سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۴۴ - ۱۱ اسفند ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۲۰۱۸۹۶
دانشگاه

اعتراض یک روزنامه نگار اصولگرا به کنکور دکترای علی دایی

اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه,کنکور دکتری
تب دریافت مدارک علمی مخالفان و موافقان زیادی را رو در روی هم قرار داده است و در این میان اگر شخصی مانند علی دایی در حال امتحان برای قبولی در آزمون دکترا باشد بیشتر مورد توجه عده ای قرار می گیرد.

تب دکتری آن‌قدر فراگیر شده که اعطای مدرک دکتری به یک بیزینس برای دانشگاه آزاد تبدیل شده و دانشگاه آزاد حتی در شهرهای کوچکی که ساختار آموزشی و پژوهشی حداقلی برای اعطای مدرک دکتری ندارد با دریافت وجوه کلان از مشتاقان دکتری به آن‌ها مدرک می‌دهد.

 

در صورت ادامه این روند در چند سال آینده احتمالاً شاهد یک نارضایتی اجتماعی بابت عدم فرصت‌های شغلی متناسب با مدرک دکتری در جامعه باشیم. اگرچه اصالتاً دکتری داشتن ربطی به موقعیت شغلی ندارد و اگر ساختار آموزشی و اقتصادی و سیاسی ما صحیح بود با این حجم فارغ‌التحصیلان دکتری نارضایتی اجتماعی باید بابت کمبود امکانات پژوهشی بود، نه کمبود فرصت شغلی!

 

خبر شرکت آقای علی دایی در کنکور دکترای علوم اجتماعی را نمی‌توان یک نمونه خاص و منحصربه‌فرد دید، بلکه آن را می‌توان یکی از نشانه‌های بارز تب مدرک‌گرایی در ایران دانست. اولین وجه این مورد خاص را می‌توان تب دکتری گرفتن دانست. مدرک «دکتری» در واقع یعنی پژوهشگر بعد از گشت‌وگذار زیاد در یک حوزه فرهنگی اجتماعی و یا سیاسی به یک مسأله‌ای رسیده و پاسخ‌هایی که برای آن مسأله تاکنون طرح شده را ناکافی دانسته و برای حل یا توضیح و تبیین آن مسأله شخصاً به یک ایده یا فرضیه رسیده است و علاقه دارد این ایده را به صورت روشمند توضیح داده و با شواهد گوناگون تجربی اثبات کند و در نهایت به آزمون و اعتبار سنجی اجتماع علمی آن حوزه بگذارد.

 

در واقع لفظ «دکتر» یعنی کسی که دکترین یا ایده یا نظریه‌ای دارد و مبتنی بر معیارهای آن جامعه علمی می‌تواند از این نظریه یا فرضیه‌اش دفاع کند. از این جهت وقتی لفظ دکتر به ذهن می‌آید ما باید فردی در تصورمان ظاهر شود که در یک حوزه خاص دائم مشغول به مطالعه کتابخانه‌ای و آزمایشگاهی و میدانی است و نتیجه تحقیقاتش را با دیگر اصحاب آن حوزه علمی به اشتراک می‌گذارد.

 

ولی به دلایل گوناگون اجتماعی و تاریخی و اقتصادی، این واژه تا حد زیادی از معنای تهی شده است و در ایران صرفِ مدرک دکتری داشتن فارغ از اینکه شما چه دستاورد علمی داشته‌اید به‌مثابه دانشمندی و فرزانگی فهم می‌شود. یعنی مدرک تحصیلی بالاتر بیشتر از اینکه به عنوان نشانه‌ای از عمق درک و جهان‌بینی و ژرف‌نگری یا سابقه تأمل و پژوهش افراد باشد به عنوان مؤلفه‌ای مهم از سرمایه فرهنگی فهم می‌شود که امکان و قابلیت بالایی برای تبدیل شدن به دیگر سرمایه‌ها از جمله سرمایه سیاسی و اجتماعی، سرمایه اقتصادی یا حتی سرمایه نمادین دارد.

 

سرمایه نمادین همان چیزی است که در افواه مردم تحت عنوان «پز» و «پرستیژ» از آن یاد می‌شود. در اینجا اصالت با همان پسوندی است که در عبارت‌های «آقای دکتر فلان» یا «خانم دکتر بهمان» مورد استعمال قرار می‌گیرد؛ اما چنانکه توجه داده شد، دکتر شدن واجد کارکردی حقیقی و نه نمادین در جامعه است و دکترها در رشته‌های گوناگون تحصیلی اشخاص صاحب‌ایده‌ای هستند که افکارشان موجب تغییراتی در حوزه‌های گوناگون اجتماعی می‌شود.

 

اما در اوضاع کنونی شما از طریق صرفِ مدرک می‌توانید یک موقعیت سیاسی و اجتماعی و فرهنگی خوب برای خودتان دست‌وپا کنید. الان دیگر حتی برای کاندیدا شدن انتخابات مجلس حداقل شما باید مدرک کارشناسی ارشد داشته باشید و در تبلیغات انتخاباتی در مجلس و ریاست جمهوری می‌بینید که تأکید زیادی روی دکتری داشتن کاندیداها هست و در انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ غیر از یکی از کاندیداها بقیه مدرک دکتری داشتند. اینکه رشته‌ای که در آن دکتری گرفتید چه کمکی به مأموریت‌هایی که برایش کاندیدا شده‌اید یا شعارهایی که انتخاب کرده‌اید دارد، معمولاً مورد توجه قرار نمی‌گیرد. 

 

با مدرک بهتر می‌توانید استخدام شوید و سرمایه اقتصادی‌تان را ارتقاء دهید. اولین شرط همه آگهی‌های استخدامی دولتی و اکثر آگهی‌های استخدام غیر دولتی داشتن مدرک است و داشتن مهارت و آگاهی‌های شغلی و اخلاقی و اجتماعی و ... در درجه‌های بعدی اهمیت‌اند. از همین جهت برخی رشته‌های دانشگاهی طرفدار بیشتری دارند. یعنی مسأله اصلی در انتخاب رشته غالباً این نیست که چه رشته‌ای انتخاب کنیم که بتوانیم مسائل و دغدغه‌های ذهنی خود یا جامعه را حل کنیم. مسأله این است که چه رشته‌ای انتخاب کنیم که بازار کار بیشتری داشته و با داشتن آن مدرک با صرف کمترین وقت و هزینه بتوانیم به درآمد بالاتری برسیم. یا حتی با مدرک می‌توانید وارد حوزه‌های نمادینی بشوید که در هر جامعه در اختیار افراد خاصی است. حوزه‌هایی مانند معلمی، مدیریت، پزشکی و وکالت و... .

 

این تب آن‌قدر فراگیر شده که اعطای مدرک دکتری به یک بیزینس برای دانشگاه آزاد تبدیل شده و دانشگاه آزاد حتی در شهرهای کوچکی که ساختار آموزشی و پژوهشی حداقلی برای اعطای مدرک دکتری ندارد با دریافت وجوه کلان از مشتاقان دکتری به آن‌ها مدرک می‌دهد. در صورت ادامه این روند در چند سال آینده احتمالاً شاهد یک نارضایتی اجتماعی بابت عدم فرصت‌های شغلی متناسب با مدرک دکتری در جامعه باشیم. اگرچه اصالتاً دکتری داشتن ربطی به موقعیت شغلی ندارد و اگر ساختار آموزشی و اقتصادی و سیاسی ما صحیح بود با این حجم فارغ‌التحصیلان دکتری نارضایتی اجتماعی باید بابت کمبود امکانات پژوهشی بود، نه کمبود فرصت شغلی!

اما چرا این اتفاق افتاده است؟ مسأله دلایل گوناگون فلسفی، جامعه‌شناختی، اقتصادی و تاریخی و فرهنگی دارد.

 

شاید مهم‌ترین دلیلش این باشد که مسأله علم در جامعه ما درست فهم نشده و نهادهای آموزشی مثل مدرسه و دانشگاه از اول کارکرد واقعی خودشان را نداشته‌اند و این امر شاید ناشی از این باشد که ما با مواجه شدن با شرایط جدید در ۲۰۰ ساله اخیر به جای اینکه نهادها و محتواهای آموزشی و پرورشی خودمان را تدوین کنیم با ترجمه‌این نهادها به صورت فرم‌گرایانه از اول بنای درستی در این خصوص نگذاشتیم. از طرف دیگر وجود اقتصاد نفتی اجازه نداده که این فرم را اصلاح کنیم.

 

چون نهاد علم و پژوهش حتی اگر ترجمه‌ای باشد، وقتی با شرایط و محیط اجتماعی خودش مواجهه مستقیم داشته باشد کم‌کم اصلاح می‌شود و راه خودش را پیدا می‌کند، اما به واسطه ساختار اقتصاد نفتی، ما با واقعیات جامعه مواجه نمی‌شویم. ساختار نفتی اجازه نمی‌دهد که فکر کرده و خودمان برای مشکلات راه حل پیدا کنیم. شما برای حل تعجیلی هر مشکلی سریعاً ترجمه یا تکنولوژی‌اش را از خارج وارد می‌کنید و این مانع اتصال دانشگاه به جامعه می‌شود و همیشه در یک حیات انتزاعی و تفننی سیر می‌کند.

 

میثم مهدیار

 

 

sobhe-no.ir
  • 19
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش