دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۱۱۱۱۳۴
حوزه بهداشت و رفاه

۹ ویروسی که جهان را تهدید می کند!

بیماری ویروسی, سازمان بهداشت جهانی
سه سال پس از همه گیری جهانی کرونا از چین که جهان را به شکل بی سابقه ای درگیر خود کرد، اکنون به نظر می‌رسد خطرات فوری این بیماری تنفسی حداقل در مقطع فعلی پایان یافته باشد، اما همه‌گیرشناسان باید در مورد شیوع ویروس بعدی که می تواند دوباره جهان را درگیر و میلیون ها نفر را به کام مرگ بکشاند، هشیار باشند.

به گزارش نواندیش،  سه سال پس از همه گیری جهانی کرونا از چین که جهان را به شکل بی سابقه ای درگیر خود کرد، اکنون به نظر می‌رسد خطرات فوری این بیماری تنفسی حداقل در مقطع فعلی پایان یافته باشد، اما همه‌گیرشناسان باید در مورد شیوع ویروس بعدی که می تواند دوباره جهان را درگیر و میلیون ها نفر را به کام مرگ بکشاند، هشیار باشند.

 وبسایت npr در مورد هشدار سازمان بهداشت جهانی پیرامون احتمال شیوع ۹ بیماری ویروسی جدید نوشت: سازمان بهداشت جهانی از سال ۲۰۱۷ فهرستی از «عوامل بیماری‌زای دارای اولویت» تهیه کرده است، فهرستی شامل بیماری‌هایی که بیشترین خطر بالقوه را برای انسان دارند و در حال حاضر، بیشترین نیاز به انجام تحقیقات در مورد آن‌ها وجود دارد تا مطمئن شویم در صورت آغاز شیوع در موضعی هستیم که با آن‌ها مقابله کنیم.

سازمان جهانی بهداشت در ماه نوامبر ۳۰۰ محقق را گرد هم آورد تا خطرات ۲۵ ویروس و باکتری را دوباره ارزیابی کنند و سپس به زودی این فهرست را که دولت‌ها و نهادهای سلامت عمومی از آن برای هدایت برنامه‌ریزی‌های خود بهره می‌برند دوباره بازبینی خواهند کرد تا اولویت‌ها از نو تعیین شود.

دکتر مایکل رایان مدیراجرایی برنامه‌ فوریت‌های بهداشتی سازمان جهانی بهداشت همان زمان گفت: برای نشان دادن واکنش سریع و موثر به همه‌گیری‌های موضعی و جهانی باید در تحقیق و توسعه برای انجام اقدام‌های متقابل، عوامل بیماری‌زا و خانواده ویروس‌هایی را هدف بگیریم که در اولویت‌اند.

ویروس کرونا در صدر این فهرست قرار دارد، اما سوای این ویروس (چون همه کاملا با آن آشنایی داریم) در ادامه به هشت ویروس دیگری اشاره می‌کنیم که هم‌اکنون متخصصان سازمان جهانی بهداشت بیشترین نگرانی را در مورد آن‌ها دارند.

تب خون‌ریزی‌دهنده کریمه-کنگو

تب خون‌ریزی‌دهنده کریمه-کنگو یک بیماری بومی است که غالبا در آفریقا، منطقه بالکان، خاورمیانه و آسیا به چشم می‌خورد و بیشترین شیوع را هنگامی دارد که کنه آلوده به آن افراد را نیش بزند یا فرد با دام مبتلا به آن مواجهه داشته باشد.عارضه ناشی از آن ممکن است به اعضای داخلی بدن و دستگاه قلبی و عروقی آسیب بزند و موجب خون‌ریزی شدید شود.

ابولا و تب خون‌ریزی‌دهنده ماربورگ

خفاش و نخستی‌سانان ناقل هردوی این بیماری‌ها هستند. این ویروس‌ها از خانواده فیلوویروس‌ها هستند و این‌ها نیز عامل بروز تب همراه با خونریزی می‌شوند. وقتی کسی به این ویروس‌ها مبتلا شد، معمولا آن‌ها را از طریق مایعات بدن یا تماس مستقیم یا تماس با سطوح آلوده در محیط‌های غیراستریلیزه به دیگران منتقل می‌کند.

تب لاسا

این بیماری بومی غرب آفریقا از راه ادرار و مدفوع موش‌ها و جوندگان منتشر می‌شود و سپس کسانی که به آن مبتلا می‌شوند از راه مدفوع یا خون خود یا آمیزش جنسی باعث انتقال آن می‌شوند. گمان می‌رود تب لاسا به‌ویژه برای زنان آبستن در سه ماهه سوم بارداری خطرناک باشد و سبب ناشنوایی بیماران هم می‌شود.

مرس

این بیماری که به درستی به سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس) معروف است و به عفونت عمیق مجرای تنفس منجر می‌شود، بومی منطقه خاورمیانه است و از طریق شتر انتقال می‌یابد. همین که  فردی به آن مبتلا شود به کسانی که در تماس نزدیک با آن‌ها باشد، انتقال می‌دهد.

ویروس نیپا

این ویروس که در آسیا شایع است و خفاش میوه‌خوار و هم‌چنین حیوانات خانگی مثل خوک، اسب، گربه و سگ ناقل آن‌اند، از طریق این ناقل‌ها به انسان قابل انتقال است و از انسان به انسان هم قابل انتقال است. این بیماری می‌تواند باعث التهاب مغز شود، میزان مرگ و میر ناشی از آن ۴۰ تا ۷۰ درصد است و در حال حاضر واکسنی ندارد.

تب دره ریفت

بیماری خونی که پشه منتقل می‌کند و با نیش زدن به انسان یا دام‌ها مثل گاو، گوسفند، بز،‌گاومیش و شتر انتقال می‌یابد. تب دره ریفت از آفریقا به عربستان و یمن راه یافت. با آنکه میزان مرگ‌ومیر ناشی از تب دره ریفت کم‌تر از یک درصد و برای بیش‌تر افراد ملایم است، حدود ۸ تا ۱۰ درصد بیماران دچار علائم شدید شامل ضایعات چشمی، التهاب مغز و تب خون‌ریزی‌دهنده می‌شوند.

ویروس زیکا

بیماری دیگری که با نیش پشه انتشار می‌یابد، می‌تواند خون را دچار عفونت کند و از راه آمیزش جنسی انتقال یابد. زیکا به ندرت کشنده است، اما باعث نقص مغزی شدید در جنین می‌شود و مشخص شده سبب سقط‌جنین و مرده‌زایی می‌شود.

بیماری اکس

در این فهرست، جایی خالی برای ویروس‌هایی هنوز ناشناخته در نظر گرفته شده است، ویروس‌هایی که ممکن است در آینده پدیدار و دردسرساز شوند مانند کووید که در بهار ۲۰۲۰ قدرت‌نمایی کرد.

  • 12
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش