دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۲۲:۳۸ - ۰۴ شهریور ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۶۰۰۸۸۷
مشاوره پزشکی

آیا میدانید بدن شما هنگام خواب در حال انجام چه کارهایی است؟

خواب,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
شاید به طور کلی بدانید که وقتی در خواب هستید، چه اتفاق‌هایی در طول شب در بدن‌تان روی می‌دهد اما آیا واقعا می‌دانید وقتی در خواب عمیق هستید، درون بدن‌تان چه ماجراهایی برپاست؟

به گزارش  میزان، «روزهایی که خیلی خسته‌اید، استرس‌های زیادی را پشت سر گذاشته‌اید و مشغله‌های زیادی داشته‌اید، احتمالا فقط دوست دارید زیر پتوی‌تان بخزید و به خوابی عمیق و طولانی فرو بروید. هیچ چیزی به اندازه‌ یک خواب خوب شبانه، انرژی‌بخش نیست. صبح که از خواب بیدار می‌شوید، سر حال‌ و آماده‌اید تمام کارهایی را که دیروز انجام‌شان غیر ممکن به نظر می‌‌رسید، انجام دهید. شاید به طور کلی بدانید که وقتی در خواب هستید چه اتفاق‌هایی در طول شب در بدن‌تان روی می‌دهد اما آیا واقعا می‌دانید وقتی در خواب عمیق هستید، درون بدن‌تان چه ماجراهایی برپاست؟

 

وزن کم می‌کنید

حتما عادت دارید صبح خودتان را وزن کنید؛ یعنی زمانی که بدن‌تان کمترین وزن را دارد اما نباید خیلی هیجان‌زده شوید. کاهش وزن ناشی از خواب بیشترش به خاطر آب است. با هر نفسی که در خواب می‌کشید، بخار آب دفع می‌کنید که می‌تواند باعث کم شدن وزن‌تان شود. وقتی که در خواب هستید، دی‌اکسید‌کربن زیادی نیز از دست می‌دهید و برای همین حدود ۵۰۰ گرم از وزن‌تان کم می‌شود. حتما دل‌تان می‌خواهد عددی که ترازو در صبح نشان می‌دهد، ثابت بماند اما متاسفانه وزن از دست رفته، در طول روز برمی‌گردد.

 

عضلات‌تان از کار می‌افتند

حتی حین خواب‌های پر تکاپو و پر از جنب‌وجوشی که می‌بینید هم یک دلیل وجود دارد که بدن شما، با وجود ذهنی فعال، همچنان ساکت و بی‌حرکت باقی می‌ماند. تنها عضله‌ای که حین مرحله‌ خواب عمیق حرکت می‌کند، عضله‌ای است که چشم‌های‌تان را کنترل می‌کند. البته این حرکت دائمی نیست و خواب عمیق فقط ۲۰ دقیقه طول می‌کشد اما در این هنگام، سایر عضلات بدن کاملا از کار افتاده هستند و شما این را نمی‌دانید.

 

بیشتر ما هرگز متوجه نمی‌شویم عضلات‌مان چطور موقتا از کار می‌افتند اما آنهایی که دچار فلج خواب (بختک) هستند، تا حدودی غیر فعال بودن عضلات‌شان را حس می‌کنند، یعنی بیدار هستند اما همچنان نمی‌توانند بدن را حرکت بدهند. این بیماری می‌تواند زمانی که فرد بیدار است یا خواب است علائمش را نشان دهد و خیلی هم وحشت‌برانگیز است.

 

چشم‌های‌تان خیلی حرکت می‌کنند

مرحله‌ خواب عمیق، بی‌دلیل حرکت سریع چشم در خواب (REM) نامیده نمی‌شود. این مرحله دقیقا زمانی است که چشم‌ها تند و تند به عقب و جلو حرکت می‌کنند. دانشمندان این تئوری را صادر کرده‌اند که چشم‌ها حین خواب عمیق این حرکت‌ها را انجام می‌دهند چون شما در حال تماشای تصاویری از رویاها هستند. مطالعه‌ای در نشریه‌ Nature Communications این تئوری را به اثبات رساند.

 

فعالیت مغزی ۱۹ نفر حین خواب ثبت شد و محققان دریافتند لوب تمپورال مغز این افراد وقتی که در مرحله‌ خواب عمیق بودند، فعال شد. این بخش از مغز همان بخش است که وقتی به تصاویر افراد مشهور نگاه می‌کنیم فعال می‌شود. فعالیت لوب تمپورال مغز با حرکات سریع چشم در خواب ارتباط دارد؛ چه در خواب باشید و چه بیدار. البته این مطالعه‌ کوچکی بود اما نتایج جالبی داشت.

 

حلق‌تان تنگ می‌شود

خطرناک به نظر می‌‌رسد. این طور نیست؟ اما این اتفاقی است که برای هر کسی حین خواب روی می‌دهد. موسسه‌ ملی خواب توضیح می‌دهد که عضلات حلق شما در حالت خواب، ریلکس شده و زبان‌تان نیز به عقب می‌افتد. این تنگ شدن می‌تواند باعث شود دیواره‌های حلق با تنفس شما بلرزند که می‌تواند صدای آزار دهنده‌ خر و پف را تولید بکند. هر چه این دیواره‌ها به هم نزدیک‌تر شوند، صدای خر و پف، بلندتر خواهد بود.

 

این که بعضی از افراد نسبت به بقیه، بیشتر خر و پف می‌کنند، می‌تواند چند دلیل داشته باشد. یکی از این علت‌ها این است که افزایش سن باعث می‌شود عضلات حلق، به مرور زمان تدریجا شل شوند. بزرگ شدن لوزه‌ها یا آلرژی‌های فصلی هم می‌توانند خر و پف ایجاد کنند. خر و پف کردن به طور کلی بی‌خطر به نظر می‌‌رسد اما مهم است که بدانید نیمی از افرادی که خر و پف می‌کنند، دچار آپنه یا ایست موقت تنفس در خواب نیز هستند.

 

ممکن است دچار تکان‌های ناگهانی شوید

شب ساکتی است. شما هم آرام‌ و کم‌کم به خواب رفته‌اید اما ناگهان نمی‌دانید چرا بدن‌تان تصمیم می‌گیرد یک بار دیگر قبل از این که به استراحت بپردازد، به زندگی برگردد! دلیلش چیست؟ این تکان‌های خواب و بیداری بسیار شایع هستند.

 

بیشتر افراد می‌گویند به محض به خواب رفتن این تکان‌ها را تجربه می‌کنند اما ممکن است شما در طول شب، چند بار دچارش شوید و صبح اصلا یادتان نباشد. محققان هنوز دقیقا نمی‌دانند دلیل این پدیده چیست اما ایده‌هایی دارند. یکی از این ایده‌ها از نقطه نظر تکامل ناشی می‌شود: انسان اولیه زمان‌های زیادی را روی درخت‌ها بودند. عضلات هنگام خواب شل می‌شوند اما مغز فکر می‌کند شما دارید از درخت می‌افتید و برای همین تکان‌تان می‌دهد تا هشیار و بیدار شوید. سایر دانشمندان عقیده دارند وقتی برای به خواب رفتن آماده می‌شوید، عصب‌ها هنوز آماده نیستند.

 

مغزتان ارتباطات برقرار می‌کند

شاید احساس کنید خواب برای مغز بهترین فرصت است تا از کار و فعالیت‌ها در طول روز استراحت کند اما واقعیت این است که مغز شما در طول خواب به سختی کار می‌کند. خوابیدن به شما کمک می‌کند چیزهایی که تازه به ذهن سپرده‌اید، حفظ شوند و خاطرات قدیمی‌تر به این چیزهایی که تازه به ذهن سپرده‌اید، لینک داده شوند. در واقع یک خواب عمیق و با کیفیت شبانه برای حافظه‌ شما آن قدر حیاتی است که محققان می‌گویند، اگر نخوابید، توانایی شما برای یادگیری چیزهای جدید به میزان ۴۰ درصد افت می‌کند.

 

مطالعات انجام شده در سال ۲۰۱۳ نشان می‌دهد مغز شما حین خواب، به سختی خانه‌تکانی کرده و سموم را دفع می‌کند. این مطالعات روی موش‌ها انجام شد. بنابراین نمی‌تواند نتیجه گرفت حتما و قطعا همین رویداد برای انسان هم صدق می‌کند اما پژوهشگران باور دارند با بررسی نحوه‌ پاکسازی مغز می‌توان اختلالات نورولوژیکی خاصی را درمان یا از بروزشان پیشگیری کرد.

 

هورمون رشد ترشح می‌شود

شاید هر روز ساعات‌هایی را در باشگاه می‌گذرانید و پیشرفتی را که انتظار دارید، نمی‌بینید. باید بدانید دلیلش ممکن است کمبود خواب باشد. موسسه‌ ملی خواب می‌گوید، بدن شما حین خواب هورمون رشد ترشح می‌کند و این اتفاق در عمیق‌ترین قسمت خواب می‌افتد. برای کودکان، خواب کافی برای رشد مناسب‌شان بسیار اهمیت دارد اما برای بزرگسالان هم مهم است چون به رشد بافت‌های عضلانی و ترمیم‌ آنها کمک می‌کند.

 

حتما به اندازه‌ کافی بخوابید چون اگر الگوها و عادت‌های خواب‌تان نادرست باشد، در ترشح هورمون رشد، اختلال ایجاد می‌شود. تولید این هورمون‌‌ها با افزایش سن، افت تدریجی دارد و پایین بودن سطح هورمون رشد، منجر به افزایش احتمال بیماری‌های قلبی و دیابت می‌شود.»

 

 

 

 

 

  • 19
  • 5
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش