سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۷:۱۸ - ۱۹ دي ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۰۰۰۹۰۰
حوزه بهداشت و رفاه

شوک خبری تصمیم مجلس بر جامعه پزشکی

اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت,شوک خبری بر جامعه پزشکی
جلسه علنی صبح روز گذشته مجلس شورای اسلامی به بررسی جزئیات لایحه برنامه ششم توسعه در حوزه بهداشت و درمان اختصاص داشت که با تصویب بند ب ماده ۸۹ قانون برنامه ششم توسعه نمایندگان مجلس با ۱۵۲ رأی موافق، ۲۲ رأی مخالف و ۳ رأی ممتنع درباره ممنوعیت اشتغال همزمان پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان در بخش دولتی و خصوصی رأی مثبت دادند.

 به  گزارش ایران آنلاین؛به موجب این مصوبه کلیه پزشکان، دندانپزشکان و داروسازانی که در استخدام دستگاه‌های اجرایی هستند از زمان ابلاغ و اجرای این ماده قانونی باید بین بخش دولتی شامل دانشگاه‌های علوم پزشکی و بیمارستان‌های دولتی و بخش خصوصی شامل مطب، بیمارستان‌های خصوصی و یا مراکز درمانی خیریه یکی را انتخاب کنند یا به بیان روشن، بر اساس این ماده از این پس پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان از فعالیت و مطب داری و داروخانه داری همزمان در بخش خصوصی و دولتی منع می‌شوند. این مصوبه مجلس یک تبصره الحاقی دارد بر این مبنا که پزشکان و دندانپزشکان عمومی از این ماده قانونی مستثنا هستند و آنها هیچ منعی در ایجاد و فعالیت در مطب‌ها ندارند.

 

علاوه بر این، پزشکان متخصص و فوق تخصص که در مناطق محروم فعال هستند با نظر رئیس دانشگاه علوم پزشکی و پس از تأیید هیأت وزیران قادر خواهند بود همزمان هم در بخش خصوصی و هم در بخش دولتی فعالیت کنند.یک روز پیش از تصویب این لایحه در صحن علنی مجلس، مسئولان و برخی از کارشناسان حوزه سلامت نگرانی‌شان را از تبعات تصویب این ماده قانونی ابراز کردند. وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دیروز در حاشیه مراسم کلنگ زنی مرکز جامع سرطان گفت که این مصوبه مغایر با قانون اساسی و حقوق افراد و شهروندان است و بویژه در مناطق محروم سبب آسیب به مردم خواهد شد اما این مصوبه مجلس باید به تأیید شورای نگهبان هم برسد.

 

مخالفان چه می گویند:

مصوبه‌ای که به گفته منتقدان در صورت تأیید ابلاغ نهایی دود آسیب آن مستقیم به چشم مردم خواهد رفت. پیش از این نیز در ماده ۳۲ لایحه برنامه پنجم توسعه تکرار شده بود اما به دلیل برخی مشکلات در دولت دهم و یازدهم قابلیت اجرا پیدا نکرد. تفاوت این ماده با بند ب ماده ۸۹ قانون برنامه ششم توسعه در این است که اولاً در ماده قانون برنامه پنجم توسعه از مراکز خیریه نام برده نشده است و از این جهت پزشکان می‌توانستند در مراکز خیریه کار کنند دوماً اجرای این قانون را منوط به واقعی کردن تعرفه‌های پزشکی کرده بود در حالی که در مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی پزشکان نمی‌توانند در مراکز خیریه فعالیت کنند و صحبتی از واقعی شدن تعرفه‌ها هم نشده است.

 

به گفته «رضا لاری پور» مشاور رئیس سازمان نظام پزشکی کشور در ماده قانونی جدید و به دنبال جدا‌سازی بخش خصوصی از دولتی علاوه بر اعضای هیأت علمی پزشکی همچنین به داروسازان و دندانپزشکان نیز اشاره شده است. این در حالی است که بخش عمده خدمات دارویی توسط داروخانه‌های بخش خصوصی صورت می‌گیرد.

 

همچنین در حال حاضر ۸۰ درصد خدمات دندانپزشکی توسط بخش خصوصی ارائه می‌شود و حجم زیادی از مردم از این خدمات بی‌بهره هستند.لاری پور در ادامه به تفاوت جذابیت‌های بخش دولتی و خصوصی اشاره کرد و گفت: اینکه یک پزشک عضو هیأت علمی دانشگاه باشد جذابیت معنوی برایش دارد بنابراین پیش‌بینی می‌شود با این قانون بخش‌های دولتی از جمله دانشگاه‌های کشور از حضور نخبگان و افراد مجرب رشته‌های پزشکی تهی شود و افراد بیشتر به سمت بخش خصوصی می‌روند. او به این نکته هم اشاره کرد که تفاوت بخش خصوصی و دولتی علاوه بر اینکه موجب خروج پزشکان از بخش دولتی می‌شود از موجبات عدم علاقه برای جذب به بخش دولتی نیز به شمار می‌رود. در این شرایط با توجه به اینکه بخش دولتی توانایی پاسخگویی به حجم انبوهی از مراجعات به ویژه در بخش سرپایی را نخواهد داشت، پزشکان از بخش دولتی خارج شده و عملاً کلینیک‌های ویژه و درمانگاه‌ها از گردونه خدمات درمانی حذف می‌شوند.

 

پزشکان معتقدند، مطب و داشتن حق پروانه از اجزای اصلی و هویت حرفه پزشکی محسوب می‌شود و حذف مطب آسیب به ماهیت این حرفه محسوب می‌شود. آنها این سؤال را مطرح می‌کنند که چگونه مابقی کارمندان دولت حق دارند صبح‌ها در ارگان دولتی خدمت کنند و بعد از ظهرها به شغل آزاد بپردازند اما پزشکان نمی‌توانند در حالی که پزشکانی که در استخدام دستگاه اجرایی و دولت هستند با این پیش شرط وارد بخش دولتی شده‌اند که در ساعات غیر اداری بتوانند به فعالیت مثمر ثمر دیگر مرتبط با رشته‌شان بپردازند و این محدودیت خلاف اصل ۲۸ قانون اساسی است.

 

آنها متفق القول می‌گویند این مصوبه به ضرر بیماران است، تصمیم رئیس دانشگاه مبنی بر بکارگیری پزشک در منطقه محروم ممکن است با رانت بازی همراه شود، چرخه آموزش پزشکی دچار اشکال می‌شود و از همه اینها مهم‌تر موجبات خروج نخبگان پزشکی از کشور را فراهم می‌کند.سازمان‌هایی همچون بهزیستی، تأمین اجتماعی، ارتش، نیروهای مسلح، آموزش و پرورش و... از جمله دستگاه‌های اجرایی دولتی هستند که گروه‌های پزشکی اعم از پزشکان، دندانپزشکان و داروسازان در آن خدمت می‌کنند با توجه به اینکه بطور متوسط یک پزشک استخدام شده در سازمان تأمین اجتماعی ماهانه دو میلیون و ۶۰۰ هزار تومان حقوق می‌گیرد و آنها این دریافتی را در بخش دولتی ناچیز می‌دانند این سؤال پیش می‌آید برای ثابت نگه داشتن پزشکان در چرخه خدمات درمانی چه زیر ساخت‌هایی فراهم شده است؟

 

 موافقان چه می گویند؟

«امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس که از موافقان این مصوبه است درباره خروج پزشکان از دانشگاه‌های علوم پزشکی به روزنامه ایران گفت: حدود ۵۰ درصد از اعضای هیأت علمی تمام وقت هستند، مطب ندارند و تاکنون هم از دانشگاه خارج نشده‌اند از سوی دیگر در حال حاضر یک صف طولانی از افراد، خواستار عضویت در هیأت علمی در دانشگاه‌ها هستند.

 

قاضی‌زاده هاشمی با بیان اینکه درباره فعالیت پزشکان مناطق محروم تصمیم را بر عهده رئیس دانشگاه گذاشته‌ایم و دستگاه‌های نظارتی و وزارت بهداشت باید رانت را کنترل کنند، افزود: اگر این مصوبه مغایر با قانون اساسی است چطور شورای نگهبان در قانون برنامه پنجم توسعه آن را تأیید کرده است؟ من صلاحیت لازم درباره اظهار نظر‌های اینچنینی را ندارم ولی چرا شورای نگهبان در قالب برنامه پنجم توسعه ایراد نگرفت؟عباسعلی پوربافرانی، یکی از اعضای کمیسیون بهداشت مجلس هم که به گفته وی، بندهای ماده قانونی برنامه ششم توسعه روز گذشته بطور کامل در مجلس بررسی شد، معتقد است: مجلس نمی‌تواند نسخه واحد را برای همه مملکت بپیچد.

 

ما در یک منطقه پرتراکم، کلی پزشک متخصص داریم مثلاً در همین تهران مردم دست‌شان را دراز کنند به پزشک متخصص می‌رسد اما در شهرستان‌ها و حتی برخی از مراکز استانی دسترسی به پزشک متخصص آسان نیست لذا نمی توان یک نسخه واحد برای همه کشور پیچید. پوربافرانی با بیان اینکه ما قبول داریم این ماده قانونی دارای اشکالاتی است، گفت: باید بخش دولتی تقویت و زیر ساخت‌ها برای نگه داشتن پزشکان فراهم شود. وقتی قانون تصویب می‌شود این نیست که ما مدعی هستیم همه ابعاد و نظرات موافقان و مخالفان در تصویب آن دیده شده است.

 

مشکل دسترسی بیماران در شهرستان‌ها و مناطق محروم به پزشک متخصص مسأله جدی است و باید رفع و رجوع می‌شد. در آیین نامه‌هایی که توسط دولت نوشته می‌شود باید هم زمینه استفاده از پزشکان متخصص فراهم شود و هم سلامت مردم دچار مشکل نشود.وی ایراد اصلی را به تمایل پزشکان مبنی بر خدمت‌رسانی در مراکز استان‌ها نسبت داد و گفت: اغلب پزشکان بعد از گذراندن طرح‌شان مراکز استان‌ها را برای طبابت انتخاب می‌کنند و این باعث تجمع بیش از حد متخصصان در این نقاط می‌شود بنابراین عدم توزیع عادلانه نیاز به تصویب این قانون را چند برابر می‌کرد.

 

 

 

  • 18
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش