پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۰۲ - ۰۸ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۲۰۰۴
حوزه بهداشت و رفاه

«قرص برنج» در صدر علل ایجاد مسمومیت و خودکشی در ایران

قرص برنج,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

قرص برنج هر ‌سال صدها نفر را می‌کشد و همین آمارها سبب شده وزیر بهداشت به رئیس قوه قضائیه نامه بنویسد.حسن‌ هاشمی در نامه‌ای که به صادق آملی لاریجانی نوشته، از مرگ سالانه صدها نفر از ایرانیان در اثر مصرف قرص برنج که یک ماده سمی است، سخن به میان آورده و به او پیشنهاد داده قوه قضائیه اعلام کند افرادی که این ماده سمی را به متقاضیان می‌دهند در مرگ ناشی از مصرف این قرص‌ها شریکند و عواقب قانونی و مجازات ناشی از آن را باید بپذیرند.

 

به اعتقاد وزیر بهداشت، اعلام چنین تصمیمی در قوه قضائیه می‌تواند تأثیر بسیار مهمی در کاهش عرضه غیرقانونی این ماده سمی و کاهش مرگ‌ومیر ناشی از آن داشته باشد: «با این‌که مراجع قانونی به‌ طور مرتب واردات، تولید و توزیع و فروش قرص برنج را به ‌عنوان یک ماده سمی  ممنوع اعلام کرده‌اند اما براساس گزارش سازمان پزشکی قانونی، این ماده همچنان در صدر علت‌های ایجاد مسمومیت و مرگ‌ومیر ناشی از مسمومیت و خودکشی با مواد سمی در شهروندان ایرانی است.»

 

 بالاترین مقام وزارت بهداشت از این‌که این ماده سمی به سادگی از طریق بعضی مغازه‌های خرده‌فروشی در شهر فروخته می‌شود، اظهار تأسف کرد.

 

٥٢٠ مرگ در ١٠ ماه امسال

آمار مرگ‌ومیر در اثر مصرف قرص برنج بالا است و این را گزارش‌های سازمان پزشکی قانونی از علت مرگ ایرانیان هم نشان می‌دهد. آخرین آمار منتشر‌نشده این سازمان که به «شهروند» ارایه شده، نشان می‌دهد که در ١٠ ماه گذشته، ٥٢٠ نفر در اثر استفاده از این ماده سمی جانشان را از دست دادند که از این تعداد ٣٣٤ نفرشان مرد و ١٨٦ نفرشان زن هستند. در همین مدت استان تهران با ١١٢ مورد، استان مازندران با ٦٩ مورد و استان گیلان با ٥٣ مورد بالاترین موارد مرگ‌ومیر ناشی از مصرف این ماده سمی را داشتند.

 

 آمار سازمان پزشکی قانونی نشان می‌دهد که این سه استان در سه ‌سال گذشته همواره بالاترین مواد مرگ با قرص برنج را داشته است. از‌ سال ٩٤ تاکنون استان تهران رتبه اول را در مرگ‌ومیر ناشی از مصرف این ماده سمی داشته، در سال ٩٤ استان گیلان با ٧٦ مورد رتبه دوم را داشت، همین استان در‌ سال ٩٥ با حفظ جایگاه دوم و با ٧٥ مرگ به روندش ادامه داد و امسال در ١٠ ماه گذشته جای خود را به استان مازندران داد. امسال استان گیلان رتبه سوم را در مرگ و میرهای قرص برنج داشت.

 

آمار سال‌های گذشته هم حکایت از بالا بودن موارد مرگ و میرها با قرص برنج دارد؛ به‌طوری‌که در ٥‌سال گذشته آمارها از ٤٠٠ کشته شروع شده به ٦٠٠ نفر رسیده و حالا روی ٥٠٠ نفر مانده است. براساس گزارش پزشکی قانونی، در‌ سال ٩٠، ٤٦٣ نفر (٢٥٩ مرد و ٢٠٤ زن) قربانی قرص برنج شدند، این آمار در‌ سال ٩١، ٥٩٨ نفر (٣٢٠ مرد و ٢٧٨ زن) شد، در ‌سال ٩٢، ٦٦١ نفر (٣٨٢ مرد و ٢٧٩ زن) کشته داد، در ‌سال ٩٣، ٦٣٦ نفر (٣٧٦ مرد و ٢٦٠ زن) جانشان را از دست دادند، در ‌سال ٩٤ آمار به ٦٣٦ نفر (٣٧٦ مرد و ٢٦٠ زن) رسید، در ‌سال ٩٥، با ٥٩٨ کشته (٣٨١ مرد و ٢١٧ زن) تعدادش تا حدودی کم شد و حالا دو ماه مانده به پایان سال ٩٦، به ٥٢٠ نفر رسیده است.بر این اساس، از ‌سال ٩٠ تا دی‌ماه، سه‌هزار و ٩٨٩ نفر بر اثر مصرف قرص برنج جانشان را از دست داده‌اند.

 

قرص برنج پادزهر ندارد

قرص برنج در کمتر از ٦ ساعت جان می‌گیرد. اعلام مسمومیت، ١٠، ١٥ دقیقه پس از صرف خوراکی آن خودش را نشان می‌دهد. اگر مسمومیت خوراکی باشد، تهوع، استفراغ و دردهاي شكمي از نشانه‌های آن است. بيشتر مرگ‌وميرها در طول ١٢ تا ٢٤ ساعت اوليه مسموميت اتفاق می‌افتد و معمولا هم ناشی از ایست قلبی – تنفسی است. مرگ‌ومير بعد از ٢٤ ساعت اغلب ناشي از نارسايي کبدي و کليوي است. علایم باليني در اين نوع مسموميت، ناشي از درگيري سيستم قلبي ـ عروقي، گوارشي، عصبي و ريوي است.

 

قرص برنج حاوی فسفید آلومینیوم است که علایم و نشانه‌های آن با مسمومیت ظاهر می‌شود. آخرین بررسی‌ها نشان می‌دهد که تاکنون مکانیسم بروز اثرات سمی فسفید آلومینیوم در افراد شناخته نشده و هیچ پادزهر اختصاصی برای درمان مسمومیت حاد با این ماده وجود ندارد. تنها کار درمانی که می‌توان برای مصرف‌کننده انجام داد و کامبیز سلطانی‌نژاد، مسئول آموزش آزمايشگاه‌هاي‌ سازمان پزشكي قانوني كشور، به آن تأکید می‌کند، اقدامات حمایتی – علامتی است.

 

قرص برنج از کجا آمد؟

قرص برنج حاوی فسفید آلومینیوم است که کارایی بالایی در از بین بردن آفت‌ها دارد، قیمتش ارزان است، راحت استفاده می‌شود و در محصول چیزی از آن باقی نمی‌ماند، خیلی هم آسان به دست می‌آید. همین هم شده تا در کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد. کشاورزان ایرانی هم از آن استقبال زیادی می‌کنند. آمارهای مرگ‌ومیر ناشی از مصرف این ماده اما نشان می‌دهد که این تنها کشاورزان نیستند که از این قرص سمی استقبال کرده‌اند. مصرف قرص برنج، یکی از روش‌های خودکشی هم به شمار می‌رود.

 

براساس اعلام مسئول آموزش آزمايشگاه‌هاي‌ پزشکی قانونی، قرص برنج به دلیل داشتن مواد سمی بالا و میزان کشندگی زیاد، آمار بالایی از مسمومیت‌ها را ایجاد کرده است، این آمار در استان‌هایی مثل تهران، گیلان، مازندران، گلستان و لرستان بالاست.

 

گزارش مسمومیت با قرص برنج بالاست

سلطان‌نژاد می‌گوید که در سال‌هاي اخير، موارد زيادي از مسموميت با ميزان مرگ‌ومير بالا بر اثر مصرف فسفيدهاي آلومينيوم، روي و کلسيم گزارش شده است که به‌جز موارد نادري از آنها که به‌صورت تصادفي بوده، عمده آنها به قصد خودکشي بوده است.

 

گزارش‌های پزشکی قانونی نشان می‌دهد که استفاده از قرص برنج براي خودکشي بيشتر در اردن، هند، عراق، سريلانکا و ايران گزارش شده است. به گفته سلطانی‌نژاد که عضو هيأت علمي سازمان پزشکي قانوني کشور هم است، بروز اين‌گونه مسموميت‌ها در ساير کشورها به ويژه کشورهاي اروپايي و آمريکايي کمتر است. این موضوع نشان می‌دهد که این قرص، ارزان و در دسترس است و همین هم شده تا مصرف بالایی داشته باشد.

 

آمارها از کشور هند هم نشان می‌دهند که در بين سال‌هاي ١٩٩٠-١٩٨٠ اپيدمي ناشي از مسموميت‌هاي تصادفي و عمدي با فسفيدهاي فلزي گزارش شده است

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 11
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش