دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۲:۵۲ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۲۴۰
حوزه بهداشت و رفاه

موبايل عامل حواس‌پرتی و كاهش كارایی

حواس‌پرتی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

بسياري آن را كنشي غيرارادي مانند تنفس مي‌دانند. وقتي مي‌خواهيد كاري مهم (مثلا نوشتن يادداشت روزنامه) را انجام دهيد، حاضريد خودتان سنگ را‌برداريد و جلوي پاي‌تان بگذاريد؟ بله. وقتي دست‌تان را دراز مي‌كنيد و موبايل‌تان‌ را برمي‌داريد و شبكه‌اي اجتماعي را انتخاب مي‌كنيد. در همين حين عقربه‌هاي ساعت سرعت مي‌گيرند و نيم ساعتي كه قرار بود وقتي براي بازدهي بالا باشد، غيب مي‌شود. پشيماني جاي آن ميلي مي‌نشيند كه ١٥ ثانيه پيش شما را به چك كردن توييتر وامي‌داشت. مدتي پس از موعد تحويل يادداشت، سردبير ساعت را به شما يادآور مي‌شود. اين روزها با عوامل حواس‌پرتي خو كرده‌ايم؛ عادتي كه از روش كاري معتبرترين شركت‌هاي دنيا تغذيه مي‌كند. در تحقيقي كه محققان درباره دلايل كاهش بازدهي انجام داده‌اند، برخي انگشت اتهام را به سوي ناتواني در تمركز در بيش از يك دقيقه چرخاندند. سيل تكنولوژي سال‌هاست ما را در خود غرق كرده است. شكي نيست كه روساي شركت‌هاي چند دهه گذشته صداي تق‌تق پسرك پستچي روي در يا تلق‌ تلق ماشين‌هاي تلگراف را منفورترين وقفه‌ها مي‌دانستند.

 

در آن روزگار تلفن روي ميز را سر خري در محل كار مي‌ديدند تا اينكه موبايل وقفه‌هاي مكرر را مهمان محل كار كرد. اما شبكه اينترنت، كارمندان را با سازوكار ديگري خو داده است؛ چرخه اخبار تمام‌نشدني، شبكه‌هاي اجتماعي كه همهمه مكالمه‌ها در آنها پيچيده، و آخرين اخباري كه ساختار الگوريتم‌وارشان كاربر را ساعت‌ها مشغول پايين و بالا كردن و به اشتراك‌گذاري مي‌كند. هر چه هياهوي اخبار بيشتر باشد، وقفه قدرتمندتر مي‌شود و در پي آن از ترس از دست دادن اطلاعات، كار را با خيال راحت‌تري رها مي‌كنيم. واضح است كه حواس‌پرتي بر بازده كاري تاثيرگذار است. در تازه‌ترين مقاله‌اي كه دان نيكسون، كارمند بانك انگلستان، نوشته است به انبوهي از شواهد متقاعدكننده اشاره مي‌كند كه مي‌تواند رشد بازده كاري را متوقف كند.

 

اين موارد به زمينه‌ تحقيق بستگي دارد مثلا كاربران گوشي هوشمند دو بار در دقيقه يا هر هفت دقيقه يك بار گوشي خود را چك مي‌كنند. انجام كار در حال چك كردن ايميل‌ و تماس‌هاي تلفني، بهره هوشي (IQ) كارمند را حدود ده شماره پايين مي‌آورد كه البته اين ميزان به نسبت سكوت مداوم به هنگام كار ارزيابي مي‌شود. در واقع معادل نخوابيدن در طول يك شب و به اندازه دوبار مصرف ماري‌جوآنا فرد را ضعيف مي‌كند. پس از وقفه به وجود آمده حدود نيم ساعت زمان مي‌برد تا تمركز فرد براي انجام مسووليت بطور كامل بازگردد. نيكسون مي‌گويد علاوه بر اينها وقفه‌هاي متوالي، كارمندان را به عوامل حواس‌پرتي عادت مي‌دهد و عملا به آنها ياد مي‌دهد تمركزشان را از دست بدهند و به فكر سرگرمي‌هاي انحرافي باشند. اين مطالب مي‌تواند كندي بازده كاري دنيا را توضيح دهد؟ در مقاله‌اي كه سال ٢٠٠٧ منتشر شد سينان آرال و اريك برينيولفسون از موسسه تكنولوژي ماساچوست و مارشال ون آلستين از دانشگاه بوستون استفاده شركت‌ها از فناوري اطلاعات (IT) و تاثير آن بر كارايي و بازدهي كار را مورد تحليل قرار دادند. آنها الگوي U شكل وارونه‌اي به دست آوردند كه به چندمسووليتي بودن و كارايي كارمند مربوط بود.

 

در ابتدا با افزايش‌ چندمسووليتي بودن كه حاصل استفاده فزاينده از فناوري اطلاعات بود ظاهرا ميزان كارايي كارمندان بيشتر شد. اما بعدتر روند افزايش مسووليت‌ها، كارايي كارمندان را پايين آورد و ميزان خطاها را بالا برد. اينترنت يافتن اطلاعات را ساده‌تر و سريع‌تر از زمان جهان آرشيوهاي كاغذي كرده است. اواخر دهه ١٩٩٠ و اوايل دهه ٢٠٠٠ با گسترش و توسعه ايميل، پايگاه‌هاي داده ديجيتال و اينترنت، كارايي شركت‌ها قدرت گرفت. در آن زمان وزنه فوايد فناوري سنگين‌تر از هزينه حواس‌پرتي به نظر مي‌رسيد. هرچند از اواسط دهه ٢٠٠٠ رشد كارايي زمين خورده است اما شايد به اين دليل كه «حواس‌پرتي» از تيررس انتقادها عبور كرده است. اما اين كل ماجرا نيست. كارايي سرتاسر جهان صنعت با اين ايده كه حواس‌پرتي مهم‌ترين دليل ضعف بهره‌وري است، همخواني ندارد.

 

طي دهه گذشته رشد بازده كاري هم در كارخانه‌ها و هم در ساخت‌وساز مايوس‌كننده بوده است و مشكل را سخت مي‌توان به گردن پشت‌ميزنشين‌هايي انداخت كه در توييتر يا تلگرام پرسه مي‌زنند. بهره‌وري ضعيف يكي از پيامدهاي جابه‌جايي كارمندان صنايع با ميزان رشد بالا در صنايع ايستا است. افزايش حداقلي حقوق منجر به كاهش نرخ استخدام نمي‌شود چراكه در نتيجه افزايش حقوق، خروجي هر كارمند هم افزايش پيدا مي‌كند. بخشي از اين مساله به اين دليل است كه كارمندان سختكوشانه‌ تلاش خواهند كرد و بخشي به اين دليل است كه شركت‌ها، كه با هزينه‌ جديدي روبرو شده‌اند، تمركز بيشتري روي كارايي يك كارمند خواهند داشت.

 

چه وقفه‌هاي مداوم مسوول پايين آمدن كارايي مغز باشند يا نباشند، رشد بازدهي كند شده است. نيكسون معتقد است كارمنداني كه دچار حواس‌پرتي مي‌شوند از حس همدردي كمتري برخوردارند؛ عارضه‌اي جدي در اقتصادي كه ارتباط انساني با مشتري به مثابه سلاحي در مقابل اتوماسيون (خودكارسازي) به شمار مي‌رود. حواس‌پرتي سطح شادي را كاهش مي‌دهد و ممكن است اين تاثير چندبرابر شود مخصوصا اگر كارمند وظايف كمتري را به انجام برساند و به رضايتمندي دلخواه نرسد؛ يا اگر منبع عامل حواس‌پرتي زنگ مضطرب‌كننده موبايل باشد.

 

بهار سرلك

 

 

 

etemadnewspaper.ir
  • 15
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش