دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۳:۰۱ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۹ کد خبر: ۹۹۰۳۰۱۱۸۹
حوزه بهداشت و رفاه

امید به واکسن کرونا در سال جاری واهی است

قدرت ویروس کرونا در کشور کم نشده است/ نشانه های تروما در شرایط کرونایی را بشناسید

کرونا در ایران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت
عرفانی اظهار کرد: موج فعلی بیماری در کشور، موج اول بیماری است و هنوز این موج را پشت سر نگذاشتیم. با توجه به پهناوری کشور، این‌که هر کدام از نواحی در کدام قسمت موج اول قرار گرفته‌اند، تفاوت دارد.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: در پاساژهای ویروسی، احتمال کاهش قدرت ویروس وجود دارد، اما هیچ شواهدی در مورد کاهش قدرت ویروس کرونا در شرایط فعلی نسبت به اسفند ماه وجود ندارد.

حسین عرفانی روز شنبه در نشست خبری ویدیو کنفرانس که از وزارت بهداشت برگزار شد در پاسخ به سوال خبرنگار سلامت ایرنا درباره احتمال کاهش قدرت ویروس کرونا در شرایط فعلی افزود: ندانسته‌های ما در مقابل دانسته‌ها در مورد کووید ۱۹ به عنوان یک بیماری نوپدید بسیار بیشتر است و هنوز ابعاد بسیار متفاوتی از این بیماری و عامل بیماری‌زایی آن وجود دارد. تا جایی که شواهد و تجربه‌ها نشان می‌دهد، این بیماری همان بیماری کووید ۱۹ است که در چین اتفاق افتاده است. در این شرایط توانستیم علائم دیگری از این بیماری را هم در کنار علائم قبلی کشف کنیم.

وی ادامه داد: قبلا فقط علائم سرماخوردگی و گوارشی و سیستم کلیوی و ادراری بود. علائم عمومی مثل حس چشایی و بویایی، ضعف و بی اشتهایی و افسردگی هم حالا علائمی از درگیری با این بیماری است.

امید به واکسن کرونا در سال جاری واهی است

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار سلامت ایرنا درباره موج ویروس کرونا در فصل پاییز به همراه آنفلوآنزای فصلی گفت: این احتمال وجود دارد که با شروع فصل سرما و پاییز، با افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا درگیر باشیم. در این صورت هم آنفلوآنزای فصلی و هم کووید ۱۹ فصلی وجود خواهد داشت تا راهکارهای مبارزه با این بیماری از جمله واکسن در دسترس باشد. از طرفی امسال امید بستن به دسترسی به واکسن کووید ۱۹ واهی است.

موج کنونی کرونا، موج اول است

عرفانی اظهار کرد: موج فعلی بیماری در کشور، موج اول بیماری است و هنوز این موج را پشت سر نگذاشتیم. با توجه به پهناوری کشور، این‌که هر کدام از نواحی در کدام قسمت موج اول قرار گرفته‌اند، تفاوت دارد.

مراحل فاصله گذاری و قرنطینه در بیماری‌های واگیر

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: اجرای فاصله گذاری هوشمند به این دلیل بود که مردم هم بتوانند فعالیت روزانه خود را انجام بدهند و هم از ابتلا به بیماری پیشگیری کنند. اولین مرحله مقابله با بیماری، جداسازی بیماران است. وقتی در پاییز سال گذشته درگیر آنفلوآنزای فصلی بودیم، توصیه کردیم که افراد بیمار در منزل بمانند و اگر دانش آموز بیمار شده به مدرسه نرود. این بدیهی‌ترین راه کنترل همه‌گیری است. مرحله دوم قرنطینه است که باید فرد بیمار جداسازی شود و اگر با فرد سالم تماس داشته و در این تماس احتمال انتقال ویروس وجود داشته و فرد دریافت کننده هنوز وارد مرحله حاد نشده، فرد تماس یافته قرنطینه می‌شود. مرحله دیگر به فاصله گذاری اجتماعی بر می‌گردد و همه آحاد جامعه به شکلی با سایر افراد فاصله خود را حفظ می‌کنند. در این مرحله افراد نباید حضور بیهوده در جامعه داشته باشند و بهداشت دست و تنفس را جدی بگیرند.

عرفانی ادامه داد: مرحله چهارم، لاک داون یا حکومت نظامی یا تعطیلی جامعه است. این کار در برخی کشورها انجام شد و محدودیت بسیار شدیدی اعمال کردند که زندگی افراد را تحت الشعاع قرار می‌دهد. در این مرحله اگر کسی بخواهد نان بخرد، فقط مجوز دارد تا اولین نانوایی محله خود برود. محدودیت‌ها در این مرحله، زندگی را دشوار می‌کند.

فاصله گذاری مهم‌ترین راه مقابله با کروناست

وی بیان کرد: در شرایط فعلی، سه گانه خیلی مهم باید مورد توجه باشد تا با اجرای آن، با همه گیری بیماری کووید ۱۹ در کشور مقابله شود. اولین قسمت آن، فاصله گذاری اجتماعی است. همچنان همه مردم باید به شعار «در خانه بمانیم» پایبند باشند. فقط در دو مورد می‌توانیم از منازل خارج شویم. یکی انجام کار و فعالیت‌های اقتصادی و دوم رفع مایحتاج خانواده است. اگر برای این دو منظور هم از خانه خارج شویم، باید رعایت بهداشت دست و تنفس و رعایت فاصله گذاری باید انجام شود.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت ادامه داد: قسمت دوم، انجام تست و غربالگری در موارد مشکوک است تا به این ترتیب، بیماری را در مراحل اولیه کشف کنیم. با این اقدام می‌توان در مدت زمان کوتاه‌تری بیماران را شناسایی کرد. غربالگری باعث می‌شود بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شده و با اقدامات اولیه، امکان موارد خفیف به شدید کاهش خواهد یافت. همچنین با کاهش بستری در بیمارستان، احتمال مرگ و عوارض بیماری هم کاهش می‌یابد. در هفته‌های گذشته با بالا رفتن غربالگری و تست‌های آزمایشی، موارد بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شده است.

عرفانی گفت: قسمت سوم این است که با افراد بیمار یا افرادی که با آنها در ارتباط بودند، برخورد منطقی به معنی جداسازی انجام شود. به این ترتیب، احتمال انتقال بیماری کاهش یافته و چرخه آن می‌شکند.

وی افزود: این بیمار در صورتی کنترل می‌شود که عزم ملی وجود داشته باشد و توصیه‌های بهداشتی و پیشگیری رعایت شود.

کاهش حساسیت مردم در رعایت موارد بهداشتی

عرفانی اظهار کرد: در هفته‌های گذشته شاهد این بودیم که بنا بر دلایلی، موارد ابتلا به کووید ۱۹ در کشور رو به افزایش بوده و مقداری از آن به کمتر شدن حساسیت مردم در رعایت موارد بهداشتی و پیشگیری بر می‌گردد. اگر اصول بهداشتی رعایت شود، در مدت زمان کوتاهی می‌توان این همه گیری را کنترل کرد. باید این باور را داشته باشیم که همه گیری کووید ۱۹ یک واقعیت عینی است و وجود دارد.

وی افزود: اگر لحظه‌ای درنگ شود، آتش این بیماری افروخته می‌شود و دامنه آن، سایر قسمت‌ها را می‌گیرد و عوارض آن سنگین خواهد بود. بنابراین این بیماری همچنان مهم است و اکثریت کشور ما نسبت به این بیماری حساس هستند و امکان درگیری در مورد آن وجود دارد.

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت: با عادی سازی شرایط، حساسیت مردم از ۹۰ درصد به ۳۰ تا ۴۰ درصد رسیده است.

صرف تدوین پروتکل، تضمینی بر کنترل بیماری نیست

عرفانی بیان کرد: در برخی فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی صحبت می‌شود که با تدوین پروتکل‌ها می‌توان فعالیت را برگرداند. جنس و اصل فعالیت مشخص می‌کند که آیا با کنترل بیماری می‌توان فعالیت را انجام داد یا خیر. امروز سوال شد که آیا استخرهای شنا و تالارها بازگشایی می‌شوند یا خیر. عنوان تجمع انسانی با ظرفیت کم و متوسط و زیاد وجود دارد. ماهیت استخر شنا و تالار پذیرایی، جمع شدن مردم در کنار هم و ارتباط تنگاتنگ و مواجهه نزدیک است. حالا آیا در این مواجهه نزدیک می‌توان پروتکل جداسازی را اجرا کرد؟ نه. صرف تدوین پروتکل که الزامی بر اجرای آن وجود ندارد، نمی‌تواند تضمینی بر کنترل بیماری در جامعه باشد.

احتمال پیشگیری از کرونا با واکسن آنفلوآنزا

وی درباره احتمال پیشگیری از کرونا با واکسن آنفلوآنزا اظهار کرد: واکسن آنفلوآنزا از ویروس کرونا پیشگیری نمی‌کند، اما با کم کردن احتمال ابتلا به آنفلوآنزا، بدن فرد در مورد کرونا بهتر عمل می‌کند.

جهش ویروس آنفلوآنزا در سال جاری

عرفانی درباره جهش ویروس آنفلوآنزا بیان کرد: ویروس آنفلوآنزا مایل به جهش ویروسی است. اگر جهش کوچک داشته باشد، منجر به طغیان‌ها و همه گیری فصلی می‌شود که سال گذشته شاهد آن بودیم. اگر جهش اساسی و ریشه‌ای باشد و ویروس جدیدی متولد شود، شیفت آنتی ژنی اتفاق افتاده که می‌تواند عامل ایجاد پاندمی آنفلوآنزا باشد و در سال ۱۳۸۸ با آن مواجه شدیم. حدود هر ده سال، یک بار با پاندمی آنفلوآنزا مواجه می‌شویم.

وی افزود: همواره باید بدترین شرایط را در نظر بگیریم. امسال ممکن است جهش‌هایی در ویروس آنفلوآنزا اتفاق بیفتد و باید در برابر آن آمادگی داشته باشیم. تنها راه حل در دسترس آنفلوآنزا باید به درستی استفاده شود و نباید مانند سایر آنتی بیوتیک‌ها، بدون ضابطه از آن استفاده کرده و خودمان را خلع سلاح کنیم. دارو به اندازه کافی در کشور امکان تولید دارد و امکان واردات هم داریم. در مورد داروی آنفلوآنزا کمبودی در کشور نداریم.

چه زمانی واکسن آنفلوآنزا تزریق کنیم؟

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در مورد واکسن آنفلوآنزا گفت: در مورد واکسن آنفلوآنزا هم پیش بینی مقدماتی انجام شده تا واکسن به صورت ۴ ظرفیتی و ۳ ظرفیتی که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت است، وارد کشور شود. هر سال واکسنی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، ممکن است با واکسن سال قبل تفاوت داشته باشد. از زمان تزریق واکسن حدود دو هفته طول می‌کشد تا بدن آنتی بادی بسازد و در مقابل ابتلا به ویروس مقاوم شود. بنابراین گفته می‌شود هرچه سریع‌تر این واکسن تزریق شود، فرد ایمن می‌شود. اگر در شهریور یا مهر یا آبان این واکسن تزریق شود، بدن زودتر مقاوم می‌شود. 

همه در معرض خطر ابتلا به کرونا هستیم

عرفانی گفت: اگر سفرها به سفرهای ضروری برای رفع مشکلات کاهش پیدا کند با این‌که خانواده را سوار ماشین کرده و بی جهت به سفر برویم و نکات بهداشتی را رعایت نکنیم، متفاوت است. همه ما در معرض خطر ابتلا قرار داریم. خطر ابتلا ممکن است با عوارضی مثل کم شدن ظرفیت تنفسی و احتمال فوت همراه باشد.

وی افزود: این قدر باید در زندگی خود محدودیت ایجاد کنیم که بیماری تحت کنترل قرار بگیرد. این رفتار معتدل را باید از طریق رسانه‌ها ایجاد کرد.

امکان اشتباه در پروتکل‌ها وجود دارد

وی اظهار کرد: آخرین تجربه‌ها و یافته‌های علمی در کمیته‌های تخصصی و با حضور برجسته‌ترین دانشمندان از رشته‌های مختلف بررسی و بومی سازی می‌شود. این موارد در قالب پروتکل‌های ملی ابلاغ می‌شود. به هر حال امکان اشتباه در این پروتکل‌ها وجود دارد. اگر کسی نظر منطقی دیگری دارد یا به یافته علمی دست یافته که ما از آن غفلت کردیم، باید مکتوب کند و به ما انعکاس بدهد. در صورت نیاز، تغییرات اعمال می‌شود.

واکسیناسیون تحت شعاع کرونا قرار نگیرد

عرفانی در پاسخ به سوالی درباره واکسیناسیون در شرایط شیوع کرونا گفت: از ابتدای همه گیری ویروس کرونا در کشور تاکید کردیم که فعالیت‌های اساسی بهداشتی و به خصوص واکسیناسیون نباید تحت الشعاع قرار بگیرد. هیچ جای کشور نبوده که فرد برای واکسن مراجعه کرده باشد و بگوییم به خاطر کرونا، واکسیناسیون انجام نمی‌شود.

برگزاری حج و اربعین

رییس اداره مراقبت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره برگزاری حج و اربعین اظهار کرد: برگزاری مراسم حج به سیاست کشور عربستان سعودی و برگزاری مراسم اربعین هم به تصمیم عراق بر می‌گردد. مورد دیگر این است که بدانیم سیر بیماری در هفته‌ها و ماه‌های آینده به چه شکلی خواهد بود. اگر شرایط با کنترل بیماری همراه باشد، حضور در مراسم حج و اربعین مشکلی ندارد. بر اساس آیه قرآن و دستورهای شرعی، حفظ سلامت مهم است و به طور مثال برای فرد بیمار، روزه هم واجب نیست. اولویت اول کشور هم سلامت عمومی جامعه است. اگر این مراسم باعث افزایش بیماری شود می‌تواند به موقع دیگری موکول شود.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تشریح کرد؛نشانه های تروما در شرایط کرونایی را بشناسید

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور به تشریح فرایند اینکه چگونه بحران هایی مثل کرونا می تواند به یک تروما منتهی شود، پرداخت.

کرونا در ایران,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,بهداشت

 محمد حاتمی رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در برنامه رادیویی «روزنه» با موضوع ترومای روانی و روان زخم‌ها گفت: هر حادثه‌ای می‌تواند در به صورت تروما خود را نشان بدهد همانطور که در شرایط کرونا در ابتدا حتی شاهد بودیم برخی افراد به دلیل ترس از ابتلاء به کرونا درگیر تروما شده بودند و هنوز هم این موضوع دور از انتظار نیست.

وی با اشاره به اینکه یادآوری خاطرات به طرز غیر ارادی از جمله نشانه‌های مهم بروز تروما است، گفت: همین یادآوری باعث می‌شود تا زندگی روزمره فرد دچار اختلال شود. همانطور که کابوس‌های ناشی از تروما نیز فرد را از نظر جسمی و روانی آسیب می‌زند.

محمد حاتمی با اشاره به فیلم سینمایی «باشو، غریبه‌ای کوچک» به عنوان نمونه‌ای از فیلمی که در آن شخصیت فیلم دچار تروماست، توضیح داد: در این فیلم شخصیت اصلی مدام خاطرات جنگ را یادآوری می‌کند و تجربه‌های زندگی خودش را در مواجهه با نشانه‌ها ارزیابی می‌کند. نکته مهم این است که افراد درگیر با تروما در تعبیر یا تفسیر نشانه‌ها و شرایط زندگی دچار خطا می‌شوند و ادراک نادرستی دارند و موضوعات مختلف را به اشتباه تفسیر می‌کنند. علت این امر هم این است که افکار مزاحم ذهن بیمار را اشغال می‌کند. این افکار در رفتار نیز بروز می‌کند به این صورت که افکار غلطِ مرتبط با تروما احساساتی مانند ترس و وحشت را در رفتار فرد منعکس می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه تروما ارتباطات میان‌فردی و اجتماعی انسان‌ها را خدشه‌دار می‌کند، ادامه داد: افراد درگیر با تروما همیشه بی‌قرار و گوش به زنگ هستند و بلافاصله پس از رویارویی با یک محرک واکنش منفی و عصبی نشان می‌دهند. تروما باعث می‌شود تا افراد در معرض انجام رفتارهای پرخطر قرار بگیرند.

حاتمی افزود: افراد درگیر با تروما معمولاً به افرادی که اهل همدلی هستند، پناه می‌آورند، اما نمی‌تواند در روند همدلی مستمر بمانند و با کوچک‌ترین محرکی که بر خلاف میل‌شان باشد رابطه را قطع می‌کنند.

وی اضافه کرد: بسیاری از افراد ترومایی بعد از مدتی با روان‌شناس به مشکل می‌خورند و روند درمانی خود را ادامه نمی‌دهند.

  • 10
  • 6
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش