« آبتین حیدرزاده» سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از ابتلای ۱۳ گیلانی به بیماری فصلی فاسیولا خبر داد و از مردم خواست از مصرف فرآورده ها با سبزی های محلی خودداری کنند.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلانبیان کرد :بیماری فاسیولا به علت وجود سبزی های محلی ازجمله« چوچاق» و« خالی واش» و عادت استفاده مردم، یکی از بیماری های رایج در استان گیلان است.
وی بیان کرد:تمامی مراکز درمانی و پزشکان در گیلان نسبت به شیوع بیماری فاسیولا آگاه هستند. این بیماری در ۲ مرحله( از اواخر اردیبهشت ماه تا پایان خرداد و از مهرماه تا آبان ) رایج است و با درگیرکردن کبد (Liver) و ایجاد خارش و تب ظهور و بروز می کند.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان افزود:تا به حال ۱۳ نفر از گیلانیان بنا بر اعلام نتایج مثبت ازمایش ها مبتلابه بیماری فاسیولا شده اند و احتمال افزایش آن در آينده نیز وجود دارد.
حیدرزاده ادامه داد :بیماری فاسیولا بیماری انگلی و غیر واگیر است و همچون بیماری کووید ۱۹ با عطسه و سرفه و سایر شیوه های انتقال، منتقل نمی شود، اما برای پیشگیری از بیماری فاسیولا، گیلانیان حتی المقدور نباید از سبزی های خام مصرف کنند و در صورت استفاده باید سبزی های کاملاً پخته و یا در در برابر افتاب کاملا خشک شده ، مصرف شوند.
او توضیح داد:نمی توان با شست وشو، بیماری فاسیولا را از سبزی های محلی به دلیل تبدیل طولانی مدت متاسرکرهای فاسیولا به کرم از بین برد، زیرا این بیماری برعکس میکروب های اسهال خونی، وبا و تیفوئید با شست وشوی سبزی های با محلول های غلظت پائین پرکلرین و یا سایر مواد شوینده های توصیه شده مخصوص سبزی ها از بین نمی رود.
سرپرست معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان گفت:« زیتون پرورده» و« نمک سبز» از ۲ محصول پرمصرف گیلانیان در فصل فعلی است که در آنها از سبزی های محلی استفاده می شود.
حیدرزاده عنوان کرد :باتوجه به بارش های کنونی ودر پی آنشیوع بالای فاسیولا، تأکید می شود مردم از مصرف سبزی های محلی در فراورده های مذکور حتی المقدور پرهیز کنند و یا ترجیحاً از سبزی های کشت شده در حیات خانه های خود که تنها با آب سالم غیر رودخانه ای تغذیه شده است، مصرف داشته باشند.
حیدرزاده گفت:چنانچه فرآورده های سبزی های محلی گیلان از خارج تهیه شده، توصیه می شود این محصولات قبل از استفاده در فریزر با دمای ۲۰- درجه تا ۳ روز نگه داری و سپس مصرف شوند. زیرا فقط فاسیولا در دمای فریزر از بین می رود.
گندیدگی کبد
فاسیولوزیس که به نامهای فاسیو لیازیس ، فاسیولازیس، دیستوماتوز فرسایش کبد و گندیدگی کبد نیز نامیده میشود در فارسی بنام کپلک کبد گوسفند معروف است. فاسیولوزیس یک بیماری مهم انگلی کرمی است که توسط دو نوع ترماتد به نامهای فاسیولا هپاتیکا و فاسیولا ژیگانتیکا ایجاد میگردد. پراکندگی این دو نوع کرم در نقاط مختلف جهان متفاوت است. میزبانهای نهایی این انگل طیف وسیعی دارد و بسیاری از پستانداران علفخوار و انسان را در بر میگیرد. حلزونهای آب شیرین به عنوان میزبان واسط در چرخه زندگی انگل بهشمار میآیند. اخیراً خسارت اقتصادی ناشی از این بیماری در سراسر جهان۳/۲ میلیارد دلار آمریکا برآورد شدهاست. این بیماری اکنون دیگر یکی از بیماریهای انسان بهشمار میآید و بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت حدود ۲/۴ میلیون نفر به فاسیولا آلوده بوده و ۱۸۰ میلیون نفر دیگر نیز در خطر آلودگی به آن قرار دارند.
- 10
- 2