
به گزارش ایسنا، یکی از مهم ترین فاکتورها در اپیدمی ها، فاکتور R۰ یا میزان مولد پایه است؛ به این معنا که به طور میانگین هر شخص آلوده توانایی انتقال ویروس به چند نفر دیگر را دارد؟ به عنوان مثال R۰ آنفلوآنزا ۱.۳ است و R۰ کووید ۱۹ بین ۲ تا ۲.۵ متغیر است.
تفاوت R۰ کرونا و بیماری آنفولانزا در نگاه اول چندان بنظر نمی رسد، مخصوصا زمانی که با بیماری های واگیرداری مانند سرخک مقایسه می شوند. سرخک یکی از واگیردارترین بیماری های شناخته شده است؛ چرا که تنها یک بیمار می تواند ۱۲ تا ۱۸ نفر دیگر را آلوده کند؛ از طرفی بسیاری از علائم بیماری آنفلوآنزا و کرونا (corona) مشابه یکدیگر هستند. تب، سرفه، بدن درد و خستگی و التهاب ریه از جمله موارد مشترک میان علایم این دو بیماری است.
با در نظر گرفتن عدد R۰ آنفلوآنزا متوجه می شویم هر فرد میتواند در مرحله اول یک تا دو نفر را الوده کرده و و پس از ۱۰ مرحله انتقال بیماری نیز ۵۶ نفر آلوده خواهند شد. این در حالیست که با در نظر گرفتن عدد ۲ برای R۰ کرونا، هر یک بیمار میتواند در مرحله اول دو نفر را به ویروس مبتلا کند که پس از ۱۰ مرحله ۲هزار و ۴۷ نفر به این بیماری مبتلا خواهند شد.
چرا باید کرونا را جدی بگیریم؟
آنفلوآنزای فصلی هر ساله حدود ۶۰ هزار نفر را در آمریکا به کام مرگ می کشاند؛ در حالیکه در ماه مارس گذشته، کووید ۱۹ توانست ۳۴هزار نفر را در کل دنیا به کام مرگ بکشاند؛ این در حالیست که محققان معتقد هستند این عدد افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
اولین تفاوت اصلی انفلوآنزا و کووید ۱۹ دوره کومون آن ها است؛ یعنی از زمانی که ویروس کرونا وارد بدن فرد شود تا زمانی که علائم بالینی آشکار شود، حداقل ۵ روز طول می کشد و حتی ممکن است این دوره گاها تا ۱۴ روز نیز افزایش پیدا کند. دانشمندان بر این باورند در بیشتر روزهای دوره کومون یا نهفتگی بیماری فرد مبتلا میتواند ناقل بیماری به سایرین باشد. این در حالیست که دوره نهفتگی انفلوآنزا تنها ۲ روز است؛ یعنی در روز اول آلوده شده و روز بعد متوجه ظهور علائم بیماری خواهید شد.
از سوی دیگر برخی افراد در در برابر آنفلوآنزا به بیماری ایمن هستند که این میتواند به علت تزریق واکسن یا سابقه ابتلا به آنفلوآنزا در گذشته باشد که این دو مورد میتواند منجر به توقف انتقال بیماری شود؛ پس در صورتی که شخصی به آنفلوآنزا مبتلا شود تنها کسانی را آلوده می کند که به این بیماری ایمن نیستند. در صورتی که افراد کافی در یک جامعه به بیماری مقاوم باشند می توانند مانند یک مانع در برابر بیماری ایفای نقش کنند.
کووید ۱۹ یک ویروس جدید است که هیچ یک از ما قبلا به آن مبتلا نشدیم و واکسن و دارویی نیز برای آن ساخته نشده است؛ این به آن معنا است که افراد مستعد بیشتری برای ابتلا به آن وجود دارند. پس وقتی یک فرد ناقل که خودش نیز اطلاعی از بروز بیماری در خود ندارد در تماس با افراد دیگر قرار می گیرد، این توانایی را دارد که ویروس را مانند یک آتش بین سایرین پخش کند. از طرفی تنها دو درصد افراد مبتلا به آنفلوآنزا نیاز به بستری پیدا می کنند؛ در حالی که ۲۰ درصد افراد کرونا (corona) مثبت شرایط اینچنینی پیدا خواهند کرد.
بر اساس اعلام کانال خبری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشمندان معتقد هستند تنها عامل فعلی بازدارنده از ابتلا به ویروس رعایت نکات بهداشتی و کاهش تماس با دیگران است؛ چراکه هنوز واکسن و داروی کووید ۱۹ ساخته نشده است.
- 12
- 4