شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۳:۳۸ - ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۵۴۷۰
مشاوره پزشکی

چگونه مزاج خوراکی‌ها را تشخیص دهیم؟

مغزهای آجیلی,اخبار پزشکی,خبرهای پزشکی,مشاوره پزشکی
همان‌طور که بدن افراد مزاج‌های مختلف گرم، سرد، تر و خشک دارد به همین ترتیب خوراکی‌ها و فصول هم دارای مزاج بوده و باید با یکدیگر هماهنگ باشند در غیر این‌صورت سوء‌مزاج عارض می‌شود.

به گزارش جام جم، با توجه به این‌که به نوروز نزدیک و در دید و بازدیدها، خوراکی‌ها و تنقلات زیاد با مزاج‌های مختلف مصرف می‌شود، اهمیت موضوع ما را بر آن داشت برای دستیابی به این که چگونه و بر‌اساس چه ملاک و معیاری می‌توانیم مزاج خوراکی‌ها را تشخیص دهیم و از سوء مزاج و عوارض ناشی از آن مصون بمانیم، با چند متخصص طب ایرانی به گفت‌وگو نشستیم.

 

دکتر سید مهدی میرغضنفری

متخصص فیزیولوژی، عضو هیات علمی دانشگاه ارتش

 

سالم‌ترین مزاج کدام است؟

افراد با هر مزاجی که دارند وقتی سالم هستند که در مزاج خودشان متعادل باشند. یکی از راه‌های اصلی حفظ تعادل مزاج، رعایت خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های متناسب با مزاج فرد است. کسی مزاج متعادل دارد که سالم بوده و عملکردهای جسمانی و روانی مطلوبی داشته باشد.

 

چگونه مزاج خوراکی‌ها را تشخیص دهیم؟

وقتی به دنبال خوردن غذا و تنقلات یا استفاده موضعی از ماده‌ای فرد دچار افزایش حرارت بدن، احساس داغی، ازدیاد جنب و جوش و حرکات بدنی، افزایش سرعت تکلم یا تسریع فرآیندهای فکری و روانی شود، گفته می‌شود مواد مورد استفاده مزاج گرم داشته یا جزو گرمی‌جات است. همچنین اگر فرد با خوردن یا آشامیدن غذاهایی دچار سردی در بدن، رخوت، سنگینی، خواب‌آلودگی، خستگی، عدم تحرک، در خود فرو رفتن، منگی، کاهش گیرایی و حافظه شود،یعنی فرد در خوردن غذاها و نوشیدنی‌های با مزاج سرد (سردی‌جات) زیاده‌روی کرده است.

 

منظور از تری و خشکی غذا چیست؟

بعضی از خوردنی‌ها و نوشیدنی‌ها مزاج شان تر است، یعنی با زیاده‌روی در مصرف آنها در انسان رطوبت ایجاد می‌شود. هر خوردنی و نوشیدنی آبدار که خصوصیاتی مانند آب داشته باشد یعنی بی‌رنگ، بی‌بو و بی‌طعم باشد مزاج تری دارد. خشکی، خصوصیات مقابل تری دارد و خوراکی‌ها و تنقلات با این ویژگی، حالت خشکی در بدن بویژه پوست یا مخاط‌ها ایجاد کرده یا سبب یبوست، گاهی خشونت و انعطاف‌ناپذیری فرد می‌شود.

 

دکتر الهام قدمی یزدی

متخصص طب ایرانی

 

 

آیا گرمی جات مغذی هستند؟

برخی بر این باورند که خوراکی‌های با مزاج گرم در مقایسه با سردی‌جات، ارزش تغذیه‌ای و انرژی‌زایی بیشتری دارند. اما باید بدانید این موضوع کلیت ندارد. خوراکی‌های با طعم شیرین، تلخ، شور و تند مزاج گرم و خوراکی‌های ترش، مزاج سرد دارند. گرمی‌ها تولید حرارت و انرژی می‌کنند و خون که خلط غالب بدن است از خوراکی گرم و تر پدید می‌آید و از دیدگاه طب سنتی بهتر است حرارت نسبی فرد را حفظ کرده و سرد کردن زیاد بدن منع شده است.

 

اما نکته قابل توجه این‌که بسته به مزاج هر فردی شرایط متفاوت است. گاهی حرارت بسیار زیاد می‌تواند باعث خشکی و سوختن اخلاط بدن شود و اگر فرد دچار سوء‌مزاج گرم باشد،استفاده از خوراکی‌های با مزاج گرم می‌تواند به گونه‌ای عکس عمل کرده و باعث کاهش انرژی فرد شود. در نتیجه در برخی مزاج‌ها مصرف سردی‌جات هم می‌تواند انرژی و توان فرد را تامین کند.

 

مزاج مختلف مغزهای آجیلی

این‌که گفته می‌شود مغزهای آجیلی مزاج گرم دارند، صحت ندارد. در میان مغزها انواع بادام هندی و زمینی و درختی، تخمه آفتابگردان، تخمه خربزه، نخودچی، پسته، گردو و چلغوز (دانه‌ای آجیلی مشابه تخمه آفتابگردان) گرم است. اما تخمه کدو و هندوانه مزاج سردی دارد و برای اعتدال مزاج باید به میزان متعادل از هر کدام استفاده شود. زیاده روی در مصرف یک نوع مغز آجیلی مضر است. البته مزاج انواع مغزهای آجیلی با شورکردن به سمت گرمی و خشکی گرایش پیدا می‌کند.

 

بهترین خوردنی‌های فصل بهار

از بهترین خوراکی‌هایی که با مزاج فصل بهار سازگاری دارد، استفاده از کاهو سکنجبین و آش‌های ساده و رقیقی است که در تهیه آنها از برنج و سبزیجات استفاده شده باشد. نوشیدنی‌های مناسب فصل بهار شربت خیار و سکنجبین، شربت زرشک و نارنج و شربت لیمو است که می‌توان با آنها از مهمانان نوروزی پذیرایی کرد. البته در افرادی که از مشکلات معده رنج می‌برند یا سوء مزاج سرد دارند باید در مصرف این شربت‌ها احتیاط کنند. بهتر است در فصل بهار از ادویه‌ها و گوشت به میزان کمتری استفاده شود.

 

دکتر محمد‌علی زارعیان

پزشک و متخصص طب ایرانی

 

میوه‌ها چه مزاجی دارند؟

میوه‌ها در طول دوره رشدشان مزاج‌های مختلفی دارند و بسته به این‌که چه زمانی از درخت چیده شود، مزاج و آثار متفاوتی از خود بروز می‌دهد. معمولا هر چه میوه رسیده تر باشد، مزاج آن به سمت اعتدال و گرمی گرایش می‌یابد. مزاج میوه‌ها را می‌توان تا حدودی با توجه به مزه آنها قضاوت کرد.

 

مزاج میوه‌های شیرین میل به گرمی داشته و طبع میوه‌های آبکی و ترش به سردی گرایش دارد و با توجه به این‌که در پذیرایی‌های نوروز مصرف تنقلات و گرمی‌جات به بیشترین میزان می‌رسد، میوه‌های با مزاج سرد را در اولویت مصرف قرار دهید. البته در مواقعی که مصرف گرمی‌جات رو به اعتدال می‌رود، توصیه بر این است که از میوه‌هایی با طعم شیرین به سبب مغذی‌تر بودن استفاده شود.

 

طعم‌ها آثار دارویی دارد و می‌تواند تغییرات مزاجی ایجاد کند. توصیه می‌شود در پذیرایی‌های نوروز در مصرف میوه‌ها زیاده روی نکنید، چون سبب بروز مشکلات گوارشی و برخی از انواع آن محرک و تشدید کننده علائم حساسیتی است. همچنین خوردن میوه‌ها با فاصله کم از غذا بویژه در فصل بهار موجب بروز عوارضی چون اسهال و استفراغ می‌شود.

 

 

مزاج تنقلات شیرین چیست؟

مزه شیرین، نشانه وجود گرمی در ماده غذایی است. اما مصرف تنقلات شیرین لزوما به گرم شدن بدن ختم نمی‌شود و بسته به مزاج فرد شرایط متفاوت است. مصرف مداوم شیرینی‌ها می‌تواند خون را غلیظ کرده و به دلیل اختلال در خون‌رسانی به اندام‌های مختلف موجب سردی بدن شود. البته همه شیرینی جا%

asriran.com
  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش