همه انسان ها نیاز به قرار گرفتن در معرض نور خورشید برای به دست آوردن ویتامین D دارند (که به جذب کلسیم برای داشتن استخوان های قوی تر و سالم تر کمک می کند). اما قرار گرفتن در معرض نور محافظت نشده خورشید (UV) می تواند سبب آسیب رسیدن به پوست، چشم ها و سیستم ایمنی بدن گردد. همچنین می تواند باعث سرطان شود. عوامل دیگری هم چون وراثت و محیط زیست نیز تاثیرگذار هستند.
اما آفتاب سوختگی و قرار گرفتن بیش از حد در نور UV می تواند به پوست آسیب بزند. این آسیب شامل سرطان پوست و یا پیری زودرس (عکس سازی) می شود.
چه چیزی سبب برنزه شدن پوست می شود؟
برنزه شدن پاسخ پوست بدن به نور UV است. هنگامی که اشعه های UV به پوست برخورد می کنند، سبب تولید بیشتر ملانین توسط پوست می شوند. ملانین رنگ (رنگدانه) سبب برنزه شدن پوست می شود. برنزه کردن از سرطان پوست جلوگیری نمی کند.
اشعه ماورای بنفش چیست؟
انرژی خورشید به صورت نور قابل رویت، مادون قرمز و اشعه ماورای بنفش به زمین می رسد.
اشعه ماورای بنفش از طول موج ۳۲۰ تا ۴۰۰ نانومتر تشکیل شده است.
اما اشعه ماورای بنفش سبب ایجاد پیری، چروک شدن پوست و کاهش کشسانی پوست می شود.
UVA همچنین سبب افزایش اثرات مضر پوست می شود، که شامل بیماری هایی از جمله سرطان پوست و آب مروارید است.
در اغلب موارد، اشعه ماوراء بنفش با ملانین واکنش نشان می دهند. این اولین واکنش پوست در مقابل خورشید است. به همین دلیل است که ملانین اشعه های خطرناک UV را که می تواند آسیب جدی به پوست وارد کند را جذب می کند. زمانی که میزان اشعه ماورای بنفش بیشتر از محافظت ملانین از پوست باشد آفتاب سوختگی رخ می دهد. آفتاب سوختگی نشان دهنده پاسخ پوست به آسیب دیدگی از نور خورشید است. استفاده ی مقدار کمی از نور خورشید بسیار مفید و لذت بخش است. ولی مقدار زیاد آن می تواند خطرناک باشد. اقدامات لازم برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض نور خورشید باید انجام شود. این اقدامات پیشگیرانه میتواند خطر ابتلا به سرطان پوست، پیری زودرس پوست، ایجاد آب مروارید چشم و سایر اثرات مضر را کاهش دهد.
چگونه می توان از خود در برابر اشعه های مضر خورشید محافظت کرد؟
بهترین روش برای محافظت از خود در مقابل نور خورشید جلوگیری از رسیدن نور و درواقع محاظت از پوست است.
بهترین راه برای جلوگیری از آفتاب سوختگی در کودکان بالای ۶ ماه این است که از نکات آکادمی پوست و زیبایی آمریکا آگاه باشید:
یک کرم ضدآفتاب ضدآب دارای SPF (قدرت محافظت در برابر نور خورشید) حداقل ۳۰ بر روی پوست خود قرار داده و کاملا ماساژ دهید. قدرت محاظت از طیف گسترده به این معنی است که کرم ضدآفتاب شما از از اشعه های UVA و UVB محافظت می کند. هر دو ساعت یک بار و پس از شنا کردن و یا عرق کردن باید مجددا از آن استفاده شود.
از لباس های محافظت کننده مانند یک پیراهن بلند ، شلوار، کلاه حصیری و عینک آفتابی استفاده کنید.از لباسهایی با عامل محافظت کننده در برابر UV یا از یک پارچه با ضخامت زیاد و بافت محکم استفاده کنید.
در صورت لزوم در سایه قرار بگیرید. به یاد داشته باشید که پرتوهای خورشید در ساعات بین ۱۰ صبح تا ۴ بعدازظهر دارای قوی ترین و بیشترین شدت اشعه نوری می باشند. اگر سایه شما از قد شما کوتاه تر بود در زیر یک سایه قرار بگیرید.
با احتیاط بیشتری از آب، برف و شن استفاده کنید. زیرا آنها منعکس کننده اشعه های خطرناک خورشید هستند. که این مسئله می تواند سبب افزایش ریسک آفتاب سوختگی شود.
ویتامین D را از طریق رژیم سالم دریافت کنید که می تواند شامل مکمل های دارویی ویتامینی نیز باشد.
از تخت های برنزه کننده استفاده نکنید. نور بیش از حد خورشید و تحت های برنزه کننده می تواند سبب سرطان و چروک شدن پوست شود. اگر میخواهید برنزه شوید، سعی کنید از کرم ها و محصولات برنزه کننده استفاده کنید. اما همیشه ازکرم ضدآفتاب نیز استفاده نمایید.
با استفاده از کرم های ضدآفتاب مخصوص لب با SPF 15 از لب های خود در برابر نورآفتاب محافظت کنید.
به طور مرتب پوست خود را بررسی کنید. اگر متوجه هر نوع تغییرات، رشد و یا خونریزی از پوست خود شدید به پزشک مراجعه کنید و مراقب سلامتی خود باشید. هنگامی که سرطان پوست زود و سریع تشخیص داده شود قابل درمان است.
توجه داشته باشید که راه رفتن بر روی ماسه و پیاده روی حتی زمانی که از چتر استفاده می کنید می تواند اشعه ماورای بنفش را منعکس کند. برف و آب نیز بازتابنده ای از اشعه های UV هستند. سطوح قابل انعکاس نیز منعکس کننده بسیاری از اشعه های آسیب زای خورشیدی هستند.
همچنین با خرید لباس های محافظتی برای خود و فرزندانتان مراقبت های ویژه ای را در برابر نور خورشید انجام دهید. عینک های آفتابی که دارای برچسب با نشان حفاظت در برابر UV را دارند، انتخاب کنید.
به یاد داشته باشید که بسیاری از داروهای بدون نسخه و حتی تجویز شده می توانند حساسیت پوست نسبت به اشعه UV را افزایش دهند.بنابراین حتی ممکن است یک آفتاب شدید در عرض چند دقیقه زمانی که از داروهای خاصی استفاده می کنید بسیار تاثیرگذار باشد. دستور دارویی را به دقت مطالعه کنید و از کرم های ضدآفتاب به مقدار اضافی نیز استفاده نمایید.
کرم های ضدآفتاب چیست؟
کرم های ضدآفتاب از پوست در مقابل آفتاب سوختگی محافظت می کنند و نقش بسیار مهمی در جلوگیری از رسیدن و نفوذ اشعه ماورای بنفش به پوست را ایفا می کنند. اما هیچ یک از محصولات ضدآفتاب ۱۰۰% نمی توانند مانع از رسیدن اشعه ماورای بنفش به پوست شوند.
شرایط نوشته شده در برگه های دستورالعمل برای مصرف کرم های ضدآفتاب می تواند گیج کننده باشد. مقدار حفاظت ارائه شده توسط یک کرم ضدآفتاب با استفاده از عامل محافظت از خورشید (SPF) که بر روی محصول ذکر شده است نشان داده می شود. از محصولی با SPF بالاتر از ۱۵ برای استفاده روزانه توصیه می شود. کرم های ضدآفتاب از موادی تشکیل شده اند که نور UV را جذب می کنند. ضدآفتاب ها حاوی مواد تشکیل دهنده زینک اسید و دی اکسید تیتانیوم هستند که به صورت فیزیکی پراکنده می شوند و نور UVB را منعکس می کنند. توجه داشته باشید که تمام کرم های ضدآفتاب توانایی حفاظت در برابر اشعه UVA را ندارند. بنابراین از محصولاتی که دارای پوشش طیف گسترده ای هستند و شامل محافظت در برابر اشعه UVA نیز می شوند استفاده کنید.
از کرم ضدآفتاب چگونه استفاده کنیم؟
یک کرم ضدآفتاب از آفتاب سوختگی محافظت می کند و جذب و انعکاس اشعه UV را نیز کاهش می دهد. استفاده از کرم های ضدآفتاب برای محافظت از پوست بسیار مهم هستند. همچنین توصیه های زیر را همیشه در نظر بگیرید:
یک کرم ضدآفتاب برای کودکان تهیه کنید و قبل از استفاده روی مچ دست کودک آزمایش نمایید. اگر کودک شما دچار سوزش پوست و یا چشم گردید، از کرم ضدآفتاب با نام تجاری دیگری استفاده کنید. کرم های ضدآفتاب را بسیار بادقت برای اطراف چشم استفاده کنید.
از کرم ضدافتابی که توانایی محافظت در برابر طیف گسترده ای از اشعه ها به خصوص اشعه ماورای بنفش A و اشعه ماورای بنفش B را دارد استفاده نمایید.
کرم های ضدآفتاب را بر روی تمام نقاط پوست، از جمله مناطقی که به راحتی دیده نمی شوند نیز قرار دهید. این نقاط شامل لاله گوش، لب ها، پشت گردن و پشت زانوها و همچنین بالای پا است.
برای کودکان بالای شش ماه باید از کرم های ضدآفتاب استفاده نمود. اینکه کودک دارای چه نوع پوست و چهره ای است اصلا مهم نیست. همه ی انواع پوست ها به محافظت در برابر اشعه UV نیاز دارند. حتی کودکان دارای رنگ پوست تیره نیز ممکن است دچار آفتاب سوختگی دردناک شوند.
۳۰ دقیقه قبل از خروج از محیط سربسته از کرم ضدآفتاب استفاده کنید. پس از آن هر دو ساعت و پس از شنا یا بعد از عرق کردن در تمرینات، در فضای باز نیز می توانید آن را تمدید نمایید. کرم های ضدآفتاب فقط برای ساحل نیستند. هنگام کار در حیاط و یا ورزش کردن باید از آن استفاده کنید.
از یک کرم ضدآفتاب ضدآب یا مقاوم در برابر آب استفاده کنید و بعد از شنا کردن و یا عرق کردن مجددا از آن استفاده کنید.
استفاده از کرم ضدآفتاب با SPF 20 تا ۳۰ محافظت قابل توجهی در برابر آفتاب سوختگی دارد و از برنزه شدن جلوگیری می کند. کرم های دارای SPF بالا از سوختگی در برابر آفتاب برای مدت زمان بیشتری نسبت به کرم های SPFپایین تر محافظت می کند.SPF 15 دارای محافظت ۹۳ درصدی و SPF 30 دارای محافظت ۹۷ درصدی است. با کودکان و یا نوجوانان خود درباره اینکه چرا استفاده از کرم ضدآفتاب مهم است صحبت کنید. با استفاده از کرم های ضدآفتاب خودتان مثال خوبی را به آنها نشان دهید.
به نوجوانان برای عدم استفاده از سالنها و تخت های برنزه کننده آموزش دهید. بیشتر تخت ها و سالن های برنزه از لامپ های ماورای بنفش A استفاده می کنند. تحقیقات نشان داده اشت که اشعه UVA می تواند منجر به سرطان پوست و پیری زودهنگام شود.
- 17
- 3