چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۳۵ - ۰۱ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۰۰۹۳
حوزه بهداشت و رفاه

افزایش مراجعه زنان به مراکز روانپزشکی | مصرف‌کنندگان روان‌گردان؛ ۵۰ درصد بیماران یک مرکز روان‌پزشکی

مراجعه به مراکز روانپزشکی,مراجعه زنان به روانپزشک
میزان مراجعه به مراکز روانپزشکی به‌ویژه در میان زنان افزایش یافته اما به‌گفته متخصصان نباید به این مسئله نگاه منفی داشت و علاوه بر نیازهای درمانی، ۲عامل دیگر را هم درنظر گرفت؛ افزایش آگاهی و کاهش برچسب‌زنی.

به گزارش همشهری آنلاین، یک‌سوم بیماران اعصاب و روان که به مرکز درمانی روانپزشکی رازی مراجعه می‌کنند، زنان هستند. این نکته‌ای است که امید رضایی، رئیس مرکز درمانی روانپزشکی رازی در نشست خبری‌اش اعلام کرد و از افزایش مراجعات به این مرکز درمانی هم خبر داد.

این در حالی است که آخرین پیمایش ملی سلامت روان در کشور مربوط به سال‌های ۸۹تا ۹۰است که براساس این مطالعات ۲۳.۶درصد از افراد ۱۵تا ۶۴ساله دچار یک یا چند اختلال روانپزشکی بودند. این رقم در مردان ۲۰.۸درصد و در زنان ۲۶.۵درصد بود. ابتلا به هرگونه اختلال روانپزشکی هم در زنان نسبت به مردان، افراد بیکار نسبت به افراد شاغل، افراد مطلقه و بیوه نسبت به افراد مجرد، شهری نسبت به روستایی، بیسواد نسبت به افراد دانشگاهی و افراد دارای وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین نسبت به افراد با وضعیت بالاتر هم بیشتر شایع بوده است.

میان آنها هم ۳۱درصد از کل بیماران حداقل درمان کافی را دریافت می‌کردند. اگر چه قرار بود این پیمایش در دهه ۹۰هم تکرار شود اما به دلایل مختلف ازجمله شیوع پاندمی کرونا، فعلا انجام نشده و مستندات علمی درباره افزایش اختلالات روانپزشکی در جامعه ایرانی وجود ندارد. اما به‌گفته متخصصان میزان مراجعه به مراکز درمانی روانپزشکی افزایش پیدا کرده که نباید به این مسئله نگاه منفی داشت، چرا که می‌تواند به‌دلیل افزایش آگاهی مردم درباره بهداشت روانی و کاهش برچسب‌زنی به این افراد هم باشد. البته تعرفه و هزینه‌های بالای مشاوره‌های روانشناختی همچنان مانع جدی از تکمیل دوره‌های درمانی یا استفاده از مشاوره‌ در این حوزه است که زنان هم از این شرایط مستثنی نیستند.

نگاه مثبت به افزایش مراجعات

۱۱۰۰بیمار روانی بی‌سرپناه تا خطرناک اعصاب و روان در گروه سنی ۹ تا ۱۰۰سال در مرکز درمانی روانپزشکی رازی نگهداری می‌شوند که نیمی از آنها بهبود و مرکز را ترک می‌کنند. ۵۰درصد این بیماران هم حاد و مزمن هستند و اختلالات خلقی مانند دو قطبی بودن شایع‌ترین علت بستری آنها در مرکز است.

رضایی، رئیس مرکز درمانی روانپزشکی رازی با بیان این مطلب به افزایش مراجعات هم اشاره می‌کند و می‌گوید: «به‌دلیل مشکلات و شرایط اقتصادی، مسائل عصبی و روانی زیادشده و به همین دلیل پذیرش در مرکز هم افزایش یافته و روزانه ۳۰نفر پذیرش می‌شوند.»

او با بیان اینکه در بخش بیماران کودک و نوجوان، افراد دچار اختلالات خلقی و مبتلایان به اوتیسم که دچار پرخاشگری هستند و نیاز به مداخله درمان دارند، نگهداری می‌شوند، عنوان می‌کند: «سالانه ۵۰درصد بیماران این مرکز به‌دلیل مصرف مواد روانگردان بستری می‌شوند.»‌

البته افزایش مراجعه به‌دلیل اختلالات روانی را امیرحسین جلالی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران هم تأیید می‌کند و به همشهری می‌گوید: «نباید به این مسئله نگاه منفی داشت. این درست است که بخشی از این مراجعات نیاز مردم است اما بخش مهم‌تر آن کاهش انگ و افزایش آگاهی مردم نسبت به سلامت بهداشت روان است.»‌

او در پاسخ به این سؤال که چرا اختلالات روانی در زنان بیشتر است، توضیح می‌دهد: «نمی‌توان چنین چیزی گفت یا عنوان کرد که اختلال روانپزشکی شدید و خفیف در زنان بیشتر شده، چرا که تفاوت ابتلا به اختلافات روانی در زنان و مردان وجود دارد و زنان بیشتر از مردان دچار افسردگی و اختلالات اضطرابی می‌شوند. اگر در این بازه زمانی شاهد افزایش مراجعه زنان هستیم می‌توان گفت احتمال دارد ارتکاب جرائم خشن در زنان یا میزان خشونت در میان بیماران روانپزشکی زن در حال افزایش است.»

جلالی به تفاوت‌های ژنتیک و هورمونی در زنان هم اشاره و عنوان می‌کند: «زنان نسبت به مردان افسردگی را بیشتر بروز می‌دهند و در دوره کووید۱۹هم مشکلات عصبی و روانی افزایش پیدا کرد.»

این روانپزشک در پاسخ به این سؤال که مردم به‌ویژه زنان چه اقدام پیشگیرانه‌ای می‌توانند در این‌باره انجام دهند، بیان می‌کند: «در این‌باره می‌توان بعضی از مولفه‌های سبک زندگی را حتی با وجود مشکلات اقتصادی تغییر داد؛ تحرک فیزیکی و کاهش استفاده از شبکه‌های اجتماعی. تحرک نیازی به ابزار و وسیله ندارد و اگر به جای استفاده مکرر از گوشی موبایل و گردش در شبکه‌های اجتماعی که هیچ تأثیری در افزایش آگاهی افراد ندارند، یک پیاده‌روی ساده جایگزین شود، بهترین اقدام خواهد بود که نیازی به هزینه هم ندارد.»

خدمات بیمه‌ای اولویت‌بندی دارد

درباره افزایش بیماری‌های اعصاب و روان در زنان نیاز است که مطالعات علمی انجام شود اما به هر صورت این اختلالات چه در زنان و چه در سایر افراد جامعه وجود دارد و ضروری است که پوشش‌های بیمه‌ای در این‌باره بیشتر شود. این نکته‌ای است که جلال یونسی، عضو هیأت علمی دانشکده علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی در گفت‌وگو با همشهری بیان می‌کند: «خدمات مشاوره و روان‌درمانی باید تحت پوشش کامل بیمه قرار بگیرد، چه در بخش خصوصی و چه در بخش دولتی. اگر چه برخی از سازمان‌ها چند جلسه خدمات مشاوره‌ای را برای کارمندان خود درنظر می‌گیرند اما عامه مردم؛ حدود ۷۰تا ۸۰درصد از این خدمات بیمه‌ای محروم هستند. اگر این مسئله حل شود دسترسی اکثریت مطلق مردم به خدمات مشاوره افزایش پیدا می‌کند و اتفاق خوبی است. به‌ویژه اینکه در کشورهای پیشرفته دنیا خدمات روان‌درمانی و مشاوره مانند خدمات پزشکی پوشش بیمه‌ای دارد.»‌

البته درباره اینکه چرا خدمات مشاوره‌ای و روان‌درمانی با وجود ضرورت‌هایی که وجود دارد هنوز تحت کامل پوشش بیمه قرار نگرفته، مهدی رضایی، معاون بیمه و خدمات سلامت سازمان بیمه سلامت ایران به همشهری می‌گوید: «برای پوشش خدمات بیمه‌ای به‌دلیل محدودیت منابع ناگزیر به اولویت‌بندی هستیم. میزان پوشش بیمه‌ای این اولویت‌ها در شورای‌عالی بیمه تصمیم‌گیری و تعیین می‌شود که چه خدماتی مشمول بیمه کامل خواهند بود.»

البته به‌گفته رضایی همین حالا هم بخشی از خدمات مشاوره و روان‌درمانی تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند اما پوشش کامل آنها به‌دلیل محدودیت منابع میسر نیست.

  • 12
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۹
غیر قابل انتشار: ۱۳
جدیدترین
قدیمی ترین
لعن ونفرین برباعث وبانی اش
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش