اصولگرايان بسيار زودتر از موعد انتخابات، فعاليتهاي خود را در شهر قم آغاز کردهاند و علاوه بر معرفي غيررسمي سه کانديدا تلاش دارند تا در راستاي تخريب کانديداهاي رقيب نيز دستاوردهايي داشته باشند. در اين ميان نکاتي وجود دارد که توجه به آنها خالي از لطف نيست.
۱-شهر قم به علت حضور مراجع و حوزهعلميه همواره از اهميت بسياري برخوردار بوده و سياستمداران در رفت و آمد به اين شهر تلاش ميکنند تا تاييد روحانيت و مراجع را به دست آورند. آنها تلاش ميکنند حوزه علميه را به عنوان پشتيبان فعاليتهاي سياسي خود نشان دهند و از اين جايگاه به عنوان ابزار براي پيروزي در انتخابات بهره ببرند.
۲-قم ظاهري دارد و باطني؛ به آن معنا که ظاهر مردم اين شهر باعث پيشداوريهايي درباره نگاه سياسي آنها ميشود اما باطن مردم را ميتوان پاي صندوقهاي راي ديد. گروهها و جناحهاي سياسي خواستار آن هستند که با ظاهرسازي و جلب حمايت برخي گروههاي خاص، راي و نظر مردم را به خود جلب کنند اما توده مردم نظر ديگري دارند، معتقدم تندروي و تندروها جايي در ميان مردم قم ندارند.
۳-مردم قم نيز مانند همه مردم ايران از شعارها خسته شدهاند و به دنبال چهرههاي عملگرا هستند؛ چهرههايي که به دور از دعواهاي سياسي ۴۰ ساله بتوانند کاري از پيش ببرند و دردي از مردم دوا کنند. مشکلات اقتصادي، گرانيها و تحريمهاي ناشي از تنش با آمريکا سبب شده تا مردم فارغ از دعواهاي سياسي به دنبال عملگرايي باشند. در اين وضعيت ميتوان تصريح کرد که تندروهاي جنجالساز که مدام دنبال منازعه هستند، جايي در ميان مردم ندارند.
۴-ورود يا عدم ورود آقاي علي لاريجاني در انتخابات مجلس از قم نيز مسالهاي بسيار تاثيرگذار است. ايشان سياستمداري فيلسوف هستند که ورودشان به عرصه انتخابات، آرايش سياسي را تغيير خواهد داد. ۵-اختلاف بين روحانيون، يکي ديگر از مسائلي است که بر نتايج انتخابات در قم اثر خواهد گذاشت. در قم نيز مانند تهران، اختلافات ميان مجمع روحانيون و جامعه روحانيت پابرجاست. مجمع محققين و نشست اساتيد حوزه نيز از ديگر تشکلهاي اساسي هستند که هنوز به وحدت نرسيدهاند و بعيد است که وحدت ميان آنها حاصل شود. مساله ديگر تحرکات تندروها و تلاش آنها براي دو قطبي کردن فضا است.
نمونههايي از اين تلاش را در مساله فيضيه و همچنين در تظاهرات ۱۳ آبان شاهد بوديم. مراجع هيچگاه موافق اين رفتارها نبوده و در برابرشان سکوت نکردهاند. براي نمونه آيتا... مکارم در موضوع فيضيه موضع تندي گرفتند و از دخالتهاي بيروني در امور حوزه گلايه کردند. ساير مراجع نيز چنين ديدگاهي دارند و معتقدند نبايد از لباس روحانيت براي اغراض خطي استفاده شود. حوزه مرکز علم و اجتهاد است و نبايد اين موضوع تحت تاثير سياست قرار گيرد. استفاده ابزاري از حوزه توسط مراجع محکوم شده و همواره محکوم ميشود. امروز به طور قاطع نميتوان از انتخابات و راهکارهاي جلوگيري از پيروزي تندروها در قم صحبت کرد و همه چيز به اتفاقات آينده بستگي دارد. با اين وجود هوشياري مقامات استاني و قانونگرايي مسئولان قضائي از جمله الزامات ماههاي آينده در اين شهراست.
محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه
- 11
- 1