شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۲۵ - ۲۳ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۳۳۷
انتخابات ریاست جمهوری

حرکت اصولگرایان در مدار صفر درجه/ کاندیدا پشت کاندیدا

سعید جلیلی می‌آید، به هر قیمتی | نواصولگرایان هم به فکر تشکیل جبهه انتخاباتی افتادند

اخبار انتخابات,خبرهای انتخابات,انتخابات ریاست جمهوری,راستگرایان<
راستگرایان هنوز در گیرودار اختلافات درون جناحی هستند، اختلافاتی که مشخص نمی‌کند آیا صحنه انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم مشابه سال ۹۲ خواهد شد یا آنها در تدارک‌ فضایی چون انتخابات سال ۸۴ هستند.اختلافاتی که بیش از همه باهنر را نگران کرده است.

یک رقابت تمام عیار شکل گرفته است؛ نه میان اصلاح طلبان و اصولگرایان بلکه میان طیف های مختلف اصولگرایان. مشکل بر سر این است :«همه می خواهند رقیب حسن روحانی در انتخابات ۹۶ باشند.» ترسیم آرایش سیاسی راستگرایان معادلات پیش رو را تا حدودی پیش‌بینی پذیر خواهد کرد.

 

چالش اول؛ جلیلی می آید، به هر قیمتی

می گویند حتی رایزنی با آیت الله مصباح هم فایده ای نداشته است؛ او هم بنای واسطه گری برای انصراف سعید جلیلی ندارد. کاری نمی شود کرد تصمیم خودش را گرفته است؛ می خواهد حتما در انتخابات اردیبهشت ماه حضور داشته باشد.این گزاره را دیگر چند وقتی است همه تحلیلگران مسایل سیاسی جزو مولفه های پیش فرض خود قلمداد می کنند. او البته مخالفان تند و تیزی هم در جناح اصولگرایان دارد که ابایی ندارند از اینکه اعتراض شان را نسبت به حضور او در انتخابات بیان کنند .

 

شاخص ترین این مخالفان محمد رضا‌باهنر است. دبیرکل جبهه پیروان خط امام و رهبری که از بانفوذ ترین چهره های جناح است تا کنون چندین بار صریح و روشن مخالفتش را با حضور سعید جلیلی در انتخابات نشان داده است . او در تازه ترین سخنانش در این مورد گفته است :« دوستان ما باید متوجه باشند که انتخابات ریاست جمهوری پیش‌رو، تنها دو کاندیدای شاخص خواهد داشت و کسانیکه می‌خواهند زیرآبی بروند، با یک افت سنگین مواجه خواهند شد؛ اینکه کسی تصور کند با ۵ الی ۶ میلیون رای می‌تواند مزاحمت ایجاد کند و سبد رای فلان جریان را بشکند، چنین چیزی نیست و چنین کاندیدایی نهایتا می‌تواند ۵۰۰ هزار الی ۶۰۰ هزار رای کاندیدای یک جریان را خراب کند.»

 

او البته پیش از این نیز کنایه هایی به سعید جلیلی داشت که مضمونش توصیه به او برای عدم حضور در انتخابات بود . دبیر کل جبهه پیروان گفته بود :« افرادی که دو الی سه بار تاکنون درانتخابات هایی مانند ریاست جمهوری در کشور شرکت کرده و از آنها اقبال نشده نباید اصرار به نامزدی در انتخابات کنند که این اصرار اصلا مدبرانه نیست.»

 

بعد از بیان این سخنان باهنر همه نگاه ها به محمد باقر قالیباف و سعید جلیلی دوخته شد. چه آنکه مخاطب اصلی سخنان باهنر همین دو نفر به نظر می رسیدند؛ نکته اما این است که محمدرضا باهنر بعد از آن بلافاصله عنوان کرد که حساب محمدباقر قالیباف از آن قاعده ای که اعلام کرده جداست. حالا دیگر شکی نمانده بود که دبیر کل جبهه پیروان دقیقا خطاب به سعید جلیلی این تذکر را داده است.

 

این نوع مواجهه با سعید جلیلی اما واکنش هایی را نیز به همراه داشته است. آنچنان که یکی از چهره های نزدیک به سعید جلیلی در کانال تلگرامی خود نوشت«اخیرا محمدرضا باهنر ضمن انتقاد از دکتر سعید جلیلی و در دفاع از جمنا گفته: «کسانیکه می‌خواهند زیرآبی بروند، با یک افت سنگین مواجه خواهند شد؛ اینکه کسی تصور کند با ۵ الی ۶ میلیون رای می‌تواند مزاحمت ایجاد کند و سبد رای فلان جریان را بشکند، چنین چیزی نیست و چنین کاندیدایی نهایتا می‌تواند ۵۰۰ هزار الی ۶۰۰ هزار رای کاندیدای یک جریان را خراب کند باید از محمدرضا باهنر تشکر کرد که هر طور شده تلاش میکند به مردم بفهماند، سعید جلیلی از طیف اشراف سیاسی نیست.»

 

هر چه هست اصرار سعید جلیلی برای حضور در انتخابات آنچنان جدی است که به نظر نمی رسد با لابی و هشدار بتوان او را منصرف کرد. او را از همین حالا باید یکی از قطب های انتخابات اردیبهشت ماه به حساب آورد. یک رویداد محتمل که نتیجه آن از نظر برخی راستگرایان به صورت مطلق به ضرر جناح خواهد بود. این طیف معتقد است نامزدی جلیلی دقیقا همان صحنه انتخابات سال ۹۲ را بازسازی خواهد کرد. با آمدن او نامزد اصولگرایان به حاشیه خواهد رفت و باز خیلی ها در انتخابات به نفع روحانی رای خواهند داد تا رییس جمهور نشدن سعید جلیلی را تضمین کنند.

 

چالش دوم؛ نامزدهایی که هر لحظه از راه می رسند

قاطعیت سعید جلیلی برای حضور در انتخابات تنها مشکل و چالش راستگرایان نیست. آنها با افرادی مواجه اند که یکی پس از دیگری نشانه هایی از اراده اشان را برای حضور در انتخابات پیش رو نمایان می کنند. تعداد این افراد کم نیست از حواریون و وزرای محمود احمدی نژاد تا برخی چهره ها از طیف های مختلف جناح. همان افراد پرشماری که بنا به گفته باهنر کنار زمین در حال گرم کردن خودشان هستند.

 

از این هم که بگذریم یک اتفاق دیگر این است که موتلفه گویا تصمیمات دیگری گرفته است. در اظهار نظری قابل توجه در این مورد، محمد حسن غفوری فرد ،عضو شورای مرکزی حزب موتلفه گفته است: فعلا میرسلیم، گزینه حزب موتلفه برای انتخابات ۹۶است اما گزینه‌های دیگری هم داریم که اوایل اسفند ماه معرفی می‌شوند. این در حالی است که میرسلیم پیش تر گفته بود«وقتی اعضای شورای مرکزی حزب موتلفه اسلامی پیشنهاد نامزدی برای انتخابات ۹۶ را به بنده دادند، گفتم اگر بحث خدمت کردن مطرح باشد من آمادگی دارم و الا‌‌‌به‌دنبال قدرت‌طلبی، شهرت‌طلبی و مقام‌پرستی نیستم.

 

باید کارهای زیادی انجام دهیم تا بتوانیم بگوییم شأن انقلاب اسلامی را محترم شمرده‌ایم. من باتوجه به این مهم پیشنهاد دوستان برای کاندیداتوری را پذیرفته‌ام. موتلفه اسلامی به بنده ماموریت داده است تا اهداف و راهبردهای تعیین شده حزب را در صحنه انتخابات ریاست‌جمهوری محقق کنم.»

 

اینکه آیا موتلفه به یکباره به فکر عبور از میرسلیم افتاده و البته اینکه چه کسی قرار است جایگزین او شود سوالات مهمی است که پاسخ آن فعلا در سینه ساکنان ساختمان شورای مرکزی حزب موتلفه حفظ است.

 

در این میان اما خبرهای تازه دیگری هم به صورت درگوشی و سینه و به سینه نقل می شود که بر اساس آن یک جبهه دیگر برای انتخابات بزودی اعلام موجودیت خواهد کرد. تشکلی که منتقدان ائتلاف فعلی اصولگرایان آن را سامان داده اند و آخرین روزهای هماهنگی های تشکیلاتی اش را پشت سر می گذارد. فعلا همه اعضا بنا را بر محرمانه ماندن تشکیل این جبهه جدید گذاشته‌اند.

 

نوپدیدهای اصولگرا پایه گذاران اصلی این جبهه جدید هستند. سوال مهم این است که آیا نوپدید ها برای حمایت از سعید جلیلی این جبهه راتشکیل داده اند یا قرار است با چهره های دیگری در انتخابات حاضر شوند. در مجموع آنچه رخ داده این است که برخی طیف های راستگرایان در جلسات محرمانه به یکدیگر دست دوستی داده اند تا قاعده بازی را در جناح بهم بزنند. یک رویداد نه چندان عجیب که معمولا در ایام انتخابات در میان اصولگرایان تکرار می شود.

 

چالش سوم؛ موافقان و مخالفان آقای شهردار 

محمدرضا باهنر درست می گوید؛ محمد باقر قالیباف پرشانس ترین چهره اصولگرایان برای انتخابات پیش روست . او در نظرسنجی هایی که تا امروز انجام شده بالاترین میزان رای را در میان سایر چهره های این جناح دارد. مخالفان او در جناح اصولگرایان برای تخریبش کم نمی گذارند. کافی است بهانه و زمینه ای پیدا کنند. یک روز ماجرای املاک و روز دیگر داستان پلاسکو . آنها گاهی پیش رو تر از رقیب ، محمد باقر قالیباف را با نقد مواجه می سازند. موافقان و مخالفان محمد باقر قالیباف مباحثه رسانه ای را کلید زده اند.

 

اردیبهشت داغ؛ انتخابات تعیین کننده

خیلی بیشتر از آنچه تصور می شد انتخابات ریاست جمهوری پیش رو دچار پیچیدگی شده است ؛ از همه بیشتر برای راستگرایان . آیا آنها می توانند بی نظمی این روزهای خود را سامان داده و صحنه انتخابات را منظم کنند ؟ سوال مهم تر اینکه ما در انتخاباتی که از راه می رسد با آرایشی شبیه سال ۹۲ مواجه خواهیم بود ویا صحنه ای مانند سال ۸۴ را تجربه خواهیم کرد ؟ چاره ای نیست ؛ باید برای رسیدن به پاسخ صبر کنیم.

مصطفی صادقی

 

khabaronline.ir
  • 19
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه

مجلس

دولت

ویژه سرپوش