پنجشنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۰ - ۰۴ مرداد ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۰۵۰۱۷۷
مشاوره پزشکی

علت درد دست چپ از آرنج به پایین چیست

علت درد دست چپ از آرنج به پایین
به‌طور کلی عوامل مختلفی را می‌توان برای درد دست چپ در نظر گرفت که امکان دارد در بخش‌هایی همچون آرنج، بازو، ساعد و انگشتان خود آن را حس کنید که با توجه به عامل زمینه‌ای باید مراحل درمان پیگیری شود.

ممکن است شما هم به‌دلیل ایجاد دردی شدید در دست چپ خود به‌دنبال انتخاب دکتر برای دست درد باشید تا دقیقا مطمئن شوید که عامل اصلی بروز چنین مشکلی چیست و چطور می‌توانید از آن خلاص شوید. بسیاری از افراد معمولا در طول زندگی خود درد دست را تجربه می‌کنند که در برخی مواقع خیلی آزاردهنده خواهد بود و مانع از عملکرد مناسب آن‌ها برای انجام فعالیت‌های روزمره می‌شود. درخصوص درد دست چپ معمولا اولین چیزی که به ذهن بسیاری از افراد خطور می‌کند، ضربه‌خوردن یا فشار بیش از حد است اما باید گفت که دلایل دیگری نیز در این زمینه تاثیر دارند.

انواع دردهای دست و ریشه آن ها

دست متشکل از قسمت‌هایی همچون استخوان، ماهیچه، تاندون‌ها و رباط است که آسیب‌دیدگی هرکدام از آن‌ها این قابلیت را دارد تا دردهای خفیف تا شدید را برای فرد به‌دنبال داشته باشد.

درد مفاصل دست

در هنگام مراجعه به دکتر برای دست درد معمولا یکی از مهم‌ترین مواردی که مورد بررسی قرار می‌گیرد، آسیب مفصلی است که به‌دلیل بیماری‌های مختلفی دچار التهاب می‌شوند.

اگر دست چپ شما در نواحی مفاصل درد شدیدی دارد و دامنه حرکتی را مختل می‌کند، امکان دارد به‌دلیل ابتلا به آرتریت باشد که یکی از شایع‌ترین بیماری‌های مفصلی محسوب می‌شود.

درحال‌حاضر بیش از ۱۰۰ نوع آرتریت وجود دارد که مواردی همچون روماتوئید و استئوآرتریت باعث ساییدگی غضروف مفاصل دست می‌شوند و به‌دنبال تحلیل این بخش شما درد شدیدی را احساس می‌کنید.

درد استخوانی دست چپ

ضربه و شکستگی استخوان نیز یکی از موارد شایع است که درد زیادی را ایجاد می‌کند، در واقع اگر دست چپ از ناحیه استخوان آسیب دیده باشد و به‌خوبی درمان نشود احتمال دارد به‌مرور زمان شما را با مشکل مواجه کند.

درد عضلانی دست چپ

درد عضلانی دست چپ

شما در طول روز فعالیت‌های مختلفی را انجام می‌دهید که با درگیرکردن ماهیچه‌های دست احتمال کشیدگی و بروز آسیب را افزایش می‌دهد. تمرین‌های ورزشی سنگین، بلندکردن اجسام، تایپ‌کردن و مواردی از این قبل ممکن است عامل اصلی در بروز دردهای عضلانی دست چپ باشند.

زمانی که به یک دکتر برای دست درد مراجعه می‌کنید لازم است که تمامی اطلاعات لازم دررابطه‌با نوع فعالیت‌های خود را در اختیار او قرار دهید تا اگر آسیب واردشده به‌دلیل مشکلات عضلانی است راه‌های درمانی مناسبی ارائه شود.

آسیب به تاندون‌های دست چپ

از دیگر اجزایی که در هنگام حرکت دست وظیفه مهمی را بر عهده دارد باید تاندون‌ها را نام برد که در اتصال ماهیچه‌ها به استخوان‌ها نقش اصلی را ایفا می‌کنند. این نوارهای بافتی که از جنس کلاژن هستند به‌دنبال انجام حرکت‌های مکرر و طولانی‌مدت درحین ورزش یا کار آسیب می‌بینند و در اصطلاح فرد دچار کشیدگی تاندون می‌شود.

درد عصبی دست چپ

قرارگیری در معرض استرس و اضطراب شدید نیز از دیگر مواردی است که معمولا آسیب‌های زیادی به شما وارد می‌کند که به‌صورت مشکلات روحی یا همراه با علائم جسمی خود را نشان می‌دهد.

درد دست چپ که به‌دلیل فشار عصبی و استرس به‌وجود می‌آید، به‌صورت موقتی یا دائمی است که درصورت مراجعه به دکتر برای دست درد امکان دارد سطح اضطراب و مشکلات روانی شما نیز بررسی شود.

دلایل درد دست چپ و نشانه‌های خطر

اگر دست چپ شما درد می‌کند امکان دارد دچار یک بیماری جدی شده باشید که نیازمند دریافت درمان فوری است تا از بروز عوارض جانبی که سلامت شما را به خطر می‌اندازد جلوگیری شود.

درد دست چپ و حمله قلبی

لخته‌شدن خون یا پارگی رگ‌های کرونر این قابلیت را دارد تا جریان طبیعی خون به بخشی از قلب را مختل کند. زمانی که این اتفاق می‌افتد، سلول‌های عضله قلب نیز آسیب می‌بینید و ممکن است فرد دچار انفارکتوس شود.

با درنظرگرفتن این مسئله باید گفت که درصورت بروز درد ناگهانی و شدیدی در دست چپ که متوقف نمی‌شود، بهترین کار این است که هرچه سریع‌تر به یک دکتر برای دست درد مراجعه کنید تا اقدام‌های اولیه انجام شود.

آنژین و درد دست چپ

زمانی که برای مدت کوتاهی خون‌رسانی به قلب کاهش پیدا می‌کند شما دچار آنژین یا درد قفسه سینه می‌شوید که این حالت با انتشار درد به نواحی دیگری مانند شانه، گردن و دست همراه است.

در این حالت ممکن است شما احساس فشار شدیدی روی قفسه سینه خود داشته باشید که از دیگر نشانه‌های رایج باید به احساس تهوع، سرگیجه و تنگی نفس اشاره کرد که در موارد شدید بسیار خطرناک هستند.

سندرم تونل کارپال و درد دست چپ

تونل کارپال به مسیر باریکی بین رباط و استخوان می‌گویند که در دست شما قرار دارد. این بخش شامل عصب میانی و تاندون‌هایی است که مسئولیت حرکت انگشتان را بر عهده دارند.

درد ناشی از این عارضه زمانی به‌وجود می‌آید که عصب میانی فشرده می‌شود که چنین مسئله‌ای ممکن است به‌دلیل ضخیم‌شدن تاندون‌های تحریک شده، التهاب یا فشارهای واردشده باشد.

به‌طور کلی علائم سندرم تونل کارپال به‌تدریج شروع می‌شود و احتمال دارد از خفیف تا شدید درجه‌بندی شود که همراه با نشانه‌هایی مانند سوزش، خارش و احساس سوزن‌سوزن‌شدن است.

این درد بیشتر در کنار انگشت شست، میانی یا اشاره بیشتر احساس می‌شود که اگر برای طولانی‌مدت ادامه پیدا کند و مانع از فعالیت مناسب شما شود، مراجعه به دکتر برای دست درد امری اجتناب‌ناپذیر نخواهد بود.

کیست‌های گانگلیونی و درد دست چپ

کیست‌های گانگلیونی به‌طور معمول دردناک نیستند و در نواحی خاصی همچون مچ یا مفصل انتهایی انگشتان دست ظاهر می‌شوند و اندازه آن‌ها نیز با یکدیگر متفاوت است.

این کیست‌ها حاوی مایع هستند و بعداز گذشت مدتی به‌طور خودبه‌خودی از بین می‌روند اما درصورتی‌که اندازه آن‌ها به حدی افزایش پیدا کند که فشار زیادی به اعصاب وارد شود شما حالت بی‌حسی یا گزگز را متوجه خواهید شد.

در زمان مراجعه به دکتر برای دست درد اگر تشخیص اصلی برای این مشکل وجود کیست‌های گانگلیون باشد، راه‌کارهایی همچون استراحت و بستن آتل به ازبین‌بردن آن‌ها کمک می‌کند یا در مواردی نیاز به خارج‌کردن مایع توسط پزشک دارید.

فتق دیسک و درد دست چپ

دیسک‌ها به‌عنوان لایه‌هایی در بین ستون فقرات قرار دارند که درصورت بروز فتق یا پارگی، فشار زیادی به اعصاب اعمال می‌شود و یکی از عوامل مهم برای درد دست چپ به‌شمار می‌رود.

درد ناشی از فتق دیسک ممکن است از گردن شروع شود، سپس به سمت شانه و پایین دست حرکت کند. درضمن علائم دیگری مانند بی‌حسی، سوزش و گزگز نیز به‌دنبال ابتلا به این عارضه قابل مشاهده خواهد بود.

رادیکولوپاتی گردنی و درد دست چپ

ممکن است در هنگام بررسی‌های انجام‌شده توسط دکتر برای دست درد منشا اصلی مشکل شما رادیکولوپاتی گردنی گزارش شود که در واقع مربوط به عصب‌های فشرده‌شده یا ملتهب در این ناحیه است.

به‌دنبال فتق دیسک یا آسیب‌های ناشی از ساییدگی مفصل معمولا این مشکل برای افراد پیش می‌آید و بروز درد شدید برای دست چپ نیز یکی از نشانه‌های اصلی آن به‌شمار می‌رود.

نوروپاتی محیطی و درد دست چپ

نوروپاتی محیطی وضعیتی است که به‌دلایل مختلفی اعصاب شما آسیب می‌بینند و علائمی مانند بی‌حسی، ضعف و درد را در دست‌ها و پاهای به‌وجود می‌آورد که در برخی مواقع بسیار آزاردهنده خواهد بود.

دلایلی که ممکن است باعث آسیب اعصاب محیطی شوند شامل گروهی از عفونت‌ها، مشکلات متابولیکی بدن و ضربه‌های ناشی از حادثه است که حرکت شما را با مشکل روبه‌رو می‌کند.

پارگی روتاتور کاف شانه چپ

بلندکردن یک جسم سنگین یا انجام حرکات تکراری به‌طور مداوم عاملی برای پارگی تاندون موجود در روتاتور کاف شانه است که در چنین مواقعی دست شما به‌طور قابل توجهی ضعیف می‌شود.

درصورتی‌که دچار این عارضه شوید با درازکشیدن روی پهلوی چپ معمولا آسیب شما شدیدتر می‌شود و درد نیز افزایش پیدا می‌کند، این کار ممکن است دامنه حرکتی را نیز محدود کند.

لوپوس و درد دست چپ

لوپوس نوعی بیماری خودایمنی به‌شمار می‌رود که در این حالت سیستم ایمنی بدن شما به سلول‌های خودی حمله می‌کند و آسیب‌های زیادی را برای بافت‌های سالم به‌وجود می‌آورد.

از مهم‌ترین علائمی که فرد مبتلا به لوتوس تجربه می‌کند باید به درد و سفتی مفاصل اشاره کرد. به‌دنبال انتشار التهاب در تمامی نقاط بدن معمولا شما درد دست چپ را هم تجربه می‌کنید.

التهاب ناشی از بیماری لوتوس باعث می‌شود تا پوشش نازکی که در اطراف مفاصل وجود دارد به‌طور غیرمعمول ضخیم شود و درد زیادی را در دست‌ها، مچ و پاهای شما ایجاد کند.

در زمان مراجعه به دکتر برای دست درد مشاهده علائم دیگری همچون تب، ریزش موی بی‌دلیل، رنگ‌پریدگی انگشتان دست، بثورات قرمز، احساس درد هنگام نفس‌کشیدن، خستگی بیش از حد و تورم در پاها و اطراف چشم ممکن است نشان‌دهنده احتمال ابتلا به لوتوس باشد.

تنوسینوویت و درد دست چپ

تنوسینوویت نوعی بیماری است که بر تاندون‌های اطراف انگشت شست تاثیر می‌گذارد که این عارضه منجر به التهاب و درد در این نواحی خواهد شد و ازطرفی اعصاب مجار را هم درگیر می‌کند.

درد در اطراف انگشت شست و مچ، تورم، مشکل در هنگام حرکت‌دادن دست و شنیدن صداهایی در زمان تکان‌خوردن شست نیز از دیگر علائمی است که هنگام ابتلا به این عارضه مشاهده می‌کنید.

نقرس و درد دست چپ

نقرس حالت پیچیده‌ای از آرتریت است که با تاثیرگذاری روی مفاصل، درد زیادی را برای فرد ایجاد می‌کند که در اغلب موارد در نواحی مچ و دیگر نقاط بیشتر احساس می‌شود.

اگر مبتلا به نقرس هستید معمولا حملات شدید درد، سوزش، قرمزی و حساسیت را روی بخش‌های مختلفی از دست خود مشاهده می‌کنید که امکان دارد به قدری علائم شدید باشد که حتی در هنگام خواب هم شما را بیدار کند.

علل درد دست چپ در بخش‌های مختلف

این احتمال وجود دارد که درد دست شما تنها در ناحیه خاصی قابل مشاهده باشد که همین مورد را هم می‌توان برای تشخیص علت اصلی مد نظر قرار داد و بررسی‌های اولیه را با توجه به اینکه کدام قسمت از دست شما درد می‌کند، انجام داد.

علت درد دست چپ از بازو تا انگشتان

علت درد دست چپ از بازو تا انگشتان

زمانی که درد دست چپ از بالاترین قسمت تا انتهای انگشتان ادامه پیدا می‌کند امکان دارد به‌دلیل آسیب به استخوان یا مفصل باشد و چنانچه این علامت با درد قفسه سینه همراه شود باید آن را جدی گرفت.

در واقع حمله‌های قلبی و گرفتگی عروق خونی که در مواردی منجر به مرگ می‌شود، در زمان بروز خود علائم هشداردهنده‌ای را نشان می‌دهند که یکی از آن‌ها مربوط به درد دست چپ از بازو تا انگشتان است.

علت درد دست چپ از آرنج تا پایین

کارکردن و انجام فعالیت‌های روزمره باعث می‌شود تا بسیاری از افراد برخی مواقع درد دست چپ از آرنج تا پایین را تجربه کنند که بعداز گذشت مدت کوتاهی از بین می‌رود.

با استراحت‌کردن و عدم انجام فعالیت‌های خیلی سنگین می‌توانید این درد را کنترل کنید اما چنانچه برای مدت طولانی مشکل پابرجا بود و درد به حدی افزایش پیدا کرد که برای شما آزاردهنده است، باید با مراجعه به دکتر برای دست درد به‌دنبال یافتن علت اصلی باشید.

برخی از دلایلی که می‌توان برای این نوع درد در نظر گرفت شامل بورسیت و سندروم تونل کارپال است که با انجام اقدام‌های فوری می‌توان مانع از افزایش شدت عارضه شد.

علت درد دست چپ از بازو تا مچ

دست اندامی آسیب‌پذیر است و شما به‌طور مداوم برای انجام فعالیت‌های خود از این عضو استفاده می‌کنید، بنابراین در معرض خطرات زیادی قرار می‌گیرد که امکان دارد باعث ایجاد درد از قسمت بازو تا مچ شود.

آسیب‌های اسکلتی و عضلانی از مهم‌ترین دلایلی هستند که می‌توان برای علت درد دست چپ از بازو تا مچ در نظر گرفت که معمولا با تورم و کاهش دامنه حرکتی همراه خواهد بود.

علت درد رگ دست چپ

درصورت ایجاد لخته خون در عروق دست چپ امکان دارد به عارضه‌ای به نام ترومبوفلبیت مبتلا شوید که منجر به درد ناگهانی رگ دست شود که از سطوح خفیف تا شدید متغیر است.

واریسی‌شدن رگ‌ها نیز در این زمینه تاثیر زیادی دارد، علاوه‌بر آن باید مشکلاتی مثل کشیدگی عضلات، آتروز، فیبرومیالژیا، آسیب تروماتیک و سندرم تونل کارپال را هم در چنین مواقعی مورد توجه قرار داد.

دلایل درد دست راست چیست؟

در کنار مشکلات عمده‌ای که برای دست چپ به‌وجود می‌آید باید گفت که برخی مواقع دست راست شما هم امکان دارد دچار آسیب جدی شود که با عارضه‌های مختلفی در ارتباط است.

از سری مسائلی که در این خصوص باید مد نظر داشت ارتباط بین درد دست راست و سرطان است که در واقع به‌دلیل متاستاز سلول‌های سرطانی این احتمال وجود دارد که عضله و استخوان دست نیز درگیر شود.

وجود برخی از برآمدگی‌های غیرعادی روی مچ و دیگر بخش‌های دست راست که موجب بروز درد شدیدی برای شما می‌شوند، ممکن است نشانه‌ای از ابتلا به تومورهای سرطانی باشد.

ازطرفی افرادی که به سرطان‌های بدخیم ریه، سینه و استخوان مبتلا هستند نیز در برخی مواقع دچار درد دست راست می‌شوند که البته این مسئله باید در زمان مراجعه به یک دکتر برای دست درد بررسی شود و نمی‌توان با مشاهده یک علامت نظر قطعی داد.

چه زمانی برای درد دست به دکتر مراجعه کنیم؟

چه زمانی برای درد دست به دکتر مراجعه کنیم؟

به‌طور کلی درد دست یک مسئله جدی و خطرناک محسوب نمی‌شود و با گذشت مدت‌زمان کوتاهی خیلی سریع از بین می‌رود اما درصورتی‌که آسیب جدی باشد و درد برای طولانی‌مدت ادامه پیدا کند باید اقدام‌های ضروری انجام شود.

شما با مصرف برخی از داروهای بدون نسخه می‌توانید درد را تسکین دهید اما در مواقعی که شدت آن روبه افزایش است و با روش‌های عادی از بین نمی‌رود باید برای بررسی‌های بیشتر به یک دکتر برای دست درد مراجعه کنید.

پزشک در ابتدا با معاینه فیزیکی به بررسی میزان درد شما می‌پردازد و درصورت نیاز روش‌های تشخیصی مختلفی مانند عکس‌برداری و MRI را پیشنهاد می‌دهد تا منشا عارضه مشخص شود.

  • 11
  • 4
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش