یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۱۴:۱۰ - ۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۰۷۱۴
حوزه بهداشت و رفاه

مقصر گرانی دارو و درمان کیست؟ / ادعای دوباره وزیر بهداشت: یارانه دارو مانند گذشته پرداخت می‌شود!

افزایش قیمت دارو,گران شدن دارو
بازار دارو و درمان برای پزشکان آنقدر پرسود است که حرف شنیدن از مردم را تحمل کنند. در مقابل این گروه منتفع، اما دو گروه از مناسبات این بازار ضرر و زیان می‌بینند. اول مردم عادی هستند که غیر از پرداخت هزینه اجباری راهی ندارند و دوم شرکت‌های بیمه هستند که باید هم زیان کنند و هم از مردم ناراضی حرف بشنوند.

به گزارش تجارت‌نیوز نارضایتی مردم از گران بودن خدمات پزشکی مطلب جدیدی نیست. اعلان افزیش ۱۹٫۵ تا ۲۴ درصدی تعرفه خدمات پزشکی بخش دولتی و خصوصی حامل این پیام برای مردم است: برای ریاضت اقتصادی بیشتر آماده شوید!

اما گرانی خدمات درمانی چه تاثیری بر ارائه دهندگان خدمات بیمه های درمانی پایه و تکمیلی دارد؟ هرچند عموم مردم خاطره خوبی از خدمات بیمه های درمانی ندارند اما دانستنش بدنیست: بیمه ها هم از افزایش خدمات درمانی ناراضی‌اند.

گواه این ادعا گزارش سال ۱۴۰۰ بیمه مرکزی از ترازمالی شرکت‌های بیمه است. به روایت گزارش مجموع شرکت های بیمه از بابت صدور بیمه نامه های درمان، بیش از ۱۸ هزار و ۴۱۸  میلیارد تومان درآمد و بیش از ۱۹ هزار و ۵۷۳ هزار میلیارد تومان خسارت داشتند.

این یعنی صنعت بیمه ایران سال گذشته از بازار دارو و درمان بیش از هزار و ۱۱۵ هزار میلیارد تومان خسارت متحمل شد. با دیدن این تراز مالی یک سوال ایجاد می‌ شود: شرکت های بیمه چطور زیر بار این زیان هزار میلیارد تومانی می روند؟

پرسشی که کامبیز لعل، اقتصاددان حوزه درمان اینطور به تجارت‌نیوز پاسخ می‌دهد: این زیان تازگی ندارد. خدمات درمانی مکمل بخشی از پرتفوی محصولات شرکت‌های بیمه است تا مشتریان اصلی راضی بمانند.

وی در ادامه می گوید: در اقتصاد ایران نظام درمانی حکم جزیره مستقل دارد. در آن نه شفافیت مالی هست و پاسخگویی و همسویی از بخش‌های مختلف. مصداق بارز این وضعیت نحوه تعرفه گذاری خدمات درمانی و مقاومت در برابر نصب دستگاه پز بانکیست.

لعل ادامه می دهد: دربرابر افزایش ناچیز درآمدهای عمومی هرسال شاهد افزایش سرسام آور خدمات درمانی هستیم. مردم از یک جایی به بعد ناچار به خرید این خدمات هستند. بیمه ها تا حد معینی می توانند این هزینه را پوشش دهند و در نتیجه این اختلاف قیمت همیشه از جیب مردم پرداخت می شود.

تاثیر حذف ارز ترجیحی بر خدمات درمانی

در رابطه با صندوق‌های بیمه‌های اجتماعی، وضع از این هم بدتر است. نظام تعرفه گذاری خدمات درمانی از یکسو و پایین بودن میزان افزایش درآمدهای عمومی، چالشی جدی برای بیمه های اجتماعی ایجاد کرده است.

دلیل این چالش نامتناسب بودن دخل و خرج صندوق های بیمه‌های اجتماعی است.

محض یادآوری اجرای طرح تحول سلامت در دولت گذشته دعوایی جدی میان وزارت بهداشت و سازمان تامین اجتماعی به وجود آورد. آنزمان وزارت بهداشت اصرار داشت طرح تحول سلامت به هر قیمتی اجرا شود و در مقابل سازمان تامین اجتماعی به نحوه تعرفه گذاری خدمات درمانی ایراد می‌گرفت. تعرف گذاری خدمات پزشکی با وزارت بهداشت بود و هیچ تناسبی با منابع صندوق درمانی سازمان تامین اجتماعی نداشت.

آن زمان عموم مردمی که تنها به اعتبار یک دفترچه بیمه از خدمات درمانی استفاده می‌کردند. متوجه این دعوا نبودند اما مشکل زمانی آغاز شد که ته کشیدن منابع صندوق‌های درمانی با نوسانات اقتصادی همزمان شد و در نتیجه دفترچه بیمه‌ها کارکرد و اعتبار خود را از دست دادند.

علیرضا حیدری، اقتصاددان حوزه درمان در این باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: عاقبت فشار مالی طرح تحول سلامت تاثیر خود را گذاشت. هزینه‌های درمانی سازمان تامین اجتماعی برای سال ۱۴۰۱ به نسبت سال قبل ۳۵ درصد بیشتر شد.

وی ادامه می‌دهد: در بودجه امسال سازمان تامین اجتماعی، اعتبارات درمانی بالغ بالغ بر ۷۰ هزار میلیارد تومان است.

سازمان تامین اجتماعی فراگیرترین صندوق بین النسلی ارائه دهنده خدمات بیمه‌های اجتماعی است. تراز مالی این صندوق در مقایسه با صندوق های مشابه بهتر است. این یعنی سایر صندوق‌های بیمه‌های اجتماعی اگر در وضعیت مشابه نباشند حتما در شرایط بدتری قرار دارند.

این وضعیت درحالی است که به استناد قانون برنامه ششم توسعه می‌بایست طی پنج سال گذشته اقداماتی عاجل در راستای پوشش فراگیر بیمه‌های پایه درمانی و افزایش ضریب نفوذ بیمه‌های بازرگانی صورت می‌گرفت.

واضح است از زمان نوسانات اقتصادی نیمه دوم دهه ۹۰ به بعد تحقق این اهداف مشکل است. با این حال نباید فراموش کرد که در اقتصاد ایران توزیع درآمد به صورتی عادلانه انجام نمی شود. اگر حقوق و دستمزد عموم مردم به صورت واقعی و مانند درآمد پزشکان افزایش می‌یافت، نارضایتی کمتری از بابت گرانی خدمات درمانی و ناتوانی بیمه‌ها وجود داشت.

عین‌اللهی: یارانه دارو مانند گذشته پرداخت می‌شود

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه فعلاً یارانه مستقیم به مصرف کننده دارو پرداخت نمی‌شود، گفت: با توجه به نبود زیرساخت‌های کافی و آماده نبودن بیمه‌ها، یارانه‌ دارو مانند گذشته اعمال می‌شود.

افزایش قیمت دارو,گران شدن دارو

به گزارش ایرنا، «بهرام عین اللهی» روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیأت دولت در جمع خبرنگاران و در واکنش به اخباری مبنی بر اینکه واکسن‌های کرونا در گمرک و انبارها مانده است، اظهار داشت: ۱۵۰ میلیون دُز واکسن وارد شده که شامل خرید و اهدایی بوده است. همچنین ۵۰ میلیون دُز واکسن تولید داخل هم خریداری شد.

وی ادامه داد: هر میزان قرارداد برای خرید واکسن‌های تولید داخل داشته باشیم، خریداری می‌کنیم و اخیراً در ستاد ملی کرونا تصمیم گیری شد واکسن‌سازان داخلی بتوانند محصولات خود را صادر هم بکنند.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطر نشان کرد: شاید واکسن‌ها در انبارهای خود شرکت‌ها مانده باشد اما وزارت بهداشت هر چقدر که خریداری کند، مصرف می‌شود.

عین‌اللهی همچنین درباره مهاجرت پرستاران و چگونگی بکارگیری این ظرفیت در دولت، میزان مهاجرت را ناچیز خواند و گفت: در بحث اشتغال در جهان با افزایش نیروهای انسانی مواجه هستند و کشورهای جهان آنقدر مهاجرپذیر نیستند، اما ما افزایش ظرفیت را در کشور داریم.

وزیر بهداشت با بیان یک خبر خوب کرونایی گفت: روز گذشته با سازمان بهداشت جهانی نشست وبیناری داشتیم و جزو کشورهای پیشرفته در درمان کرونا اعلام شدیم که توانستیم اُمیکرون را در مدت دو ماه به‌خوبی کنترل کنیم.

عین‌اللهی همچنین درباره آخرین وضعیت توزیع یارانه دارو با توجه به حذف ارز ترجیحی و اینکه یارانه مستقیم به مصرف کننده دارو می‌رسد، اظهار داشت: فعلاً با توجه با به اینکه بیمه‌ها آمادگی ندارند و زیرساخت‌ها کافی نیست، طبق روال گذشته انجام می‌شود تا بیمه‌ها منابع کافی پیدا کنند.

وی خاطر نشان کرد: ارز را ترجیحی گرفتیم و مواد اولیه و دارو را تهیه می‌کنیم.

  • 12
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش