به گزارش فارس، فیتوکمیکالها (مواد شیمیایی گیاهی) حاوی ترکیباتی با رنگهای غنی هستند که مواد مغذی ضروری برای حفاظت بدن از بیماری را فراهم میکنند.
براساس گزارش «مدیکال دیلی»، از آنجایی که ۲۵ هزار فیتوکمیکال در میوهها و سبزیجات وجود دارد، کاهش مصرف این مواد میتواند منجر به مرگ زودرس شود.
مطالعات نشان داده که ۵.۶ تا ۷.۸ میلیون نفر در سراسر جهان به دلیل مصرف میانگین زیر ۵۰۰ گرم میوه و ۸۰۰ گرم سبزیجات در روز به مرگ زودرس دچار شدهاند.
تجزیه و تحلیل ۹۵ مطالعه و ۱۴۲ گزارش منتشر شده نشان داد که مصرف ۸۰۰ گرم میوه و سبزیجات در روز میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را کاهش داده است.
در اینجا با ۶ ماده شیمیایی گیاهی اصلی که عمدتا در غذاهای گیاهی یافت میشوند، آشنا میشوید.
کاروتنوئیدها
کاروتنوئیدها عمدتا به رنگهای زرد و نارنجی دیده میشوند. آنها آنتیاکسیدانهای قوی هستند که با رادیکالهای آزاد مبارزه کرده و از آسیب به بافت در بدن جلوگیری میکنند. غذاهای زرد و نارنجی رنگ از جمله کدو و هویج منابع خوبی از ویتامین A و کاروتنوئیدها هستند که برای سلامت چشم مفید است.
الاجیک اسید
الاجیک اسیدها در میوهها و سبزیجات قرمزرنگ از جمله توتفرنگی، تمشک و انار یافت میشوند. این ماده شیمیایی به عنوان ابزاری برای پیشگیری از سرطان عمل میکند و رشد سلولهای سرطانی را متوقف میسازد.
زردینه
زردینهها در سه نوع کاتچین، هسپریدین و فلاونول یافت میشوند. کاتچینها در چای سبز، هسپریدین در مرکبات و فلاونولها در سیب، توت و کلمپیچ هستند. فلاونولها آنتیاکسیدانهایی هستند که با کاهش التهاب از ابتلا به بیماریهای مزمن جلوگیری میکنند.
رسوراترول
رسوراترول ماده شیمیایی در انگورها است و تاثیر مثبتی بر سلامت و افزایش طول عمر دارد. همچنین این ماده منجر به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و جلوگیری از سرطان میشود.
گلوکوزینولات
گلوکوزینولاتها در کلمپیچ، قارچ، کلم بروکلی و کلم وجود دارند. این مواد به هنگام پخته شدن و هضم در بدن به مواد شیمیای تبدیل میشوند و مهمترین مزیت آنها جلوگیری از سرطان است.
فیتو استروژن
فیتو استروژنها در سویا یافت میشوند و اثر مشابهی بر استروژن دارند و خطر ابتلا به پوکی استخوان و سرطان مخاطر رحم را کاهش میدهند.
- 9
- 1