ویار بارداری
از جالب ترین و پیچیده ترین تحولات بدنی می توان به بارداری اشاره کرد که یک خانم، آن را در طول زندگی اش تجربه می کند چون به طریقی، روند طبیعی هر قسمت از بدن تغيير میکند. معمولاً شاید قبل از این که تست مثبت بارداری انجام دهید و این اتفاقات رخ دهد، متوجه شوید که اشتهایتان به طرز چشمگیری زیاد یا کم شده است. مثلا ، شما پیشتر غذاهای خاصی را دوست داشتید اما وقتی که باردار شدید از همان غذاها نفرت پیدا کردید یا قبلاً غذاهایی را دوست نداشته اید ولی میل شما به آنها با شروع بارداری زیاد می شود. بهتر است بدانید که چنین مواردی به عنوان علائم ویار در بارداری محسوب می شوند که در اثر آن هوس خوردن موادغذایی ترش، شیرین، شکلات یا بستنی را در اول صبح دارید.
هنوز بطور قطعی علت بروز پدیده ویار در بارداری در بعضی از خانمها مشخص نشده است ولی براساس مطالعات در ۵۰ تا ۷۰ درصد خانم های باردار، احتمال وقوع آن معمول است. زمان تمایل پیدا کردن یک خانم به غذاها و موادغذایی ناسالم مانند سوسیس و کالباس و غذاهای دریایی خام، خطرناک است و باید وضعیت خود را تحت نظر پزشک تعدیل کند.
ویار حاملگی از چه زمانی شروع می شود؟
شروع هوس ها برای اکثر زنان، در سه ماهه اول بارداری میباشد و تشدید آن در طول سه ماهه دوم صورت میگیرد ولی این هوس ها در سه ماهه سوم کاهش پیدا می کنند. بعد از زایمان، صرفا هوس های کمی ادامه دارد. همواره ویار بارداری تغيير میکند. میل به یک خوراکی در بسیاری از خانمها بمدت یک یا دو روز میباشد ، سپس چند روز بعدی هوس دیگری می کنند و هم چنان ادامه دارد. پس از زایمان و معمولاً تمایل زن به خوردن با شروع شیردهی افزایش پیدا می کند که نباید با ویار اشتباه بگیرید؛ بدین دلیل که بدن مادر شیرده در طی شیردهی نیازمند کالری بیشتری است. براساس مطالعات، علایم ویار بارداری در زنان جهان در هر فرهنگی فرق دارد. در واقع نوع موادغذایی که زنان در لحظه هوس می کنند با هم متفاوت است.
انواع ویار در بارداری
اصولاً انواع ویار در بارداری به مواردی بستگی دارد که از آن ها می توان به زمان شروع ویار در ماه های مختلف بارداری، مدت زمان طول کشیدن ویار و نوع غذاهایی که خانمها هوس خوردنش را دارند؛ اشاره کرد. علایم ویار بارداری در برخی از خانمها از هفته پنجم شروع می شود، درحالی که شروع این دوره در بعضی از خانم های دیگر از پایان ماه سوم است. با به پایان رسیدن ماه ششم بارداری، علائم برخی از خانمها رفع میشوند ، درحالی که این علایم در برخی از خانم های دیگر، پس از زمان بارداری و زایمان باقی می ماند.
۱. داشتن حالت تهوع :
بسیاری از زنان باردار به حالت تهوع مبتلا میشوند و درصورت ادامه دار شدن این علائم، مادر دچار مشکلاتی همچون سو تغذیه و کمابي بدن می شود. در ادامه شما را با راهکارهایی برای رفع این مشکل برطرف می کنیم:
>> زنان باردار برای رفع حالت تهوع خود باید ابتدا به پزشک مراجعه کنند و سرم، تزریق کنند.
>> زنان باردار، نباید از خوراکی هایی که موجب تشدید حالت تهوع آن ها میشود، میل می کنند.
>> سعی کنید در زمان خوردن غذاها از آبلیمو تازه مصرف کنید تا باعث کاهش شدت حالت تهوع شود.
>> زنان باردار برای کنترل حالت تهوع خود می توانند از غذاهایی استفاده کنند که سرد و بدون بو است.
>> برای پیشگیری از حالت تهوع ، بهتر است که از مایعات بمدت یک ساعت قبل و پس از غذا استفاده نکنید.
>> وعده های سبک غذایی در دفعات بیشتر، تأثير به سزایی در کنترل حالت تهوع دارد.
>> چنانچه مادران باردار برای تغذیه دوران بارداری خود به صورت هفته به هفته برنامه داشته باشند؛ مانع از سوء تغذیه ی آن ها میشود.
>> اوج حالت تهوع در ۳ ماه اول بارداری رخ می دهد؛ معمولاً زنان باردار، حساس به بوی غذاها میشوند و بهتر است که غذا توسط یکی از اعضای خانواده مثل مادر یا خواهر در خانه خودشان تهیه شود و پس از سرد شدن غذا، آن را به مادر باردار بدهند. خوردن ماهی برای مادر باردار، مفید است ولی به خاطر بوی بدش، انجام چنین راه حلی مناسب است.
۲. هوس شدید برای خوردن خوراکی ها:
مادران باردار در زمان هوس کردن یک خوراکی سالم، میتوانند آنرا میل کنند ولی در زمان هوس کردن خوراکی های مضر مثل هله هوله و کاکائو باید از جایگزین مناسبی استفاده کنند.
>> هوس خوردن خوراکی هایی مثل زیتون، ماهی، آجیل و انواع میوه ها برای مادران باردار، بلامانع است و تا حدی مجاز به خوردن آن هستند که آسیبی به آن ها نزند.
>> برای رفع ویار بد خود می توانید از جایگزین مناسبی استفاده کنید. مادران باردار می توانند بجای چیپس از سیب زمینی سرخ شده با روغن زیتون و نمک کم استفاده کنند و یکی دیگر از هله هوله های سالم، پفیلای خانگی می باشد.
>> در صورت داشتن هوس فست فود میتوانید به جای سوسیس و کالباس ، از گوشت و مرغ استفاده کنید.
۳. ویار و هوس خوردن مواد غیرخوراکی:
گاهی اوقات زنان باردار به هرزه خواری یا پیکا مبتلا می شوند و در چنین شرایطی مواد غیرخوراکی مانند خاک، گِل، یخ، گچ و رنگ دیوار را می خورند؛ بدین دلیل که با کمبود بعضی از ویتامین ها و مواد معدنی مثل آهن مواجه شده اند، نه این که آن ها به میزان کافی از ویتامین ها و مواد معدنی مصرف نمی کنند، بلکه بدنشان در جذب آن ها مشکلی دارد که برای رفع چنین مشکلی حتماً باید نزد پزشک بروند. چنانچه مادران باردار، مواد غیرخوراکی بخورند به بیماری های مسمومیت با سرب یا انسداد روده مبتلا میشوند. البته یخ، کمی متفاوت از مواد دیگر است و دندان ها یا معده در اثر مصرف آن دچار آسیب میشوند. درصورت تمایل به مصرف مواد غیرخوراکی، حتماً نزد پزشک بروید تا برای بررسی هر گونه مشکل فیزیکی، اقدامات لازم صورت گیرد.
علت ویار بارداری
هنوز بطور دقیق، علت ویار بارداری و تنفر از بعضی خوراکی ها مشخص نشده ولی تغییرات هورمونی و احساس مؤثر بر جوانه های چشایی زبان و واکنش به غذاها از دلایل احتمالی آن به شمار می رود. در سه ماهه اول بارداری و در زمان تحریک هورمون ها، ویار اکثر مادران باردار در شدیدترین حالت خود می باشد. در چهار ماهگی، شدت ویار مادر باردار باید کاهش پیدا کند وگرنه باید به پزشک خود، این مسأله را اطلاع دهند.
از دیگر علل بروز ویار حاملگی می توان به جنبۀ روانی بارداری اشاره کرد. خانم های باردار واکنش روانی بخاطر پدیده بارداری ناخواسته یا بدون برنامه دارند که در شدت این مسأله بی تأثیر نیست. ژنتیک و وراثت هم از عوامل تاثیرگذار به شمار می رود؛ در برخی از خانواده ها ویار حاملگی شدت بیشتری دارد.
عقیده و باور متخصصان تغذیه اینست که بالا بردن سطح رضایتمندی از دلایل دیگر ویار بارداری محسوب میشود. هر چیزی در دوران بارداری، رنگ جدیدی پیدا می کند. اغلب مادران برای آرامش بخشی به احساساتشان، خود را به نخستین ماده غذایی می رسانند که در دسترسشان است. ویار، برای کنار آمدن با علائم بارداری به عنوان یک راهکار ، شناخته میشود. ظاهراً اکثر بانوان ویار خوراکی های ویژه ای را میکنند؛ بدین دلیل که این مواد در سه ماهه اول بارداری، حالت تهوع آن ها را کنترل می کند.
از ویارهای معمول این دوران می توان ترشی ها، خوراکی های ترش و خوراکی های خشک( مثل بیسکویت) را نام برد و بهتر است بدانید که تأثير به سزایی در بهبود حالت تهوع دارد. طبق گفته ی بعضی از متخصصین، کمبود مواد مغذی موردنیاز بدن از دلایل بروز ویار در دوران بارداری به شمار می رود. ویار از نظر این متخصصین بعنوان یک اخطار طبیعی بدن محسوب میشود ولی برای پشتیبانی از این فرضیه، شواهد کمی وجود دارد.
فقط یک ماده مغذی در موادغذایی وجود ندارد بلکه شامل مواد مغذی گوناگونی هستند. بنابراین ویار شکلات بخاطر ایجاد احساس خوب در شما بروز می دهد. مصرف شکلات، موجب افزایش میزان« سروتنین» و« اندورفین» مغز میشود ولی ممکن است در بعضی از موارد، ویار بارداری در اثر دلایل بیولوژیکی رخ دهد. ویارهایتان را برای ایمنی بیشتر باید مد نظر قرار دهید. پس ویارهای سالم را بجای ویارهای مضر برای سلامت خود، جایگزین کنید.
مواد غذایی ممنوعه در ویار حاملگی
اگر هوس ماده غذایی خاصی در دوران بارداری کردید، نباید حتماً آن را مصرف کنید. شما نباید بعضی از موادغذایی را در این دوران بمنظور کاهش خطرات مواجه با باکتری ها و ویروس ها حتی با وجود ویار دوران بارداری مصرف کنید.
- پنیر نرم
- ماهی دودی
- لبنیات محلی
- گوشت نیم پز
- ماهی خام( سوشی)
- سوسیس و کالباس
- شیر پاستوریزه نشده
شما ملزم به جایگزین کردن این ویارها با موادغذایی خوشمزه و مغذی هستید.
تنفر غذایی
تنفر غذایی درمقابل هوس های غذایی قرار دارد و موجب ایجاد احساساتی غیرمعمول به همان اندازه میشود. اغلب در سه ماهه اول بارداری، بیزاری یا تنفر غذایی، هم زمان با علائم زودهنگام بارداری بروز می دهد. در دوران بارداری هوس غذا و تنفر از موادغذایی معمولاً بطور هم زمان شروع می شوند. یکی از یافته های محققان اینست که گاهی وقت ها هوس غذایی با حالت تهوع در بارداری( بیماری صبحگاهی) هیچ ارتباطی ندارد، ولی شخص از خوردن بعضی از غذاها ممانعت میکند.
درمان ویار بارداری
برای بهبود تهوع باردارى در موارد خفیف باید صرفا یک سری توصیه ها و درمان های ساده را رعایت کرد و زمانی باید به پزشک مراجعه کرد که باعث کاهش وزن شود؛ بدین دلیل که احتمالا در پی آن عوارضی نظیر کم وزنی نوزاد، زایمان زودرس، سقط جنین و مرده زایی رخ می دهد. اگر خانم باردار به تهوع استفراغ شدید دچار شد و قادر به تحمل خوراکی نبود باید در بیمارستان بستری شود. توجه به نکات زیر، علاوه بر درمان ها، ویتامین ها و مراقبت های تجویز شده توسط پزشکتان در دوران بارداری، حائز اهمیت است:
> مصرف به موقع غذا برای پیشگیری یا درمان ویار حاملگی:
زنان باردار برای جلوگیری از حالت تهوع صبحگاهی، بلافاصله پس از این که از خواب بیدار می شوند باید تکه ای نان تست یا بیسکوییت میل کنند. از غذاهای سرشار از کربوهیدرات، کم چرب و زود هضمی در رژیم غذایی خود استفاده کنید( نان تست و سیب زمینی پخته). همچنین مصرف کربوهیدرات بهمراه پروتئین برای کم کردن افت و افزایش قندخون پیش از خواب، توصیه شده است تا به کاهش حالت تهوع صبحگاهی کمک کند. عامل اصلی تهوع، معده خالی میباشد .
> حفظ تعادل در رژیم غذایی :
برای درمان ویار بارداری توصیه میشود از رژیم غذایی استفاده کنید که دارای پروتئین زیاد نظیر مرغ گریل میباشد و علاوه بر آن مصرف کربوهیدرات کمپلکس نظیر سبزیجات و غلات، مفید است. توجه کنید که در صورت مصرف غذاهای پرچرب، بیشتر اذیت می شوید.
> لیمو برای درمان تهوع ویار حاملگی:
برای درمان تهوع ویار حاملگی باید یک لیمو را ببرید و آنرا داخل آب اشامیدنی میل کنید یا بچشید. بو و مزه لیمو به شما حس ارامش می دهد. چند قطره لیمو را صورت احساس حالت تهوع ، میل کنید.
> کاهش کالری دریافتی برای درمان تهوع ویار بارداری:
شما در وعده های غذاییتان میتوانید به منظور پیشگیری از ویار بارداری، سوپ میل کنید؛ چون موجب حفظ آب بدن و به دست اوردن بعضی از کالری های موردنیاز تامین نشده از غذای جامد میشود. شما مجاز به مصرف خوراکی های سرشار از نمک نیستید. بخاطر این که غذاهای دارای چربی زیاد، دیر هضم هستند نباید مصرف کنید و به رژیم غذایی خود، کمی زنجبیل اضافه کنید.
> مصرف شیرینی جات:
خانم های باردار برای کاهش استفراغ و حالت تهوع میتوانند شیرینی جات مصرف کنند ولی افراط در مصرف شیرینی جات، ممنوع است. شما باید مایعات کافی در طول روز بنوشید تا حالت تهوع شما رفع شود.
> عدم نوشیدن مایعات بین وعده های غذایی:
خانم های باردار، نباید بین وعده های غذایی خود، مایعات مصرف کنند؛ چون دچار حالت تهوع و استفراغ می شوند. پیاز و کلم، عضلات گوارشی را تحریک می کند و موجب تشدید تهوع میشود.
دارو جهت درمان ویار بارداری
برای درمان ویار بارداری، مصرف ویتامینb6 و همچنین مصرف زنجبیل به صورت دارو موجب کاهش تهوع میشود. پزشک متخصص زنان و زایمان در صورت شدید تر بودن و عدم بهبود حالت تهوع ، داروهای دیگری را تجویز میکنند. مصرف آنتی اسیدها بخاطر کاهش اسید معده با نظر پزشک، بلامانع است.
گردآوری: بخش سلامت سرپوش
- 13
- 1