دوشنبه ۰۶ اسفند ۱۴۰۳
۱۱:۵۷ - ۰۶ اسفند ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۲۰۴۱۲
مشاوره پزشکی

افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن در کسانی که کم می‌خوابند

کم خوابی,افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن با کم خوابی
متخصص خواب کم خوابی مزمن را با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، آلزایمر، چاقی، بیماری‌های سرماخوردگی، عفونی و دیابت مرتبط دانست.

به گزارش فارس، کم خوابی یا بی خوابی یک مشکل رایج در سراسر جهان بوده و تاثیر کم خوابی بر سلامت روان امری اجتناب ناپذیر و ملموس است. 

تاثیر خواب بر سلامت روان و جسم غیر قابل انکار است. کمبود خواب می تواند در کوتاه مدت احساس تحریک پذیری و فرسودگی را به فرد القا کند، اما همچنین می‌تواند عواقب جدی بر سلامتی افراد در دراز مدت داشته باشد.

کمبود خواب با تعدادی از پیامدهای نامطلوب سلامتی از جمله بیماری های قلبی، دیابت نوع ۲ و افسردگی ارتباط دارد.

برخی از شرایط روانپزشکی می تواند باعث مشکلات خواب شود. اختلالات خواب همچنین می تواند علائم بسیاری از شرایط روحی از جمله افسردگی، اضطراب و اختلال دو قطبی را تشدید کند.

لیلا امامی متخصص بیهوشی و فلوشیپ طب خواب بیمارستان شهدای تجریش  گفت: خواب یک فرآیند فیزیولوژیکی اساسی است که به بدن اجازه می‌دهد خود را از نو بسازد، تجدید قوا کند و به طور کلی به  پایداری برسد.

امامی با اشاره به این که بسیاری از افراد با مشکل کیفیت پایین یا کمبود خواب مواجه هستند گفت: این مشکل می‌تواند به دلیل نداشتن زمان کافی برای خواب یا به دنبال اختلالاتی مثل بی‌خوابی و آپنه انسدادی خواب رخ دهد.

به گفته وی کاهش کمیت یا کیفیت خواب منجر به بروز مشکات متعددی برای سلامت می‌شود.

این فلوشیپ طب خواب دانشگاه در ادامه به بررسی تاثیرات خواب نامناسب بر بدن از زوایای گوناگون و پیامدهای آن بر سلامت جسمی، روحی، عملکرد شناختی و فرآیندهای متابولیک پرداخت و بر لزوم آگاهی عمومی و مداخلات برای ارتقای بهداشت خواب تاکید کرد.

فیزیولوژی خواب

وی خواب را شامل دو مرحله اصلی NREM (حرکت غیر سریع چشم یا خواب غیر رویا) و REM (حرکت سریع چشم یا خواب رویا) برشمرد و گفت: خواب غیررویا دارای سه مرحله است.

به گفته وی هر مرحله از خواب وظایف خاصی نظیر تثبیت حافظه، تنظیم احساسات و بازسازی جسمی دارد و چرخه‌ای بودن این مراحل برای سلامت بهینه ضروری است.

میزان مورد نیاز خواب در افراد مختلف

به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه نیاز انسان به خواب در طول زندگی براساس سن، بیماری‌های زمینه‌ای، فاکتورهای محیطی مانند محل زندگی، شغل، تشکیل خانواده، فرزندآوری و عوامل دیگر تغییر می‌کند.

امامی با اشاره به توصیه انجمن جهانی خواب گفت: بزرگسالان به‌طور متوسط به هفت تا نه ساعت خواب شبانه نیاز دارند. با این حال، نیاز فرد به خواب ممکن است بسته به سن، سبک زندگی و وضعیت سلامت وی متفاوت باشد.

پیامدهای کم خوابی بر سلامت جسمی

این متخصص بیهوشی کم خوابی مزمن را باعث بروز مشکلات جدی بهداشتی و سلامت در فرد برشمرد و به بررسی آنها پرداخت.

سلامت قلب و عروق

وی براساس نتایج تحقیقات خواب ناکافی را با افزایش خطر فشار خون، بیماریهای قلبی و سکته مغزی مرتبط دانست و گفت: کم خوابی می تواند منجر به افزایش هورمونهای استرس، التهاب و اختلال در متابولیسم گلوکز ‌شود که این عوامل باعث بروز مشکلات قلبی و عروقی می‌شود.

امامی با اشاره به اهمیت خواب در سلامت قلبی عروقی یادآور شد که خواب سالم یکی از هشت توصیه جدی انجمن قلب آمریکا برای جلوگیری از اختلالات قلبی عروقی است.

عملکرد ایمنی

به گفته وی خواب نامناسب بر سیستم ایمنی تاثیر منفی گذاشته و توانایی بدن را برای مبارزه با عفونتها کاهش می‌دهد.

این متخصص بیهوشی با اشاره به تاثیر خواب بر سیستم ایمنی سلولی و سیستم ایمنی هومورال افزود: براساس نتایج تحقیقات، خواب ناکافی خطر ابتلا به بیماری‌هایی نظیرسرماخوردگی و عفونت‌های ویروسی را افزایش می‌دهد.

به گفته  امامی طبق مطالعات انجام شده کمبود خواب تا ٣٦درصد ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش می‌دهد.

این متخصص بیهوشی خاطرنشان کرد: خواب کافی علاوه بر انسجام و تثبیت حافظه سبب تثبیت حافظه ایمنی فرد در مواجهه با عوامل عفونی یا شبه عفونی نیز می‌شود و این موضوع در اثربخشی و پاسخ فرد به واکسن اهمیت زیادی دارد.

به گفته امامی براساس نتایج مطالعات بین طول مدت خواب و پاسخ آنتی‌بادی به واکسن ارتباط محکمی وجود دارد .

اثرات متابولیکی کم خوابی

وی کم خوابی را با بروز اختلالات متابولیکی مرتبط دانست و براساس نتایج مطالعات کمبود خواب را باعث افزایش سه برابری  خطر ابتلا به دیابت نوع ٢ برشمرد.

امامی با بیان این که کم‌خوابی تا ٥٠درصد خطر ابتلا به چاقی را افزایش می‌دهد افزود: خواب ناکافی باعث اختلال هورمونها به ویژه لپتین و گرلین می‌شود که در تعدیل اشتها و احساس سیری نقش دارند.

به گفته وی اختلال یا محرومیت خواب با افزایش سطح هورمون گرسنگی گرلین منجر به افزایش گرسنگی و تمایل به مصرف غذاهای پرکالری می‌شود. همچنین سبب کاهش هورمون سیری لپتین می‌شود که کنترل اشتها را از بین می‌برد.

پیامدهای کم خوابی بر سلامت روحی و روانی

این فلوشیپ طب خواب در ادامه به تاثیر کیفیت و کمیت خواب شبانه برسلامت روحی و روان، خلق و خو و عملکرد شناختی فرد اشاره کرد و گفت: کم خوابی یک عامل خطر مهم برای ابتلا به اختلالات خلقی از جمله افسردگی واضطراب است.

به گفته وی اختلالات خواب می‌تواند علائم فرد را تشدید کرده و چرخه‌ای معیوب ایجاد کند که در آن خواب نامناسب منجر به بدتر شدن سلامت روان فرد می‌شود.

تاثیر کم خوابی بر عملکرد شناختی

امامی تخلیه سموم و بازمانده‌های متابولیک(مانند آمیلوییدبتا، تاو،لاکتات) از مغز را ازعملکردهای اولیه خواب عنوان کرد که درصورت تجمع این مواد در مغز، عملکرد ذهنی فرد مختل می‌شود. بنابراین فرایندهای شناختی مانند توجه، حافظه و تصمیم‌گیری تحت تاثیر خواب نامناسب قرار می‌گیرند.

به گفته وی براساس نتایج تحقیقات، کم خوابی باعث اختلال عملکرد شناختی فرد شده و منجر به کاهش بهره‌وری و افزایش خطا در کارهای حساس و نیازمند تمرکز می‌شود.

این متخصص بیهوشی خاطرنشان کرد: کمبود یا اختلال خواب در جوانی و میانسالی خطر ابتلا به اختلالات دمانس مانند آلزایمر را تا ٣٣درصد افزایش می‌دهد.

وی محرومیت از خواب را سبب افزایش سن مغز عنوان کرد به این معنی که مثلا مغز یک فرد ٥٠ ساله با کمبود خواب از نظر عملکرد مشابه مغز یک انسان ٨٠ ساله می‌شود.

تنظیم هورمونی

این عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان این که خواب نقش حیاتی در تنظیم هورمون‌های مختلف بدن( نظیر کورتیزول، انسولین و هورمون رشد) ایفا می‌کند گفت: اختلال در الگوی خواب می‌تواند باعث عدم تعادل هورمونی شود که منجر به یاجاد استرس، مشکلات متابولیک و اختلال در رشد و تکامل می‌شود.

راهکارهای بهبود کیفیت خواب

این فلوشیپ طب خواب بیمارستان شهدای تجریش با تاکید بر رعایت بهداشت خواب به بیان راهکارهایی برای بهبود کیفیت خواب پرداخت.

پیامدهای اجتماعی

 امامی کمبود خواب و خواب‌آلودگی ناشی از آن را باعث بروز تصادفات رانندگی ذکر کرد و گفت: طبق نتایج مطالعه‌ای در آمریکا، سالیانه ٦٠٠٠ تصادف مرگبار دراثر خواب‌آلودگی حین رانندگی رخ می‌دهد و متاسفانه درصورت خواب بودن راننده یا سرنشینان خودرو در حین تصادف رانندگی، صدمات و جراحت‌ها بیشتر از زمانی است که فرد بیدار باشد.

عوارض درازمدت کم خوابی

امامی کم خوابی مزمن را با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، اختلالات نورودژنراتیو مانند آلزایمر، چاقی و دیابت مرتبط دانست.

وی تاکید کرد که تأثیرات تجمعی خواب نامناسب در طول زمان می‌تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی و طول عمر را کاهش دهد.

وی ایجاد یک برنامه خواب منظم، ایجاد محیط خواب راحت، محدود کردن مدت قرارگرفتن درمعرض صفحه نمایشها قبل از خواب، کاهش مصرف کافئین و الکل را از جمله این راهکارها عنوان کرد.

 امامی خاطرنشان کرد: گرچه رعایت قوانین بهداشت خواب به تمام افراد توصیه می‌شود، اما به تنهایی نمی‌تواند مانع بروز اختلالات خواب یا درمان بیماری‌های خواب شود. بنابراین افراد درصورت ابتلا به اختلالات خواب درکنار رعایت نکات بهداشت خواب، حتما به پزشک متخصص خواب مراجعه کنند.

این فلوشیپ طب خواب در خاتمه سخنان خود خاطرنشان کرد: اثرات خواب نامناسب بر بدن، عمیق و درازمدت است و بر سلامت جسمی، روانی و عملکرد شناختی تأثیر می‌گذارد. با توجه به این که کم خوابی در جامعه مدرن روند صعودی دارد، شناسایی پیامدهای آن و اولویت بندی خواب به عنوان یک بخش حیاتی از سلامت کلی ضروری است.

  • 11
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش