بارداری شیمیایی چیست؟
بارداری شمیایی را با نام سقط خودبه خودی هم می شناسند که خیلی زود اتفاق می افتد به طوری که معمولا قبل از هفته پنجم بارداری سقط صورت می گیرد. حدود یک هفته بعد از اتمام دوران پریود؛ بروز حاملگی شیمیایی بسیار مورد انتظار است. در این نوع سقط زن قبل از اینکه متوجه بارداری خود شود اتفاق می افتد. برخی از زنان که در انتظار بارداری هستند و به علائم آن زیاد دقت می کنند؛ ممکن است متوجه این موضوع شوند.
در بارداری شیمیایی تخمک با اسپرم بارور می شود اما در مرحله بعد لانه گزینی صورت نمی گیرد با این حال هورمون HCG تولید می شود به همین دلیل ممکن است خط کمرنگی روی بیبی چک مشاهده شود. در صورتی که لانه گزینی انجام نشود جنین نمی تواند رشد کند در نتیجه ۱ یا ۲ هفته بعد با انجام مجدد آزمایش بارداری نتیجه منفی خواهد شد.
تفاوت بارداری شیمیایی و سقط جنین:
بین حاملگی شیمیایی و سقط جنین از برخی جهات تفاوت وجود دارد؛ سقط جنین می تواند در هر زمانی از بارداری به خصوص قبل از هفته بیستم اتفاق بیوفتد، اما سقط جنین در بارداری شیمیایی قبل از هفته پنجم بارداری یعنی مدت کوتاهی بعد از کاشت و مثبت شدن تست رخ خواهد داد.
علائم بارداری شیمیایی چیست؟
علائم ناشی از بارداری شیمیایی کاملا اختصاصی و قابل توجه نیستند، اغلب زنان بدون اینکه متوجه شوند باردار هستند دچار سقط یا بارداری شیمیایی می شوند زیرا تنها علامتی که می تواند نشان دهد حاملگی شیمیایی رخ داده؛ پریود شدن در زمانی دیرتر از موعد مقرر برای قاعدگی است.
علائم مربوط به بارداری از قبیل؛ خستگی، حالت تهوع و... معمولا در بارداری شیمیایی دیده نمی شوند زیرا مدت زمان خیلی کوتاهی طول می کشد. ممکن است گمان کنید با بارداری شیمیایی مقدار خونریزی افزایش پیدا می کند در صورتی که اینگونه نیست و مقدار خونریزی ممکن است به اندازه یک پریود معمولی باشد، از جمله دیگر علائم ناشی از بارداری شیمیایی عبارتند از:
در ازمایش بارداری سطح HCG پایین خواهد بود.
درد خفیف و گرفتگی در ماهیچه های شکم
دیدن لکه های خفیف خون در طول یک هفته قبل از شروع اصلی قاعدگی؛ این خونریزی با لانه گزینی یا لکه بینی اوایل بارداری متفاوت خواهد بود. باید توجه داشت خونریزی که بعد از مثبت شدن آزمایش بارداری اتفاق می افتد همواره به معنای بارداری شیمیایی نیست. خونریزی که بعد از لانه گزینی صورت می گیرد یعنی زمانی که جنین به رحم وصل می شود هم بسیار اتفاق می افتد. پارگی یا آسیبی که به عروق خونی آندومتر رحم در اثر لانه گزینی جنین اتفاق می کند عامل خونریزی در این مرحله است. لکه بینی ناشی از لانه گزینی به رنگ صورتی یا قهوهای است که ۱۰ تا ۱۴ روز بعد از لقاح رخ می دهد.
دلایل بارداری شیمیایی چیست؟
دلیل ایجاد این نوع بارداری هنوز به شکل کامل مشخص نیست اما به طور کلی به نظر می رسد؛ این سقط جنینی ناشی از ناهنجاری های کروموزمی است که می تواند سبب رشد غلط جنین در رحم مادر شود. یکی از پزشکان مرکز سلامت در میشیگان به نام دکتر اشلی استورمز عنوان می کند؛ دلایل دیگر احتمالی ایجاد بارداری شیمیایی شامل؛ عفونت (مانند کلامیدیا یا سفلیس)، حاملگی در خارج از رحم، مشکلات انعقادی خون و مشکلات آناتومیک می باشد.
همچنین دکتر آوربوچ افزود؛ “نظریه ای وجود دارد که سقط جنین را مربوط به مشکلات آندومتر (دیواره داخلی رحم) می داند و تصور می شود این مشکلات از لقاح مناسب و رشد جنین در رحم مادر جلوگیری می کند.”
طیق مطالعات صورت گرفته در این زمینه معلوم شده که هر زن ممکن است این بارداری را تجربه کند اما افراد معدودی هستند که ممکن است شانس سقط جنین را افزایش دهند و نباید از اتفاق افتادن آنها نگران باشید. مواردی که به آن اشاره داریم شامل؛ سن مادر؛ به طوری که زنان بالای ۳۵ سال با احتمال بیشتری به سقط جنینی نزدیک هستند.
- مشکلات انعقادی خون
- مشکلات تیروئیدی
- ناهنجاری های رحمی
- بارداری خارج رحمی
دکتر آوربوچ اضافه کرده است؛ در زنانی که لقاح خارجی صورت می گیرد؛ احتمال ایجاد بارداری شیمیایی وجود ندارد و به دلیل اینکه بیشتر اوقات تحت نظارت و آزمایشات خون هستند با احتمال کمتری برای سقط جنین ناشی از بارداری شیمیایی روبرو هستند. زنانی که لقاح خارجی انجام داده اند به طور دائم از لحاظ هورمون HCG (هورمونی که بعد از کاشت جنین در بدن تولید می شود) بررسی می شوند. این هورمون می تواند سبب محافظت از جنین شود.
عوامل زمینهساز بارداری شیمیایی کدام اند؟
این نوع از حاملگی قابل پیش بینی نیست و نمی توان اقدامی جهت جلوگیری از آن انجام داد. البته باید توجه کرد که عوامل زیر می توانند خطر بارداری شیمیایی را افزایش دهند:
- بیماری های مربوط به فرایند لخته شدن خون که تحت درمان قرار نگرفته باشند
- دیابتی که تحت کنترل نباشد.
- سن بالای مادر؛ بیشتر از ۳۵ سال
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- اختلالات تیروئیدی درمان نشده.
درمان بارداری شیمیایی چیست؟
به طور معمول درمانی برای حاملگی شیمیایی وجود ندارد و بدن شما احتمالا مثل گذشته چرخه قاعدگی را می گذراند. راهکارهایی که می توان برای مقابله با احساسات منفی ناشی از حاملگی شیمیایی شامل موارد زیر می باشند:
- شیوه ای که هر فرد برای سوگواری انتخاب می کند متفاوت است بنابراین راحت باشید و با روش خود سوگواری کنید.
- خود را به خاطر احساستان سرزنش نکنید.
- با مراجعه به روانشناس و مشاور و در میان گذاشتن احساس تان خود را آرام کنید.
- باید درباره احساسات خود با همسرتان صحبت کنید.
- احساس ترس ناشی از باردار نشدن طبیعی می باشد.
- درمان و بهبود عاطفی به زمان بیشتری نسبت به درمان فیزیکی نیاز دارد.
پیشگیری از تکرار بارداری شیمیایی:
برای پیشگیری از این نوع حاملگی اقدام زیادی نمی توان صورت داد؛ با این وجود اگر احساس می کنید بیشتر از یکبار حاملگی شیمیایی را تجربه کرده اید؛ به پزشک اطلاع دهید تا آزمایشهایی را برای تشخیص علل زمینهای احتمالی این اختلال تجویز کند. در صورتی که پزشک بتواند علت را به خوبی شناسایی و درمان کند؛ خطر بروز دوباره بارداری شیمایی مجدد تا حد بسیار زیادی کاهش پیدا می کند.
در صورتی که سقط خودبه خودی در اثر عفونتی تشخیص داده نشده باشد؛ مصرف آنتی بیوتیک می تواند احتمال بارداری و زایمان سالم را بالا ببرد، در صورتی هم که سقط جنین ناشی از مشکلات داخل رحم بود و می توان با عمل جراحی یا درمانی دیگر آن را برطرف کرد.
در صورتی که قصد بارداری دارید بهتر است تحت نظارت پزشک باشید تا با مصرف ویتامین ها آمادگی کامل را داشته باشید.
گردآوری: بخش زناشویی سرپوش
- 19
- 1