به گزارش ایسنا، دکتر آمیتیس رمضانی، گفت: با توجه به ظهور واریانتهای جدید واکسن گریز و وجود شواهدی مبنی بر افت تدریجی سطح ایمنی حاصل از واکسیناسیون کووید۱۹، تزریق دز یادآور بعد از چند ماه، بویژه برای واکسنهای مبتنی بر پلتفرم ویروس غیرفعال، حائز اهمیت است. مطالعات اخیر نشان داده است که واکسنهای کووید-۱۹ با پلتفرم پروتئینی تولید شده در انستیتو پاستور ایران، میتوانند نقش مهمی در ادامه برنامه واکسیناسیون علیه این بیماری در کشور داشته باشند. تحقیقات همچنین نشان داده است که تزریق واکسنهای مربوط به دو پلتفرم متفاوت، یا به عبارتیMix & Match ، باعث ایجاد ایمنی موثرتر و پایدارتر برعلیه ویروس عامل کووید۱۹ میشود.
وی افزود: با توجه به اهمیت انتخاب واکسن بیخطر با کارایی بالا به عنوان دز یادآور، در هفته جاری وزارت بهداشت با تکیه بر شواهد حاصل از مطالعات کارآزمایی بالینی انجام شده، واکسن پاستوکووک را علاوه بر پاستوکووک-پلاس به عنوان دز یادآور سایر واکسنهای مورد استفاده در کشور تایید کرد.
یافتههای مطالعات واکسن یادآور کرونای انستیتو پاستور ایران
او با اشاره به اینکه در مطالعهای که طی چند ماه گذشته با نظارت سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت انجام شد، بیخطری و ایمنیزایی دز یادآور واکسنهای سینوفارم و پاستوکووک در افراد دریافت کننده ۲ دوز اولیه از واکسن سینوفارم با یکدیگر مقایسه شدند، بیان کرد: در این مطالعه، میزان افزایش آنتیبادی در گروه دریافت کننده دز یادآور پاستوکووک به طور معناداری بیشتر از گروه دریافت کننده دز یادآور سینوفارم بود؛ به گونهای که میانگین آنتیبادی ضد پروتئین اسپایک ویروس متعاقب دریافت دز یادآور پاستوکووک، بیش از ۲۰ برابر دریافت کنندگان دز یادآور سینوفارم افزایش نشان داد.
مجری طرح تحقیقاتی مطالعه واکسن پاستوکووک به عنوان دوز بوستر، تصریح کرد: در این مطالعه درصد سروکانورژن (افزایش ۴ برابری آنتیبادی نسبت به مقدار پایه) آنتیبادی ضد اسپایک در گیرندگان دز یادآور پاستوکووک هم بیش از ۳ برابر گروه دریافت کننده واکسن سینوفارم به عنوان دز یادآور بود. درصد سروکانورژن آنتی بادی ﺧﻨﺜﯽﮐﻨﻨﺪه (نوترالیزان) نیز در گیرندگان دز یادآور پاستوکووک به طور معناداری بیشتر از دریافت کنندگان دز یادآور سینوفارم بود.
وی افزود: در یک مطالعه دیگر انجام شده در انستیتو پاستور ایران بر روی داوطلبین گیرنده دو دز اولیه واکسن آسترازنکا نیز نشان داده شد که میزان افزایش تیتر آنتی بادی ضد اسپایک در گروه دریافت کننده واکسن کووید۱۹ تولیدی انستیتو پاستور ایران بیش از دو برابر گروه دریافت کننده واکسن آسترازنکا بوده است.
مدیر گروه تحقیقات بالینی و اپیدمیولوژی انستیتو پاستور ایران، بیان کرد: همچنین نتایج ارزیابی پایداری ایمنی حاصل از واکسنهای پاستوکووک و پاستوکووک پلاس در افرادی که ۳ دز از این واکسنها را دریافت کرده بودند، نشان داده است که ۶ ماه بعد از تزریق دز سوم، کماکان پاسخ ایمنی قابل قبولی در افراد دریافت کننده حفظ شده است.
او تاکید کرد: این مطالعات نشان داده است که کارایی واکسنهای کووید۱۹ تولیدی مشترک انستیتو پاستور ایران و انستیتو فینلای کوبا به عنوان دوز یادآور، در تحریک سیستم ایمنی به صورت معناداری، بالاتر از دزهای یادآوری نظیر سینوفارم و آسترازنکا بوده است. در این مطالعات همچنین مشخص شده که کارایی دز یادآور واکسنهای پاستوکووک و پاستوکووکپلاس، مشابه یکدیگر بوده و عوارض جانبی خاصی نیز متعاقب تزریق آنها گزارش نشده است.
بنابر اعلام روابط عمومی انستیتو پاستور ایران، این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری در پایان یادآورد شد: بر اساس نتایج فوق و نتایج مطالعات مشابه در کوبا، مجوز مصرف واکسن پاستوکووک به عنوان دوز یادآور تمام واکسنهای مورد استفاده در کشور به دانشگاههای علوم پزشکی کشور ابلاغ شد و جای بسی خوشحالی است که با در دسترس بودن این واکسن در سراسر کشور، هموطنان عزیز میتوانند از هفته جاری واکسنی با کارایی مناسب و بیخطر را به عنوان دز یادآور تزریق کنند. بنابراین با توجه به نزدیک شدن فصل پاییز و توام شدن احتمال همهگیری سایر بیماریهای ویروسی، تزریق دز یادآور از سنین ۱۲ سال به بالا توصیه میشود.
الزام استفاده از ماسک در مکانهای باز برداشته شد
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که در ستاد کرونا به این جمع بندی رسیدیم که الزام استفاده از ماسک در مکانهای باز برداشته شود، اما در مکانهایی که سربسته است و تهویه ندارد به ویژه در وسایل نقلیه عمومی باید هم چنان استفاده شود.
به گزارش ایسنا، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: یکی از بزرگترین موفقیتهای ایران در زمینه کرونا بوده است؛ چرا که واکسیناسیون در حجم وسیع و در زمان کوتاه انجام شد. ما از واکسنهای موثر هم استفاده کردیم و از شهریور ۱۴۰۰ واکسن را با حجم زیاد وارد کردیم و تا امروز ۱۵۰ میلیون دوز واکسن وارد کردیم. البته از دی ماه ۱۴۰۰ ورود واکسن متوقف شد و تولید داخلی انجام شد. ما در شش مرکز تولید واکسن داشتیم.
وی تاکید کرد: این حجم زیاد باعث شد ایمنی مردم بالا برود و در اجلاسی که در ژنو داشتیم جزو چند کشور موفق در کنترل بیماری کرونا بودیم و با توجه به این که در خرداد کلا رقم مرگ ناشی از کرونا تک رقمی بود در ستاد کرونا به این نتیجه رسیدم که در فضای باز استفاده از ماسک الزامی نیست و در جاهایی که بسته است و تهویه ندارد و به ویژه در وسایل نقلیه عمومی باید استفاده شود.
عیناللهی گفت: بیماری کرونا به طور کلی از بین نمیرود، مثل آنفولانزا می شود. بعد از مرحله همه گیری به مرحله آندمی و تک گیری می رسد. از این رو توصیه می شود سالی یک بار واکسیناسیون انجام شود و با توجه به اینکه هنوز خطر کرونا در دنیا از بین نرفته است، توصیه می کنیم کسانی که شش ماه از تزریق آخرشان انجام شده، یک نوبت تزریق انجام دهند و در سالهای بعد با توجه به شرایط بین المللی این واکسن را در اختیار داروخانه ها قرار میدهیم.
وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی درباره شیوع وبا در کشور نیز اعلام کرد: بیماری وبا هنوز آمار قابل توجهی نداریم و ۴۰ مورد گزارش شده و در مناطق مرزی این خطر وجود دارد و سعی داریم کنترل کنیم، اما مهم است که شستشوی خوب سبزیجات را مدنظر قرار دهیم چون از این راه منتقل میشود.
وی در پاسخ به اینکه آیا گزارش عملکردی درباره قانون جوانی جمعیت داشتید گفت: ما از وزارت خانههای پیشرو هستیم و سه چهار ماه پیش قرارگاه جوانی جمعیت را راه اندازی کردیم و تمام معاونتها موظف هستند گزارش دهند و فکر می کنیم از قانون هم جلوتر هستیم.
- 17
- 3