به گزارش ایسنا، سرطان پروستات رایج ترین سرطان در میان مردان سراسر جهان است. سابقه خانوادگی، افزایش سن، رژیم غذایی (diet) و عوامل محیطی در ایجاد این سرطان دخیل هستند. همچنین بیماری های منتقله از طریق جنسی نیز ممکن است نقش مهمی در شروع سرطان پروستات داشته باشند.
ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV یکی از رایج ترین عوامل بیماری زایی است که از طریق رابطه جنسی انتقال پیدا می کند. عفونت ایجاد شده توسط این ویروس می توانند باعث التهاب پروستات شده و بررسی ها نشان داده که التهاب مزمن در بروز سرطان پروستات دخیل است.
با توجه به این موضوع پژوهشگران ارتباط بین عفونت HPV و سرطان پروستات را با استفاده از روش های ایمونوهیستوشیمی و PCR بررسی کردند.
برای انجام این مطالعه ۵۰ نمونه از بافت پروستات موجود در بایگانی آزمایشگاه های پاتولوژی بیمارستان های اهواز در سال ۹۸ جمع آوری شدند. ۲۵ نمونه بافتی مربوط به بیماران مبتلا به سرطان پروستات و ۲۵ نمونه دیگر مربوط به بیماران با هایپرپلازی خوش خیم پروستات( به عنوان گروه کنترل) بود. این نمونه ها هم با استفاده از میکروسکوپ نوری و هم با استخراج DNA و روش PCR از نظر وجود ویروس پاپیلومای انسانی بررسی شدند.
یافته های این مطالعه نشان داد که پاپیلوما ویروس (HPV16) در چهار نمونه (۱۶ درصد) از نمونه های بافتی سرطان پروستات تشخیص داده شد و عنوان شد که عفونت HPV16 نقش مهمی در توسعه سرطان پروستات در بیمارستان های اهواز دارد.
به علاوه مشاهده شد که روش ایمونوهیستوشیمی و استفاده از میکروسکوپ نوری که روشی ساده و ارزان قیمت است، میتواند برای تشخیص HPV در بیماران سرطان پروستات (Prostate cancer) به کار رود.
پژوهشگران می گویند روش ایمونوهیستوشیمی را می توان جایگزین روش PCR کرد و از انتشار این سرطان در مردان پیشگیری نمود.
در انجام این پژوهش افسون شریعت، پرستو ارزانی و معصومه شیرالی؛ پژوهشگران میکروب شناسی دانشگاه آزاد اسلامی کازرون مشارکت داشتند.
یافته های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «مطالعه ارتباط بین پاپیلوما ویروس انسانی و سرطان پرستات با روش های ایمونوهیستوشیمی و PCR در بیمارستان های اهواز» در مجله علمی پزشکی جندی شاپور منتشر شده است.
- 14
- 4