چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۱۰ - ۱۶ خرداد ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۳۱۳۳۷
حوزه بهداشت و رفاه

علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد

هشدار؛ سونامی سرطان‌های زنان در پی گسترش بیماری ویروسی «زگیل تناسلی»

افزایش سن یکی از بزرگ‌ترین فاکتورهای خطر و عوامل مؤثر در مواجهه با سرطان‌هاست. اما عواملی مانند آلودگی با نوعی ویروس موسوم به پاپیلومای انسانی که از طریق روابط جنسی انتقال می‌یابد، می‌تواند عامل مهمی در بروز سرطان دستگاه تناسلی در سنین جوانی محسوب شود و به این ‌ترتیب سرطان‌هایی مانند سرطان سینه، سرطان دهانه رحم، سرطان تخمدان شیوع بیشتری پیدا می‌کند.

زگیل تناسلی، تهدید جدی جامعه  جوان  کشور

نبود آموزش‌های لازم و ضروری، برقراری تماس‌های جنسی محافظت‌نشده یا فارغ از چارچوب خانواده و ناایمن متأسفانه موجب افزایش شدید شیوع بیماری مقاربتی «زگیل تناسلی» در جامعه شده که بسیاری از پزشکان و متخصصان را نگران کرده است. واکسیناسیون علیه ویروس «اچ‌پی‌وی» یک ضرورت مهم و کمک‌رسان جهت جلوگیری از ابتلای افراد به‌ویژه جوانان جامعه به این بیماری است. باید آموزش‌های لازم در کنار واکسیناسیون برای افراد جامعه برقرار شود. البته زگیل به‌تنهایی نگرانی نیست بلکه بیشترین نگرانی مربوط به انواع خاصی از ویروس است که می‌تواند موجب بروز سرطان در نواحی خاصی از بدن انسان شود.

آموزش‌ها باید به شکلی باشد که همه بدانند واکسن پاپیلوگارد علیه بیماری زگیل تناسلی در اصل ابزاری برای جلوگیری از ابتلا به سرطان نواحی تناسلی زنان و مردان است. به اعتقاد دکتر مریم کاشانیان و سایر اعضای هیئت‌مدیره انجمن متخصصان زنان و زایمان ایران، تیپ خاصی از ویروس‌های زگیل تناسلی (نوع ۱۶ و ۱۸) به عنوان عوامل ویروسی پرخطر می‌تواند نقش مهمی در بروز سرطان گردن رحم، سرطان ناحیه خارجی دستگاه تناسلی و مجرای تناسلی(واژن) زنان داشته باشند. حتی در مواردی از رابطه جنسی امکان بروز ضایعات سرطانی ناحیه دهان، حلق و گلو، همچنین سرطان حنجره به طور جدی وجود دارد. توجه به این نکته در بروز انواع سرطان‌ها بسیار مهم است و موجب تأکید بیشتر و جدی‌تر جهت تزریق واکسن برای پیشگیری خواهد شد.

سن  تزریق واکسن خیلی  مهم  است

کارشناسان معتقدند بهترین سن تزریق واکسن زگیل تناسلی چه برای دختر و چه پسر در کشور، حدود ۱۱و ۱۲ سالگی است. البته اثربخشی حداکثری واکسن تا سن ۲۶ سالگی وجود خواهد داشت؛ اگر چه واکسن پاپیلوگارد ضد ویروس زگیل بعد از این سنین نیز تأثیر ایمنی‌زایی خود را خواهد داشت ولی بهترین بازه زمانی در همین محدوده سنی است و بیشترین واکنش ایمنی‌زایی بدن علیه ویروس (اچ‌پی‌وی) در این محدوده سنی قرار دارد.

نکته اینکه یکی از علل اجرای برنامه‌های واکسیناسیون انسان در اوایل زندگی و تولد، همین عامل حداکثر ایمنی‌زایی و ایجاد مصونیت بالا‌ست. هرچه زودتر بتوانیم واکسن را تزریق کنیم، بهتر است ولی حتی تا ۴۵سالگی نیز توصیه شده است. اگر فرد زیر سن ۱۵سال باشد، باید دو مرحله یا اصطلاحا دو دوز واکسن دریافت کند؛ استفاده از واکسن دوظرفیتی ابتدا در کشورهای اسکاندیناوی آغاز شد ولی خوشبختانه مدت‌هاست که در ایران نمونه آن با نام واکسن پاپیلوگارد در اختیار هم‌وطنان قرار دارد که توسط یک شرکت دانش‌بنیان و با تلاش محققان کشورمان تولید شده است. از آنجایی که ویروس‌های نوع (تیپ) ۱۶ و ۱۸، مهم‌ترین عوامل بروز ضایعات پیش‌سرطانی است، طبق بررسی‌های علمی انجام‌شده واکسن دوظرفیتی پاپیلوگارد با قابلیت ایجاد مصونیت افراد در برابر این دو تیپ ویروس می‌تواند از بروز ضایعات سرطانی که مد نظر است، پیشگیری کند.

اهمیت استفاده از این واکسن دو ظرفیتی که می‌تواند دو عامل ویروسی خطرناک را پوشش دهد بالاست. اگرچه نوع چهار‌ظرفیتی و ۹ظرفیتی واکسن وارداتی نیز قابلیت ایمنی‌زایی برای برخی دیگر از انواع ویروس را دارد ولی پوشش واکسیناسیون با همان واکسن دو‌ظرفیتی تولید داخل که ضد دو نوع ویروس مهم و اصلی عامل سرطان‌های دستگاه تناسلی است، می‌تواند پاسخ‌گوی نیاز اصلی باشد و کفایت می‌کند.

مطالعات علمی تاکنون نشان داده که این واکسن مؤثر بوده و عوارضی نداشته است. ولی متأسفانه این واکسن در برنامه کشوری واکسیناسیون هنوز جایگاهی ندارد، پس علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد. حفظ زنجیره سرمایی واکسن، نکته کلیدی است. نکته مهم و هشدار درباره واکسن‌های وارداتی این است که در برخی موارد به‌طور قاچاق و بدون نظارت از خارج کشور وارد می‌شود که موضوع حفظ زنجیره سرد و دمای توصیه‌شده بسیار کلیدی و جدی است.

این واکسن ‌مانند همه واکسن‌ها به تغییر دما حساس است و در صورت رعایت‌نکردن زنجیره سرمایشی، تأثیر مفید خود را جهت ایمنی‌زایی از دست داده است. موضوع قاچاق درباره هر چیزی نگران‌کننده است ولی درمورد واکسن و دارو که با سلامت مردم به طور مستقیم ارتباط دارد، اهمیت خاصی خواهد داشت؛ مشخص نیست واکسن‌های خارجی که به‌‌طور قاچاق وارد کشور می‌‌شود یا خارج از داروخانه به فروش می‌رسد، در چه شرایطی وارد شده، آیا زنجیره سرما در آن حفظ شده و اینکه آیا کیفیت و ایمنی‌زایی لازم را دارد یا خیر! بنابر‌این توصیه می‌‌شود مردم این نوع واکسن مورد‌نیاز خود را از محل مطمئن یعنی داروخانه تهیه کنید.

البته به‌واسطه حفظ رقابت، شرکت تولیدکننده خارجی واکسن ضد ویروس (اچ‌پی‌وی) مجوز واردات محدود به داخل کشور دارد که در مقایسه با واکسن داخلی مقدار کمی ‌‌است و این امکان وجود دارد که به خاطر تقاضای بیش از حد توسط مردم، بخشی از واکسن زگیل تناسلی خارجی به صورت قاچاق و غیررسمی وارد کشور شود و به روش‌های مختلف در اختیار مردم قرار گیرد که پزشکان و کارشناسان در این خصوص هشدار می‌‌دهند. متأسفانه موضوع بازار سیاه و قاچاق همیشه وجود داشته و همین عدم تعادل در عرضه و تقاضا باعث می‌‌شود برخی افراد سودجو واکسن خارجی را با قیمت‌های فوق‌العاده عجیب و گران حتی تا ۲۰ میلیون تومان به مردم بفروشند، در‌حالی‌که نمونه تولید داخل کمتر از یک میلیون تومان قیمت دارد و مورد تأیید وزارت بهداشت است.

رضا حسینمردی- میکروبیولوژیست و روزنامه‌نگار حوزه سلامت

منبع:روزنامه شرق

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش