چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۰۸:۲۹ - ۰۲ اسفند ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۲۰۱۲۵
اخبار فلزات، طلا و ارز

تاثیرات دلار ۵۰ هزار تومانی بر معیشت مردم | راغفر: کنترل نرخ ارز برای دولت سخت نیست

حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه ,انتقاهای تند راغفر
دکتر «حسین راغفر» استاد اقتصاد دانشگاه با اشاره به تاثیرات دلار ۵۰ هزار تومانی بر معیشت مردم گفت: به نظرم این روزها به قدری سفره‌های معیشتی مردم کوچک‌تر شده که به تعبیری، دیگر سفره‌ای برای آنها باقی نمانده است. در این میان بیشترین آسیب روانی و اجتماعی معطوف به قشر محروم جامعه است، زیرا امروزه برخلاف ادعای دولت قشر ضعیف از حداقل‌های یک زندگی محروم شده‌اند. اصولا درآمدهای این افراد کم اما هزینه‌های زندگی با توجه به نوسانات دلار و تورم چندین برابر شده است، به همین دلیل دیگر سفره‌ای برای آنها باقی نمانده است.

روزنامه جهان صنعت نوشت: دیروز قیمت دلار بار دیگر رکورد تازه‌ای ثبت کرد. هر دلار آمریکا دیروز در بازار آزاد به قیمت ۵۰ هزار تومان هم رسید. این در حالی است که چند روز گذشته هر چند ابراهیم رییسی در محضر رهبر انقلاب با تکرار وعده‌های انتخاباتی و دادن قول کنترل وضعیت اقتصادی و توجه ویژه به وضعیت معیشت مردم، تلویحا وضعیت حاد اقتصادی را تایید کرد، اما این سخنان تاثیری بر چهره اقتصادی روز بازار نداشت و همچنان خبر می‌رسد نه‌تنها سفر رییسی و هیات عالی‌رتبه اقتصادی به چین در کنترل تورم تاثیر روانی نداشته، بلکه همچنان سفره معیشتی مردم در حال آب رفتن است.

در مقابل گرانی کالاهای اساسی، حقوق دریافتی کارگران و کارمندان یا حتی عیدی ناچیز پایان سال آنها کفاف دخل و خرج زندگی آنها را نمی‌دهد. صدای انتقادها نسبت به گرانی‌ها به قدری زیاد شده که به مجلس هم رسیده است.

در همین رابطه دیروز«فتح‌اله توسلی» عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در توئیتی از افزایش افسارگسیخته نرخ ارز انتقاد کرد و نوشت: «مسوولان محترم اقتصادی کشور توضیح دهند دقیقا دارند چه کار می‌کنند و قیمت ارز تا کجا قرار است برسد؟ آیا از تاثیرات عمیق این شرایط بر معیشت مردم و اقتصاد ملی آگاهی دارند؟» بنابراین مهم‌ترین نگرانی کارشناسان سفره‌های معیشتی اقشاری است که مدت‌هاست آب رفته، اما اخیرا بیم آن می‌رود که به کلی حذف شود.

این در حالی است که پیامدهای حذف سفره معیشتی مردم جبران‌ناپذیر است و سرآغاز انواع و اقسام آسیب‌های اجتماعی خواهد بود.

آنچه مسلم است اقتصاد در تمام ارکان زندگی تاثیر مستقیمی دارد و نمی‌توان از تبعات اجتماعی بیماری اقتصاد چشم‌پوشی کرد.مهم‌ترین تبعات اجتماعی اوضاع نابسامان اقتصادی افزایش کودک‌‌همسری، بزهکاری، اعتیاد، افزایش کودکان کار و کارتن‌خوابی است و در نهایت منجر به افزایش مرگ‌های خودخواسته در میان افراد جامعه می‌شود. به همین دلیل به عقیده برخی از کارشناسان میزان نارضایتی در میان اقشار مختلف جامعه به خصوص طبقه متوسط که پیش از این زندگی نسبتا متعادلی داشتند و اخیرا به زیر خط فقر سقوط کرده‌اند، بیشتر شده است.

کمااینکه تبعات روحی و روانی گسترده این گرانی‌ها کیان خانواده را تهدید می‌کند و در پی آن آمار طلاق افزایش چشمگیری داشته و تمایل به ازدواج هم کاهش قابل ملاحظه‌ای داشته است. همچنین در راستای کاهش آمار ازدواج، فرزندآوری هم به کمترین میزان در ۱۱ سال اخیر رسیده است. تبعات این موضوع هم کاهش نیروی انسانی متخصص در سال‌های آینده است.

در حالی برخی از کارشناسان بر این باورند که رشد تورم و کاهش ارزش تورم در ایران ناشی از تحریم‌های سختی است که بیش از یک دهه است به شدت منابع ارزی ایران را تحت تاثیر قرار داده، اما برخی کارشناسان بر این عقیده‌اند که کنترل این اوضاع برای دولت سخت نیست. تمام این سخنان در حالی بیان می‌شود که دیروز رییس‌جمهور در صفحه توئیتر خود نوشته بود: «آینده را برای اقتصاد، سفره مردم و معیشت، بسیار روشن می‌بینم.» این روزها به جز ایشان کمتر کسی آینده اقتصادی و معیشتی مردم را روشن می‌بیند!

سفره‌های خالی

در همین حال دکتر «حسین راغفر» استاد اقتصاد دانشگاه با اشاره به تاثیرات دلار ۵۰ هزار تومانی بر معیشت مردم به «جهان‌صنعت» گفت: به نظرم این روزها به قدری سفره‌های معیشتی مردم کوچک‌تر شده که به تعبیری، دیگر سفره‌ای برای آنها باقی نمانده است. در این میان بیشترین آسیب روانی و اجتماعی معطوف به قشر محروم جامعه است، زیرا امروزه برخلاف ادعای دولت قشر ضعیف از حداقل‌های یک زندگی محروم شده‌اند. اصولا درآمدهای این افراد کم اما هزینه‌های زندگی با توجه به نوسانات دلار و تورم چندین برابر شده است، به همین دلیل دیگر سفره‌ای برای آنها باقی نمانده است.

البته وضعیت اقتصادی قشر متوسط هم دست کمی از قشر ضعیف جامعه ندارد، چه‌بسا با درآمدهای ریالی نمی‌توان هزینه‌های دلاری را پوشش داد. بخش قابل توجهی از طبقه متوسط با توجه به درآمدهای کم به زیر خط فقر سقوط کرده‌اند. به همین دلیل بیشترین میزان نارضایتی هم در بین این طبقه شکل گرفته است، زیرا این طبقه به یکباره از وضعیت نسبتا معتدل به وضعیت اسفباری سقوط کردند.

این در حالی است که هنوز هم ثباتی در قیمت‌ها وجود ندارد، بنابراین سقوط آنها کماکان ادامه دارد.

وی با بیان اینکه دولت به دلیل کسری بودجه نسبت به افزایش نرخ ارز اقدام کرده است، افزود: به نظر می‌رسد دولتمردان توان اداره اقتصاد کشور را ندارند. با اینکه دولت بارها قول کنترل وضعیت اقتصادی را داده اما ظرفیت‌های کارشناسی و تجربی مورد نیاز برای مدیریت اقتصاد بحران‌زده کشور را ندارد. متاسفانه این روزها عده‌ای از افزایش تورم سود می‌برند اما نیمی از جمعیت کشور قربانی این موضوع هستند.

موضوع اصلى این است که دولت تاکنون پاسخگوی تبعات گرانی ارز نبوده است.

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه آثار دلار ۵۰ هزار تومانی از همین امروز یا حداکثر تا دو روز آینده در سفره‌های مردم مشهود می‌شود، بیان کرد: متاسفانه اگر همین لحظه گشتی در مغازه‌ها و خواربار‌فروشی‌ها بزنید متوجه می‌شوید که از صبح که قیمت دلار به ۵۰ هزار تومان رسیده است، مغازه‌داران برای گران کردن اجناس خود از یکدیگر سبقت گرفته‌اند.

گرانی‌ها به نوعی شیرینی شب عید از سوی دولت به مردم است. بنابراین قیمت برخی اقلام اساسی از همین امروز سر به فلک کشیده است اما درخصوص برخی موارد که با یک فاصله زمانی گران می‌شود، مانند مسکن باید سال آینده منتظر قیمت‌های سرسام‌آور بود. این در حالی است که در حال حاضر هم تهیه مسکن برای برخی خانواده‌های اقشار مختلف جامعه سخت‌تر شده است.

این استاد دانشگاه الزهرا با اشاره به پیامدهای درآمدهای ریالی و هزینه‌های دلاری بر مردم تاکید کرد: به نظرم این روزها مشکلات اقتصادی نارضایتی‌های زیادی را در میان آحاد جامعه ایجاد کرده است. دولت از یک طرف قیمت ارز را بالا می‌برد تا حقوق بدهد و بخشی از بدهى‌هاى بانکی خود را بپردازد. اما واقعیت این است که هزینه‌هاى این کار براى جامعه خیلى سنگین است. سوال من از مسوولان و آنهایى که این سیاست‌ها را ترویج مى‌دهند این است که آیا اصلا به پیامدهاى چنین اقداماتى فکر کرده‌اند؟!

او با تاکید بر وجود راهکار درخصوص کنترل وضعیت موجود ادامه داد: قطعا کنترل این موضوع برای دولت سخت نیست، منتها منافع دولت از مسیر افزایش نرخ ارز و تورم تامین می‌شود. با افزایش قیمت‌ها عده‌ای سودهای بزرگی به دست می‌آورند اما بازنده اصلی این امر طبقه متوسط و به خصوص طبقه محروم است.

مهدیه بهارمست

jahanesanat.ir
  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش