای دانشکدههای این واحد دانشگاهی برگزار شد به موضوع دیگری اختصاص داشت. او در این جلسه بر تلاش اعضای هیاتعلمی برای انعقاد قراردادهای پژوهشی و ثروتآفرینی از تولیدات علمی تاکید کرد.
فرهاد رهبر گفت: «معاونت پژوهش و فناوری درخصوص آگاهیرسانی به اعضای هیاتعلمی درباره دستورالعملها و قوانین و مقررات مربوط به مالیات قراردادهای پژوهشی اقدام کند.»
او ضرورت برگزاری آموزش ضمنخدمت برای اعضای هیاتعلمی در زمینه آشنایی با چگونگی و قوانین انعقاد قراردادهای پژوهشی را مورد اشاره قرار داد و افزود: «چنانچه اعضای هیاتعلمی چه بهصورت مستقیم و چه از طریق دانشگاه موفق به انعقاد قرارداد پژوهشی شوند و این قرارداد به منفعت مالی برای دانشگاه منجر شود، میتوانند عنوان آن را در فرم ارتقا درج کنند تا برای ارتقا از امتیاز مربوطه بهرهمند شوند.»
قاسم عموعابدینی، قائممقام واحد علوم و تحقیقات نیز در این نشست بر توسعه پژوهشهای کاربردی در این واحد دانشگاهی تاکید کرد و خواستار شد روسای دانشکدههای واحد علوم و تحقیقات برای درآمدزایی براساس مصالح، استانداردها و کارکردهای دانشگاه برنامهریزی کنند. قائممقام واحد علوم و تحقیقات گفت: «برای ایجاد منابع پایدار، راهی جز برنامهریزی در حوزه اقتصاد دانشبنیان و تامین منابع غیرشهریهای وجود ندارد.»
طبق این گزارش، فرهاد رهبر در بخش دیگر این نشست با تاکید بر افزایش تعداد مجلات علمی بینالمللی این واحد دانشگاهی گفت: «توقع از واحد علوم و تحقیقات این است که آنقدر درخصوص راهاندازی و افزایش تعداد مجلات و نمایهسازی آنها در نمایههای بینالمللی تلاش کند که در زمینه چاپ مقالههای علمی، نهتنها توان پشتیبانی سایر واحدهای دانشگاهی را داشته باشد بلکه مقالههایی را که از سوی محققان سایر دانشگاههای ایران و کشورهای دیگر هم ارسال میشود نیز داوری کند.»
- 10
- 4