جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۰:۲۳ - ۰۴ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۰۲۳۱
حوزه بهداشت و رفاه

تشخیص دیرهنگام کم‌کاری تیروئید باعث کم هوشی کودکان می‌شود

کم‌کاری تیروئید,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
تشخیص دیرهنگام کم‌کاری تیروئید باعث کم هوشی کودکان می‌شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به این که ارتباط معکوسی بین سن شروع درمان کم کاری تیروئید و ضریب هوشی نوزاد وجود دارد، گفت: تأخیر در تشخیص و عدم درمان بموقع این بیماری با ضریب هوشی کمتری در نوزاد همراه خواهد بود.

به گزارش ایرنا، چهارم خردادماه مصادف با ۲۴ می روز جهانی تیروئید نامیده شده است. اهداف این نام گذاری، افزایش سطح آگاهی مردم از بیماری های تیروئید و عوارض آن ها و همینطور راههای پيش‌گيري و درمان بیماری های غده تیروئید عنوان شده است.

برای این منظور هر سال یکی از عناوین بیماری های غده تیروئید بعنوان شعار آن سال اعلام و در مجامع و انجمن های علمی اکثر کشورهای جهان برای صاحبان حرف پزشکی و آحاد جامعه مورد بحث قرار می گیرد.

شعار روز جهانی تیروئید سال ۲۰۲۰ میلادی، سلامت تیروئید مادر و بچه(Thyroid issues:mother and baby) انتخاب شده است.

غده تیروئید یکی از بزرگ ترين غدد درون ریز بدن است. این غده پروانه ای شکل در ناحیه جلو گردن واقع شده است. هورمون های تیروئید بر اعمال حیاتی بدن تأثير داشته و سوخت و ساز بدن را تنظیم می کنند. بدین ترتیب سلامت غده تیروئید بی نهایت با اهمیت تلقی می شود.

حسین دلشاد، فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم روز یک شنبه در این رابطه به ایرنا گفت: یکی از دلایل مهم عقب ماندگی ذهنی در نوزادان کم کاری تیروئید است. کم کاری غده تیروئید نوزادان رایج ترین اختلال مادر زادی غدد درون ریز و بعد از کمبود ید شایعترین علت قابل پيش‌گيري ابتلا به عقب ماندگی ذهنی است.

او افزود :شیوع آن در کشورهای غربی یک مورد از هر سه تا چهار هزار تولد را است ولی در بعضی از کشورهای خاورمیانه شیوع آن بالاتر است. این بیماری در کشور ایران شیوعی معادل دو تا پنج نوزاد در هر هزار مورد تولد زنده دارد.

کم‌کاری تیروئید,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

دلشاد بیان داشت: از علل شایع کم کاری مادرزادی غده تیروئید نوزادان، عدم تشکیل غده تیروئید، غده تیروئید نابجا، نقص تکاملی غده تیروئید، اختلال ژنتیکی در چگونگی سنتز و ترشح هورمون های تیروئید و کمبود شدید ید در مادر حامله است.

او ادامه داد: اغلب نوزادان مبتلا بدون علائم بوده یا تظاهرات بالینی معدودی دارند. بعلاوه اکثر موارد این بیماری بصورت تک گیر (sporadic) بوده و بدین ترتیب نمی توان احتمال داد که کدام نوزاد دچار این بیماری می شود.

دلشاد اظهار‌کرد: برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی غده تیروئید نوزادان با هدف تشخیص هر چه سریعتر این بیماری با اندازه‌گیری هورمون TSH یا T۴ در یک نمونه خونی که در روز دوم یا پنجم بعد از تولد از پاشنه پای نوزاد گرفته می شود، امروزه در اکثر کشورهای جهان به مرحله اجرا درمی آید.

فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم اظهار‌کرد: ۳۷ میلیون (۲۹ درصد) از ۱۳۰ میلیون تولد نوزاد زنده در سال در جهان تحت غربالگری قرار می گیرند و سالیانه ۱۲ هزار مورد کم کاری مادرزادی غده تیروئید نوزادان تشخیص داده می شود.

او گفت: بیش از ۶۰ سال از برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی غده تیروئید نوزادان در دنیا می گذرد. نخستین بار برنامه غربالگری در کبک کانادا در سال ۱۹۷۴ میلادی انجام شد. پس از مطالعات انجام شده اولیه در سال ۱۳۶۷ و ۱۳۷۶ در تهران و سال ۱۳۸۱ در اصفهان، برنامه کشوری به صورت پایلوت در سال ۱۳۸۳ در استان های اصفهان و بوشهر و در شهر شیراز انجام شد و مهر ماه سال ۱۳۸۴ برنامه در سیستم سلامت کشور ادغام شد. پروتکل برنامه غربالگری در ایران اندازه‌گیری هورمون TSHخون کامل از نمونه پاشنه پای نوزاد روی کاغذ فیلتر است.

دلشاد افزود: حدود یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون نفر در دنیا در معرض خطر ابتلا به بیماری های غده تیروئید بوده و حدود ۲۰۰ میلیون نفر نیز مبتلا به انواع بیماری های تیروئید هستند.

او ادامه داد: شیوع بیماری های غده تیروئید در دنیا قابل توجه بوده، این بیماریها اشخاص را در تمام سنین گرفتار کرده و طیف وسیعی از علایم و نشانه های بالینی را بوجود می آورند.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان داشت: ۶۰ درصد بیمارانی که با یک بیماری تیروئید مشغول زندگی هستند، از وجود بیماری خود اطلاع ندارند.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش