چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۲:۱۱ - ۲۱ خرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۳۰۵۳۸۶
حوزه بهداشت و رفاه

تبلیغ یک واکسن خاص در یک برنامه تلویزیونی

واکسن ضدسرطان یا پروژه مالی

واکسن HPV,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

چند روزی است که فضای رسانه‌ای به میدان پیکار موافقان و مخالفان یک واکسن به نام HPV تبدیل شده است؛ واکسنی که سال‌هاست به عنوان یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری زگیل آلت تناسلی از سوی متخصصان و پزشکان معرفی می‌شود و البته در کشور ما هم وجود دارد و بسیاری بعد از تجویز پزشکان از آن استفاده می‌کنند. اما این واکسن که در دسترس است و می‌توان آن را تهیه کرد بعد از یک برنامه تلویزیونی اهمیت ویژه‌ای یافت، به‌طوری که یاسی اشکی میهمان برنامه ماه عسل با بیان یک ماجرای شخصی (فارغ از صحت و سقم) و ایراد فراخوانی جهت دریافت پول برای خرید مواد اولیه تولید این واکسن و تهیه آن در کشور بعد از چند ساعت چند صد میلیون تومان حساب این میهمان ماه عسل شارژ شد.

 

حمایت وزیر بهداشت از اشکی

این اتفاق تا جایی پیش رفت که بالاترین مقام بهداشتی و درمانی کشور، یعنی قاضی‌زاده هاشمی وزیر بهداشت نسبت به آن واکنش نشان داد و بعد از بستن پیام‌گیر صفحه شخصی خود در پی هجوم سوالات مردمی در ارتباط با این واکسن طی یادداشتی خاطرنشان کرد: «از ملت شریف ایران هم خواهش می‌کنم به شایعات توجه نکنند و به‌هیچ وجه تحت تاثیر القائات مختلف در فضای مجازی قرار نگیرند. از همه شخصیت‌های حقیقی و حقوقی که تریبونی در اختیار دارند و اصحاب رسانه خواست به هیچ دلیلی، سلامت مردم را به اغراض گروهی و سیاسی آلوده نکنند.» البته این در حالی بود که شاکله اصلی انتقادات به این موضوع از منظر علمی و بر مبنای اولویت‌های سلامت کشور بوده است نه ایرادات سیاسی.

 

تبلیغ این واکسن بیشتر جنبه درآمدزایی دارد تا دغدغه بهداشتی درمانی

فارغ از موضوعات طرح‌شده در رسانه‌ها و جهات مختلف پرداختی به این موضوع با یک جست‌وجوی ساده در فضای مجازی به عقبه این موضوع و احتیاج افراد به این واکسن می‌رسیم، به‌طوری که در سال ۹۲ مصطفی اقلیما، رئیس وقت انجمن مددکاری اجتماعی ایران اعلام کرد: «تاکنون حدود یک میلیون نفر در کشور به زگیل تناسلی مبتلا شده‌اند و هیچ درمانی برای آن وجود ندارد.» طی سال‌های ۹۱ تا ۹۲ این بیماری تا حدی شیوع یافته و از آن‌جا که از راه مقاربت انتقال پیدا می‌کند، سرعت شیوع آن بسیار زیاد است. سال گذشته روزانه یک تا دو نفر مبتلا به من مراجعه می‌کردند؛ در حالی که امسال روزی ۱۰ تا ۱۵ مرد مبتلا به من مراجعه می‌کنند.

 

بعد از خواندن این اظهارات با دکتر اقلیما تماس گرفتیم و او گفت: «آن وقت که ما این موضوع را بیان کردیم در حد هشدار بود، در حال حاضر هم این آمار افزایش یافته است اما در بین جمعیت فعلی کشور آمار قابل توجهی نیست و اینکه تزریق این واکسن ملاحظاتی دارد. این واکسن از همان وقت هم قیمت بالایی داشت و در حال حاضر و با وضعیت فعلی نرخ ارز هم قیمت بالایی دارد لذا نمی‌توان انتظار داشت بتوان به سرعت آن را فراگیر کرد و همه آن را تزریق کنند. تولید این واکسن هم در داخل امکان‌پذیر نیست و هزینه‌بردار خواهد بود اگر هم عزمی جهت تولید آن باشد نمی‌تواند از سوی یک دختر جوان و در یک برنامه تلویزیونی مطرح شود و باید از سوی نهادهای بالادستی و جایی مثل موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی پیگیری شود. این واکسن در حال حاضر در کشور دارای اولویت اصلی در روند بهداشتی و درمانی نیست و در قیاس با سایر بیماری‌هایی که سالانه تلفات زیادی در پی دارد درجه اهمیت پایین‌تری دارد.

 

به نظر بنده تبلیغ این واکسن روی آنتن زنده تلویزیون و در یک برنامه پربیننده و آن هم نه از سوی یک فرد متخصص، جز ‌انگیزه درآمدزایی و منفعتی برای عده‌ای چیزی نیست.» به گفته متخصصان تزریق این واکسن محدوده سنی خاصی دارد و نهایتا تا ۲۱ سالگی این تزریق اثربخش خواهد بود و بعد از آن هیچ‌فایده‌ای ندارد اما جمع‌آوری چند صد میلیونی پول بدون بیان این فیلتر و افزایش مراجعه افراد به آزمایشگاه‌ها و بیمارستان‌ها در سنین بالاتر برای تزریق این واکسن شائبه درآمدزایی را افزایش می‌دهد.

 

این واکسن در اولویت ۶۰ تا ۷۰ وزارت بهداشت است

همایون هاشمی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، بعد از بالا گرفتن موضوع واکسن HPV و دفاع شخص وزیر بهداشت از یک فرد غیرمتخصص واکنش نشان داد و گفت: «طرح اظهارات تخصصی از سوی افراد غیرمتخصص و غیرپزشک از تریبون‌های عمومی مورد تایید نیست و نباید با اظهارات غیرکارشناسی به نگرانی مردم دامن زد. باید بر اساس الگو، نیاز، استراتژیکی، میزان شیوع بیماری و تعداد مبتلایان برنامه‌ریزی برای تولید واکسن انجام شود و نمی‌توان بدون بررسی و مطالعات کارشناسی تولید و واردات واکسن‌ها را در دستور کار قرار داد. تولید این واکسن در اولویت ۶۰ تا ۷۰ وزارت بهداشت قرار دارد و در واقع نیاز به تولید واکسن پنوموکوک (سینه پهلو) و روتاویروس (عفونت کودکان) بیشتر دیده می‌شود البته مخالف تولید این نوع واکسن نیز نیستیم، اما در شرایط فعلی در اولویت قرار نداشته و نمی‌توان منابع تولید آن را تامین کرد.

 

HPV نوعی عفونت ویروسی است؛ واکسن آن در کشور موجود است و هیچ جای نگرانی وجود ندارد؛ جزء بیماری‌های نگران‌کننده نیست و واکسیناسیون آن جنبه پیشگیرانه دارد، بنابراین مردم نباید به چنین شایعاتی توجه کنند و تحت تاثیر تبلیغات رسانه‌ای قرار گیرند، می‌طلبد وزارت بهداشت اطلاعات مناسبی را در مورد این ویروس ارائه کند تا از نگرانی مردم کاسته شود.»

 

نگرانی از اظهارات غیرکارشناسی

علی واشقانی، رئیس اداره بیولوژیک سازمان غذا و دارو در این ارتباط با انتقاد از اظهارات غیرکارشناسی درباره واکسن HPV گفت: «باید توجه کرد اینکه یک فرد غیرمسئول در یک شبکه سراسری صحبت می‌کند، بدون اینکه مسئولیت یا اطلاعات کافی در این حوزه داشته باشد، مورد تایید ما نیست و ما هم در این زمینه اعتراض داریم؛ این واکسن به میزان کافی به کشور وارد می‌شود و افراد دارای شرایط خاص می‌توانند طبق تشخیص پزشک آن را تزریق کنند.

 

در عین حال ما هم پیگیر ورود این واکسن به برنامه واکسیناسیون کشوری هستیم اما ابتدا باید واکسن‌هایی را وارد این برنامه کنیم که اولویت بیشتری برای کشور دارند.» دکتر سیدعلی آذین، متخصص پزشکی اجتماعی، روان‌درمانگر جنسی و عضو هیات‌علمی و رئیس پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاد دانشگاهی در این ارتباط گفت: «در جامعه ما به دلایلی هنوز نمی‌توان چنین رویکردی داشت؛ اول آنکه به نظر نمی‌رسد شیوع فعلی به اندازه جوامع غربی باشد؛ اگرچه می‌دانیم با تغییر الگوی رفتار جنسی با افزایش شیوع مواجه هستیم. دوم آنکه هزینه سه نوبت تزریق واکسن برای بخش بزرگی از جامعه هنوز در توان نظام سلامت کشور نیست و شاید توجیه کافی نیز نداشته باشد.» دکتر آذین در ادامه ضمن تایید وجود و استفاده از این واکسن و بیان ملاحظاتی که در بند قبلی ذکر کرده بود، افزود: «به نوع معرفی و تبلیغ این واکسن در یک برنامه تلویزیونی انتقاد دارم، چراکه چنین موضوعی باید در یک برنامه تخصصی و از سوی فرد متخصص بیان شود.»

 

موافق سلامت، مخالف سوءاستفاده و منفعت‌طلبی

تا اینجا و بعد از گفت‌وگو با متخصصان و کارشناسان این حوزه اکثریت افراد به وجود و استفاده این واکسن در بسیاری از کشورها اذعان کرده‌اند.

 

در کشور ما هم مانند سایر کشورها هم بیماران محتاج به استفاده از این واکسن و هم خود واکسن موجود است لذا افرادی که به تزریق آن احتیاج دارند می‌توانند تحت نظر و دستور پزشک نسبت به تزریق آن اقدام کنند. قیمت بالا و هزینه‌بر بودن تولید و حتی تهیه این واکسن در کشور از علل اصلی تعویق تولید و تزریق فراگیر آن در کشور است، اما عدم اولویت بودن این موضوع در بین موضوعات بهداشتی و درمانی فراگیر‌تر و همچنین بیان و تبلیغ آن از سوی افراد غیرمتخصص و بدون اطلاع و البته با داستان‌سرایی و بیان اظهارات مطلق و غیرواقعی (هیچ واکسنی تضمین صددرصدی ندارد و همین واکسن هم در کاتالوگ خود این پیام را به مخاطب می‌دهد که هیچ قولی نمی‌دهیم که این واکسن شما را ایمن کند!) شائبه ‌انگیزه مادی و درآمدزایی جریانی خاص را تقویت می‌کند و مراجعات زیاد افراد برای تهیه آن به آزمایشگاه‌ها و انتقال چند صد میلیون پول در عرض چند ساعت به حسابی برای خرید و تولید این واکسن به این موضوع دامن می‌زند.

 

ادعای کذب یاسی اشکی در ارتباط با یک بیماری ناشناخته، عدم بیان عوارض این واکسن در صورت وجود، ارتباط این موضوع با مفاد سند توسعه پایدار، وقوع سونامی سرطان دهانه رحم، تجویز همگانی این واکسن بدون بیان ملاحظات و... شائبه‌هایی است که رسانه‌ها هریک در حد توان به آنها پرداخته‌اند اما می‌توان با نگاهی به آمار بیماری‌های شایع و پرتلفات کشور (بیماری‌های قلبی، دیابت، فشار خون و... ) بیان کرد که HPV با هر درجه‌ای از اهمیت در بین بیماری‌هایی که عنوان شد دارای اهمیت و جایگاه پایین‌تری است و‌ انگیزه‌ای غیر از‌ انگیزه بهداشتی و درمانی محرک این فضای پیگیر جهت تزریق واکسن HPV است.

 

ابوالقاسم رحمانی روزنامه‌نگار

 

newspaper.fdn.ir
  • 12
  • 1
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش