دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۴۷ - ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۴۱۱۴
اخبار فلزات، طلا و ارز

چرا به‌رغم اغلب متغیرهای کاهشی، بهای فولاد در حال افزایش است؟

رشد قیمت؛ واقعی یا صوری؟

بازار فولاد

بهای مصنوعات فولادی هر روز رشد قیمت‌های جدیدی را تجربه می‌کند آن‌هم در شرایطی که محرک‌های اصلی رشد قیمت‌ها توانایی چندانی از خود نشان نمی‌دهند، یعنی این روند صعودی با واقعیت‌های بازار همخوانی چندانی ندارد. قیمت دلار رشد بزرگی نداشته و از یک آرامش شکننده هرچند مقطعی برخوردار شده است. ماه رمضان نزدیک است و تقاضا ناخودآگاه کاهش خواهد یافت و تقاضای واقعی از سمت مصرف‌کننده نهایی به‌صورت سنتی کاهش می‌یابد. سختگیری‌ها در مسیر صادرات جدی است و اثری از تغییر در این رویکرد دولت دیده نمی‌شود.

 

حجم عرضه‌ها نیز به نسبت بالاست و البته واحدهای تولیدی راه دیگری جز عرضه در بازار داخلی ندارند آن‌هم در شرایطی که به‌صورت کلی حجم تولید در داخل کشور به نسبت سال‌های قبل افزایش جدی داشته است. این شرایط به این معنی است که انتظار داریم حجم عرضه فولاد با محوریت شمش برایتغذیه بازار کافی باشد ولی شاهد رشد بهای مصنوعات فولادی و مخصوصا شمش هستیم که مهم‌ترین‌ جاده‌صاف‌کن رشد قیمت فولاد بوده است. رشدهای چند ‌باره قیمت‌ها در روزها و حتی ساعات پایانی روز گذشته هم خاطرات پیشین را برجسته ساخته و هم نگرانی‌های جدیدی را به همراه خواهد داشت.

 

وضعیت معاملات فولاد در بورس کالا با محوریت حجم عرضه

با توجه به موارد فوق انتظار می‌رود حجم عرضه فولاد در بازار داخلی کافی باشد ولی این رقم را باید در مقایسه با شرایط معاملاتی در بورس کالا هم برآورد کرد. آمارهای بورس‌کالا حکایت از آن دارد تا پایان اولین هفته کاری در سال‌جاری، حجم معاملات فولاد به نسبت مدت مشابه سال قبل ۶ درصد افزایش یافته است، آن‌هم در شرایطی که حجم معاملات سلف ۲ درصد افت ولی حجم معاملات نقدی فولاد ۱۴۰ درصد تقویت شده است.این روند خود نشان می‌دهد که مشکلی از مسیر تغذیه بازار از بستر بورس کالا وجود ندارد ولی این داده را باید دقیق‌تر مورد ارزیابی قرار داد.

 

در سال‌جاری تا هفته ابتدایی اردیبهشت‌ماه حجم معاملات فولاد در بورس کالا ۴۱۳ هزار تن بوده که به نسبت سال قبل ۶ درصد رشد داشته است.اما در سال گذشته حجم معاملات نزدیک به ۳۹۰ هزار تن بوده و ۶ درصد کاهش حجم معاملات داشته‌ایم یعنی رشد معاملات امسال را نباید خیلی هم جدی گرفت، زیرا عقب‌افتادگی سال گذشته را جبران کرده است. در سال ۹۶ نیز حجم معاملات نزدیک به ۴۱۵ هزار تن بوده یعنی حجم معاملات سال ۹۶ با ۹۸ تقریبا یکسان بوده است.

 

تقاضا در سال ۹۸ باید بیش از سال ۹۶ باشد آن‌هم در شرایطی که سیل هم به یکی از داده‌های اصلی برای رشد تقاضا بدل شده و همچنین رونق بازار مسکن هم یک محرک دیگر برای رشد تقاضا به‌شمار خواهد رفت.در اینجا باید این سوال را مطرح کرد که چه شده است که حجم معاملات بورس کالا در سال‌جاری تنها به ارقام سال ۹۶ رسیده و نقش بورس کالا در مدیریت عرضه‌ها به چه میزان بوده و هست.

 

جایگاه بورس کالا در مدیریت اوضاع

انتظار از بورس کالا در شرایط فعلی برای مدیریت بازار فولاد بیش از چیزی است که هم‌اکنون شاهدیم آن‌هم در وضعیتی که کشور به این بازار برای مدیریت قیمت‌ها نیاز دارد. البته در هفته‌ها و ماه‌های اخیر به‌صورت نامحسوس می‌توان کاهش فعالیت و اثرگذاری بورس کالا را مشاهده کرد که یکی از آنها عدم ثبت عرضه‌ها به‌صورت کامل یا ثبت رقابت‌هایی فراتر از انتظار است که در نهایت راهی جز ابطال برخی معاملات را باقی نمی‌گذارد. حال در شرایطی که گویی یک موج جدی رشد قیمت‌ها نه‌تنها در بازار فولاد بلکه در بسیاری از بازارهای کالایی به‌راه افتاده و البته احتمالا موقتی هم باشد باید نقش بورس کالا را برجسته‌تر دید اما این چابکی و پرکاری در بورس کالا دیده نمی‌شود.

 

چیزی که هم‌اکنون برای مدیریت بازار نیاز مبرمی به آن حس می‌شود، رشد عرضه‌ها مخصوصا عرضه‌های نقدی است که البته از گستردگی بالایی برخوردار نبوده و در مورد کالاهایی همچون میلگردهای نوردی عرضه فراگیری را شاهد نیستیم. به‌عنوان دو نمونه مشخص و به استناد آمارهای بورس کالا حجم عرضه (معامله) فولاد‌مبارکه در سال‌جاری تا پایان اولین هفته اردیبهشت‌ماه به نسبت مدت مشابه سال قبل ۳۹ درصد کاهش داشته ولی در همین بازه زمانی عرضه ( معامله) ذوب‌آهن اصفهان ۲۷۹ درصد افزایش یافته است. فولاد خراسان رشد ۳ هزار و ۵۵۸ درصدی و فولاد کاوه جنوب هم رشد عرضه ۹۰۰ درصدی را تجربه کرده و عرضه فولاد خوزستان هم ۲ درصد رشد داشته است. این آمارها از بورس کالا استخراج شده و در تارنمای بورس کالا قابل مشاهده است. البته آمارهای فوق به این معنی است که در حوزه فولادهای ساختمانی اتفاق خاصی رخ نداده و بازار از تعادل نسبی برخوردار است و نوسان قیمت‌ها را باید در دلایل دیگری جست‌وجو کرد.

 

برای بررسی اوضاع بازار باز‌هم باید به داده‌های درونی در همین بازار و معاملات آن اشاره کرد. مثلا یک عامل دیگر را که می‌توان برای افزایش قیمت فولاد به‌صورت رسمی مورد توجه قرار داد؛ رشد قیمت دلار نیمایی است که در قیمت‌گذاری اولیه مصنوعات فولادی مهم بوده و در مسیر رشد قرار دارد.

 

 این سیگنال اگرچه بسیار مهم ارزیابی می‌شود ولی در بازار فولاد اهمیت آن را می‌توان کمتر از یک سیگنال مهم و حقیقی مورد توجه قرار دارد، اما چگونه؟ قیمت مصنوعات فولادی در بورس کالا اغلب با رقابت کشف می‌شود یعنی بار اصلی رشد قیمت‌ها بر دوش رقابت بین خریداران و افزایش نرخ‌ها در بورس کالاست.نوسان قیمت‌ها در بازار داخلی را هم می‌توان مهم‌ترین دلیل برای رشد نرخ در بورس کالا به‌شمار آورد.

 

با توجه به موارد فوق نمی‌توان گفت که یک ضعف جدی در فاز عرضه وجود دارد و رشد تقاضای موثر هم به‌قدری نیست که بتواند از نرخ‌های موجود و مخصوصا افزایش بیشتر قیمت‌ها حمایت کند. البته تبدیل کردن وجه نقد به کالا رویکردی است که نه‌تنها در بازار فولاد بلکه در اغلب بازارهای کالایی در حال خودنمایی است ولی تجربه نشان داده که این جریان‌های هیجانی که بخش مهمی از آن به سمت بازار سرمایه متمایل شده است چندان هم قدرتمند با مدت زمان طولانی نخواهد بود. با آغاز ماه رمضان وفروکش کردن بسیاری از هیجانات چهره واقعی ضعف تقاضا را می‌توان با وضوح بالاتری مشاهده کرد.

 

donya-e-eqtesad.com
  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش