شنبه ۳۰ تیر ۱۴۰۳
۱۶:۰۴ - ۱۵ مهر ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۷۰۳۷۷۵
حوزه بهداشت و رفاه

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت:

مصرف سیگار در زنان در حال افزایش است/باورهای غلط درباره قلیان

مصرف دخانیات,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: مصرف سیگار در سال‌های اخیر روند تقریبا ثابتی را در مردان طی کرده، اما در زنان این آمار در حال افزایش است و در حال حاضر ۱۴ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال مصرف کننده انواع محصولات دخانی هستند.

به گزارش وزارت بهداشت، بهزاد ولی زاده روز یکشنبه در حاشیه برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که در ستاد وزارت بهداشت برگزار شد، افزود: حدود ۱۰.۱ درصد گروه سنی ۱۸ سال به بالا، مصرف کننده سیگار به صورت روزانه هستند که ۲۰ درصد را مردان و یک درصد زنان را شامل می شوند.

وی بیان کرد: ما برای اینکه بتوانیم به تعهدات خود به سازمان جهانی بهداشت مبنی بر کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ دست پیدا کنیم باید نسبت به اجرای قانون نیز متعهد شویم. زیرا مصرف دخانیات عاملی برای مصرف سایر مواد دخانی بوده و فرد را مستعد مصرف سایر مواد دخانی می کند.

باورهای غلط درباره قلیان

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: امروزه قلیان یکی از مهمترین معضلات ما در عرصه کنترل دخانیات محسوب می شود.  متاسفانه خانواده ها  تصور می کنند قلیان ها به دلیل اسامی میوه ای و عطر شیرینی که دارند، ضرری نداشته و در دورهمی های خانوادگی از این وسیله به راحتی استفاده می کنند.

وی ادامه داد: همچنین باورهایی غلط مثل اینکه دود از آب عبور می کند و ضرر ندارد نیز مطرح می شود. در حالی که اتفاقا آب باعث می شود دود راحت تر و بیشتر وارد حلق و ریه ها شود.  همچنین باورهایی وجود دارد مبنی بر اینکه تنباکوهای میوه ای برای بدن مفید هستند و باعث شده مصرف قلیان در بین مردم افزایش یابد،  غافل از اینکه عطر و طعم توتون و تنباکوها نه تنها طبیعی نبوده، بلکه شیمیایی است.

سالانه ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند

ولی زاده اظهار داشت: وزارت بهداشت در سال ۹۳ در ستاد کشوری کنترل دخانیات مصوبه ای را تدوین کرد که بر اساس آن افزودن عطر و طعم به مواد دخانی را ممنوع اعلام کرده و آن را مصداق تبلیغ تعریف کرد، بنابراین در سال ۹۵ وزارت صنعت این مسأله را به تولیدکننده ها ابلاغ کرد و این تولیدکننده ها به دیوان عدالت اداری شکایت کردند و دستور توقف طرح را گرفتند و بعد از آن، وزارت بهداشت در سال ۹۶ توانست دیوان عدالت اداری را قانع کند که کاربرد عطر و طعم در محصولات دخانی ضرر داشته و این بخشنامه کاملا درست است.  

وی ادامه داد: در نهایت دیوان به نفع وزارت بهداشت رای داد،  اما از سال ۹۶ تاکنون این مصوبه اجرا نشده و عملا دست هایی در کار است که اجازه نمی دهند سیاست های وضع شده در جهت کنترل مصرف دخانیات تاثیر خود را بر کاهش مصرف بگذارند. وزارت بهداشت در این عرصه به تنهایی عمل می کند و ضرورت دارد که سایر ارگان ها و دستگاه ها درکنار وزارت بهداشت دغدغه کاهش مصرف دخانیات در کشور را دنبال کنند. زیرا سالانه ۶۰ هزار نفر در اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می دهند و تعداد زیادی نیز در اثر مواجهه با دود دخانیات، دچار بیماری و مرگ می شوند.

وی ادامه داد: کاربرد عطر و طعم باعث نرمی تنباکو می شود، اما این نرمی به معنی بی خطر شدن آن نیست. ضمن اینکه دود بیشتری تولید می کند و خطرات و مضرات آن هم بیشتر می شود.

اماکن عرضه قلیان نباید خصوصی شوند

ولی زاده درباره استفساریه خروج قهوه‌خانه‌ها از فهرست اماکن عمومی نیز گفت: اخیرا برخی از نمایندگان مجلس طرحی را در مجلس عنوان کردند که اماکن عرضه کننده قلیان به اماکن خصوصی تبدیل شود، در حالی که خصوصی شدن این اماکن باعث می شود دیگر وزارت بهداشت نتواند بر آنها نظارت کند و اتفاقا استفاده از قلیان افزایش می یابد. این اقدام منجر شد که تعداد دانشگاه هایی که منع مصرف دخانیات را در حوزه تحت پوشش خود داشتند از ۳۲ دانشگاه به ۱۱ دانشگاه کاهش پیدا کند. این مصوبه نگران کننده است و تاثیر بدی بر افزایش مصرف داشته و اجازه نمی دهد به هدف خود که کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات تا سال ۱۴۰۴ است، دست یابیم. این استفساریه در حال حاضر منتظر رای شورای نگهبان است.

کنوانسیون کنترل دخانیات

ولی زاده گفت: جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۸۴ به کنوانسیون کنترل دخانیات سازمان جهانی بهداشت ملحق شد و در سال ۱۳۸۵ قانون جامع کنترل دخانیات توسط مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و یک سال بعد، آیین نامه اجرایی این قانون توسط هیات دولت تصویب شد.

وی افزود: از زمانی که قوانین کنوانسیون در ایران تصویب و در جهت کاهش عرضه و تقاضای دخانیات اقداماتی انجام شده،  طبق این معاهده بین المللی گزارشاتی را در مورد روند پیشرفت برنامه ها و روند اجرای مفاد کنوانسیون با جزییات مربوط به هر ماده به سازمان جهانی بهداشت ارسال می کنیم. ایران یکی از کشورهای موفق در اجرای کنوانسیون کنترل دخانیات طبقه بندی شده و در گزارشات سازمان جهانی بهداشت از ایران به عنوان کشور موفق در اجرای این کنوانسیون یاد شده که مستندات آن نیز موجود است.

برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات

ولی زاده درباره برگزاری کارگروه مشورتی کنترل دخانیات اظهار داشت: برگزاری این جلسه نیز با هدف تشریح گزارشات منتشر شده جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی بهداشت در موضوع کنترل دخانیات است. این گزارشات در حضور اعضای کارگروه مشورتی کنترل دخانیات که نمایندگانی از دستگاه های مختلف هستند ارائه شد تا بتوانیم نقطه نظرات دستگاه های مختلف را نسبت به این گزارشات و با توجه به وضعیت موجود جمع آوری کنیم و از این نظرات و راهکارها در پیشبرد و تقویت برنامه ها بهره بگیریم.

  • 9
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش