جمعه ۰۹ آذر ۱۴۰۳
۱۱:۴۵ - ۱۴ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۳۶۸۰
دانشگاه

جعفر توفیقی: دانشجو، بازيگر قدرت نيست

جعفر توفيقي,اخبار دانشگاه,خبرهای دانشگاه,دانشگاه

جنبش دانشجويي يا حركت دانشجويي، موضوعي است كه همواره مورد سوال محافل سياسي و دانشجويي بوده است. «جعفر توفيقي»، وزير علوم دولت اصلاحات معتقد است با وجود اينكه فعاليت‌هاي دانشجويي در سال‌هاي اخير بسيار موثر بوده است اما نمي‌توان بر اين فعاليت‌ها نام جنبش نهاد. توفيقي معتقد است در سال‌هاي ۸۴ تا ۹۲ شيوه مديريت دانشگاه‌هاي كشور انقباضي بوده و همين موضوع سبب شده است تا فضا براي فعاليت دانشجويي قشري خاص فراهم شده و اين فعاليت‌ها مسير و جرياني خاص را دنبال كنند اما با روي كار آمدن دولت يازدهم اين انحصار شكسته شده است.

 

آيا حركت‌هاي دانشجويي در سال‌ها اخير را موثر و موفق مي‌دانيد يا خير؟

تصورم اين است كه در تاريخ آموزش عالي ايران، دانشجويان همواره نقش تاثير‌گذاري بر تحولات سياسي، اجتماعي و فرهنگي كشور داشتند. دانشجويان همواره جريان‌ساز و الگو براي مردم و جامعه بوده‌اند. طبيعي است كه در طول تاريخ آموزش عالي اين نقش‌ها فراز و نشيب داشته و ميزان تاثير‌گذاري نيز كم و زياد شده باشد اما در مجموع دانشجويان ما در دانشگاه‌ها همواره جزو افراد نخبه، خوشفكر و حساس بوده‌اند.

 

اين حساسيت نسبت به مسائل كشور بسيار مهم و تاثيرگذار بوده است. چه در دوران قبل از انقلاب در تغيير رژيم، چه در دوران بعد از انقلاب در مساله حمايت از ارزش‌ها و اصول انقلاب. دانشجويان هميشه مشي انتقادي داشتند و سعي داشتند با آسيب‌شناسي و تشخيص مسائل و مشكلات سياسي و اجتماعي نقش آفريني كنند. بنابراين از اين منظر كه هميشه نقش تحول‌آفرين داشتند فكر مي‌كنم جريان‌هاي دانشجويي ما اثر بخش و موثر بودند.

 

با توجه به اينكه شما فعاليت سال‌هاي اخير را موثر مي‌دانيد، آيا مي‎توان از كلمه جنبش دانشجويي براي اين فعاليت‌ها استفاده كرد يا صرفا يك حركت دانشجويي محسوب مي‌شود؟

در حال حاضر به اين فعاليت‌ها نمي‌توان لفظ جنبش دانشجويي اطلاق كرد بلكه صرفا حركت دانشجويي هستند. اين فعاليت‌ها حركت‌هاي دانشجويي است كه تشكل‌هاي دانشجويي با سليقه‌هاي مختلف سياسي مشغول نقش آفريني در دانشگاه‌ها هستند.

 

به نظر شما پس از دوم خرداد ۷۶ آيا مسيري مشخص براي حركت‌هاي دانشجويي انتخاب شد يا خير؟

تشكل‌هاي دانشجويي ما ازسليقه‌هاي سياسي متنوعي برخوردار بوده و يك جريان واحد نيستند. اين تشكل‌ها داراي ايده‌ها و افكار متنوعي در حوزه‌هاي سياسي و اجتماعي هستند بنابراين هر تشكلي در محدوده افكار و انديشه‌هاي خود فعاليت مي‌كند. هرچند كه پس از پايان دولت اصلاحات در مقطعي شاهد رويكرد انقباضي در فعاليت‌هاي دانشجويي بوديم و دانشگاه‌ها بيشتر محدود به تشكل‌هاي خاصي بودند اما از سال ۹۲، شاهد باز شدن فضا هستيم و تشكل‌هاي بيشتري را در فضاي فعاليت‌هاي دانشجويي مي‌بينيم و اميدواريم اين روند با سرعت بيشتري در دولت دوازدهم ادامه پيدا كند و دانشجويان بيشتري بتوانند با ديدگاه‌هاي مختلفي در تشكل‌ها فعاليت داشته باشند. در هر حال اين تنوع افكار يك فرصتي براي فضاي آموزش عالي و فعاليت‌هاي دانشجويي است و اين موضوع بايد تقويت شود.

 

تجربه شخصي شما در مواجهه با دانشجويان و فعاليت‌هاي دانشجويي چه نگاهي به اين فعاليت‌ها را تاييد را رد مي‌كند؟

تجربه‌اي كه مستقيما خود من در فاصله سال‌هاي ۷۶ تا ۸۴ داشتم انديشه حاكم در وزارت علوم يك نگاه انبساطي به فعاليت دانشجويي بود. در اين نگاه ما از روش‌هاي مختلف با افكار سياسي و جناح‌هاي سياسي مختلف ارتباط برقرار كرديم. به نظر من دانشگاه محل آزادي فكر و انديشه و برخورد افكار و عقايد مختلف است. اين موضوع در جهت رشد و تعالي افكار و انديشه‌هاي دانشجويي فرصت تلقي مي‌شود. بنابراين در اين فاصله شاهد افزايش و پيشرفت كمي و كيفي فعاليت‌هاي دانشجويي هستيم. در دوره اصلاحات ما شاهد چند صدايي در دانشگاه بوديم كه اين امري كم‌سابقه است.

 

در فاصله ۸۴ تا ۹۲ سياست انقباضي در پيش گرفته شد و تشكل‌هاي دانشجويي با محدوديت مواجه شدند و دانشگاه بيشتر عرصه فعاليت براي تشكل‌هاي خاص شد. در سال۹۲ شعارهاي دولت يازدهم نشان داد اين دولت به حركات دانشجويي اعتقاد دارد. اين اعتقاد سبب بازتر شدن فضاي دانشگاه براي فعاليت‌هاي دانشجويي شد. البته اين باز شدن فضا به كندي اما در جهت مثبت پيش مي‌رفت. با بهبود فضا با وجود محدوديت‌هايي كه وجود داشت ما شاهد بازتر شدن فضا هستيم. ان‌شاء‌الله در دولت دوازدهم نيز دانشجويان و دانشگاهيان انتظار دارند كه با سرعت بيشتري دانشگاه‌ها بتوانند بستر مناسب‌تري براي فعاليت دانشجويان باشند.

 

آيا تشكل‌هاي دانشجويي بازيگران قدرت هستند يا تاثيرگذار بر قدرت؟

تشكل‌هاي دانشجويي تاثيرگذار بر قدرت هستند. اين تشكل‌ها به دليل اقتضائات سني، فكري و جايگاهي كه در آن فعاليت مي‌كنند بازيگري قدرت را نمي‌طلبند. دانشجويان همواره با تحليل و آسيب‌شناسي مسائل سياسي و اجتماعي به دنبال اثر بخشي بر قدرت هستند. اين آسيب‌شناسي و تحليل با ارايه پيشنهاد و در واقع ايجاد يك محيط باز براي گفت‌وگو و عمق بخشيدن به مسائل، سياست‌ها و راهبرد‌ها همراه است. بنابراين دانشجويان به دليل اقتضاي سني و محيطي كه در آن فعاليت مي‌كنند، درگير فعاليت‌هاي علمي هستند و در كنار كسب علم نيز وجود احساس مسووليت در آنها سبب فعاليت‌هاي دانشجويي مي‌شود. دانشجويان در فعاليت‌هاي خود به دنبال آن هستند كه با شناخت دقيق مسائل و آگاهي بيشتر بتوانند در بهبود روند اداره كشور اثر بخش باشند لذا جنبه اثر‌گذاري بيشتر از بازيگري قدرت است.

 

چرا فعاليت‌هاي دانشجويي بر جامعه تاثيرگذار است و جامعه همواره توجه بيشتري به فعاليت‌هاي اين قشر دارد؟

دانشجويان به عنوان يك قشر فرهيخته و نخبه جامعه شناخته مي‌شوند. دليل آنكه اين قشر همواره براي مردم الگو هستند، نقش آفريني موثر و احساس مسووليت دانشجويان در قبال مسائل سياسي و اجتماعي است. از سوي ديگر دانشجويان هميشه سعي دارند نقش سازنده و موثري در آباداني كشور داشته باشند. انشاءالله دولت روي توانمندي و اثر بخشي دانشجويان بيشتر حساب كرده و با فراهم كردن فضا براي فعاليت‌هاي دانشجويي شاهد اثر بخشي بيشتري از سوي دانشجويان باشيم.

 

زهير موسوي

 

 

etemaad.ir
  • 19
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش