معرفی دانشگاه بیرجند
دانشگاه بیرجند، قطب علمی و یکی از قدیمی ترین دانشگاه های شرق کشور در بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی واقع است. این دانشگاه جز پردیس اصلی در بیرجند دارای پردیس اقماری در شهرهای قاین، فردوس، نهبندان، سربیشه و سرایان می باشد.
دانشگاه بیرجند برخودار از ۱۲۴ آزمایشگاه و کارگاه آموزشی و پژوهشی است که بعضی از آزمایشگاههای پژوهشی این دانشگاه دارای امکانات منحصر به فردی در سطح کشور می باشد.
دانشگاه بیرجند از بدو تأسیس، با عنایت به محرومیت و دوری منطقه جنوب خراسان از مرکز کشور و قطبهای جمعیتی و با توجه به زوال تدریجی کشاورزی و دامپروری ناشی از خشک سالی مزمن و نبود صنایع قابل توجه، نقش بسیار اساسی در حفظ جمعیت در شهرستان و ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منطقه ایفا کرده است. دانشگاه بیرجند در راستای گسترش آموزش عالی در سطح استان هم گامهای بلندی برداشته است که تأسیس و اخذ مجوز ۵ آموزشکده در شهرستانهای استان از آن جمله است.
دانشگاه بیرجند بعنوان یک قطب علمی افزون بر نقش مؤثر در پویایی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی منطقه سهم مهمی در ارتقای بیرجند، مرکزیت یافتن و تکوین هویت نوین آنرا بخود اختصاص داده است.
دانشگاه بیرجند مفتخر است که در طی بیش از ۳۳ سال حضور خود در عرصه علم و آموزش کشور بیش از ۱۸ هزار نیروی متخصص به میهن اسلامی تقدیم کرده و در سال های دفاع مقدس هم حضوری شورآفرین داشته است که نام چهار شهید دانشجوی این دانشگاه در صدر افتخارات دانشگاه بیرجند پیوسته می درخشد.
تاریخچه دانشگاه بیرجند
دانشگاه بیرجند طبق موافقت شورای گسترش آموزش عالی در سیزدهم خرداد ماه ۱۳۵۴ در قالب یک مؤسسه آموزش عالی به ریاست شادروان پروفسور محمدحسن گنجی از دانش آموختگان مدرسه شوکتیه و پدر علم جغرافیای نوین ایران تأسیس شد.
فعالیت آموزشی و علمی دانشگاه بیرجند از مهرماه سال ۱۳۵۶ با پذیرش ۱۲۰ دانشجو در سه رشته کارشناسی شیمی، فیزیک و ریاضی شروع شد.
دانشکده علوم پایه دانشگاه بیرجند بعنوان نخستین دانشکده این دانشگاه در سال ۱۳۵۴ پایه گذاری شد و در سال ۱۳۵۶ با سه رشته شیمی، فیزیک و ریاضی شروع بکار نمود. بعدها بخش ریاضی از این دانشکده مجزا شده و هم اینک بعنوان یک دانشکده مستقل با عنوان دانشکده علوم ریاضی و آمار به فعالیت خود ادامه می دهد. در سال ۱۳۷۱ ساختمان جدید دانشکده با ۱۰۰۰۰ متر زیربنا مورد بهره برداری قرار گرفت که دارای امکانات بسیار خوبی از نظر فضای آموزشی و آزمایشگاهی میباشد. در سال ۱۳۷۸ رشته آمار به جمع رشته های دانشکده اضافه گردید. در آخر با پذیرش دانشجوی کارشناسی در رشته زیست شناسی در سال ۱۳۹۰ بکار خود ادامه داد.
به تدریج با تأسیس آموزشکده کشاورزی (سال ۱۳۵۸)، آموزشکده فنی (سال ۱۳۶۷) و دانشکده ادبیات (سال ۱۳۶۸)، موقعیت علمی آن توسعه و گسترش یافته و در سال ۱۳۶۸ به مجتمع آموزش عالی و در سال ۱۳۷۱ به دانشگاه بیرجند ارتقاء یافت.
دانشکده های دانشگاه بیرجند
در حال حاضر دانشگاه بیرجند از ۱۲ دانشکده به شرح زیر تشکیل شده است:
۱- دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه بیرجند
۲- دانشکده مهندسی دانشگاه بیرجند
۳- دانشکده علوم دانشگاه بیرجند
۴- دانشکده علوم ریاضی و آمار دانشگاه بیرجند
۵- دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه بیرجند
۶- دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند
۷- دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه بیرجند
۸- دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه بیرجند
۹- دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه بیرجند
۱۰- دانشکده هنر دانشگاه بیرجند
آموزشکده های دانشگاه بیرجند
دانشگاه بیرجند از ۴ آموزشکده به شرح زیر تشکیل شده است
> آموزشکده اقماری دانشگاه بیرجند
> آموزشکده کشاورزی سرایان دانشگاه بیرجند
> آموزشکده کشاورزی سربیشه دانشگاه بیرجند
> آموزشکده معدن نهبندان دانشگاه بیرجند
مسجد دانشگاه بیرجند
مسجد امام جعفر صادق (ع) دانشگاه بیرجند یکی از بزرگ ترين مساجد دانشگاه های استان است که دارای فضایی بسیار شکیل و جدیدساز میباشد و در صحن این مسجد یک شهید گمنام دفن است که دانشجویان همه روزه بعد و قبل نماز بر سر مزار این شهید والا مقام حضور پیدا می کنند.
برگزاری مراسمات اعتکاف دانشجویی، دعای ندبه و دعای کمیل در شب و صبح جمعه توسط دانشجویان، برگزاری نماز جماعت، برگزاری مراسمات ملی و مذهبی و برگزاری حلقه های صاحین من جمله فعالیت هایی است که در مسجد دانشگاه بیرجند انجام می شود.
بیانیه ماموریت دانشگاه بیرجنـد
دانشگاه بیرجند با نیروهای انسانی فعال و پرتلاش در جهت دستیابی به مرزهای دانش و بومی سازی و گسترش آن ها علی الخصوص در دانش های نوین و توسعه یافته، پرورش نیروهای انسانی متخصص، خلاق، متعهد و متناسب با نیازهای محلی، ملی و منطقه ای، تقویت هویت فرهنگی ملی ـ اسلامی نقش ارزنده ای در جهت توسعه پایدار ملی اجرا می کند.
پذیرش دانشجو در دانشگاه بیرجند
در مقطع کارشناسی دانشگاه بیرجند شبیه دیگر دانشگاه های ملی کشور هر ساله از طریق کنکور سراسری و سازمان سنجش آموزش کشور از رشته های ریاضی فیزیک علوم تجربی و علوم انسانی پذیرش دارد. دانشگاه بیرجند در مرکز تنها داوطلبان را برای دوره های لیسانس به بالا پذیرش می کند و دوره های فوق دیپلم و کارشناسی ناپیوسته مربوط به آموزشکده های شهرستان های استان است.
جهت معرفی دانشگاه بیرجند و همینطور مشاوره جامع انتخاب رشته کنکور سراسری کارشناسی هر ساله همایشی تحت عنوان همایش انتخاب رشته خاوران توسط انجمن علمی خاوران با حضور اساتید هیأت علمی و دانشجویان موفق دانشگاه به همراه مشاورین آموزشی بعد از اعلام نتایج کنکور سراسری در این دانشگاه برگزار می گردد. انتخاب دانشگاه بیرجند به وسیله داوطلبان بومی منطقه با رتبه بالای کنکور ریاضی و فیزیک و علوم انسانی در گروه های حقوق و مهندسی های مکانیک و برق و عمران بسیار شایع است.
مجموعه آبی میلاد دانشگاه بیرجند
خانه فرهنگ، سالن اجتماعات، اتاق های فرهنگی، خوابگاه ها، کتابخانه های فرهنگی من جمله فضای فرهنگی دانشگاه بیرجند به حساب می آید.
دانشگاه بیرجند جزء معدود دانشگاه هایی است که امکاناتی ورزشی مثل مجموعه آبی میلاد و چندین مجموعه ورزشی را دارد. این دانشگاه دارای سه باب سالن ورزشی شامل فجر، کوثر، امیرآباد، مجموعه آبی میلاد، زمین چمن و زمین های ورزشی روباز، جاده تندرستی و ایستگاه های تندرستی و اتاق های ورزشی خوابگاه ها، سالن ورزش های رزمی است.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 18
- 6