دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۶:۳۸ - ۲۴ دي ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۱۰۱۵۸۳
اخبار خواندنی ها و دیدنی ها

ماجرای عجیب برداشت محصول از «درخت ماکارونی»

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب
  سال ۱۹۵۷، تلویزیون بی‌بی‌سی مردم را با یک شوخی عجیب مبهوت کرد؛ این شوخی سرآغاز تحولی در سنت «دروغ اول آوریل» در رسانه‌های رسمی بود.  

تصور کنید که اعضای یک خانوادۀ سوییسی در حال چیدن رشته‌های ظریف ماکارونی از درخت هستند. عجیب است، اینطور نیست؟ با این حال، این صحنه عجیب در برنامۀ پانورامای بی‌بی‌سی در سال ۱۹۵۷ به عنوان یک گزارش به ظاهر معتبر پخش شد. چطور؟ چون ماکارونی در آن زمان برای بسیاری از بریتانیایی‌ها هنوز یک معمای آشپزی بود. 

به گزارش فرادید، به همین دلیل وقتی آن‌ها گزارش «برداشت ماکارونی» را از اخبار شنیدند، با خود فکر کردند می‌توانند ماکارونی را پرورش دهند! خیلی زود، بی‌بی سی با دریایی از پرسش‌های بینندگان مشتاق مواجه شد که می‌خواستند درخت ماکارونی خودشان را پرورش دهند. اما با فروکش کردن هیجان؛ هرج و مرج بپا شد. عناوین روزنامه‌ها سروصدا بپا کردند و بحث‌ها شدت گرفت؛ مردم بر سر یک حقیقت ساده به جان هم افتادند: ماکارونی روی درخت نمی‌روید. 

این یک شوخی عجیب بود که هم قدرت رسانه‌ها و هم زودباوری مردم را آشکار می‌کرد. شوخی درخت ماکارونی در سال ۱۹۵۷ برشی از تاریخ است که همچنان ما را به یاد قدرت یک دروغ حساب‌شدۀ اول آوریل می‌اندازد. 

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب

مردی که بیش از همه مسئول این دروغ بود، فیلمبردار پانوراما متولد اتریش، شارل دویاگر بود که عاشق شوخی‌های عملی بود. در کودکی، یکی از معلمان مدرسه‌اش به دانش آموزان می‌گفت: اگر به شما بگویند ماکارونی روی درخت می‌روید، شما باور می‌کنید. چارلز همیشه آرزو داشت دروغ اول آوریل را بگوید و سرانجام سال ۱۹۵۷ فرصت به حقیقت پیوستن این آرزو فراهم شد. روز اول آوریل با پخش دوشنبه‌ی پانوراما مصادف شد و این یک فرصت عالی بود.

چارلز یک مورد قانع‌کننده مطرح کرد و اطمینان داد از پس فیلمبرداری از نظر اقتصادی برمی‌آید. مایکل پیکاک، سردبیر پانوراما، سرش را به نشانه تایید بودجه ناچیز ۱۰۰ پوندی این پروژه تکان داد. 

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب

صحنه در هتلی در کاستیلیونه، واقع در سواحل آرام دریاچه لوگانو آغاز میشد. نقشه چارلز تهیه ۲۰ پوند ماکارونی خام خانگی بود. او به طرز ماهرانه‌ای رشته‌های ماکارونی را روی شاخه‌های درختان غار (برگ بو) که اطراف دریاچه را احاطه کرده بودند، آویزان کرد و توهم فریبنده‌ی «درختان ماکارونی» را ایجاد کرد. کار با ماکارونی نپخته ساده نبود. برای جلوگیری از خشک شدن آن‌ها قبل از فیلمبرداری، آن‌ها را با دقت بین پارچه‌های مرطوب گذاشتند. چارلز به این صحنه، زنان محلی با لباس ملی سوئیس را اضافه کرد. نقش آن‌ها چه بود؟ «برداشت» ماکارونی، پر کردن سبدهای حصیری و پهن کردن آن‌ها زیر نور خورشید طوری که انگار قرار است زیر آفتاب خشک شوند. 

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب

این حقه با مشارکت گوینده، ریچارد دیمبلبی، اعتباری به دست آورد. دیمبلبی، یک مجری کهنه‌کار معتبر و خبرنگار جنگ بی‌بی سی، به طنز معروف نبود. با این حال، با جدیت کامل در این شوخی مشارکت کرد. دیمبلبی به سبک معمول خود، با جدیت از برداشت فراوان ماکارونی در سوئیس خبر داد که به لطف ریشه‌کن کردن تقریباً کامل آفت اصلی درخت ماکارونی یعنی «شپشک ماکارونی» میسر شده بود!

صدای دیمبلبی با فیلم‌هایی از زنان سوئیسی شاد همراه شد که با ظرافت رشته‌های ماکارونی را از شاخه‌های درخت می‌چینند: «پس از چیدن، آن را در هوای گرم آلپ پهن می‌کنند تا خشک شود. بسیاری از مردم از این واقعیت که ماکارونی با چنین طول‌های یکنواختی رشد میکند بسیار متحیر هستند. این نتیجه سال‌ها تلاش صبورانه‌ی پرورش‌دهندگان گیاهی است که موفق به تولید ماکارونی عالی شدند.» راوی توضیح می‌دهد که چگونه هر سال پایان ماه مارس زمان بسیار نگران‌کننده‌ای برای برداشت ماکارونی در سراسر اروپاست چون یخبندان شدید می‌تواند روی طعم آن اثر بگذارد. 

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب

تخمین زده می‌شود هشت میلیون نفر این برنامه را در ۱ آوریل ۱۹۵۷ تماشا کردند و صدها فرد شگفت‌زده با بی‌بی سی تماس گرفتند و در مورد تهیه درخت ماکارونی شخصی خود در خانه سوال داشتند. بی‌بی‌سی در کنار این شوخی، با شوخی به مردم توصیه کرد: «یک شاخه ماکارونی را در یک قوطی سس گوجه‌فرنگی قرار دهید و به بهترین‌ها امیدوار باشید». 

به گفته لئونارد میال، خبرنگار بی‌بی‌سی: «این تماس‌ها عمدتاً درخواست حل و فصل مشاجرات خانوادگی بود: شوهر می‌دانست این موضوع حقیقت دارد چون ریچارد دیمبلبی خبرش را اعلام کرده و همسرش هم مطمئن بود ماکارونی با آرد و آب درست می‌شود، اما هیچ کدام نمی‌توانستند دیگری را قانع کنند.» 

حتی مدیر کل بی‌بی‌سی، سر ایان جاکوب، در ابتدا گول خورد. او و همسرش سعی کردند با مراجعه به دایره‌المعارف بریتانیکا خبر را تأیید کنند، اما متوجه شدند در دانشنامه آن زمان هیچ اشاره‌ای به ماکارونی نشده است. 

او بعداً برای چارلز نوشت: «برداشت اماکارونی یک ایده عالی بود که به زیبایی فیلمبرداری و سازماندهی شده بود. این ایده به هر شکل موجب خوشحالی زیادی شد».

درخت ماکارونی,دروغ اول آوریل, ماجرای عجیب,شوخی عجیب

ماکارونی و پاستا، به طور کلی، تا اواخر قرن بیستم در بریتانیا محبوبیت پیدا نکردند. آن روزها، بیشتر مردم بریتانیا، ماکارونی را در قوطی از فروشگاه‌ها می‌خریدند. به همین دلیل، اطلاعات محدودی در مورد تولید یا منشأ آن داشتند و در نتیجه تعداد زیادی از بینندگان گول خوردند. 

بی‌بی‌سی با انتقادهایی نیز مواجه شد که موجب شعله‌ور شدن گفتمان عمومی در مورد صداقت رسانه‌ها شد. برخی به شدت از این رسانه به دلیل فریب بینندگان انتقاد کردند. 

دیوید ویلر، تهیه‌کننده برنامه، از دخالت خود در جنون ماکارونی ابراز پشیمانی نکرد. او سال ۲۰۰۴ در مصاحبه‌ای با بی‌بی سی اظهار داشت: «من اصلاً از این بابت پشیمان نیستم.» او این چنین از این شوخی دفاع کرد: «فکر می‌کنم این فکر خوبی بود که مردم بدانند نباید هر چیزی را که در تلویزیون می‌بینند باور کنند» و بر اهمیت اتخاذ دیدگاه کمی نقادانه نسبت به محتوای تلویزیونی تأکید کرد.

  • 15
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش