ببراساس آماری که روز ۱۸دی ماه وزارت بهداشت از روند ابتلا به کرونا در کشور منتشر کرده است، دراین روز پس از ۶۱۴ روز شمار موارد مبتلایان شناسایی شده سه رقمی شد و به ۷۰۱ نفر رسید، اما روز یکشنبه ۱۹ دی ماه موارد شناسایی افزایشی شد و به عدد ۱۰۰۲ نفر رسید. روز گذشته نیز این روند افزایشی ادامه داشت و شمار موارد شناسایی با ۹۳۰ مورد افزایش به ۱۹۳۲ مورد رسید. به این ترتیب طی ۲۴ساعت گذشته بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، یک هزار و ۹۳۲ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شد که ۲۹۸ نفر از آنها بستری شدند.
همچنین اگرچه تعداد جانباختگان کرونا روز ۱۷دی ماه پس از دو سال و نیم به زیر ۲۰نفر در روز(۱۹نفر) رسیده بود، به نظر میرسد یک بار دیگر با افزایش مرگهای کرونایی در کشور روبهرو شدهایم. بر این اساس طی ۲۴ ساعت گذشته، ۳۷ بیمار کووید-۱۹ جان خود را از دست دادند. این رقم روز یکشنبه نیز به ۳۱نفر رسیده بود. افزایش مجدد آمار ابتلا و مرگ در حالی است که طی هفتههای گذشته مقامات وزارت بهداشت در مصاحبههای مختلف نسبت به شیوع گسترده اُمیکرون در کشور طی هفتههای آتی هشدار دادهاند.
اُمیکرون به عنوان سویه جدید کرونا تاکنون مرزهای آفریقا، اروپا و آمریکا را پشت سرگذاشته و به بسیاری از کشورهای منطقه و ایران وارد شده است. با این حال تاکنون دولت به جز وضع مقررات برای سفرهای خارجی، هیچ پروتکل خاصی را برای مهار شیوع آن در کشور اجرایی نکرده است و تنها خواستار تزریق دز سوم واکسن کرونا شده است. این درحالی است که بنا به گزارش وزارت بهداشت ۸میلیون نفر از تزریق واکسن خودداری کردهاند و همین افراد میتوانند آغارکننده دور جدیدی از شیوع کرونا در کشور باشند.
در همین راستا، حمیدرضا جماعتی، دبیر کمیته علمی کشوری کرونا نیز روز یکشنبه اعلام کرد که شیوع اُمیکرون در کشورهایی مانند بحرین و کویت، هشداری برای آغاز پیکِ این سویه کرونا در ایران است. او همچنین خواستار آن شد تا بازگشایی کامل مدارس و دانشگاهها دستکم تا حدود سه هفته آینده، به تعویق بیفتد. این کمیته همچنین به دلیل شیوع اُمیکرون بین جوانترها، بر لزوم واکسیناسیون افراد ۵ تا ۱۱ ساله و شتابدهی برای تزریق دز سوم واکسن ۱۲ تا ۱۸ سالهها تاکید کرده است. این درحالی است که دولت بر بازگشایی مدارس و دانشگاهها به صورت کامل تاکید میکند، بهطوری که روز ۱۷دی ماه رئیسجمهور با اشاره به اینکه تعطیلی مدارس و دانشگاهها و آموزش غیرحضوری اقتضای وضعیت زمان شدت یافتن شیوع کرونا بود، با توجه به کاهش چشمگیر موارد ابتلا و فوتی، خواستار پیگیری برگزاری کلاسهای درس و امتحانات مدارس و دانشگاهها به شکل حضوری شد.
نگرانی از اوجگیری دوباره کرونا
در این میان هر چند هنوز معلوم نیست که افزایش مجدد آمار کرونا به دلیل ابتلا به اُمیکرون یا ادامه ابتلا به سویه دلتا باشد، اما آنچه مسلم است ظرف ماههای گذشته میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی به کمترین میزان یعنی ۴۷ درصد رسیده است و همین میتواند منجر به آغاز موج جدیدی از کرونا در کشور باشد.
در همین ارتباط روز گذشته احمد وحیدی، وزیر کشور با بیان اینکه تلاشمان این است که محدودیتهای جدید کرونایی در کشور اعمال نشود، تاکید کرد: البته همهچیز مشروط به رفتار مردم است. وحیدی در کرمانشاه در جمع خبرنگاران در خصوص وضعیت کرونایی کشور و اعمال محدودیتهای جدید کرونایی گفت: متاسفانه با آمدن سویه اُمیکرون به کشور نگران اوجگیری دوباره کرونا هستیم. البته امیدواریم با رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی مردم گرفتار موج جدیدی نشویم. وحیدی گفت: اگر مردم پروتکلها را رعایت کرده و ماسک بزنند و نسبت به تزریق واکسن اهتمام داشته باشند، احتمال وقوع پیک ششم کاهش یافته و محدودیت جدیدی اعمال نمیشود.
میزان واکسنهای تزریق شده
از سوی دیگر روند واکسیناسیون در کشور ادامه دارد. به گزارش «ایسنا» تا کنون ۶۰ میلیون و ۱۴۶ هزار و ۵۴۶ نفر دز اول، ۵۲ میلیون و ۷۲۵ هزار و ۵۳۵ نفر دز دوم و ۱۰ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۳۳۹ نفر نیز دز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور نیز به ۱۲۳ میلیون و ۵۴۷ هزار و ۴۲۰ دز رسید. همچنین در شبانهروز گذشته ۵۴۸ هزار و ۹۰۰ دز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است.
فعلا نیاز به واکسن نداریم
در همین حال حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتوگو با «انتخاب» درباره خبر ممنوعیت واردات واکسن به کشور گفت: «ممنوع نیست، بلکه ما فعلا نیاز به واکسن نداریم. حدود ۱۸۰ میلیون دز واکسن در داخل کشور موجود داریم و علاوه بر این در داخل کشور هم در حال تولید واکسن هستیم. اگر نیازی بود حتما وارد میکنیم. شهریاری در خصوص نبود دز سوم واکسن آسترازنکا بیان کرد: «برای این موضوع دارند یک فکری میکنند، ولی حتما لازم نیست برای دز سوم آسترازنکا بزنند، واکسنهای دیگر هم دز سوم موجود است که میتوانند از آن برای دز یادآور استفاده کنند.» هفته گذشته نیز به دنبال سخنان بهرام دارایی، رئیس سازمان غذا و دارو مبنی بر ممنوعیت واردات واکسن از کشورهای خارجی و واکنشهای منفی به این سخن محمد هاشمی، رئیس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت اعلام کرد که جای نگرانی نیست.
ورود نهادهای امنیتی به فروش کارت واکسن
اما در شرایطی که وزارت بهداشت بر تزریق واکسن برای مقابله با کرونا تاکید دارد و در مبحث محدودیتهای هوشمند کرونایی برای ورود به ادارات دولتی و حتی سفر باید همه افراد کارت واکسن داشته باشند، چند روزی است که موضوعی با عنوان صدور کارتهای واکسن تقلبی داغ شده است. در همین راستا، سه روز پیش علیرضا رحیمنیا، مدیرکل دفتر بازرسی ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که فقط برای ۲۳ نفر کارت واکسن تقلبی بدون انجام واکسیناسیون صادر شده که آنها را شناسایی کردهایم.
با این حال به نظر میرسد که این ماجرا ابعاد تازهای پیدا کرده است. روزنامه همشهری نیز روز گذشته در همین خصوص در گزارشی از فعالیت گروهی در فضای مجازی خبر داده که با راهاندازی صفحههایی با عنوان «کووید-۱۹» یا «کارت دیجیتال» یا «صدور کارت واکسن کرونا با تاییدیه وزارت بهداشت»، بهراحتی کاسبی جدیدی راهاندازی کردهاند و با گرفتن مبالغی اقدام به صدور کارت دیجیتال واکسن میکنند؛ کارتهایی که کاملا معتبر و قابل ارائه است و نشان میدهد متخلفان به شبکه اصلی ثبت اطلاعات وزارت بهداشت دسترسی دارند.
براساس این گزارش بررسیها در گفتوگو با یکی از این فروشندگان نشان میدهد که کارتهای دیجیتال برای ۲دز واکسن، تنها ۵۰۰هزار تومان است و مبلغ پس از دانلود کارت دیجیتال بارکددار از صفحه اصلی وزارت بهداشت، گرفته میشود. همچنین اگر متقاضی کارت، یک دز واکسن تزریق کرده و تمایلی به زدن دز دوم نداشته باشد، نصف مبلغ یعنی ۲۵۰هزار تومان پرداخت میکند. از همین رو محمد هاشمی، سرپرست مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت روز گذشته با انتشار توییتی از پیگیری موضوع فروش کارت بدون انجام واکسیناسیون توسط نهادهای امنیتی خبر داد. به گزارش «ایسنا» محمد هاشمی در متن این توییت نوشته است: «موضوع فروش کارت بدون انجام واکسیناسیون از مدتها قبل در دستور کار وزارت بهداشت بوده و از طریق نهادهای امنیتی در حال پیگیری است.»
- 15
- 6