به گزارش همدلی، براساس آمار وزارت بهداشت، از زمان آغاز واکسیناسیون سراسری در کشور تاکنون دستکم ۲۰ تا ۴۰درصد گروه پرخطر اعم از سالمندان و جوانان با وجود اولویتبندیهای انجام شده، برای نامنویسی و تزریق واکسن کرونا اقدام نکردهاند، بدیهی است بیرغبتی گروههای پرخطر برای تزریق واکسن کرونا، مهار این ویروس را با چالش جدی مواجه میکند.
چند روز پیش نیز بیژن سلیمانپور، معاون استاندار قم مدعی شد که واکسیناسیون در این استان «با استقبال پایین مواجه شده است.» دیروز هم محمدتقی سلطانی، مدیرگروه آموزش و ارتقاء سلامت مرکز بهداشت قم بهایرنا گفت: «۱۷مرکز تجمیعی واکسیناسیون با ظرفیت تزریق۳۰هزار دوز در روز در استان ایجاد شده است که متاسفانه بهدلیل استقبال پایین مردم، حدود دو سوم این ظرفیت خالی است.
کد سلامت، اهرم فشار برای تزریق واکسن
با وجود شیوع افسار گسیخته کرونا و روی برگرداندن برخی از تزریق واکسن کرونا، وزارت بهداشت و مسئولان ستاد ملی مقابله با کرونا را ناچار بهاتخاذ تدابیری برای اجبار شهروندان بهتزریق واکسن کرده است، درهمین رابطه اعلام شده که بهزودی کسانی که هر دو دوز واکسن کرونا را دریافت کردهاند، کارت واکسن دریافت میکنند و خدمات عمومی از جمله بلیت هواپیما، قطار، اتوبوس و خدمات بانکی و اقامت در هتل، منوط بهداشتن کارت واکسن یا بهعبارتی کارت سلامت خواهد بود.
آنگونه که معاون درمان ستاد مقابله با کرونای تهران گفته، ارائه «کد سلامت» بهسیستم نظام سلامت کشورها این امکان را میدهد بههمه سوابق واکسیناسیون و بیماری فرد دسترسی پیدا کنند و از حضور افرادی که بهعمد واکسن نزدهاند، در اجتماعات جلوگیری میشود.
این تدبیر وزارت بهداشت در ایجاد محدودیت برای افرادی که تن بهتزریق واکسن کرونا نمیدهند، اعتراض مخالفان واکسن را عریان کرد و بسیاری از آنان مخالفت خود را علنی کردند. کج اندیشی واکسن گریزها تا جایی پیش رفته که آنان در مخالفت با واکسیناسیون عمومی و تزریق واکسن دست بهتجمعات اعتراضی هم میزنند. همین دو روز پیش عدهای در شهر بابل در اعتراض بهاجباری بودن واکسن کرونا با در دست داشتن تابلوهای با شعار «نه به اجبار واکسن» در این شهر دست بهتجمع اعتراضی زدند.
دلایل مخالفان واکسن معمولا بر اساس «توهم توطئه» است و پایه علمی ندارد. میتوان عوامگرایی، اضطراب ناشی از عوارض احتمالی واکسیناسیون، هجمههای رسانهای افراد طرفدار تجویز گیاهان دارویی و بیتوجهی بهتوصیههای علمی کارشناسان و متخصصان پزشکی را میتوان از دلایل بیرغبتی برخی از مردم بهتزریق واکسن کرونا برشمرد.
قدمت واکسنهراسی
این اولین بار نیست عدهای براساس توهم توطئه یا بهدلیل گرایش به طب سنتی با واکسن کرونا مخالفت میکنند. مخالفت با هر پدیده نویی در کشور قدمتی دیرینه دارد. اگر بهتاریخ برگردیم، افرادی در زمان امیرکبیر با واکسن آبله مقابله میکردند و میگفتند که اگر واکسن بزنید، شیطان و جن وارد بدن میشود. در مورد استفاده از دوش حمام، قند، دوچرخه و... در ابتدا با آن مخالفت شده است.
البته واکسنهراسی فقط مختص بهایران هم نیست و حتی در آمریکا و کشورهای دیگر نیز این افراد هستند که با تزریق واکسن مخالفت میکنند. برخی میگویند بهنوعی از واکسن اطمینان ندارند و نمیزنند و عده دیگری کلا با واکسن مخالف هستند. همین ماه گذشته بود که یک پرستار آلمانی بهبیش از هشت هزار نفر بهجای واکسن فایزر، آب نمک تزریق کرد. در تحقیقات پلیس مشخص شد که این پرستار تفکرات ضد واکسن داشته است.
اواخر تیرماه نیز هزاران شهروند فرانسه در اعتراض بهبرنامههای امانوئل مکرون رئیس جمهوری این کشور برای اجباری کردن تزریق واکسن کرونا برای کارکنان بخش بهداشت و درمان و الزامی شدن همراه داشتن گواهینامه تندرستی برای ورود بهاماکن همگانی، در سراسر فرانسه تظاهرات کردند و خسارتهای بهچند مرکز واکسیناسیون نیز وارد کردند.
تزریق واکسن مسولیت فردی است
درحالی عدهای بهمخالفت بهتزریق واکسن کرونا برخواستهاند که طبق توصیه بسیاری از همهگیرشناسان جهان، برای قطع زنجیره همهگیری و انتقال خطرناک ویروس، لازم است حداقل ۷۰درصد جمعیت کشور واکسینه شوند تا بتوان چشماندازی مثبت از پایان این وضعیت حاد سلامتی در جامعه داشت، در واقع اگر نتوان حداقل ۷۰درصد جامعه را واکسینه کرد، نمیتوان به قطع زنجیره کرونا امیدوار بود.
بدبهی است امتناع برخی افراد از واکسن فقط آنان را متضرر نمیکند، بلکه باعث خسارات جانی و مالی بسیاری بهکشور خواهد بود. بهعبارت دیگر، فردی که واکسن نمیزند، علاوه بر اینکه بهخود و خانوادهاش زیان میرساند، باعث انتشار ویروس شده و بار بهداشتی، مالی، سرمایهای و هزینههای گزافی را بر جامعه تحمیل میکند.
ناگفته پیداست واکسن زدن مسولیت فردی شهروندان است و باید جدی گرفته شود، چرا که در زندگی اجتماعی امروز نمیتوان از مسولیتهای فردی شهروندان با دیده اغماض گذشت و بیاعتنا به الزامات زیست جمعی، انتظار آینده ای بهتر را داشت.
راه حل کیهان برای مبارزه با کرونا؛ بستن مرزها برای کنترل ورود ویروس، توجه به طب سنتی
روزنامه کیهان نوشت:این روزها از شیوع ویروس جهش یافته و خطرناک «لامبدا» در برخی کشورها خبرهایی میرسد. با توجه به تجربه قبلی ورود انواع ویروسهای جهش یافته به کشور که تبعات آن هنوز ادامه دارد باید موضوع کنترل مرزها و جلوگیری از ورود این ویروس به کشور مورد توجه جدیتر مسئولان امر قرار گیرد.
یکی دیگر از موضوعات و تجربههای گذشته که باید فکری اساسی برای آن کرد کم توجهی در رعایت دستورالعملها و محدودیتها، هم از سوی مردم و کسبه و هم از سوی برخی مسئولان ناظر میباشد. حال باید مسئولان امر نگاه جدیدی به این محدودیتها داشته باشند اگر برخی از آنها نیاز به تجدید نظر و اصلاح دارد اقدام شود اگر تاکید بر ادامه اجرا است پس عمل به آن و نظارتها جدیتر گرفته شود. در این بین توجه به مشکلات اصناف و مشاغل و حمایت از اقشار صدمه دیده نیز نباید مورد غفلت قرار گیرد.
موضوع دیگر کمتوجهی به توانمندیهای علمی طب سنتی در کمک به مبارزه با کرونا است. متاسفانه برخی رد و مخالفتها در بین طیفهایی از طرفداران طب سنتی و طب نوین نسبت به یکدیگر از گذشته در کشور وجود داشته که با شیوع کرونا شدیدتر شده است حال آنکه وظیفه وزارت بهداشت است که بستری فراهم آورد تا در فضایی علمی جلسات هماندیشی بین متخصصان طب سنتی و نوین برگزار شود تا هم دیدگاهها به هم نزدیک شود و هم هر کجا که امکان بهرهمندی از خدمات علمی و مورد تایید طب سنتی در کنار طب نوین برای مهار کرونا و سایر حوزههای پیشگیری و درمان وجود دارد از این ظرفیتها به نفع مردم استفاده شود.
- 13
- 4
محمد جواد عسکری...
۱۴۰۰/۶/۱۵ - ۱۶:۵۱
Permalink