جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۰:۳۳ - ۰۹ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۲۲۸۵
حوزه بهداشت و رفاه

چشم‌انداز بازار دارو چگونه است؟

بی‌برنامگی در طرح تحول، اختلال در زنجیره دارویی؛خدا نکند که بیمار شوید

دارو,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

خدا نکند که بیمار شوید، آنجاست که درمی‌یابید دارو از نان شب هم واجب‌تر است؛ سالم بودن دارو، اینکه قاچاق و تاریخ مصرف گذشته نباشد و همچنین در دسترس بودن آن از مواردی است که وظیفه شرکت‌های پخش دارو و داروخانه‌ها را سنگین می‌کند. اما چند وقتی است که صدای صنعت دارویی کشور از نبود نقدینگی و همچنین خطر تعطیلی در آمده است.

 

همه چیز برمی‌گردد به بدهی بیمه‌ها به داروخانه‌ها که با اجرا شدن طرح بیمه سلامت این بدهی‌ها بیشتر و سهم دولت کمتر شد. می‌توان گفت دقیقا از  یکم آبان ۱۳۹۶ دولت تعهدات خود را نسبت به صنعت دارویی کشور به‌ویژه داروخانه‌ها کم کرد و روزبه‌روز بر مشکلات این حوزه که تعامل مستقیم با سلامتی مردم هم دارد، اضافه شد.

 

بی‌برنامگی در طرح تحول سلامت و افزایش بدهی بیمه‌ها و بیمارستان‌ها به زنجیره دارو، تجارت دارو را با بحران مواجه کرده است و عده‌ای خبر می‌دهند که شرکت‌های پخش داروها را انبار کرده‌اند تا قیمت دارو بالا رود. اما واقعیت این است که شرکت‌های پخش، «دارو» را به داروخانه‌های دولتی نمی‌فروشند (به دلیل اینکه نقدینگی ندارند و دولت بدهی‌های خود را پرداخت نکرده است)، داروخانه‌های خصوصی هم تمایلی به خرید دارو ندارند، چراکه سود دارویی که خریداری می‌کنند، ۶ درصد است، قیمت دارو اضافه نشده و دولت هم سهم مالی نسخه‌ها را هشت ماه بعد پرداخت می‌کند و اصلا مقرون به صرفه نیست که داروخانه‌های خصوصی بخواهند داروی بیشتری وارد کنند و درنهایت این چرخه دارویی، کارخانه‌های داروسازی را که با ظرفیت کم در حال تولید دارو هستند یکی بعد از دیگری تعطیل می‌کند.

 

نقدینگی در صنعت دارویی از بین رفته است و همان‌طور که در بالا هم گفته شد، داروخانه‌های خصوصی تمایلی به خرید دارو ندارند و داروخانه‌های دولتی هم به دلیل بدهی مسدود (بلوکه) شدند و شرکت‌های دارویی به آنها دارو نمی‌فروشند.

 

از زمانی که مواد اولیه یک دارو وارد می‌شود تا زمانی که به خط تولید برسد و بعد از آن یک نمونه از دارو به وزارت بهداشت ارسال شود و درنهایت به دست شرکت‌های پخش برسد و دارو در داروخانه قرار بگیرد یک چرخه حدود ۶ تا هشت ماهه طول می‌کشد؛ یعنی دارویی که اکنون در داروخانه‌هاست، داروی ۶ ماه پیش است و اگر مشکلات بالا هرچه زودتر حل نشود تا ۶ ماه آینده یعنی حدود آذر هیچ داروی دیگری در داروخانه‌ها باقی نمی‌ماند.

 

دولت توجیه می‌کند که سود خرید دارو را کم کرده‌اند و به همین دلیل دارو تامین است! اما تامین بودن دارو که به سود خرید مربوط نمی‌شود و باید میزان دارو را در داروخانه‌ها و انبار آنها بررسی کرد، چراکه براساس این ادعا و دستور دولت سود دارو کم شده، قدرت خرید مردم بالاتر رفته است ولی سود داروخانه‌ها را افزایش که نداده‌اند هیچ کاهش هم داده‌اند!

 

سید حسام‌الدین شریف‌نیا عضو هیات‌مدیره انجمن داروسازان تهران

عدم پرداخت معوقات و مطالبات داروخانه‌ها از سوی بیمه‌ها اقدامی جدید نیست و مسبوق به سابقه بوده است. اما با شروع طرح تحول سلامت این مشکل نمود بیشتری پیدا کرد تا جایی که می‌توان گفت زنجیره تامین دارویی کشور در وضعیت بسیار نامناسبی قرار دارد.

 

هم‌اکنون در شرایطی به سر می‌بریم که مطالبات داروخانه‌ها به‌ویژه در بخش دولتی به بالاتر از یک سال رسیده است و به چندماه ختم نمی‌شود.

 

در حقیقت چیزی که باعث مشکل شده این است که با شروع طرح تحول سلامت میزان بار مالی بیمه‌ها بیشتر شده و طبیعتا بدهی آنها هم افزایش یافته است.

 

علت چنین افزایشی را هم می‌توان در افزایش تعداد بیمه‌شده‌ها پس از شروع طرح و بیمه شدن حدود ۶ میلیون نفر (نکته تاسف‌بار وجود برخی افراد با چند بیمه درمانی است)، افزایش درصد تعهدات بیمه‌ها در بخش دارو و تجهیزات پزشکی، تقاضای القایی تمام خدمات تشخیصی و درمانی و افزایش میزان ارزش نسبی خدمات پزشکان در حدود ۱۲۰ تا ۱۸۰ درصد، نبود گایدلاین‌های دارویی و درمانی و... دانست.

 

بدهی داروخانه‌ها در بخش خصوصی نیز بیش از هفت، هشت ماه است که پرداخت نشده و این مشکل در شرایطی است که مطابق قانون بیمه‌ها باید ۶۰ درصد مطالبات خود را پس از ۴۵ روز و مابقی را نهایتا در ۹۰ روز پرداخت کنند.

 

طبیعتا این عدم وجود نقدینگی به مرحله بالاتر زنجیره تامین دارو یعنی شرکت‌های پخش دارو و تولید‌کننده و واردکننده تسری پیدا کرده، اوضاع تا جایی به وخامت گراییده که دوره بازگشت سرمایه در صنعت دارو کشور به بیش از ۴۰۰ روز رسیده و تامین دارو در کشور با چالش مواجه شده است.

 

دولت در راستای حمایت از مصرف‌کننده‌ها دستوری ابلاغ و سود را کم کرده و خرید مردم را بالا برده، ولی سود داروخانه‌ها را هم کم کرده است و اگر بیمه‌ها پای کار نیایند داروخانه‌ها بدون شک ورشکسته می‌شوند.   در ۲۰ سال اخیر قیمت دارو نسبت به بالا رفتن تورم افزایشی نداشته است اما کمیته قیمت‌گذاری با بی‌توجهی به افزایش قیمت مواد اولیه برای کارخانه‌های داروسازی قیمت دارو را همچنان کم و پایین‌تر از عرف نرخ‌گذاری می‌کند.

 

شرکت‌های دارویی فروش نقدی دارند و داروخانه‌ها به خاطر مشکلات پرداخت نمی‌توانند دارو بخرند و خطر کمبود دارو و تعطیل شدن داروخانه‌ها در شهریور به گوش می‌خورد.

 

سیستم دارویی در طرح تحول سلامت دیده نشده است و این طرح نه برای بیمار منفعت داشت، نه برای پرستار و نه حتی برای صنعت دارویی کشور!

 

مهسا شمس‌کلائی روزنامه‌نگار

 

 

newspaper.fdn.ir
  • 9
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش