بشکه های فلزی از جمله مهم ترین تجهیزات در صنایع کشتی سازی، نقل و انتقالات و صادرات و واردات به شمار می آیند. این قطعات استوانه ای برای جا به جایی انواع مواد، محصولات، سیالات و ... مورد استفاده قرار می گیرند و انواع مختلفی دارند. بشکه های فلزی از طریق ورق های فولادی مانند محصولات گرم، سرد، پوششی گالوانیزه، رنگی، قلع اندود و ... ساخته می شوند و باید برای حمل و جا به جایی بهتر وزن سبکی داشته باشند؛ از این رو بیشتر از ورق های روغنی، گالوانیزه و قلع اندود برای ساخت آن ها استفاده می کنند.
هر کدام از انواع بشکه های فلزی از لحاظ های مختلفی با یک دیگر تفاوت دارند و یکی از مهم ترین وجه های تمایزی بین آن ها در میزان ظرفیت، حجم، وزن و نوع پوشش می باشد. به طور معمول بشکه های ۲۲۰ لیتری فلزی بیشترین کاربری را در بین سایر حجم ها به خود اختصاص می دهند، اما به صورت اندازه بشکه فلزی از ۲۲۰ تا ۲۴۰ و از ۳۵ تا ۲۱۰ متغیر است. جنس بیشتر این بشکه ها فلزی، استوانه ای و به سه شکل در باز دربسته و مخروطی در نظر گرفته می شود.
یکی دیگر از انواع بشکه ها، نوع مخروطی نامیده می شود و بیشتر به صورت در باز تولید می گردد. با این وجود سطح داخلی بشکه بیشتر اهمیت دارد؛ زیرا باید غیر قابل نفوذ از هر گونه گرد و غبار و آلودگی باشد. حال باید به بررسی پرکاربردترین نوع بشکه ها با ظرفیت ۲۲۰ لیتر بپردازیم که علاوه بر داشتن حجم مناسب، دارای وزن سبکی نیز می باشد. وزن این بشکه ها از ۹/۱۴ کیلوگرم شروع شده و متناسب با ابعاد، ضخامت و ... تغییر می کند. در ادامه جدول وزن ابعاد بشکه ۲۲۰ لیتری فلزی برای شما آورده شده است تا به راحتی برای خرید یک بشکه مناسب و جا به جایی محصولات خود تصمیم بگیرید.
فرآیند تولید بشکه فلزی
تولید بشکه های فلزی در کارخانجات مختلف به دو صورت انجام می گیرد که روش های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک نامیده می شوند. ابتدا جنس ماده اولیه این فلزات باید مشخص شود که ممکن است از ورق های سرد یا روغنی، گالوانیزه و قلع اندود باشد. این موضوع تماماً به کاربرد نهایی و ظرفیت بشکه فلزی دارد. به طور مثال طبیعی است که برای ساخت بشکه هایی با ظرفیت ۳۵ لیتر می توان از ورق های قلع اندود نیز استفاده کرد؛ در صورتی که برای تولید بشکه هایی با ظرفیت ۲۲۰ تا ۲۴۰ لیتر از ورق های روغنی یا گالوانیزه که دارای قابلیت رنگ پذیری بالایی نیز هستند، استفاده می کنند.
در ابتدا ورق های مد نظر که به صورت کویل هستند، در ضخامت های ۱/۰ تا ۶/۲ میلی متر به شکل شیت در آمده و مطابق با ابعاد در نظر گرفته شده برای جداره و درب بشکه، به وسیله روش های مختلف مانند برش لیزر، دستگاه cnc و ... برشکاری می گردد. در مرحله بعدی شیت ها باید از هر گونه آلودگی عاری باشند؛ از این رو با استفاده از محلول های قلیایی و اسیدی، چربی زدایی آن ها صورت می گیرد. سپس با آب گرم سطح شیت ها به اصطلاح فسفاته می گردد تا سبب افزایش چسبندگی رنگ در آن گردد.
در واحد بعدی درب های بالایی و پایینی بشکه فلزی مد نظر بدون برش و پرچ بر سطح، به صورت دایره ای برشکاری و آماده می گردد. لازم به ذکر است در تولید درب بالایی بشکه، فرآیند پرسکاری در جهت تعبیه درب های تخلیه روغن صورت می گیرد. سپس باید بدنه اصلی بشکه مطابق با ابعاد درب های بالا و پایین فرم دهی شود که این فرآیند با استفاده از دستگاه رول فرمینگ صورت می گیرد. (استوانه ای یا مخروطی)
ورق های رول شده به وسیله فرآیند جوشکاری ظاهر خود را به صورت استوانه ای حفظ کرده و در واحد بعدی یک سری برجستگی یا فرو رفتگی در جهت افزایش استحکام بر سطح آن ها اعمال می گردد. این مرحله خط زنی نام دارد و به صورت ۳ خطی یا ۶ خطی انجام می گیرد. سپس مطابق با سفارش مشتری رنگ مد نظر بر سطح بشکه ها زده شده و پوشش های مد نظر برای محافظت نیز اعمال می گردد. در نهایت پس از انجام تست های مختلف در جهت تشخیص یک نواخت بودن رنگ، آب بندی بشکه با چسب مخصوص صورت گرفته تا بشکه عایق شود. همچنین مجدداً با فشار هوا آزمایش شده تا پس از اعمال رنگ نهایی خشک شده و به مشتری تحویل داده شود.
انواع بشکه فلزی
به طور کلی باید بدانید بشکه های فلزی انواع مختلفی را از نظر ظرفیت، تنوع، ظاهر و ابعاد به خود اختصاص می دهند. در ابتدای مطلب نیز به انواع آن ها از نظر ظرفیت اشاره شد؛ از این رو جدول وزن ظرفیت ۲۲۰ لیتر نیز برای شما قرار داده شد. ابتدا باید گفت از نظر زیبایی ظاهری بشکه های فلزی تنوع خاصی دارند و انواع آن ها به شرح زیر می باشند:
- بشکه های فلزی مخصوص مواد غذایی
- بشکه های فلزی برای حمل و نقل قیر
- بشکه های فلزی کوچک برای انتقال سیالات
- بشکه های فلزی استاندارد
از نظر سطح ظاهری و فرآیند ساخت بشکه ها در دو ظاهر استوانه ای و مخروطی تولید می شوند. هر دو نوع به صورت در باز، دربسته و رینگی در بازار وجود دارند، اما بشکه های مخروطی بیشتر به صورت در باز مورد استفاده قرار می گیرند. از دیگر انواع بشکه های فلزی می توان به ظرفیت ها اشاره کرد که از ۳۵ تا ۲۱۰ و ۲۲۰ تا ۲۴۰ لیتر متغیر است. البته بشکه های فلزی با ظرفیت ۱۰۰۰ لیتری نیز ساخته می شوند که برای کاربردهای خاص استفاده می شوند. بشکه های استاندارد نیز معمولاً با ظرفیت ۱۵۸.۹۸۷۳ یا در مقیاس آمریکایی ۴۲ گالن تولید می گردند.
عوامل مؤثر بر قیمت بشکه فلزی
همان طور که اشاره شد، بشکه های فلزی کاربردهای بسیاری را به خصوص در مصارف وارداتی و صادراتی به خود اختصاص می دهند؛ از این رو نقش مهمی را در اقتصاد داخلی کشور و تعامل با بازارهای خارجی و فروشندگان آن ها ایفا می کنند. به همین علت مبحث قیمت یکی از مهم ترین مواردی است که در نظر گرفته می شود. در واقع هر چه قیمت تجهیزات مورد نیاز برای نقل و انتقالات محصولات و سیالات مختلف کمتر باشد، سبب کاهش هزینه جا به جایی در ظرفیت های بالا خواهد شد.
یک سری عوامل به صورت مستقیم و یک سری به شکل غیر مستقیم بر قیمت بشکه های فلزی همواره مؤثر هستند. به طور مثال هزینه حمل و نقل، روش تولید، قیمت ورق فولادی که به عنوان ماده اولیه ساخت آن به شمار می آید، نوع صنعت، ضخامت قسمت های مختلف، رنگ پذیری سطح، ضخامت رنگ، حجم بشکه، وزن و ... از جمله عواملی هستند که مستقیماً بر نرخ بشکه فلزی اثرگذار می باشند.
از سوی دیگر تمامی موارد ذکر شده دچار نوسانات دیگری نیز می باشند.به صورت کلی یکی از تاثیرگذار ترین موارد در قیمت گذاری بشکه های فلزی قیمت خرید ورق سیاه می باشد که شرکت آهن اینفو قیمت ورق سیاه گریدهای مختلف را به صورت روزانه آپدیت می کند و کمک شایانی به اطلاع رسانی برای خرید این ورق پر ازش میکند. با این حال دیگر عواملی که نرخ بشکه فلزی را به شکل غیر مستقیم تحت تأثیر قرار می دهند، شامل نوسانات ارز و دلار، وضعیت بورس و عرضه و تقاضا، شرایط اقتصادی و سیاسی کشور، نوع محصول صادراتی و ... هستند.
کاربرد ورق سیاه در صنایع تولیدی و صنعتی
ورق سیاه یکی از ابتدایی ترین مواد اولیه در بسیاری از صنایع تولیدی به شمار می آید و قیمت آن نقش مهمی را در تعیین نرخ محصول نهایی ایفا می کند. همان طور که اشاره شد، به طور مثال برای خرید بشکه فلزی باید خرید ورق های سرد و پوششی و در نتیجه قیمت ورق گرم را در نظر بگیریم. حال باید گفت ورق سیاه علاوه بر این که به اشکال محصولات سرد و پوششی در صنایع به کار می رود، به تنهایی نیز کاربردهای بسیاری را در این صنایع به خود اختصاص می دهد؛ زیرا تنوع بالایی در گرید، بازه ابعادی و خواص دارد. از این رو مصارف ورق گرم در ادامه آورده شده اند:
- صنعت خودروسازی برای سیستم تعلیق، تولید اگزوز، مخازن CNC و ...
- صنعت ساختمان سازی
- سدسازی، پل سازی، سقف و دیوار سازه های سبک و سنگین فلزی
- ساخت قوطی، انواع پروفیل، نبشی، میلگردهای صنعتی، ناودانی و ...
- ابزارآلات صنایع
- صنعت کشتی سازی، ساخت سکوهای نفتی، دکل های مختلف، زیر دریایی و ...
- لوازم صنعت کشاورزی
- تجهیزات مورد استفاده راه سازی، شهر سازی، جاده سازی و ...
- ساخت دستگاه ها و ماشین آلات کاغذسازی و ...
- تولید جرثقیل های ساختمانی و صنعتی
- ساخت ماشین آلات صنعتی
- بدنه کامیون، کف وانت و ...
- تولید ورق های پانچ، آجدار و ...
- ساخت مخازن تحت فشار و حمل برای نفت، گاز، گازوئیل و ...
- لوله سازی و تولید لوله های انتقال نفت، گاز، گازهای سمی و تأسیساتی
جمع بندی
در نهایت نیز باید گفت امروزه حدود ۹۵ درصد از صنایع وابستگی بسیار بالایی نسبت به آهن و فولاد دارند؛ زیرا آهن به شکل غیر مستقیم تحت عنوان ماده اولیه تجهیزات این صنایع دارای سازگاری بسیاری با مواد و عناصر طبیعی دیگر است. از این رو با ترکیب کردن آن با سایر عناصر، آلیاژها و محصولات متعددی تولید می شوند که در طی آن ها تجهیزات مهمی مانند بشکه های فلزی به دست می آیند.
این بشکه ها نقش مهمی را در نقل و انتقالات بازارهای داخلی و خارجی به خصوص برای سیالاتی مانند نفت و گاز ایفا می کنند؛ به همین علت ابعاد یکی از پرکاربردترین ظرفیت ها به همراه کاربردها و سایر ویژگی های آن ها را مورد بررسی قرار دادیم.
- 14
- 1