ترقی گفت: آرای باطله به طور کل نماد نارضایتی از وضع موجود است. این نارضایتی در قشرهای مختلف به شکلهای گوناگونی بروز و ظهور کرد. برخی کلا در انتخابات شرکت نکردند. برخی هم شرکت کردند، ولی رأی سفید دادند و برخی هم در آن برگ رأی چیزهایی نوشتند که رأی محسوب نشود. در واقع آرای باطله خودش بروز و ظهور اعتراض کلی و اعلام نارضایتی به وضع موجود است. هرچند این نارضایتیها بیشتر اقتصادی است، ولی شامل مسائل سیاسی هم میشود. ولی در مجموع اینها افرادی بودند که آمدند مشارکت کرده باشند و در عین حال هم اعتراض خود را به وضع موجود نشان دهند.
* این نارضایتیها و اعتراضها وظیفه دولت آینده را سخت و دشوار میکند. طبیعتا دولت آینده باید بنشیند و برای جلب رضایتمندی عام مردم در ابعاد سیاسی و اقتصادی برنامهریزی کند و این نارضایتی را به حداقل برساند و بقیه اقشاری را که با صندوق رأی فاصله گرفتند جذب کند.
* در نظرسنجیهایی که صورت گرفته است، این طور موارد را نمیتوانیم مشاهده کنیم که مردم اولویتشان آزادیهای سیاسی و فرهنگی باشد و گفته باشند که این مسائل به عنوان علت نارضایتیشان است. چرا که اولا شرایط سیاسی در کشور به نفع آن جریانات بوده است و به ضررشان نبوده است. در بعد آزادی اجتماعی هم ولنگاری که الان هست که مانع فعالیت آنها نبوده است و هرکاری دلشان خواسته انجام دادهاند. بیشتر انگیزهها اقتصادی و معیشتی و عدم تحقق وعدههای دولت خصوصا در زمینه برجام است. خیلی اینها امید داشتند و سرمایهگذاری گستردهای روی این موضوع کردند. انواع امیدها را به سیاست خارجی بسته بودند ولی هیچ کدام محقق نشد.
هاشمی: مشارکت زیر ۵۰درصد خوشایند نیست
«آرمان ملی» با محمد هاشمی عضو سابق مجمع تشخیص مصلحت نظام و برادر مرحوم آیتا... هاشمی رفسنجانی به گفت و گو پرداخته است که میخوانید.
بخشی از اظهارات هاشمی:* متاسفانه شورای نگهبان سیاست طردی و حذفی پیش گرفته بود تا سیاست جلبی و جذبی. دلسوزان نظام قصد داشتند ضریب مشارکت را بالا ببرند همانطور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند که اگر ضریب مشارکت بالا برود باعث اعتبار نظام، اعتماد مردم و بازدارنده است، اما به رغم کوشش و تلاش دلسوزان با فضایی که شورای نگهبان درست کرده بود شرایط به نحوی پیش نرفت مشارکت را بیش از آنچه بود بالاتر از ۵۰ درصد ببرند. به هر حال برای اولین بار در طی نظام جمهوری اسلامی بعد از ۴۲ سال این اتفاق افتاد که چندان اتفاق خوشایندی نیست.
* ما همواره به مردم خودمان تکیه کردیم و حال اینکه شرایط به نحوی پیش برود که بخشی از مردم انگیزهای برای مشارکت نداشته باشند و پشتیبانی مردمی نظام را کم کنند از موارد نابخشودنی و خطرناک است. از طرفی اینکه در نتایج و آرا چه اتفاقی افتاده و چگونه بود خیلی نمیتوانم ورود کنم و اطلاعات زیادی ندارم، اما بعضا آمار و ارقام متفاوتی از پیشتازی نامزدها در فلان شهر منتشر میشد اما بعدا نتایجی که اعلام شد دیدیم که چه وضعیتی یافت.
- 13
- 1