به گزارش مهر، مریم حضرتی، در گردهمایی مدیران بیمارستانی و مدیران پرستاری بیمارستان های سراسر کشور، اظهار داشت: شاید صحبت کردن از منابع و مدیریت آن، در ابتدا ساده و شفاف به نظر بیاید، اما با دقت بیشتر و ارزیابی و مروری بر انتخاب ها و تصمیم گیری های درست و نادرست خود، در می یابیم که ریشه مهمی از اشتباهاتمان را باید در درک ضعیف یا نادرست از مفهوم منبع جست و جو کنیم. البته ریشه مشکلات همواره در درک ضعیف از مفهوم منبع نیست و موارد بسیاری می توان یافت که منابع را به درستی تشخیص داده ایم، اما در مدیریت منابع و سرمایه گذاری و استفاده از منابع دچار خطا شده ایم. زمان، انرژی، دانش، اطلاعات، مهارت، منابع انسانی، منابع مالی، مشتریان و اعتماد میان انسان ها از جمله این منابع هستند.
وی، رویکردهای جدید و تجربیات بین المللی در تامین منابع مالی، ساخت، تجهیز و بهره برداری از بیمارستان ها و مراکز درمانی را برشمرد و گفت: استفاده از تکنولوژی های نوین در طراحی، ساخت و تجهیز بیمارستان های آینده، ایجاد بیمارستان های امن و پاسخگو در مواقع بحران، حوادث و بلایا، رویکردهای بهینه کاهش مصرف انرژی در بیمارستان ها، مهندسی نگهداشت و مدیریت منابع فیزیکی و تجهیزات بیمارستان ها، رویکردهای جدید و تجربیات بین المللی در سرمایه گذاری و راهکارهای افزایش مشارکت های مردمی در بخش سلامت، استفاده از بازارهای نوظهور فرصت های سرمایه گذاری در سلامت مثل گردشگری سلامت از جمله این رویکردها هستند.
حضرتی در ادامه تصریح کرد: بخش سلامت با توجه به گستردگی خدمات و اهمیت و اهداف خود برای دستیابی هر چه بیشتر به سلامت برای همه و عدالت اجتماعی، نیازمند تربیت و توزیع نیروی انسانی در تمام گستره زمانی و مکانی مورد نیاز افراد جامعه است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه در نظام سلامت، نیروی انسانی کارآمد مهمترین سرمایه برای تولید و ارائه خدمات است، بیان کرد: بهره گیری از تکنولوژی های بهداشتی و درمانی جهت مدیریت و تدارک خدمات بدون وجود نیروی انسانی شایسته و مناسب، عملا امکان پذیر نیست. عواملی مانند افزایش تقاضای جامعه برای دریافت خدمات بهداشتی و درمانی، چالش های مربوط به تامین مالی بخش سلامت، افزایش گستره جهانی شدن، جذابیت علمی و تکنولوژیکی کشورهای پیشرفته و بازارهای بین المللی سلامت و خروج نیروهای متخصص از کشور، روند روبه رشد نرخ بازنشستگی ها و در نتیجه خروج نیروی فعال از سازمان، اهمیت توجه به نقش برنامه ریزی عرضه و تقاضای نیروی انسانی را در ساماندهی وضعیت منابع انسانی پر رنگ تر نموده است، که تدوین سند ملی تقاضای منابع انسانی بخش سلامت با هدف ایجاد یک نگرش بلندمدت (افق۱۴۰۴) در همین راستا است.
وی ادامه داد: طرح تحول سلامت، یکی از بزرگ ترین دستاوردهای اجتماعی دولت یازدهم و دوازدهم بوده است که برای ادامه طرح تحول سلامت نیازمند مدیریت صحیح منابع، سطح بندی خدمات، استفاده از راهنماهای بالینی، استقرار نظام ارجاع، سرمایه گذاری بیشتر روی پیشگیری و آموزش، توسعه بیشتر مراکز مشاوره و مراقبت های پرستاری در منزل هستیم.
به گفته حضرتی، افزایش بار بیماری های مزمن و غیر واگیر که نیاز به مراقبت های طولانی مدت دارند، افزایش هزینه های بستری در بیمارستان، افزایش عوارض ناشی از بستری در بیمارستان مانند عفونت های بیمارستانی، تمایل افراد برای ماندن در کنار خانواده و محیط منزل، کمبود تخت های بیمارستانی برای مراقبت مناسب باعث شده که نظام های سلامت در دنیا به سمت ایجاد و گسترش مراکز مشاوره و مراقبت های پرستاری در منزل بروند.
وی در ادامه افزود: در کشور ما نیز طبق برنامه ششم توسعه، وزارت بهداشت مکلف است در اجرای «نظام خدمات جامع و همگانی سلامت» با اولویت بهداشت و پیشگیری بر درمان و مبتنی بر مراقبت های اولیه سلامت از گروه پرستاری در ارائه مراقبت های پرستاری و پیشگیری و آموزش در سطح جامعه و منزل بکار گیرد.
- 16
- 1