دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۲:۱۸ - ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۵۰۳۱۴۹
حوزه بهداشت و رفاه

روانپزشکان به دلیل کمبود حاد دارو به وزیر نامه نوشتند

بیماران بی‌پناه قربانی شرکت‌های سودجو

دارو,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
روانپزشکان به دلیل کمبود حاد دارو به وزیر نامه نوشتند. یکی از امضاکنندگان نامه می‌گوید: این‌بار مسائل ارزی و تحریم در میان نیست و ماجرا دخالت بی‌رویه شرکت‌های دارویی در روند تولید و توزیع داروهای روانپزشکی است.

خبر کمبود برخی داروها جدید نیست و سال‌های گذشته هم اخباری در این حوزه داشتیم. تحریم‌ هم همچنان مزید بر علت بوده که بیماران مختلف با بیماری‌های گوناگون گرفتار صف‌های طولانی و دلالان دارو شوند و زندگیشان برای مدتی طولانی درگیر این وضع شود.

حالا در جدیدترین خبر کمبود برخی از داروهای روانپزشکی نگرانی روانپزشکان را به دنبال داشته و آنها در نامه‌ای سرگشاده به وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در روزهای اخیر از او خواسته‌اند که وارد میدان شود و فکری به حال بیماران رنجور و همراهانشان کند؛ همراهانی که بیشتر از بیماران درگیر استرس کمبود دارو هستند و حالا می‌توان شرایط آنها را هم وخیم دانست. در بخشی از این نامه آمده که «متاسفانه داروی داخلی چون فلوکستین که در درمان اختلالاتی چون افسردگی، اختلالات اضطرابی و وسواس کاربرد دارد در بازار وجود ندارد و داروی مهمی همانند کربنات لیتیوم که داروی اصلی در درمان بیماری دوقطبی است، هم بسیار کمیاب شده است، بماند که دارویی چون متیل‌فنیدیت یا همان ریتالین که داروی درمان بیش‌فعالی و نقص توجه کودکان و نوجوان است، ماه‌هاست کمیاب است.»  

در ادامه این نامه آمده که به این فهرست می‌توان داروهای دیگری را اضافه کرد و علاوه بر آن باید گفت کمبود دارو، داروخانه‌ها و مراکز درمانی را وادار به سهمیه‌بندی داروها کرده است و این در حالی است که اختلالات روانپزشکی معمولا  به درمان درازمدت نیاز دارد. «همچنین کاهش یا احتمال کمبود دارو برای هر بیماری یا خانواده بیمار استرس فوق‌العاده آزارنده و مضر به همراه دارد و در این نوع بیماری‌ها که استرس به‌ عنوان عامل مهم عود بیماری است، اثر مخرب‌تری ایفا می‌کند.»

حالا امیرحسین جلالی‌، روانپزشک که ازجمله افرادی است که پیگیر این نامه است، می‌گوید که اکنون در حال جمع‌آوری امضا هستند تا بعد از رسیدن به حد مشخصی نامه برای آقای نمکی ارسال شود. او در پاسخ به این پرسش که مشکل اصلی حال حاضر بازار داروهای روانپزشکی آیا به تحریم و وضع ارزی مربوط می‌شود هم می‌گوید که «ظاهرا فقط مسائل ارزی و تحریم در میان نیست. آن‌طور که از خود وزرات بهداشت اطلاعاتی به ما رسیده، ماجرا دخالت بی‌رویه شرکت‌های دارویی در روند تولید و توزیع داروهای روانپزشکی است؛ چرا که این شرکت‌ها از واردات دارو منفعت می‌برند و تولید به ضرر آنهاست و واسطه‌هایی در میان است که نشان از فساد موجود در این‌باره است».

او می‌گوید که بحث دارو در کنار غذا بحثی استراتژیک است و همان‌طور که می‌دانیم شورای عالی سلامت  و امنیت غذایی داریم که مسئول رصد این موارد است و حاکمیت هم به این موضوع اذعان دارد که «این امر با امنیت کشور گره خورده و مشکلات سیاسی-اجتماعی ناشی از آن را نمی‌توان کوچک شمرد».

انتقاد دیگری که در این نامه آمده این است که «از مردم و متخصصان نمی‌توان کمبودها و مشکلات را پنهان کرد و گفتن این‌که مشکل نداریم گره از کار باز نمی‌کند و تنها بر میزان بی‌اعتمادی و ناامنی اضافه می‌کند؛ همین بی‌اعتمادی هم عامل احتکار دارویی در خانه‌ها شده است. بنابراین پیشنهاد ما این بود که دیالوگی بین مردم، متخصصان و متولیان شکل گیرد.»

این اتفاق اما نخستین‌باری نیست که بیماران اعصاب و روان و پزشکانشان را درگیر می‌کند. ‌سال ١٣٩١ هم کمبود داروهای این حوزه و عدم تولید و توزیع داروهای داخلی بیماران را با معضل خرید داروی خارجی درگیر کرد؛ آن هم در شرایط تحریم. جلالی درباره آن تجربه می‌گوید که «البته باید بدانیم این تحریم با آن تحریم فرق دارد. الان همه می‌دانیم تحریم جدی است و همین جدی‌بودن تحریم باعث شده تولید و تهیه از بازارهای جایگزین هم سخت‌تر شود. روانپزشکان پیش از این هم برای بهبود وضع و همراهی با بیماران و همراهانشان نامه‌نگاری کرده‌اند؛ نمونه دیگرش‌ سال گذشته بود که گروهی از روانپزشکان ایرانی نامه‌ای به  روانپزشکان آمریکایی نوشتند و شرایط روانی - اجتماعی ناشی از تحریم‌ها و وضع داروهای روانپزشکی را به‌عنوان موضوعی ملموس  برای همکاران خود شرح دادند. جلالی درباره آن تجربه هم می‌گوید که «آن نامه بازتاب‌های گسترده بین‌المللی داشت و روزنامه‌های گاردین و نیویورک‌تایمز به آن پرداختند و حتی با نویسندگان نامه هم مصاحبه شد اما این‌بار به نظر می‌رسد دست ما در ارتباط با جامعه جهانی بسته است و با وجود ارسال نامه برای نهادهای مرتبط برخورد رسمی از طرف مقابل نداشتیم و صرفا برخوردها شفاهی بود و زمانی که در کنفرانس‌ها و در کشورهای دیگر همکاران خود را می‌دیدیم، از وضع پیش‌آمده اظهار تاسف می‌کردند.»

به گفته جلالی آن‌چه در حال حاضر مهم است، این است که بیماران ما بی‌پناه هستند و از هیچ تلاشی برای بهبود اوضاع و قوت قلب به آنها نباید سر باز زد.

shahrvand-newspaper.ir
  • 12
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش