مصطفی هادیزاده در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به جدیدترین آمارهای ابتلا به کرونا میان معتادان متجاهر بیان کرد: بر اساس تازهترین گزارشها در حال حاضر ۹۲۶۰ مددجو (معتاد متجاهر) در مراکز ماده ۱۶ نگهداری میشوند که تست پیسیآر ۱.۸ درصد (حدود ۱۰۰ نفر) آنها مثبت بوده است که البته این تعداد هم شرایط حادی ندارد، اما آنهایی که در وضعیت حادی بودهاند در بیمارستان بستری شدهاند.
وی با تاکید بر اینکه حاد نبودن شرایط معتادان مبتلا به کرونا به دلیل این موضوع نیست که برخی مدعیاند معتادان کرونا نمیگیرند، گفت: هنگام جمعآوری معتادان متجاهر به پروتکلهای وزارت بهداشت بسیار توجه شد؛ به گونهای که افرادی که پیش از شیوع کرونا در داخل مراکز بستری بودند از مراکز خارج نشدند و افرادی هم که در دوران کرونا جمعآوری شدند با دقت و بعد از گذراندن قرنطینه ۱۴ روزه و در صورت سالم بودن وارد مراکز شدند. همچنین آنهایی که مبتلا به کرونا بودند به بیمارستان منتقل شدند.
هادیزاده با اشاره به اینکه از حدود ۶۰۰۰ معتاد توسط دانشگاه علوم پزشکی تهران تست پیسیآر گرفته شده است، افزود: همکاران ما در دانشگاه علوم پزشکی تهران در این زمینه زحمت زیادی کشیدند.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان تهران معتقد است که در این راستا دستگاههای استانی استان تهران بسیار خوب عمل کردند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا آماری از میزان ابتلا به کرونا به تفکیک جنسیت وجود دارد؟ توضیح داد: آمار ارائه شده در زمینه جمع آوری معتادان متجاهر به مردان اختصاص دارد و آمار جمعآوری میان زنان بسیار کم است.
۵۰ درصد مرگهای کرونایی مربوط به تهران است؟
سخنان دیروز رئیس کمیته سلامت شورای شهر تهران بار دیگر ماجرای اختلاف اعداد اعلامشده از سوی سازمان بهشت زهرا و آمار رسمی وزارت بهداشت را هم آشکار کرد. در بخشی از گزارش خداکرمی آمده بود «بیش از هفتهزارو ۱۶۷ نفر در تهران بر اثر کرونا جان باختند و در بهشت زهرا آرام گرفتند».
این عدد و تعداد جانباختگان بر اثر ابتلا به ویروس کرونا در تهران زمانی مسئلهساز میشود که بدانیم وزارت بهداشت تا صبح دیروز آمار جانباختگان کل کشور را ۱۳هزارو ۹۷۹ نفر اعلام کرده بود. به عبارت دیگر بیش از ۵۰ درصد تعداد جانباختگان در کل کشور، مربوط به تهران است. با توجه به اینکه جمعیت تهران تنها ۱۰ درصد جمعیت کشور است و از طرفی در ماههای گذشته همواره استانهای فراوانی در مرحله قرمز قرار داشتند، به نظر میآید صحت و دقت آمار وزارت بهداشت محل پرسش است. خداکرمی در سخنان دیروز خود علاوه بر آمار تمام روزهای کرونایی، اعلام کرد که «دیروز (شنبه) ۱۰۱ نفر در تهران بر اثر کرونا جان باختند». این عدد هم در حالی اعلام شد که آمار وزارت بهداشت از جانباختگان ویروس کرونا در شنبه همین هفته و در کل کشور، ۱۸۸ نفر است؛ به عبارت دیگر در روز شنبه هم آمار عضو شورای شهر از تعداد جانباختگان ویروس کرونا در تهران بیش از ۵۰ درصد آمار اعلامشده از سوی وزارت بهداشت برای کشور است.
۲۵ میلیون ایرانی به کرونا مبتلا شدند؟
اختلاف بر سر آمار مبتلایان و جانباختگان کرونا در ایران در حالی است که همین دو روز پیش رئیسجمهوری در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا از عددی عجیب و حاشیهبرانگیز سخن گفت. «حسن روحانی» در این جلسه با استناد به گزارشی از وزارت بهداشت اعلام کرد که تخمین زده میشود در ۱۵۰ روز اخیر ۲۵ میلیون ایرانی به ویروس مبتلا شدهاند و ۳۰ تا ۳۵ میلیون نفر دیگر در معرض ابتلا به آن خواهند بود. این عدد از تعداد مبتلایان در حالی است که آمار وزارت بهداشت از تعداد مبتلایان تاکنون پایینتر از ۴۰۰ هزار نفر است.
با این توضیحات مبنای عدد اعلامشده از سوی رئیسجمهوری چیست؟ این پرسش در دو روز گذشته محل بحث فراوان شده و بهعنوان مثال دبیر کمیته علمی ستاد کرونا در توضیحی گفته «ابتلای ۲۵میلیونی به کرونا در کشور، نشاندهنده افرادی است که با بیماری کووید۱۹ مواجهه داشتهاند». «مصطفی قانعی» دراینباره به ایسنا گفت: «ما کیتی به نام کیت الایزا داریم که IGG و ایمونوگلوبولین M را اندازهگیری میکند. تست الایزا نشان میدهد که فرد در گذشته به کرونا مبتلا شده، بهبود یافته و درحالحاضر پادتن در بدنش موجود است؛ اما بههیچوجه به این معنا نیست که این فرد اکنون بیمار است». او دراینباره ادامه داد: «بنابراین تست الایزا نشان میدهد که فردی مبتلا شده، بهبود یافته و درحالحاضر پادتن در بدنش موجود است. این تست برای اقدامات اپیدمیولوژیک و تحقیقاتی استفاده میشود؛ اما در کار تشخیص استفاده نمیشود».
قانعی در توضیح عدد اعلامشده از سوی رئیسجمهوری گفت: «وقتی تست الایزا را در جمعیت برده و یک جمعیت را با آن مورد تست قرار میدهند، به این نتیجه میرسند که چقدر از مردم به بیماری مبتلا شدهاند و پادتن در بدنشان موجود است. از طرفی باید توجه کرد که بالای ۹۰ درصد کسانی که به بیماری کووید۱۹ مبتلا میشوند، علائمشان آنقدر خفیف است که حتی به پزشک مراجعه نمیکنند. این ۹۰ درصد همان گروهی هستند که فقط از طریق تست الایزا یا پادتن میتوانیم متوجه شویم که به بیماری مبتلا شدهاند یا خیر و با تست دیگری نمیتوان این موضوع را فهمید؛ زیرا اصلا علائم بیماری را نداشتند که به پزشک مراجعه کنند».
دبیر کمیته علمی ستاد کرونا هم مانند دیگر کارشناسان این کمیته ۲۵ میلیون نفر را مبتلایان خفیف دانست و گفت: «بنابراین زمانی که وزارت بهداشت اعلام میکند که ۲۵ میلیون نفر یا نزدیک به ۲۰ درصد جمعیت ایران، به کرونا مبتلا شدهاند، به معنای همان گروه مبتلای خفیف هستند که مشکلی نداشتند که بخواهند به پزشک مراجعه کنند و تست مولکولی تشخیصی از آنها گرفته شود؛ بنابراین این آمار به معنای تعداد بیمار نیست؛ بلکه تعداد بیماران همان کسانی هستند که یا بستری میشوند یا آنقدر علائم دارند که تست PCR برایشان انجام شده و بیماریشان تشخیص داده میشود».
انتقادات به ادعای ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به کرونا
سخنان رئیسجمهوری و همچنین توضیح او مبنی بر ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به ویروس کرونا با انتقاداتی هم همراه شد و گروهی از کارشناسان مرتبط با حوزه بهداشت این اظهارات را غیردقیق دانستند. یکی از این منتقدان «حسینعلی شهریاری»، نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی است که در جلسه علنی دیروز مجلس شورای اسلامی در نطق میاندستور خود به این موضوع پرداخت و به انتقاد از رئیسجمهوری پرداخت. او با انتقاد از آنچه «طرح آمار تخمینی و بدون سند از سوی مسئولان» نامید، دراینباره گفت: «چرا مسئلهای را که از آن اطلاع واقعی ندارید، عنوان میکنید؟ اگر آمار ۲۵ میلیون درگیر با کرونا صحت داشت، ما باید هماکنون هفت میلیون بیمار بستری داشتیم که نداریم». این عضو کمیسیون بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود از وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواست که درباره آمار ارائهشده از سوی رئیسجمهوری موضعگیری و آن را اصلاح کند.
در کنار این انتقادات، بعضی کارشناسان هم این عدد را تعداد مبتلایان خفیف دانستند و از بررسیهای اپیدمیولوژی در دیگر نقاط دنیا و در تأیید چنین برداشتی سخن به میان آوردند. «مسعود مردانی»، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا، دراینباره و در توضیح نتایج تحقیقاتی مبنی بر ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به کرونا هم گفت: «چه سیاست کشور بر ایجاد ایمنی جمعی باشد و چه نباشد، ما در حال حرکت به سمت ایمنی جمعی هستیم که به اعتقاد بنده روند ایجاد ایمنی نسبی، روند مثبتی است». او که با ایسنا سخن میگفت، در ادامه با تأکید بر اینکه ۸۰ تا ۸۵ درصد موارد مبتلا به کووید۱۹ بدون علامت هستند، گفت: «بر همین اساس هم این آمار ۲۵میلیونی جزء آمار روزانهای که وزارت بهداشت اعلام میکند، نیست. ارائه آمارهایی مانند ابتلای ۲۵ میلیون ایرانی به کرونا تاکنون با مطالعات سریاپیدمی بر بیماری به دست میآید که نشانگر وسعت گسترش بیماری است».
- 18
- 3