پنجشنبه ۰۴ بهمن ۱۴۰۳
۰۹:۳۷ - ۰۸ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۰۷۹۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

بانک مرکزی:اوراق ارزی به زودی منتشر می شود/ اوراق ارزی چیست؟

بانک مرکزی,اوراق ارزی
بانک مرکزی بیان کرد که برای اولین بار ، طرح انتشار اوراق ارزی در دستور کار قرار گرفت. به شکل ساده میتوان بیان کرد که اوراق ارزی، یک ابزار قانونی برای کسب سود از نوسانات قیمت ارز است. در سال های اخیر، خرید اسکناس دلار یا یورو که به« دلارهای خانگی» مشهور شده است، یکی از راهکارهای اصلی حفظ سرمایه در مقابل کاهش ارزش پول بوده است. حال بهره گیری از این ابزار میتواند به سرمایه گذار یک راهکار قانونی برای حفظ ارزش سرمایه در مقابل نوسانات نرخ ارز ارائه کند. علاوه بر سرمایه گذاران، شرکت ها نیز میتوانند از مواهب این ابزار بهره ببرند. هرچند در گام اول بانک مرکزی قرار است، اوراق ارزی را به پشتوانه منابع ارزی خود منتشر کند، ولی در گام های دیگر شرکت ها نیز میتوانند با انتشار این اوراق، منابع مورد نیاز خود را از بازار تامین کنند. در این شرایط سیاستگذار ارزی نیز یک ابزار جدید برای مدیریت بازار خواهد داشت و با کاهش فشار خرید اسکناس، قدرت بازارساز افزایش خواهد یافت.

روز گذشته مدیر روابط عمومی بانک مرکزی از انتشار اوراق ارزی برای اولین بار توسط بانک مرکزی خبر داد. مصطفی قمری وفا، جزئیات بیشتری در این خصوص ارائه نکرد. گزارش ها این را نشان میدهد که بعد از محدود شدن خرید دلار و سخت شدن سرمایه گذاری در بازار دلار، انتشار این اوراق میتواند راهکار قانونی برای سرمایه گذاری ارزی باشد. مزیت انتشار اوراق برای خریداران، کسب سود متناسب با تغییرات بازار دلار است. نفع این ابزار، برای شرکت ها و نهادهای ناشر، تامین منابع لازم بدون نهاد واسطه با پشتوانه سرمایه ارزی است. همچنین منفعت این تصمیم، برای سیاستگذار نیز معرفی یک ابزار جدید سیاستگذاری ارزی، در جهت کاهش تقاضا برای خرید اسکناس با هدف سفته بازی است.« دنیای اقتصاد» با معرفی این ابزار جدید، هفت پرسش اصلی درخصوص جزئیات انتشار اوراق ارزی از بانک مرکزی ارائه کرده است.

اوراق ارزی چیست؟

اوراق ارزی به شکل ساده، نوعی از اوراق است که یک نهاد آنرا برای تامین مالی منتشر می کند. سرمایه گذار برای خرید این اوراق نیاز به دلار ندارد و با پول رایج( به عنوان مثال ریال) میتواند این اوراق را تهیه کند. نهاد ناشر تضمین می دهد که در تاریخ سررسید اوراق، میزان تغییرات ارزش دلار را به قیمت روز محاسبه کرده و ما به التفاوت زمان انتشار و سررسید را به خریدار پرداخت کند. بدین ترتیب سرمایه گذار بدون خرید اسکناس خارجی، از تغییرات قیمت ارز منتفع خواهد شد. این اوراق به علت ویژگی هایی که دارد فرصتی برای ایجاد تنوع در دارایی ها و کسب سود است. از طرفی در شرایط تورمی و بی ثباتی اقتصاد کلان، میتواند تضمین کننده ارزش دارایی افراد در برابر کاهش ازش پول باشد. میتوان گفت اوراق قرضه ای که بر مبنای ارز خارجی منتشر می شود، به انتشاردهنده این امکان را می دهد که ریسک خود را در مقابل نوسانات ارزی به صفر برساند. علاوه بر این ، انتشار اوراق ارزی منجر به متنوع سازی منابع تامین مالی و مدیریت بهتر بدهی می شود. در این شرایط سیاستگذار نیز یک ابزار مناسب برای مدیریت بازار ارز دارد. در صورتی که فشار برای خرید ارز کاهش یابد و اوراق ارزی جایگزین آن شود، رفتار سفته بازی با اسکناس کاهش می یابد و از سوی دیگر، دست سیاستگذار ارزی برای مدیریت بازار ارز بالا می رود. به نظر میرسد در شرایط کنونی مهم ترین مانع، شرایط تضمین پرداخت اصل و سود اوراق در تاریخ سررسید با قیمت مشخص دلار بازار( نه با قیمت دستوری) توسط نهاد ناظر است. مهم ترین نگرانی درخصوص این اوراق، برخورد سلیقه ای و دستوری، در زمان انتشار اوراق و محاسبه سود آن است.

منفعت انتشار اوراق ارزی در ایران

بانک مرکزی به پشتوانه طلا و ذخایر ارزی که در حال حاضر دارد، میتواند اوراق ارزی منتشر کند. اوراق ارزی به شکل ساده به معنای آن است که نهاد یا شرکتی اقدام به انتشار یک سند می کند که بر اساس آن میتواند منابع ریالی را جمع آوری کرده و متناسب با نرخ تغییرات ارز و نرخ سود تعیین شده اصل و سود این اوراق را به صورت ریالی در زمان سررسید بپردازد. بدین ترتیب در اوراق ارزی منابع ارزی یا عبارت دیگر اسکناس خارجی جابه جا نشده و تغییرات ارزی تنها مبنای محاسبات بازپرداخت این اوراق در سررسید قرار می گیرد. اوراق میتواند دارای کوپن یا بدون کوپن باشد، تا ناشر متناسب با نیاز خود و فضای بازار نحوه اوراق ارزی را مشخص کند. در گام اول بانک مرکزی اقدام به انتشار این اوراق ارزی کرده و بعد از آن سایر نهادها و شرکت ها نیز میتوانند متناسب با پشتوانه ارزی خود اقدام به انتشار این اوراق کنند. منفعت اصلی انتشار این نوع اوراق برای نهاد منتشر کننده این است که می تواند از این طریق تامین مالی کند.

شرکت با انتشار اوراق ارزی منابع موردنیاز خود را از بازار جمع آوری نموده و بعد از وصول منابع ارزی خود، می تواند نسبت به پرداخت اصل و سود اوراق در تاریخ سررسید اقدام کند. یکی دیگر از منافع انتشار این اوراق این است که فشار برای تامین ارز در بازار نیز کاهش می یابد و شرکت ها برای نیاز ضروری و نه انگیزه حفظ سرمایه، به بازار مراجعه می کنند. انتشار اوراق ارزی برای خریدار نیز دربردارنده منافعی است. اولین منفعت آن وجود یک منبع مطمئن برای سرمایه گذاری است. از طرفی اگر تحلیل فرد مبنی بر آن باشد که دارایی ارزی دارای سود بیشتری از دارایی ریالی است، می تواند در این بستر سرمایه گذاری کند.

همینطور اگر امکان فروش این اوراق در بازار ثانویه ایجاد شده باشد، فرد میتواند آنرا در این بازار به فروش رسانده و تامین نقدشوندگی، از این طریق صورت گیرد و پویایی بازار حفظ شود. یکی از منافع سیاستگذار در انتشار این اوراق این است که یک ابزار جدید برای مدیریت بازار ارز ایجاد می کند، دولت می تواند حتی بخشی از سیاستگذاری ارزی خود را با استفاده از عرضه این اوراق تنظیم کند. در صورت شیفت تقاضای سرمایه گذاری از اسکناس به اوراق، سیاستگذار منابع ارزی لازم برای مدیریت بازار ارز را در اختیار خواهد داشت. نکته قابل توجه این است که بانک مرکزی باید نحوه تامین مالی این اوراق را نیز مشخص کند، زیرا استفاده از منابع پایه پولی برای پوشش سود این اوراق می تواند اثر تورمی داشته باشد.

هفت پرسش از بانک مرکزی

با وجود تمام مزایای انتشار اوراق قرضه ارزی برای منتشرکنندگان و خریداران، درخصوص انتشار این اوراق چند پرسش مهم وجود دارد و بهتر است بانک مرکزی بعنوان نهاد ناشر اوراق ارزی به آن ها پاسخ دهد. پرسش اول این است که در صورت آن که این اوراق با استقبال روبه رو شود و موقعیت خود را در بازار ایجاد کند ، آیا این امکان وجود دارد که این اوراق سیگنال فزاینده به خود بازار ارز ارسال کند و به نوعی جهت دهنده قیمت بازار ارز شود؟ در این صورت بانک مرکزی با چه ابزاری این موضوع را کنترل خواهد کرد؟ پرسش دوم این است که کدام نرخ ارز رایج در فضای اقتصاد کشور مبنای محاسبه این اوراق قرار خواهد گرفت و آیا این نرخ ارز، جذابیت سرمایه گذاری دارد؟ پرسش سوم نیز این است که سررسید این اوراق چگونه خواهد بود؟ با توجه به اینکه اقتصاددانان تأکید می کنند که این اوراق ارزی برای جذابیت بیشتر بهتر است سررسید کوتاه مدت داشته باشد.

همچنین بعنوان پرسش چهارم باید پرسید که آیا این اوراق با کوپن منتشر می شود و در صورتیکه دارای نرخ سود است مقدار آن به چه میزان تعیین می شود؟ سوال پنجم این است که آیا برای این اوراق ارزی، بازار ثانویه نیز در نظر گرفته شده است؟ با توجه به تأثير انتشار این اوراق بر بازارهای دیگر، پرسش ششم نیز این است که مقیاس انتشار این اوراق به چه میزان خواهد بود؟ بعنوان پرسش آخر، بانک مرکزی برای افزایش جذابیت و ایجاد اعتماد و تضمین مناسب به سرمایه گذاران چه گام هایی برمی دارد تا افراد به جای خرید اسکناس، از اوراق ارزی بهره ببرند؟

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۱۱
غیر قابل انتشار: ۱۴
جدیدترین
قدیمی ترین
هیچ کدام از اینها جواب نمیده دولت نزدیک به دهها میلیوق حقوق بگیر دارددادن زمین وخانه قسطی میتونه هم پس انداز کارمند رو هدف مند کنه هم وضعیت بازار اجاره ومسکن واجاره رو که موتور پیش ران اقتصاده به حالت نرمال از رکود خارج کنه خیلی از ارگانهی دولتی مثل علوم پزشکی دانشگاه پالایشگاهها کارخانه ها زمینهای زیادی دارند که میشه برا کاهش نقدینگی از اینور حقوق اضاف میشه از اونور درامدی برا دولت ایجاد بشه
این اوراق از لحاظ شرعی مشکل دارد
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش