قلیان کشیدن در بارداری:
فرهنگ ایرانی سیگار یا قلیان کشیدن خانم ها را جایز نمی داند، از همین رو یک عمل ناپسند محسوب می شود، اما متاسفانه مدتی است که این موضوع در بین بانوان رواج پیدا کرده است و شاهد تمایل آنها به مصرف دخانیات هستیم. خیلی از افراد از اثرات سوء قلیان غافل هستند، در صورتی که هر پک قلیان معادل با ۸۰ نخ سیگار می باشد، به همین دلیل اثرات تخریبی بیشتری بر سلامتی به خصوص سلامتی زنان باردار خواهد داشت.
دودی که از قلیان یا سیگار ناشی می شود دارای مواد سمی می باشد از جمله آنها؛ منواکسید کربن، سیانور، سرب و نیکوتین و... هستند، این موادمی توانند در دراز مدت آسم و تنگی نفس را به دنبال داشته باشند که در خانم های باردار علاوه بر سلامتی مادر سلامتی جنین را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. استشمام مواد سمی ناشی از دخانیات سبب گشاد شدن عروق می شود؛ از همین جهت اکسیژنرسانی به بدن مادر دچار اختلال شده و فرد با کمبود اکسیژن مواجه خواهد شد بنابراین به زنان توصیه می شود که مصرف سیگار و قلیان را در زمان بارداری ترک کنند.
به طور کلی افرادی که قلیان می کشند ممکن است در معرض ابتلا به برخی بیماری های ناشی از سیگار باشند، از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرطان دهان
- سرطان معده
- سرطان مری
- کاهش عملکرد ریه
- سرطان ریه
- کاهش باروری
عوارض قلیان در بارداری:
قلیان کشیدن در بارداری می تواند با عوارض جدی همراه باشد و سلامتی نوازد و کودک شما را تحت تاثیر قرار دهد، که از جمله آنها می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
بیماری های قلبی عروقی:
قلیان کشیدن می تواند گردش خون و احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش دهد، زیرا دارای مواد شمیایی و سمی است. گاهی این مواد شیمیایی همان مواد مورد استفاده در تنباکوی سیگار هستند که در هر صورت مضر می باشند، سیگار حاوی موادی از قبیل؛ نیکوتین، قیر، مونوکسید کربن، فلزات سنگین مانند آرسنیک و سرب می باشد که قلیان نیز می تواند این موارد را دارا باشد. این مواد مضر می توانند در دیواره عروق بچسبند و چربی های مضر را نیز با خود همراه کنند، در نهایت سبب مسدود شدن عروق خونی، سکته قلبی و آسیب جدی به فرد می شوند. در نتیجه افرادی که قلیان می کشند می توانند در معرض همان خطرات ناشی از سیگر باشند و زنان باردار نیز از این قاعده مستثنی نستند. حتی اگر افراد از قلیان بدون تنباکو استفاده می کنند، دود آن هنوز هم می تواند مقداری از مواد مضر را به همراه داشته باشد، بنابراین می تواند به همان اندازه و یا حتی بیشتر برای فرد مضر باشد.
سرطان:
برای گرم کردن تنباکو از زغال چوبی استفاده می کنند که با سوختن آن سطح بالایی از مونوکسید کربن، فلزات و مواد شیمیایی سرطانزا تولید می شود، که در نهایت خطرات سلامتی را افزایش می دهند، حتی بعد از اینکه دود از آب عبور می کند بازهم مقادیر بالایی از این عوامل سمی را دارا می باشد. سرطان ریه، مثانه و دهان که می تواند بر اثر مواد سمی موجود در تنباکو و دود قلیان ایجاد شوند، حتی با آب موجود در قلیان هم تصفیه نخواهد شد، به طوری که این آب می تواند دهان را تحریک کنند و خطر ابتلا به سرطان دهان را افزایش می دهد.
سایر عوارض قلیون کشیدن در بارداری:
دود سیگار و تنابکو حاوی مواد سمی است که می تواند علاوه بر موارد بالا خطر ابتلا به بیماری های ذیل را افزایش دهد:
- سقط جنین
- مرگ داخل رحمی جنین (مرده زایی)
- زایمان با وزن کم
- زایمان زودرس قبل از ۳۷ هفته
- مسائل تنفسی
- شکاف کام یا لب شکری نوزاد و سایر نقایص مادرزادی
- پارگی زودرس غشاها
- مشکلات جفت، از جمله جدا شدن زودهنگام از دیواره رحم و انسداد دهانه رحم (جفت سرراهی)
- بارداری خارج از رحم– این حاملگی خارج از رحم، معمولا در لوله فالوپ است.
کودک در انکوباتور:
در مادرانی که سیگار مصرف می کنند؛ احتمال زایمان زودرس افزایش می یابند، از طرفی باید اشاره کرد زایمان زودرس یکی از عوامل مرگ و میر، ناتوانی و بیماری در میان نوزادان می باشد. نسبت تولد نوزادان کم وزن برای مادرانی که سیگار مصرف می کنند به مادرانی که سیگار مصرف نمی کنند پنج برابر است، البته برای مادرانی هم که در دوران بارداری در معرض دود هستند؛ احتمال تولد نوزادان با وزن کمتر وجود دارد، نوزادی که با وزن خیلی کم و یا خیلی کوچک به دنیا می ایند به همان نسبت سالم نیستند.
سندرم مرگ ناگهانی یکی از موراد خطرناک است که احتمال ایجاد آن برای نوزادانی که در پس از تولد در معرض دود سیگار یا قلیان قرار یا مادرانشان در دوران بارداری قلیان می کشند، افزایش خواهد یافت. احتمال مرگ ناشی از SIDS و سندرم مرگ ناگهانی سه برابر بیشتر است.
عوارض ناشی از مصرف قلیان پس از تولد نوزاد:
احتمال ایجاد ریه های ضعیف تر برای نوزادانی که مادرانشان در دوران بارداری سیگار میکشند یا بعد از تولد در معرض دود قلیان قرار میگیرند نسبت به سایر نوزادان افزایش خواهد یافت، بسیاری از مشکلات سلامتی از عوارض قلیان کشیدن در بارداری که بعد از تولد نوزاد ایجاد می شود در ادامه آمده است:
- سندرم مرگ ناگهانی نوزاد
- خطر بالاتر ابتلا به بیماری آسم حملات آسم
- مشکلات رفتاری
- عفونت های مکرر
- ناتوانی های یادگیری
- افزایش خطر اضافه وزن و چاقی در دوران کودکی
- احتمال تولد نوزادانی که وزن کمتری دارند برای مادرانی که در دوران بارداری هر روز لوله آب میکشیدند افزایش خواهد یافت، از طرفی وزن کم هنگام تولد با بیماری هایی نظیر؛ دیابت نوع۲، فشار خون بالا در بزرگسالی و بیماری های قلبی مرتبط خواهد بود.
- بیماری های تنفسی در نوزادان متولد شده از افرادی که قلیان مصرف می کنند افزایش می یابد.
- افزایش خطر ابتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی کودکان (ADHD)
تاثیر رفتار مادر بر رفتار کودک در آینده:
طبق شواهد بین نسل های مختلف ارتباط بین عادات سیگار یا قلیان کشیدن وجود دارد؛ به طوری که مقدار سیگار یا قلیان کشیدن در دختران زنانی که این عادت را داشته اند افزایش داشته است، همین موضوع نشان می دهد؛ برخی از فاکتورهای بیولوژیکی که در رحم تعیین می شوند از مادران به فرزندشان منتقل خواهد شد، بنابراین کودک با احتمال بیشتری در معرض خطر سیگار کشیدن در زمان رشد قرار خواهند داشت.
عوارض قلیان کشیدن در شیردهی:
بیش از دو سوم زنانی که در دوران بارداری سیگار را ترک می کنند، پس از تولد نوزادانشان دوباره سیگار کشیدن را از سر می گیرند. اگرچه سیگار کشیدن و شیردهی ایده آل نیست، اما بهتر از سیگار کشیدن و شیر ندادن است. ترک قلیان در دوران شیردهی بسیار ارزشمند است. تاثیر قلیون مانند تاثیر مواد مخدر بر شیر مادر است. برخی از مشکلات ناشی از قلیون کشیدن در دوران شیردهی عبارتند از:
- برخی از مواد شیمیایی موجود در سیگار می توانند از طریق شیر مادر به کودک منتقل شوند.
- سیگار می تواند تولید شیر شما را کاهش دهد.
- زنانی که قلیان می کشند کمتر از مادرانی که سیگار نمیکشند شیر میدهند و زودتر بچههایشان را از شیر میگیرند.
- سیگار یا قلیان کشیدن در دوران بارداری می تواند مشکلاتی را برای فرزند شما در مراحل بعدی زندگی ایجاد کند.
گردآوری: بخش پزشکی سرپوش
- 15
- 2