دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت، دانشگاهی دولتی در ایران است. هستهٔ اولیهٔ این دانشگاه در سال ۱۳۰۸ شکل گرفت. پردیس اصلی دانشگاه علم و صنعت در تهران واقع شده است و شعبه های این دانشگاه در شهرهای بهشهر، دماوند و نور قرار گرفته اند. این دانشگاه در رتبه بندی تایمز در سال ۲۰۱۶ به عنوان «برترین دانشگاه ایران» و بالاتر از دانشگاه های صنعتی شریف و تهران قرار گرفت. این دانشگاه در سال ۲۰۱۵ بهمراه دانشگاه شریف تنها دانشگاه های ایرانی در بین ۶۰ دانشگاه برتر آسیا بودند. رتبه بندی سال ۲۰۱۷–۲۰۱۶ کیو اس، دانشگاه علم و صنعت ایران را بعنوان دومین دانشگاه برتر کشور معرفی کرد. دانشگاه علم و صنعت ایران، تنها دارندهٔ دانشکدهٔ مهندسی راه آهن در خاورمیانه و دانشکدهٔ مهندسی خودرو در ایران است.
پیشینه دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت از زمان تأسیس تا سال ۱۳۵۷ به مراتب تغییر نام داده است. دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۰۸ با نام هنر سرای عالی در خیابان سی تیر تأسیس شد. همچنین در سال ۱۳۳۶ نام آن به انستیتو تکنولوژی تهران تغییر پیدا کرد. نام این دانشگاه در سال ۱۳۴۲ به هنر سرای عالی تغییر کرد و به محله نارمک نقل مکان کردند و در سال ۱۳۵۱ به دانشکده علم و صنعت ایران تغییر نام داد. این دانشگاه، در سال ۱۳۵۷ با ارتقاء نام به دانشگاه علم و صنعت ایران تغییر پیدا کرد.
امکانات دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت ایران امکانات فراروانی دارد که که میتوان به آزمایشگاه، مراکز تحقیقاتی، پژوهشگاه، خوابگاه های دانشجویی و پانزده کتاب خانه مرکزی و اقماری اشاره کرد. همینطور امکانات دیگری برای رفاه حال دانشجویان و کارکنان دانشگاه دارد که شامل اداره پست، بانک، کتاب فروشی و لوازم تحریر، خدمات تایپ و فتوکپی، رستوران های سلف سرویس، بوفه، صحافی، آتلیه عکاسی، رستوران های اعضای علمی و کارکنان اداری، آرایشگاه، اتوشویی، نانوایی، سوپر مارکت و ... است.
ویژگی های دانشگاه علم و صنعت
ویژگی های متنوع دانشگاه علم و صنعت آنرا از دیگر دانشگاه های ایران متمایز می کند که به آنها اشاره خواهیم کرد:
- تأسیس تنها دانشکده مهندسی راه آهن در خاورمیانه با حمایت شرکت راه آهن ایران
- بنیان دانشکده مهندسی خودرو برای نخستین بار در ایران با مشارکت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران
- کسب رتبه اول در بین دانشگاه های تخصصی کشور در موضوع رابطه با صنعت
- تأسیس مرکز تحقیقات فناوری اطلاعات با مشارکت وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات
- تأسیس مرکز فناوری عصبی ایران
- بنیان کلینیک صنعتی در کشور برای نخستین باردر بین دانشگاه های فنی و مهندسی کشور
- بنیان موسسه کامپوزیت ایران با مشارکت نهاد ریاست جمهوری
- انتشارات پنج مجله تخصصی و بین المللی برای نخستین بار در کشور
- نخستین و تنها گنجینه محصولات تحقیقاتی دانشگاه در بین دانشگاه های کشور
- راه اندازی سیستم آموزش مجازی و پذیرش دانشجو در سه رشته مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی کامپیوتر – نرمافزار و علوم کامپیوتری
- انتخاب دانشگاه بعنوان قطب علمی در سه گروه از طرف وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از جمله الکترونیک، مواد پیشرفته، سازه و سازه های هیدرولیکی و مهندسی مکانیک جامدات
دانشکده های دانشگاه علم و صنعت
دانشگاه علم و صنعت ۱۵ دانشکده، ۱ مرکز آموزش الکترونیک و ۳ گروه مستقل آموزشی فرهنگ و معارف اسلامی، زبان های خارجه و تربیت بدنی دارد که در ادامه آنها را بیان می کنیم:
۱. دانشکده مهندسی پیشرفت دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده مدیریت، اقتصاد و مهندسی پیشرفت دانشگاه علم و صنعت با هدف نظریه پردازی و الگو پردازی برای تحقق تمدن نوین اسلامی تشکیل شد و در مقطع تحصیلات تکمیلی با پذیرش دانشجو به دنبال ایجاد توازن در دو بعد سخت افزاری و نرم افزاری پیشرفت و سبک زندگی اسلامی- ایرانی می باشد.
۲. دانشکده خودرو دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده مهندسی خودرو دانشگاه علم و صنعت برای نخستین بار در ایران در سال ۱۳۷۹ تأسیس شد و مورد بهره برداری قرار گرفت و اقدام به جذب دانشجو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری مهندسی خودرو با مجوز وزارت علوم، تحقیقات و فناوری کرد.
۳. دانشکده برق دانشگاه علم و صنعت:
همزمان با تأسیس دانشگاه علم و صنعت ایران، دانشکده مهندسی برق دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۰۸ هجری شمسی فعالیت خود را شروع کرده است.
۴. دانشکده شیمی دانشگاه علم و صنعت:
سنگ بنای اولیه دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۰۸ با عنوان مدرسه صنعتی دولتی گذاشته شد، همچنین در سال ۱۳۲۰ با نام هنرسرای عالی در ۵ رشته گوناگون که شامل برق، شیمی، معماری، رنگ رزی صنعتی و ماشین سازی است به فعالیت خود ادامه داد.
۵. دانشکده راه آهن دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده راه آهن دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۷۶ در ساختمانی با زیربنای ۱۴۰۰۰ مترمربع تأسیس شد و گرایشهای موجود در دانشکده مهندسی راه آهن شامل مهندسی خط و سازه های ریلی، مهندسی ماشینهای ریلی و مهندسی حمل و نقل ریلی در مقطع کارشناسی و مهندسی راه آهن برقی، مهندسی خطوط راه آهن، مهندسی ماشینهای ریلی، مهندسی حمل و نقل ریلی، مهندسی علائم و ارتباطات و مهندسی ایمنی در راه آهن در مقطع کارشناسی ارشد، می باشند.
۶. دانشکده عمران دانشگاه علم و صنعت:
در قسمت جنوب غربی دانشگاه علم و صنعت، دانشکده مهندسی عمران قرار دارد و این دانشکده یکی از موفق ترین واحدهای آموزشی و تحصیلات تکمیلی این دانشگاه است.
۷. دانشکده صنایع دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه علم و صنعت با ترکیب علوم گوناگون مانند ریاضیات، مهندسی، مدیریت و اقتصاد در قالب یک چارچوب سیستماتیک، سعی در بهبود اثرگذاری و کارایی سیستم های خرد و کلان تولیدی و خدماتی در حوزه های اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و حکومتی دارد.
۸. دانشکده کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت ایران، در سال ۱۳۶۸ بطور رسمی شروع بکار نمود. این دانشکده به ترتیب در مقطع کارشناسی و بعد در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری کامپیوتر دانشجو پذیرفت.
۹. دانشکده مکانیک دانشگاه علم و صنعت:
نخستین دانشکده مهندسی کشور، دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت نام دارد که سالهاست چشمه خدمات زیادی در مسیر پیشرفت ایران و خاستگاه مهندسانی دارد که چهره جامعه را به شکل بهتری تغییر می دهند. دانشجویان مشتاق در این دانشکده، با پیشتازی در روش های نوین آموزش، این فرصت را پیدا می کنند تا به انسان های بهتری برای همراهی با زندگی تبدیل شوند.
۱۰. دانشکده مواد و متالوژی دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده مهندسی مواد و متالورژی دانشگاه علم و صنعت ایران یکی از فعال ترین دانشکده های مهندسی مواد در سطح کشور میباشد. این دانشکده دارای دو قطب علمی، یکی با عنوان مواد پیشرفته سرامیکی و فلزی و دیگری قطب علمی فراوری مواد فلزی با کارایی بالا می باشد.
۱۱. دانشکده فیزیک دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده فیزیک دانشگاه علم و صنعت با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی از سال ۱۳۶۸ فعالیت خود را شروع نمود. تحصیلات تکمیلی این دانشکده در سال ۱۳۷۴ با پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد شکل گرفت و از سال ۱۳۸۱ با پذیرش دانشجو در مقطع دکتری فعالیت خود را ادامه داد.
۱۲. دانشکده ریاضی دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده ریاضی دانشگاه علم و صنعت در زمان تأسیس بعنوان یکی از گروههای فعال این دانشگاه در دانشکده علوم فعالیت داشت. گروه ریاضی در سال ۱۳۶۳ با توسعه دانشگاه، اقدام به تأسیس رشته ریاضی با دو گرایش محض و کاربردی نمود.
۱۳. دانشکده شیمی دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده شیمی دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۲۰ با نام هنرسرای عالی در ۵ رشته برق، شیمی، معماری، رنگ رزی صنعتی و ماشین سازی به فعالیت خود ادامه داد.
۱۴. دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت:
از سال ۱۳۴۷ دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه علم و صنعت، فعالیت خویش را با پذیرش دانشجوی کارشناسی در رشته معماری آغاز نمود.
۱۵. دانشکده فناوری های نوین دانشگاه علم و صنعت:
دانشکده فناوریهای نوین دانشگاه علم و صنعت در سال ۱۳۸۸ به تصویب هیأت امنای دانشگاه علم و صنعت ایران رسید.
۱۶. مرکز آموزش الکترونیک دانشگاه علم و صنعت:
در سال ۱۳۸۳ مرکز آموزش الکترونیکی دانشگاه علم و صنعت ایران بنیان گذاری شد.
گردآوری: بخش دانشگاه سرپوش
- 10
- 1