جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۴:۳۹ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۳۲۷۴۱
مشاوره پزشکی

راه‌های تشخیص و مقابله با تشنج کودکان

تشنج کودکان,سلول‌های مغزی
 فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به این که تشنج ناشی از فعالیت بیش از اندازه و غیرطبیعی در سلول‌های مغزی است، گفت: محدوده سنی شایع بروز این اختلالات، بدو تولد تا ۱۹ سالگی است..

به گزارش ایسنا، دکتر ساسان ساکت با بیان این که تشنج‌ها در سه مجموعه نوزادی(بدو تولد تا ۲۹ روزگی)، کودکی(یک ماهگی تا نوجوانی) و محدوده نوجوانی تا ۱۸ سالگی را در برمی‌گیرد، اظهار کرد: ایجاد حمله‌های تشنجی در هر کدام از این سه بازه زمانی علت‌های مربوط به خود را دارد.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی توضیحاتی درباره بروز تشنج های نوزادی در کودکی داد و افزود: اگر دو تشنج بدون هیچ علامت قبلی اتفاق افتد، صرع نامیده می شود به این شکل که صرع در کودکان در محدوده زیر یکسال به ازای هر ۱۰۰ هزار نفر در ۱۲۰ نفر دیده می‌شود، هرچقدر سن بالاتر رود به محدود ۱۷ سالگی برسد تعداد حملات صرعی در سال در ۱۰۰ هزار نوجوان به ۲۰ مورد کاهش می یابد.

وی خاطر نشان کرد: در تشخیص تب و تشنج محدوده سنی، بالا رفتن دمای بدن (بیش از ۳۸ درجه)، عدم ایجاد اختلالات الکترولیتی مثل کمبود سدیم، قند و کلسیم و یا عفونت‌های مغزی و در نهایت نداشتن سابقه قبلی تشنج اهمیت زیادی دارد.

فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان با تاکید بر این که تشنج‌هایی که بدون هیچ سابقه قبلی به دنبال تب بالا بروز می‌کند، با تشنج‌های پیچیده متفاوت است افزود: حمله تشنجی ساده همراه با تب بالا، کل بدن را درگیر می‌کند، این تشنج‌ها فقط یکبار در ۲۴ ساعت و در بازه زمانی کوتاهی(کمتر از ۱۵ دقیقه) رخ می‌دهد، در عین حال اگر در حمله تشنجی تنها قسمتی از بدن درگیر شود و در فاصله ۲۴ ساعت بیش از یکبار رخ دهد و یا بیش از ۱۵ دقیقه زمانبر باشد، اصطلاحا به آن حمله تشنجی پیچیده می‌گویند.

وی با اشاره به این که بررسی و درمان تشنج‌های پیچیده باید با دقت بیشتری انجام شود توصیه کرد: منطقی‌ترین راهکار برای بررسی و درمان تشنج، بستری کودک است؛ چرا که احتمال تکرار پس از بروز هر حمله تشنجی زیاد بوده؛ بنابراین باید این کودکان تحت معاینه و بررسی بیشتر در مراکز درمانی قرار گیرند.

ساکت با بیان این که در حمله‌های تشنجی که به دنبال عفونت های مغزی ایجاد می شود باید از مایع مغزی نخاعی نمونه برداری شود، اضافه کرد: با کمک آنالیز این مایع می توان علت تشنج و در ادامه درمان های ثانویه را دنبال کرد.

نمونه ساده آزمایش خون و شمارش سلول‌های خونی، بررسی کلسیم، قند و سدیم نیز از دیگر راه‌های شناسایی علت‌های حمله‌های تشنجی در کودکان است که دکتر ساکت به آن اشاره کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه در پاسخ به این سوال که در چه مواردی نمونه نوار مغزی در حمله های تشنجی توصیه می شود ادامه داد: در کودکانی که کمتر از ۲۴ ساعت از آغاز تب دچار حمله تشنجی شده باشند، جنسیت کودک پسر باشد، سن کودک کمتر از یکسال و یا در مواردی که در خانواده فرد دیگر مبتلا به صرع وجود داشته باشد، باید آزمایش نوار مغزی برای بررسی‌های بیشتر درخواست شود.

وی گفت: نشانه‌های بروز تشنج صرفا نشانه‌های متداول مثل از دست دادن هوشیاری، بیرون آمدن کف یا بزاق از دهان، زمین خوردن، به هم فشردن دندان‌ها، گاز گرفتن زبان، حرکات ناگهانی و سریع چشم و یا صداهای غیرعادی، مانند خر خر کردن همراه نیست بلکه در مواردی حملات تشنجی می‌تواند با کمترین نشانه مثل خیرگی یا فراموشی همراه باشد.

فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان در ادامه به نشانه‌های بروز صرع غایب اشاره کرد و افزود: این افراد معمولا از محیط منفک می شوند، حمله‌های تشنجی در این شرایط می تواند با خیرگی به یک نقطه و یا فراموشی‌های مقطعی همراه باشد. افتادگی سر به سمت جلو و با حالت هایی مثل چرت زدن نیز می تواند بیانگر بروز یکی از انواع تشنج باشد.

ساکت به روش‌های پیشگیری از تشنج های همراه با تب اشاره کرد و افزود: حمله‌های تشنجی ساده که معمولا همراه با تب ایجاد می شود نیاز به درمان‌های طولانی مدت ندارند ولی تشنج‌های پیچیده باید همراه با دارو درمانی تحت نظر پزشک باشد.

وی با بیان این که یکی از پایه های اصلی تشنج در کودکان تب است افزود: اگر بتوانیم تب کودک را کنترل کنیم قطعا تا حدودی می‌توانیم از ایجاد و یا تکرار تشنج پیشگیری کنیم.

فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان افزود: اگر دمای زیربغل کودکی از ۳۸ درجه سانتی گراد تجاوز کرد و کودک دچار بی حالی شد، باید تب کودک کنترل شود، برای کنترل تب بر اساس سن می‌توان از شربت‌های تب بر و بر پایه استامینوفن به صورت خوراکی، وریدی و یا شیاف استفاده کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: باید برای پیشگیری از تشنج بر اثر تب بالا، مدام دمای بدن کودک را کنترل کنیم، نیم ساعت بعد از مصرف استامینوفن نیز مجددا دمای بدن کودک را اندازه گیری کرد، چنانچه در این بازه زمانی دمای بدن کودک کاهش پیدا کرد دادن استامینوفن را هر چهار ساعت یکبار تا پایین آمدن دمای بدن ادامه می دهیم.

وی اضافه کرد: چنانچه با دادن استامینوفن همچنان تب کودک بالا باشد باید ضمن خوراندن استامینوفن از روش های تن شویه در کودکان نیز استفاده کنیم؛ به این شکل که پنج کانون پرحرارت بدن را شست و شو دهیم( پیشانی، روی سینه، زیربغل، روی شکم و کشاله ران).

بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ساکت با بیان این که در کودکانی که سابقه تشنج دارند در صورت بروز تب باید از سایر درمان ها برای پیشگیری از حمله های تشنجی استفاده کرد، ادامه داد: باید از داروهای ضد تشنج به صورت خوراکی و یا شیاف استفاده کرد و ضمن این که در این کودکان تب را کنترل می کنیم از داروهای مکمل خوراکی ضد تشنج با نظر پزشک متخصص نیز استفاده می کنیم.

وی ادامه داد: میزان شیوع تب و تشنج در محدوده سنی شش ماه تا شش سال چهار درصد است یعنی از هر ۱۰۰ کودک تنها ممکن است چهار کودک بدون هیچ سابقه قبلی یا ژنتیکی دچار تشنج همراه با تب شوند.

فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان و نوجوانان ادامه داد: والدین نباید به صورت خودسرانه از مکمل های دارویی برای پیشگیری از تب استفاده کنند.

  • 14
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش